URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iunie 2013, 08:12

Un fleac, i-au mazilit! Şefii funcţionarei şpăgare, schimbaţi din funcţii

Un fleac, i-au mazilit! Şefii funcţionarei şpăgare, schimbaţi din funcţii DOMNIA SE PLĂTEŞTE! Şefii direcţi ai funcţionarei prinse că lua mită, Tănase Miculescu şi Ioan Guler, au plătit cu funcţiile pentru că nu au luat măsuri de prevenire a unor astfel de incidente. "Nu poţi să fii în birou cu o persoană şi să nu observi că cineva o caută insistent, că o scoate afară să vorbească cu ea, şi aşa mai departe", zice viceprimarul Ovidiu Mureşan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La fel ca în bancul cu accidentul de la Cernobîl, cum că s-a sinucis toată conducerea centralei nucleare cu excepţia unui inginer care "nu a fost găsit acasă", şefii direcţi ai funcţionarei prinse că a luat şpagă ca să scape un orădean de plata taxei auto - directorul adjunct Tănase Miculescu şi şeful de serviciu Ioan Guler - şi-au cerut lunea trecută, de bună voie şi nesiliţi de nimeni, trecerea pe funcţii de execuţie.

"Cei doi şi-au asumat o parte din lucrurile nu tocmai normale care au avut loc în Direcţia Economică", susţine viceprimarul Ovidiu Mureşan. Noua conducere are ordine clare să instituie proceduri care să elimine posibilitatea şpăgilor, dar şi să crească încasările la buget prin intensificarea executărilor silite.

Maziliţi de Valerica

Adjunctul Direcţiei Economice, Tănase Miculescu, şi şeful Serviciului Impunere Persoane Fizice, Ioan Guler, au fost traşi pe linie moartă. Profitând de scandalul de corupţie declanşat în urmă cu trei săptămâni, conducerea municipalităţii i-a îndepărtat din funcţie începând cu data de 1 iunie. Măsura nu i-a surprins nici măcar pe maziliţi. Alimentate de nemulţumirea primarului Ilie Bolojan faţă de gradul de încasare a impozitelor, zvonurile unei iminente înlocuiri a directorului adjunct Tănase Miculescu circulau încă din 2012.

Funcţionar cu o experienţă în finanţe de 22 de ani şi doctorand în economie, Miculescu rămăsese singurul director din Primărie moştenit din epoca Filip. Penultimul supravieţuitor, Silviu Lucuţa, fusese schimbat încă din martie, când Direcţia de Informatică pe care o conducea a fost desfiinţată, fiind absorbită în noua structură de Monitorizare a Cheltuielilor de Funcţionare şi de Organizare a Evenimentelor.

Coleg de birou şi şef direct al Valericăi Benţe, funcţionara prinsă că a luat 2.000 de lei de la un poliţist sub acoperire pentru a face pierdută urma taxelor auto pe care un orădean le avea de achitat de mai mulţi ani, fostul coordonator al serviciului Impunere Persoane Fizice, Ioan Guler, angajat în Primărie de 14 ani, trece în ochii unor colegi drept victimă colaterală. "Nu se putea să îl schimbe doar pe Miculescu, iar Guler, coleg de birou cu Benţe şi şeful ei direct, să rămână bine-mersi", povestesc angajaţi ai Primăriei.

Cei doi şefi din Direcţia Economică au acceptat "retrogradarea" fără comentarii. BIHOREANUL a aflat că, de fapt, nici nu le era greu să "aleagă". După scandalul cu Benţe, primarul Bolojan a devenit atât de hotărât să-i îndepărteze încât alternativa ar fi fost restructurarea întregii Direcţii Economice cu desfiinţarea celor două posturi de conducere. Fapt care ar fi echivalat cu trimiterea lor în şomaj...

"Executarea!"

În ciuda versiunii publice, adevărul e că scandalul de corupţie a fost totuşi un pretext. În actuala organizare a Primăriei, cu funcţionari împuterniciţi să ia decizii fără ca documentele elaborate de ei să mai fie supervizate de şefi, şansele ca Miculescu şi Guler să o fi putut opri pe Benţe de la şpagă erau minime. Simple speculaţii s-au dovedit,, până aucm, şi zvonurile că, în arest, funcţionara ar fi dat declaraţii incriminatorii la adresa celor doi şefi.

În realitate, potrivit "logicii Bolojan", lucrurile sunt cât se poate de simple. Teoria primarului este că tărăboiul putea fi evitat dacă municipalitatea i-ar fi executat silit pe datornici înainte ca aceştia să acumuleze restanţe de mii de lei. "Descurcăreţii" nu ar fi ajuns să ofere şpagă ca să scape de datorii, iar funcţionarii Primăriei ar fi rămas oameni cinstiţi.

04 Ovidiu Muresan.jpgDupă cum recunoaşte şi viceprimarul Ovidiu Mureşan (foto), Tănase Miculescu era în colimator deja de câteva luni tocmai pe considerentul că nu a depus toate eforturile pentru recuperarea debitelor de la rău-platnici. "Executările silite ale contribuabililor cu debite au fost oprite în decembrie, anul trecut, înainte de sărbători, şi s-au reluat anul acesta abia în aprilie", reclamă viceprimarul. Potrivit evidenţelor municipalităţii, la un număr de 8.894 de orădeni cu restanţe la plata taxei auto, unele vechi din 2005, Primăria a pus sechestru asigurator pe numai 30 de maşini. Foarte puţin!

Portărei cu normă

Pentru a da un nou imbold activităţii de executare silită, în locul lui Miculescu primarul l-a numit pe Sorin Iacob, şeful Serviciului Impunere şi Executare Persoane Juridice. Funcţionar tânăr, angajat în Primăria Oradea în 2001 după un stagiu în cea din Aleşd, Iacob s-a remarcat în faţa lui Bolojan prin eficienţă şi capacitate de efort. La nominalizarea sa a ajutat probabil şi faptul că împreună cu soţia a năşit cei doi copii ai directorului general Eduard Florea, dar asta nu-l va salva la evaluările lunare. Noul adjunct este în perioadă de probă pentru 6 luni, iar primarul a dispus instituirea unui pachet de măsuri care să reducă restanţele neîncasate şi să eficientizeze activitatea de executare silită.

04 Eduard Florea_3.jpgFuncţionarii vor avea normă ca la fabrică. "Din iunie vom introduce obiective clare şi indicatori palpabili pentru măsurarea activităţii", spune Eduard Florea (foto). Obiectivele prioritare vor fi lichidarea soldurilor mai vechi de 31 decembrie 2008 şi încasarea debitelor anuale în procent de peste 90%. Portăreii municipalităţii vor avea o normă lunară de sechestre auto, popriri, ipoteci, acţiuni în teren, anunţuri de vânzare a bunurilor executate silit şi multe altele. "Până acum executările silite se făceau ziua, când nu aveai cu cine vorbi pentru că oamenii nu sunt acasă şi nu aveai ce ridica de la ei. De acum se vor face după ora 18 şi sâmbăta, când oamenii pot fi găsiţi la domiciliu", anunţă directorul.

Florea e de părere că, încet, dar sigur, efortul funcţionarilor se va reflecta în reducerea numărului de restanţieri şi a sumelor restante, precum şi în creşterea încasărilor la buget. Diminuarea numărului de datornici "cronici" va reduce riscul acumulării de datorii "istorice", în urma cărora rău-platnicii să fie tentaţi să-şi "rezolve" ştergerea debitelor dând şpagă. Dacă se poate cât mai repede. Înainte ca şi alţi funcţionari să cadă în ispită...


"BOGAŢI" ÎN DATORII
4.736.304
lei erau restanţele acumulate de orădeni la plata impozitului auto la sfârşitul lui 2012


"Schimbările din Direcţia Economică nu se vor opri aici. Noua conducere va evalua personalul şi, în urma analizelor, sunt convins că vor mai fi şi alte modificări"

Ovidiu Mureşan, viceprimar


JUMI-JUMA
Prinsă cu şpaga la dosar

04 Valerica Bente.jpgScandalul mitei din Primărie a izbucnit pe 16 mai, când Valerica Benţe, angajată a instituţiei de peste 12 ani, a fost prinsă în flagrant. Femeia a fost ridicată de la locul de muncă, direct din piramidă, având asupra ei 2.000 lei într-un dosar.

Potrivit procurorilor, suma reprezintă mita primită pentru a şterge debitele unui denunţător pe care funcţionara l-ar fi învăţat să facă un contract antedatat cum că şi-ar fi vândut maşina în Austria. Astfel, omul scăpa de datoria la plata taxelor, dar şi de plata pe viitor a impozitului, în schimbul unui "comision" de 50% din debit oferit funcţionarei. După ce iniţial a fost reţinută şi apoi arestată, femeia e cercetată acum în stare de libertate.

Pentru a avea o imagine asupra prejudiciului creat de Benţe, conducerea Direcţiei Economice verifică operaţiunile cu risc mare de eludare a plăţii taxelor, cum ar fi vânzările de autovehicule către cumpărători din alte oraşe sau chiar în străinătate. În paralel, Primăria va achiziţiona dispozitive pentru aplicarea unui timbru sec pe certificatele fiscale eliberate, pentru a îngreuna falsificarea acestor acte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Geme Primaria de coruptie si incompetenti
Da' aia de la Compartimentul de Indrumare Control Asociatii de proprietari ce de spagi iau de la administratorii si presedintii de asociatii ca sa nu-i amendeze si sa nu le retraga atestatele, sa fiti voi sanatosi!!! Daca s-ar "obosi" primarul sa verifice macar un singur caz, doar o asociatie din cele debransate de peste 3 ani de la apa calda de ex., s-ar lamuri asupra chestiunii si functionarilor subordonati si corupti. Din cauza asta toata tarasenia asta cu Bente e praf in ochi. Acarul Paun sacrificat pt ca ceilalti sa-si primeasca mita mai departe.
Postat 10 Iunie 2013, 11:40 de Alex
CACATI SPAGARI
referitor la com... lui ilie poate va ajut cu o parte din persoanele care urmeaza GULER ...... MARIA ANTON SABINA CEA SMECHERA FASIE TOT MARIA NICA SPERANTA ..........SI NOII MANCATORI DE *** IACOB OFELIA SI ALTIIII
Postat 05 Iunie 2013, 16:03 de CACATI
Telefon
Astazi la etajul unu o secretara vorbea la telefon cu o buna prietena si spunea ca este un zumzet mare in cladire si ca sunt inca 12 persoane vizate , care sunt in atentie si nu se stie cand vor fi ridicate. A terminat cu un OF, OF OF, TRECEM NOI SI PRIN ASTA.
Postat 04 Iunie 2013, 19:38 de ilie
@MOACA DE SPAGARA
Asa e, iti vine greata cand ii vezi pe astia din poze, ce moace de spagari au ! Da de moaca lui nea ilie ce zici ? E drept ca arata tot mai rau, boala nu-l iarta. Totusi, se vede pe mecla lui ca e tata lor, el e ali baba, ei sunt....cei 40 !
Postat 04 Iunie 2013, 16:17 de MOACE DE SPAGARI
MOACA DE SPAGARAAAAAA
DOAMNE ASA CE MULT MAM PLICTISIT DE MOACA LU BENTE ASTA CA IMI VINE SA MA *** LA GARD
Postat 04 Iunie 2013, 16:09 de MOACA DE SPAGARA
URMEAZA SI ALTII
OAMENI BUNI ACESTI 2 DIRECTORI AU FOST TURNATI LA PUNCT SI VIRGULA DE DOAMNA BENTE DAR SA SE ASTEPTE SI ALTII CA URMEAZA NU VA FACETI GRIJI .LINGAII DE IACOB OFELIA SI ALTII AU AVUT GRIJA SA II INGROAPE ........................................POFTA BUNA LA ,,,,,RAHAT,,,, CEI NOI VENITI IN LOCUL LOR,
Postat 04 Iunie 2013, 11:47 de ORADEAN
Primaria nu-i a voastra ci a oradenilor
Principalii vinovati pt. haosul din primarie sunt: Bolojan, Muresan si Florea. Trebie sa raspunda si ei chiar si pt. sumele nerecuperate din 2005 si mai ales pt.dezastrul din evidentele primariei si pt. ca la mijlocul anului mii de oradeni nu stiu cat impozit pe terenuri au de plata si pt. modul ilegal in care aceata a fost calculat. Valea.
Postat 04 Iunie 2013, 11:46 de Oradean
Munca in primarie sub 2 mandate Bolojan
După cum recunoaşte şi viceprimarul Ovidiu Mureşan \"Executările silite ale contribuabililor cu debite au fost oprite în decembrie, anul trecut, înainte de sărbători, şi s-au reluat anul acesta abia în aprilie\", cu alte cuvinte, in aceasta perioada in primarie nu sa muncit deloc doar sau luat salarii, sporuri, procente, comisioane si spaga la greu. Concluzia: primaria putea foarte bine functiona si fara cel putin 60 de functionari care au taiat frunze la caini si au pus la saltea. \"Din iunie vom introduce obiective clare şi indicatori palpabili pentru măsurarea activităţii\", spune Eduard Florea, dar pana in iunie cine raspunde de ce au \"facut\" subordonatii domniilor lor ?. \"Înainte ca şi alţi funcţionari să cadă în ispită...\" trebuie ca domnul primar Ilie Bolojan, viceprimarul mai plinut, directorul Florea, cei de la juridic vor trebui sa nu mai aiba preferinte, legea este una pentru toti cetatenii, cel putin teoretic, incercati dumneavoastra in practica si o sa aveti succes. Daca nu stiti cum chematine pe noi si va aratam, pe gratis, venim si cu cafeaua de acasa. Asteptam vesti. Numai de bine.
Postat 04 Iunie 2013, 11:31 de petru
o ia? n-o ia?
Mai știe cineva ceva despre Ramonaq Boloș? Că parcă fusese detașată la MDRT (doar) 6(șase)luni!!! Au trecut deja! S-a întors? Nu s-a întors? O ia fostul cumnat la ADR NV? N-o ia? Înclin să cred că n-o s-o ia că e mai greu s-o ia!
Postat 04 Iunie 2013, 09:50 de TDS
regionalizarea SUCCESUL ROMANIEI
NU vrem nici CONSILIU judetean , besionoase si spatii care pot fi alocate locurilor de munca, regionalizarea SUCCESUL ROMANIEI si desfiintarea parazitismului POLITIC numeric :)))!
Postat 04 Iunie 2013, 09:33 de ne trezim
sa ne frece zi de zi cineva demnitatea !!
voi sunteti dusi cu pluta nimeni nu ajunge in Primarie fara sa se adapteze faptelor cerute de sefi, slugile servesc infractorii si cu fapte penale si in natura, ce va prefaceti ca nu stiti !! slugile servesc stapanii !! daca ai fii om intreaba te ce cauti tu acolo ? in libertate exista efectul de turma si sadisam social :ne place tortura, sa ne frece ,sa ne calce in picioare zi de zi cineva demnitatea !! NOI nu avem nevoie de Primarie in Oradea, la munca cu voi, gata cu distractia si bataia de joc a cetateanului!
Postat 04 Iunie 2013, 09:29 de sadiaci
Numai astia doi sunt vinovati ?!
Daca cei din primarie s-au oprit la tanase nebunu (felicitari, @TDS !) si la guler, speram ca dna-ul sa mearga pana la capat ! Pt. d-na Bente a raspuns guler, [pt. guler a raspuns tanase nebunu. Dar sirul e nitel mai lung : pt. tanase nebunu trebuia/trebuie sa raspunda dir. florea iar pt. dir. florea trebuia/trebuie sa raspunda nea ilie. Pt. nea ilie raspunde boborul, cei peste 60% care l-au ales. Din pacate cu boborul care l-a ales treaba sta cum a zis Lapusneanu : ,,prosti, da' multi ! "
Postat 04 Iunie 2013, 09:26 de pinonel
utecistii de ieri...
Tănase în ce doctorează? Că de absolvit a absolvit după 1990 economia agriculturii(parcă la Timișoara)! Din postura de vajnic utc-ist n-a fost în stare să facă o facultate la vremea ei ci numai după! Atenție, Tănase! Sper să nu te tenteze să plagiezi!
Postat 04 Iunie 2013, 08:58 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON