URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Decembrie 2016, 18:35

1.360 de apartamente: Primăria Oradea implementează proiectul pilot care asigură transparenţa administrării asociaţiilor de proprietari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 1.360 de familii orădene vor avea acces începând de luna viitoare la toate informaţiile legate de modul de administrare a asociaţiilor de proprietari din care fac parte.

Municipalitatea a demarat săptămâna aceasta implementarea unui proiect pilot în cadrul căruia proprietarii de apartamente din peste 10 asociaţii de proprietari, municipalitatea şi operatorii de utilităţi, de la Termoficare la Compania de Apă Oradea, vor avea la dispoziţie două softuri care le vor permite accesul la toate datele asociaţiei.

"Asociaţiile de proprietari sunt alese din toate zonele oraşului, sunt mici şi mijlocii pentru că am încercat să nu epuizăm toate locurile cu doar câteva asociaţii mari, şi sunt fie din rândul celor cu delapidări, fie a celor unde există neînţelegeri între proprietari şi conducere", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Atacuri politice

Viceprimarul a precizat că nu a acuzat niciodată toate asociaţiile de proprietari de furturi, aşa cum au susţinut săptămâna trecută, printr-o scrisoare deschisă, reprezentanţii Coaliţiei Rogerius. "Am spus doar că trebuie să facem ceva pentru ca acest fenomen păgubos să fie oprit", a spus edilul.

Mălan a afirmat că a fost atacat, în plină campanie electorală, din raţiuni politice şi a argumentat arătând că reprezentanţii Coaliţiei Rogerius sunt înregimentaţi în filialele locale ale partidelor.

"Reprezentantul asociaţiei Şelimbărului, domnul Horvath Ioan, este membru de partid la PSD, alt critic al acestui program este domnul Adrian Şimon, membru al UDMR şi consilier al domnului Pasztor Sandor, iar doamna Silvia Ardelean este preşedintă de asociaţie şi preşedintă de organizaţie PSD în Rogerius", a acuzat Mălan.

Edilul a spus că reprezentanţii asociaţiei de proprietari Şelimbărului, condusă de semnatarul scrisorii deschise, Ioan Horvath, au şi ţinut să îi ceară socoteală. "S-au înscris în audienţă printr-o doamnă avocat ca să îmi ceară să retractez. Am aşteptat-o pe doamna avocat, dar din fericire pentru situaţie, n-a venit", a spus Mălan.

Viceprimarul a afirmat că, în ciuda presiunilor, va continua demersurile pentru implementarea acestui proiect pe care îl consideră util tuturor celor 63.400 de proprietari de apartamente din Oradea.

Program în testări

Iniţial, proiectul pilot iniţiat de Mălan cuprindea 1.000 de apartamente. Firma bucureşeană Xisoft şi-a oferit însă în final serviciile către proprietarii a 1.159 de apartamente, pentru a cuprinde toţi membrii din 10 asociaţii.

La aceasta s-a mai adăugat şi oferta companiei Aviziero, care, aflând de intenţia municipalităţii, s-a arătat dispusă să implementeze softul propriu pe alte 200 de apartamente. Cele două firme îşi vor pune softurile la dispoziţia beneficiarilor cu titlu gratuit vreme de 6 luni.

"După 6 luni, vom vedea cum au funcţionat aceste programe. Vom avea discuţii cu orădenii şi reprezentanţii firmelor de utilităţi, vom centraliza toate sugestiile şi vom decide conţinutul programului informatic pe care ni-l dorim", a spus Mălan.

Softul cu funcţii îmbunătăţite va fi apoi cumpărat de Primărie în urma unei proceduri de achiziţie publică şi va fi pus, cu titlu gratuit, la dispoziţia tuturor celor 821 de asociaţii de proprietari orădene.

"Totul la lumină"

Potrivit viceprimarului Mircea Mălan, municipalitatea îşi doreşte un soft care să asigure transparenţa totală a modului de administrare a asociaţiilor de proprietari. Acesta va trebui să ofere orădeanului posibilitatea de a vizualiza toate facturile primite de asociaţie, modul de calcul a utilităţilor pe fiecare apartament în parte şi salariile angaţilor asociaţiei.

În plus, beneficiarii programului vor trebui să îşi poată declara online indecşii de la contoarele din apartamente, pe baza cărora se calculează consumul de apă caldă şi rece, să contacteze online reprezentanţii asociaţiei şi operatorilor de utilităţi pentru formularea de sugestii sau reclamaţii şi să îşi plătească facturile direct de pe calculator.

"Vrem să scoatem la lumină toată activitatea, situaţiile care apar pe circuitul orădean - asociaţie de proprietari - furnizor de utilităţi, să înlăturăm nemulţumirile orădenilor care locuiesc la bloc faţă de activitatea asociaţiilor de proprietari, iar populaţia să se implice mai mult în modul de administrare a asociaţiei", a declarat edilul.

Mălan a spus că implementarea unui astfel de proiect va reduce pericolul producerii de furturi de către reprezentanţii asociaţiei în contextul în care în ultimii ani s-a înregistrat delapidări în valoare de 2,3 milioane lei la 17 asociaţii de proprietari.

Soft cu avantaje

Prezent la conferinţa de presă, directorul firmei Xisoft, Pavel Varvari, care a implementat un astfel de soft pe circa 389.000 de apartamente din 96 de oraşe, a afirmat că transparentizarea activităţii asociaţiilor de proprietari îmbunătăţeşte automat modul de administrare a acestora.

"Dacă ataşăm toate documentele scanate, e foarte puţin probabil să mai fie cineva tentat să delapideze", a spus Varvari. Softul companiei permite calcularea automată a facturilor de utilităţi, accesul locatarilor la toate datele asociaţiei de proprietari, declararea indecşilor contoarelor, plata online a cheltuielilor de utilităţi, somarea online sau prin SMS a restanţierilor şi corespondenţa cu reprezentanţii asociaţiei.

"Softul permite eliberarea unei note de plată pe fiecare apatament, în care este trecută şi ultima coadă de mătură. În primele luni de la implementarea lui, membrii asociaţiei m-au asaltat cu întrebări legate de fiecare cheltuială făcută", a declarat Cristian Lucaci, administratorul Asociaţiei R4 din blocul Ared, care foloseşte un astfel de soft.

Lucaci a insistat că un astfel de program, pe lângă că asigură creşterea transparenţei a implicării locatarilor în administrarea asociaţiei, duce şi la creşterea încasărilor de la membri. "Plata online m-a ajutat să încasez îndeosebi de la locatarii cu bani, pentru care 2.000 lei poate nu este o sumă mare şi care poate nu au timp să vină la asociaţie între orele 5 şi 7 după-amiaza", a afirmat administratorul.

Acesta a mai spus că odată făcută plata în contul asociaţiei, orădeanul este mult mai liniştit că banii vor ajunge la furnizorii de utilităţi, fiindcă administratorul va putea mult mai greu să îi scoată pentru a-i folosi în interes propriu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@01alex
Stimate vecin, eu in locul d-lui Lucaci v-as fi dat in judecata pentru toate acuzatiile nedovedite pe care i le-ati adus voi, cei din noua conducere. Ati platit fara sa ne consultati o firma de audit care, surpriza, nu a gasit nicio delapidare. Penalitati la utilitati vom mai plati, pentru ca "oamenii cu bani" NU isi platesc asociatia si avem restantieri cu sume foarte mari. Parerea mea despre soft este una foarte buna, iti ofera acces la cam toate informatiile de care ai nevoie.
Postat 14 Decembrie 2016, 11:04 de Tatuz
in plus
In plus domnul viceprimar MIRCEA MALAN, ar putea afla parerea oamenilor care folosesc soft-ul (sau pt. care este folosit), de ceva timp, direct de la ... sursa.
Postat 08 Decembrie 2016, 15:16 de 01alex
praf in ochi...
Vice biraul se face ca nu intelege care e rezolvarea corecta a delapidarilor.neplatilor/etc de la asociatiile de proprietari! I-am spus-o, i-o mai spun: contorizarea individuala, adica ejacularea ('traiti dom' vanghelie!) din circuitul banilor a administratorilor/casierilor/presedintilor de asociatii. Si, de ce nu, a trantorilor din primarie de la compartimentului de indrumare si ,,control" a asociatiilor. In loc sa se bata pt. contorizarea individuala, [primaria mai gaseste o jmekerie pe care sa arunce banii, un ,,soft" bun la nimic!
Postat 08 Decembrie 2016, 11:47 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON