URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Noiembrie 2012, 17:40

Artiştii orădeni şi-au expus cele mai "proaspete" lucrări la Salonul Municipal de Artă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Circa 70 de persoane s-au strâns, joi seară, la Palatul Baroc, în sălile Secţiei de Artă, pentru a participa la vernisajul Salonului Municipal de Artă Oradea, organizat de Uniunea Artiştilor Plastici, filiala Oradea, în colaborare cu Complexul Muzeul Ţării Crişurilor.

Organizat de mai bine de 20 de ani, Salonul este un prilej anual pentru artiştii plastici orădeni, membri sau nu ai UAP, să expună câte o lucrare sau două pe care le consideră reprezentative pentru creaţia lor din ultimul an. Această ediţie a reunit 31 de artişti, care au prezentat 52 de lucrări de pictură, sculptură, grafică şi artă decorativă, trecute de o selecţie a organizatorilor.

Prezent la vernisajul Salonului, Aurel Roşu, preşedintele UAP Oradea, a declarat că numărul artiştilor dispuşi să expună în cadrul Salonului a scăzut, în condiţiile în care la alte ediţii au existat chiar şi 100 de participanţi. "Din multe motive, numărul nostru scade pe ce trec anii. Trebuie să ne gândim la o altă formulă de organizare anul viitor, mai interactivă, şi sper să fim mai mulţi", a spus Aurel Roşu.

Luând cuvântul, poetul Ioan Moldovan, invitat să vorbească în deschiderea Salonului Municipal de Artă, s-a arătat bucuros să vadă lumea multă care s-a dus la eveniment. "Eu sunt uluit de câtă lume este la acest vernisaj. Venind încoace mă gândeam că vom fi aşa o sectă, câţiva care o să rezolvăm repede această formalitate. Mă bucură în special prezenţa tinerilor", a spus poetul.

El a declarat că tinerii artişti care au expus în cadrul acestui salon pot să fie mândri că şi-au prezentat operele alături de cele ale unor maeştri. "Nu voi da niciun nume. Un salon nu este un prilej de etalare a uneia sau alteia dintre personalităţi. Salonul este un spaţiu în care vin şi socializează cei care au înrudiri, fie artistice, fie de receptare a artisticului. Aş zice eu că este o piaţă de cărţi de vizită", a mai afirmat Ioan Moldovan.

Printre lucrările expuse se află şi unele semnate de Radu Tîrnovean, Aurel Roşu, Florian Heredea, Alexandru Damaschin, Horia Popa şi Diana Gavrilaş. Expoziţia rămâne deschisă până la sfârşitul lunii decembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON