URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iunie 2016, 11:25

Autopsia unei imposturi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când un cadru universitar denumeşte şcoala "un vehicul al alienării" şi, pe deasupra, o face din vecinătatea rectorului universităţii, alături de care împarte un prezidiu, reacţia firească este nedumerirea. Faptul s-a petrecut săptămâna trecută, în Aula Magna a Universităţii orădene, la lansarea cărţii "Anatomia unei imposturi". Autorul volumului şi al declaraţiei de mai sus este filozoful orădean Mihai Maci.

Într-o colecţie de articole scrise în ultimii 10 ani, Mihai Maci analizează prăbuşirea învăţământului românesc în paralel cu birocratizarea sa excesivă. Descriindu-şi cartea drept rezultatul perplexităţii şi indignării în faţa acestor fenomene, Maci semnalează toate hibele sistemului din care face parte, dar se opreşte subit în pragul sugerării unor soluţii. "Nu sunt expert în politici educaţionale", spune el, limitându-se la a fi un excelent diagnostician şi lăsând rezolvarea problemelor în seama altcuiva. A cui? Nu se ştie.

Din nefericire, această atitudine se încadrează într-un curent la fel de devastator care bântuie România de 25 de ani: acela al auto-izolării intelectualilor, al pasului înapoi făcut cu dezgust faţă de realitate tocmai în momentul când societatea ar avea nevoie mai acută de prezenţe active, vizibile, chiar gălăgioase din partea adevăratelor elite. E păcat că un filozof de talia lui Mihai Maci se retrogradează la postura de simplu jurnalist, reducându-şi discursul la "nu pot face mai mult".

Cred că nu toate baiurile societăţii pot fi rezolvate de la vârf. Cutremurele încep întotdeauna de jos. La fel şi construcţiile. În câteva dintre companiile globale puternice ale momentului (Google, Microsoft, Facebook) cele mai multe iniţiative, soluţii şi produse pornesc de jos, de la nivelul angajatului primar. Ideile lor sunt preluate, crescute, dezvoltate, transformate în soluţii şi implementate cu exactitate. Probabil că şi învăţământul românesc are nevoie de aceeaşi atitudine.

Dacă universitarul Mihai Maci nu vrea să se ia la trântă cu marea inerţie a sistemului pentru a genera schimbare, ar trebui măcar să trimită câteva exemplare din "Anatomia unei imposturi" la Ministerul Educaţiei. Poate că oamenii din birouri, al căror contact cu realitatea pare tot mai minimal, vor fi curioşi să vadă ce efect au în realitate reformele lor. Gestul ar fi şi o compensare pentru uriaşul păcat pe care Mihai Maci şi mulţi alţii ca el îl cară cu vinovăţie nedeclarată în spate de ani de zile: acela că, prin lipsă de reacţie la momentul potrivit, au aprobat tacit toate schimbările pe care azi le condamnă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
?!
Păi, și ce doreați domnia voastră să facă Maci? Că el ar reforma sistemul dacă ar putea. Până una alta, a semnalat niște probleme care chiar există în școala românească. Dacă nimeni nu pune degetul pe rană nu se face nimic. Primul pas a fost făcut de Maci, pe al doilea faceți-l dumneavoastră, mister Cremeneanu. Nu de alta, dar Maci s-a luat la trântă cu marea inerție a sistemului (cum ziceți) - și o face de ani de zile în conferințe și alte cele (în presă, de pildă), dar nu-l ascultă nimeni - dar singur n-are nici o șansă. Ia puneți și dumneavoastră umărul, că doar sunteți ditamai presa/mass media, și poate încep să se schimbe lucrurile.
Postat 10 Iunie 2016, 18:38 de Shogun
Back in black
Dupa autopsie, din cite am auzit eu ,nu mai urmeaza decit imbalsamarea si eventual citeva retusuri la fata, imbracaminte,incaltaminte si alea alea. Astea nu-s problema domnului Maci, el si-a facut datoria de excelent diagnostician, daca asa se zice. Semneaza si pleaca. Asta-i tot ce tine de el, asa am auzit,repet.
Postat 06 Iunie 2016, 23:18 de User anonimizat
Ptr un os de ros?
Daca un cadru didactic de talia sa (si ....filosof ,pe deasupra ! ) ajunge sa intre in politica , e prea multa limpezime. Deh ! Ptr un os de ros ,unii trec si peste cadvre!
Postat 06 Iunie 2016, 16:12 de Nofan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON