URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2013, 17:44

Sute de oameni la înmormântarea lui Şerban Taichiş, studentul care s-ar fi aruncat de pe un complex din Cluj (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şerban Taichiş, orădeanul de 20 de ani care s-ar fi aruncat de pe un complex de parking din Cluj Napoca, unde era student, a fost înmormântat, vineri, în Cimitirul Municipal, în prezenţa a sute de persoane.

Nu vor să creadă

Slujba de înmormântare a început în jurul orei 14, la Capela Haşaş, în prezenţa mai multor preoţi. Prieteni, colegi, rude, foşti colegi de liceu şi cunoscuţi au venit să-l conducă pe Şerban pe ultimul drum şi să sprijine familia îndurerată. La eveniment au fost prezenţi şi angajaţi ai Inspectoratului Şcolar, deoarece mama tânărului, Violeta, este fost inspector şcolar, dar şi din cadrul APIA, unde tatăl său, Constantin, este şef de serviciu. Cu toţii erau şocaţi de dispariţia subită a tânărului, care a lăsat în urmă o droaie de întrebări.

Nimeni nu vrea să dea crezare ştirilor care zic că tânărul s-a sinucis. Familia băiatului susţine că acesta nu s-a aruncat, ci a alunecat şi că are şi urme pe mâini de la cum s-ar fi prins, încercând să se salveze. De asemenea, că cineva l-ar fi auzit strigând "ajutor". Nimeni nu are, însă un răspuns la întrebarea ce căuta acolo şi cu cine era.

Şi ipoteza că tânărul era pasionat de "păcănele" e combătută de familie şi prieteni. În timp ce unii martori au declarat că, înainte să urce pe clădire, l-au văzut pe Şerban ieşind dintr-un local ce are aparate de jocuri de noroc, prietenii şi membrii familiei spun că tânărul n-a jucat niciodată la "păcănele". Nici varianta că s-ar fi sinucis din pricina restanţelor nu e acceptată de apropiaţii lui Şerban, care spun că nu avea probleme deosebite la facultate.

Anchetă

Cert este că poliţiştii, sub coordonarea procurorilor clujeni, au început o anchetă privind moartea violentă a orădeanului de 20 de ani, pentru a stabili dacă a fost o sinucidere sau accident. Presa din Cluj citează surse neoficiale din rândul anchetatorilor, susţinând că Şerban ar fi lăsat un bilet de adio, semn că s-a sinucis. "Mami şi tati şi Lari (cu referire la sora sa, Larisa - n.r.) vă iubesc. Voi nu aveţi nicio vină. Viaţa asta NU este pentru mine!", ar fi scris el în biletul de adio.

În plus, ar exista un martor la gestul său. "Este un martor. Marţi după-masă, a fost văzut la ultimul nivel al Complexului Leu, de către o femeie, care l-a văzut prin geam. El era cu un picior în afara balustradei. Femeia a crezut că băiatul gumeşte. A apelat 112, dar în momentul următor, tânărul nu mai era. Apoi a auzit un sunet înfundat", au arătat anchetatorii.

După cum se ştie, Şerban Taichiş a murit în cursul zilei de marţi, după ce s-ar fi aruncat de pe un complex de parking din centrul municipiului Cluj-Napoca. Medicii ajunşi la faţa locului n-au mai putut decât să constate decesul.

Tânărul orădean era student la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, în anul II la Facultatea de Informatică şi Calculatoare, iar în 2010 fusese desemnat Mister Popularitate la Balul Bobocilor al Organizaţiei Studenţilor din UTCN. Cunoscuţi ai tânărului au declarat ziarelor clujene că Şerban era un împătimit al "păcănelelor" şi că în ultimul timp a pierdut sume mari de bani la jocurile de noroc. De asemenea, se pare că tânărul avea datorii la mai mulţi prieteni şi colegi din această cauză.

Pe pagina de Facebook a tânărului prietenii acestuia au lăsat zeci de mesaje, care arată că niciunul nu s-ar fi aşteptat ca Şerban să recurgă la acest gest extrem. "Nu ştiu ce a fost în capul tău, dar sper că te-ai dus la mai bine şi a meritat", arată unul dintre ele...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
suntem nimic in fata lui D-zeu, asa k nu judecati !
Din moment ce politia a dat hartie k nu a fost sinucidere , preoti sun obligati sa participe la mormantare,. Si sa stiti k din 5 preoti familia a stiut de 1 max 2, restu au fost dusi de catre apropiati familie. Serban nu a fost un caine sa il imormanteze cum spuneti voi. Daca a fost sau nu sinugidere este problema lor, nu cred k noi suntem cineva sa ii judecam pe alti pt deciziile facute. Aceasta familie este distrus, nu merita ca noi sa ii judecam la ora acuala, pt k nu doresc la nimeni sa ajunga intr-o astfel de situati, credeti-ma k nu mai judecati in acele momente. Ar fi mai bn sa il lasam pe Dumnezeu sa judece,nu noi.
Postat 22 Martie 2013, 15:32 de cata rautate
bor
Defapt sfanta presa e mai credibila si decat autoritatile si decat bor-ul...
Postat 04 Februarie 2013, 00:39 de asdf
bor
In acest caz inca se fac cercetari daca a fost sau nu suicid. BOR ce trebuia sa faca? Sa astepte finalizarea lor si apoi sa il inmormanteze? Cat de usor ponegrim noi o institutie fara sa fim documentati... "nu judecati ca sa nu fiti judecati" zice Hristos...
Postat 04 Februarie 2013, 00:37 de asdf
Pentru voi .
Mesajul "despre ce vorbim?" nu a fost postat de mine, ci de cineva caruia sau carei ii place numele meu foarte mult .
Postat 03 Februarie 2013, 21:15 de AA
Pentru voi .
Nu ma intelege gresit. Am specificat ca a fost un copil extraordinar si ca a fost student la Cluj, in sensul ca a invatat foarte bine , la admitere la UTCN e foarte greu, deci intra numai cei buni. Despre mama lui nu comentez . In primul rand , copiii nu ar trebui sa plateasca pentru pacatele parintilor lor. Putea avea si parinti criminali , daca el a fost cuminte si si-a vazut de treaba. Am citit articolele despre aceasta stire si nu e in puterea mea sa spun daca a fost sinucidere sau accident , de aceea nu m-a legat de corectitudinea preotilor. Familia stie cel mai bine ce s-a intamplat . Am criticat lipsa de respect, de discretie - orice ar fi facut parintii lui, preotii sau mai stiu eu cine, in opinia mea, nu era momentul necesar ca cei din jur sa judece .
Postat 03 Februarie 2013, 21:07 de AA
despre ce vorbim?
Nu comenteaza nimeni drama acestei familii! Nici inteligenta copilului care ,doar el stie prin ce framantari dramatice a trecut pana a recurs la acest gest. Dar a pune egal intre inteligenta si a fi student la Cluj chiar e aberatie .Eu spun ca a fi din Oradea si a studia la Cluj= puterea financiara a parintilor. Dar aici se discuta atitudinea BOR care are reguli diferite in functie de puterea financiara si statut social a celor in cauza. Daca ai bani ,BOR intermediaza intre cel decedat si CEl De Sus, daca NU , NU .Asta este problema . ! Daca ai bani se poate minti si in sutana cu crucea in mana! Asta e problema , ca in fata BOR nu suntem defel egali!!
Postat 03 Februarie 2013, 13:32 de AA
Draga AA
Calmeaza-te, draga AA. Ti s-a explicat destul de clar ca nimeni nu are nimic cu copilul sau cu familia lui. Desi din cate am auzit mama lui nu era chiar o sfanta, si jignea pe toata lumea, cum ii venea la gura, nu conta cu cine avea de-a face. In fine, aici s-a criticat atitudinea bisericii, si a preotilor care oficiaza slujbe pt sinucigasi, desi credinta si biserica ortodoxa o interzice destul de clar. Lui Nicolaescu i s-a interzis slujba religioasa, desi nu s-a sinucis. Pacatul cel mai grav recunoscut de biserica e sa-ti iei tie sau altuia viata. S-a comentat doar decizia bisericii, nu durerea familiei. Daca biserica era corecta, ar fi respectat regulile. Daca cineva din familia ta ar fi patit asta, crezi ca biserica ar fi venit cu 5 preoti? Iti spun eu ca NU. Pana nu vei pati ceva cu preotii, o sa le iei in continuare apararea.
Postat 03 Februarie 2013, 10:14 de MAN
Pentru voi .
Oamenii au asa un dar de a se baga in tot ce nu cunosc : viata acestui tanar sau durerea familiei. Si daca a fost accident sau sinucidere nu e treaba noastra . In primul rand , jurnalismul a ajuns de toata jena : in loc sa va umpleti paginile cu olimpici romani, sportivi , oameni sau locuri frumoase din aceasta tara , sa promovati valorile culturale - va bagati in viata acestor oameni care nu au nicio vina . Nici voi, in calitate de jurnalisti, nici cei de mai jos care se bat in a da supozitii nu aveti nici un drept sa aruncati cu noroi in imaginea acetsui tanar . A fost un copil extraordinar daca a ajuns sa studieze la Cluj , a avut o familie extraordinara , iar voi , prin vorbele aruncate ... va bateti joc. Daca ati cunoaste durerea, nu ati proceda asa. Sa va fie rusine !
Postat 02 Februarie 2013, 20:02 de AA
BOR
In ultimul timp BOR vrea cu tot dinadinsul sa ne convinga de lipsa ei de moralitate :ai bani, ai trecere la D-zeu! Bine ca drumul spre D-zeu nu e deschis de popi! Ori respecti regulile -de care faci caz( vei cazul incinerarii) ori recunosti ca totul se plateste cand e vorba de biserica. Mizerabila hoarda de nechemati popii astia ortodocsi. Se mai mira ca romanii o parasesc intr-un ritm vioi!! Eu nu ma mir.
Postat 02 Februarie 2013, 19:43 de pop
BOR
Daca dai destui bani la preoti poti sa iti omori familia si apoi sa te sinucizi si tot iti fac aia slujba hoti dracu. Acu ca ala a vrut sa se sinucida si apoi sa razgandit e o prostie. Vreau sa zic ca un om care se spanzura, cand simte ca nu mai are aer si el se razgandeste, ar trebui sa fie considerat accident faptul ca nu a reusit sa isi taie franghia? Evident NU.
Postat 02 Februarie 2013, 18:18 de Anonim
pentru A
Nu avem nimic cu familia. Biserica trebuia sa respecte regulile pe care tocmai aceasta si le-a impus de secole ! Fii sigur / sigura ca daca era decedatul unei familii fara situatie , relatii nu se proceda la fel. Respect durerea , o inteleg si nu zic mai multe...
Postat 02 Februarie 2013, 16:29 de sofronica
Intrebare
Ma tot intreb, daca voua celor ce comentati atat de mult prezenta preotilor la aceasta inmormantare si oficilializarea slujbei...daca unui membru al familiei voastre sau unui apropriat i s-ar fi intamplat asa ceva...oare voi nu ati fi dorit ca acea persoana sa aiba parte de o slujba pe masura caracterului sau, o slujba care cel putin sufleteste sa va impace cat de cat cu gandul ca nu mai este si ca pleaca impacat ? Asta lasand la o parte faptul ca nu exista nici un motiv pentru care slujba si prezenta preotilor sa fie nejustificata. Chiar nu aveti ce face in viata asta decat sa postati comentarii rautacioase care sa adanceasca si mai mult durerea acestei familii? Doamne fereste sa vi se intample voua asa ceva, vreodata, pentru ca sunt sigura ca atunci v-ar mustra constiinta postarii acestor comentarii ! Sa va fie rusine !
Postat 02 Februarie 2013, 16:12 de A.
BOR
Mie imi pare clar ca s-a sinucis! Nu stim exact de ce! Nu putem comenta decizia lui! Buna sau rea, a luat-o! Nu contest dreptul de a avea parte de o slujba religioasa! CONTEST DUBLA MASURA A B.O.R.!
Postat 02 Februarie 2013, 12:17 de TDS
Dumnezeu vede si pedepseste
Asa tara ,asa preoti, asa episcop, asa morala....
Postat 02 Februarie 2013, 11:24 de narcis
BISERICA
Asta e preamarita biserica orttodoxa....dai un ban, dar stii ca face. Nu conteeaza pt cine este slujba. Chiar si sinucigasii cu bani pot avea 4 preoti. ALtul moare de boala dar fiindca n-are bani, nu vrea niciun preot sa vina sa oficeize slujba. Marii conducatori ai bisericii nu se sesiseaza ca aici nu aveau ce cauta preoti? Este sinucigas....ar fi trebuit inmormantat la marginea cimitirului.
Postat 02 Februarie 2013, 09:51 de MAN
foarte trist
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace....a fost un baiat minunat!
Postat 02 Februarie 2013, 00:15 de ADA
fara slujba mare
Teoretic trebuia sa fie o slujba foarte mica. La sinucigasi se tine altfel. Ma si mir ca au fost mai multi preoti!
Postat 01 Februarie 2013, 22:41 de oradeanu
stati linistiti
DUMNEZEU sa-l odihneasca in pace si sa aline durerea familiei.
Postat 01 Februarie 2013, 22:25 de calin
Sa fim corecti, daca se poate!
Este greu sa definesti presa care se amesteca nejustificat in gestul extrem al unui tanar pe care, cu siguranta, nu l-au cunoscut. Avem cu totii, chiar si presa bihoreana, obligatia de a respecta durerea unei familii greu incercate. Serbane, Dumnezeu sa-ti dea, acolo unde esti, ceea ce aici, intre acesti muritori de rand, nu ai putut gasi, odihna vesnica si o tarana usoara!
Postat 01 Februarie 2013, 21:57 de SAFE
asta e...
Dumnezeu sa-l ierte...Faptul ca familia neaga sinuciderea e lucru normal, desi asta pare sa fi fost. Motivul are si alta explicatie - slujba de inmormantare pe care „riguroasa” biserica ortodoxa o oficiaza prefacandu-se a nu sti.
Postat 01 Februarie 2013, 20:56 de XXL
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON