URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Septembrie 2016, 19:12

37,2 milioane lei: RCS&RDS a finalizat amenajarea a 154 kilometri de canalizaţie tehnică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Gata cu digi-şanţurile! RCS&RDS a finalizat amenajarea a 154 kilometri de canalizaţie tehnică în cadrul unei investiţii de 37,2 milioane lei finanţată integral de companie.

"Am lucrat cu 32 de firme, din care de-a lungul lucrărilor unele ne-au părăsit şi am rămas cu 28 de antreprenori. În momentul de faţă, din punct de vedere tehnic canalizaţia este perfect operabilă, iar nouă ne-a mai rămas de finalizat refacerea trotuarelor şi a căilor de acces", a declarat directorul regional al RCS&RDS, Nelu Dumea, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Singurele şantiere încă neînchise sunt cele de pe străzile Vasile Alecsandri şi Mihai Eminescu, unde lucrările la canalizaţia tehnică au fost întârziate de cele de la reţelele de termoficare.

Potrivit directorului Dumea, RCS&RDS s-a concentrat să amenajeze canalizaţia, în care vor fi relocate cablurile întinse astăzi pe faţade şi stâlpi de iluminat, îndeosebi în zonele intens locuite. "Lucrările au pornit din cartierul Rogerius, pentru că este cel mai aglomerat din oraş, şi au avansat spre zona centrală", a spus Dumea.

Pentru a compensa deranjul provocat orădenilor, compania a amenajat pe propria cheltuială Parcul Xenopol, respectiv pista de alergare, terenurile de tenis şi parcarea de la baza sportivă a Primăriei din cartierul Ioşia.

În perioada următoare, municipalitatea va soma operatorii de reţele să coboare în subteran cablurile atârnate pe faţade şi stâlpi de iluminat astfel încât în cel mult zece ani Oradea să devină, cel puţin în zona centrală, un oraş fără cabluri aeriene.

"Obiectivul municipalităţii pentru anul 2025 este schimbarea stâlpilor de beton cu stâlpi ornamentali adecvaţi clădirilor din Centrul istoric şi de pe arterele principale respectiv îngroparea cablurilor aeriene", a precizat în cadrul conferinţei Eduard Florea, directorul economic al municipalităţii.

Pentru ca acest lucru să poată deveni posibil va trebui ca Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) să aprobe tarifele la care RCS&RDS va putea închiria deţinătorilor de reţele spaţiu în canalizaţia tehnică. Costurile strămutării, estimate undeva la un euro pe metrul liniar, plus manopera, vor fi suportate de deţinătorul reţelelor. 

În prezent, în Oradea există 345,6 kilometri de reţele aeriene şi 201,5 kilometri de reţele subterane vechi deţinute de diferiţi operatori şi 154,2 kilometri de canalizaţie nouă aparţinând RCS&RDS.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Deranj pentru oradeni? Putin spus !
Ideea in sine este bine venita. Dar nici un cuvand despre ce au lasat in urma cei care au sapat santurile. Refacere partiala a trotuarelor, de o calitate mai mult decat indoielnica. In fata unui spatiu pe care il detin, mi-au distrus toti copacii plantati cu ani in urma: Crengi rupte-parasite la locul faptei, cazute pe sosea si incurcand circulatia - tulpini scrijelite. La observatia unui vecin asupra felului in care lucreaza si distrug spatiul verde, raspunsul a fost: "Nu au decat sa planteze altii"!! Trotuarul refacut arata ca in ...Alep !
Postat 30 Septembrie 2016, 06:24 de Oradeamea
nelu dumea...
...doi la metru, bucuros ca a indeplinit misiunea de a instaura monopol pe cablurile subterane in Oradea, cu complicitatea directa a lui Balbajan. Odata si-odata tot vine ea si rasplata...
Postat 29 Septembrie 2016, 19:55 de AgentulTermic
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON