URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iunie 2014, 14:55

Atenţie în vacanţe: Vaccinaţi-vă şi feriţi-vă de soare!

Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică atrag atenţia bihorenilor să aibă grijă unde merg în vacanţă, să se documenteze şi să se vaccineze, mai ales în contextul în care, în Europa există o alertă maximă pentru poliomelită, o boală care poate duce la paralizie.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decretat răspândirea virusului polio sălbatic ca fiind o "urgenţă de sănătate publică de importanţă internaţională". "Din cauza conflictului din Siria, relativ aproape de noi, din cauza scăderii vaccinărilor şi problemelor din Ucraina, din cauza circulaţiei virusului în Asia - Pakistan şi a faptului că virusul a fost găsit liber circulând în apele reziduale în Israel (...), suntem în alertă maximă. Avem câteva ţări, care ne înconjoară, care nu mai sunt capabile să mai menţină, în acest moment, un nivel mare de vaccinare", explica la finele lunii aprilie, reprezentantul OMS pentru România, Victor Olsavsky.

Acesta este motivul pentru care Direcţia de Sănătate Publică Bihor face un apel la adresa populaţiei să fie precaută la maxim.

"Ministerul Sănătăţii recomandă tuturor persoanelor care circulă în zonele respective să se informeze şi să se vaccineze. Cele mai apropiate centre regionale de vaccinare în Cluj, Timişoara şi Arad", a spus directorul adjunct al DSP Bihor, dr. Zoia Bitea, într-o conferinţă de presă, precizând că DSP Bihor a pregătit materiale informative şi pentru ca agenţiile de turism să le împartă clienţilor.

Adesea denumită şi parilizie infantilă, poliomielita este o boală infecţioasă virală acută care se transmite de la om la om pe cale orală sau prin fecale. Aproximativ 90% din infecţiile cu poliovirus nu prezintă simptome, iar uneori se aseamănă cu cele ale gripei: febră, dureri în gât, tulburări digestive, dureri de cap sau abdominale. Cea mai gravă formă a bolii este paralizia poliomielitică. Durerile musculare sunt foarte intense, paralizia instalându-se în decursul primei săptămâni.

Vaccinaţi-vă!

În România, riscul de apariţie a bolii este ridicat, întrucât oamenii sunt reticenţi la vaccinare.

"Acoperirea vaccinală e un semnal de alarmă, pentru că în ultimii ani nu avem o vaccinare optimă. Astfel, s-a luat măsura să desfăşoare această campanie de conştientizare imediată şi vaccinare la copii, pentru a nu fi predispuşi la această boală", a precizat dr. Zoia Bitea.

De altfel, conducerea DSP a adus în discuţie şi reticenţa părinţilor la vaccinare, care se informează din diverse surse, neautorizate, şi nu vor să le administreze aceste vaccinuri obligatorii copiilor lor, chiar dacă acestea le pot salva viaţa.

În cazul poliomelitei, de pildă, până la 1 an, copiii ar trebui să primească 4 doze de vaccin, or în Bihor acoperirea vaccinală este cu aproximativ 2-3 procente sub pragul minimal de 95%. Cum poate fi mărit numărul părinţilor care îşi vaccinează copiii? "Există Ordinul 857/2011 (privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice - n.r.) conform căruia refuzul de a efectua vaccinările obligatorii se pedepseşe cu amendă contravenţională de la 500 la 1.000 de lei", a atenţionat şefa DSP Bihor, Daniela Rahotă.

Conform specialiştilor, din 1992, în România nu s-a raportat nicio îmbolnăvire de poliomielită, iar ultimul caz înregistrat în Bihor a fost în 1988, la un copil de 8 ani, care a fost recuperat în totalitate, fără a rămâne cu sechele.

Grijă la soare!

Pe de altă parte, cu aceeaşi ocazie, specialiştii au tras un semnal de alarmă privind expunerea la radiaţiile solare, care favorizează apariţia melanomului malign, adică a cancerului de piele, care evoluează foarte rapid.

Astfel, bihorenii sunt sfătuiţi să nu facă plajă între orele 11 şi 18, iar în special persoanele cu ten deschis, care sunt mai expuse, să se apere cu creme cu factor de protecţie ridicat, respectiv să poarte pălării care să le protejeze faţa, nasul şi urechile, dar şi haine de culoare deschisă, cu ţesătură deasă. Protecţia este cu atât mai importantă în cazul celor care muncesc în aer liber şi nu se pot ascunde de soare.

Medicii mai spun şi că este de preferat în locul expunerilor la solar, arătând că o singură expunere la solar creşte cu 11% riscul de apariţie a melanomului, iar apoi, fiecare nouă expunere mai contribuie cu câte 2%.

"Orice leziune suspectă, modificare de culoare, ulceraţii sau creştere în dimensiuni suspectă trebuie arătată medicului dermatolog, pentru efectuarea aşa numitei dermatoscopii", a subliniat dr. Sanda Băncuş, medic la Centrul Oncologic din Oradea.

Citiţi detalii şi sfaturi referitoare la caniculă şi expunerea la soare, pe site-ul www.dspbihor.ro!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON