URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Decembrie 2010, 15:25

Barajul de la Suplac îşi dovedeşte utilitatea: viiturile cauzate de ploile din ultimele zile au fost atenuate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Administraţia Bazinală Ape Crişuri a anunţat marţi, printr-un comunicat de presă, că viiturile cauzate de creşterea debitului Barcăului au fost atenuate prin barajul de la Suplacu de Barcău, inaugurat săptămâna trecută.

Între 1 şi 6 decembrie, debitul Barcăului în Marca, Balc, Marghita şi Sălard a crescut. Cea mai periculoasă situaţie a fost în Marca, unde în mod normal debitul este de 4,30 metri cubi pe secundă, iar în mai puţin de şase ore a crescut la 48,5 mc/s.

"Viitura din localitatea Marca a fost însă atenuată de acumularea de la Suplacu de Barcău prin preluarea unui volum de aproximativ 5 milioane de metri cubi de apă. Astfel, debitul cu care s-a evacuat apa din acumulare a scăzut de la 48,5 mc/s la 30 mc/s", a spus Pasztor Sandor, directorul ABA Crişuri. În aceste condiţii s-a evitat producerea de viituri în localităţile din aval, şi anume Balc, Marghita şi Sălard, iar conducerea ABA consideră că barajul şi-a meritat banii.

La ora actuală, debitele sunt în scădere şi indică 8,30 mc/s la Marca, 22,7 mc/s la Balc, 33,2 mc/s la Marghita şi 47mc/s la Sălard.

Totodată, comunicatul de presă informează că barajul n-a acumulat numai apă, ci şi o cantitate însemnată de pet-uri. 30 de angajaţi ai administraţiei au strâns peste 6 metri cubi de pet-uri din acumulare până acum, şi muncesc în continuare.

Barajul de la Suplacu de Barcău este amplasat la circa 400 m amonte de drumul naţional DN 19B, între localităţile Suplacu de Barcău şi Porţ. Construcţia a fost inaugurată săptămâna trecută, lucrările fiind demarate încă din 2002. Barajul, întins pe 1.725 de metri, de 11 metri înălţime şi 6 lăţime, a fost realizat de firma orădeană Repcon şi a costat circa 36 de milioane de euro.

Banii necesari amenajării acestei lucrări complexe au fost asiguraţi de la bugetul de stat, dar şi din fondurile Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON