URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Mai 2022, 18:02

Ziua părinţilor adoptivi, la Zoo Oradea: Evenimentul a ajuns la cea de-a XIII-a ediţie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Grădina Zoologică Oradea a găzduit sâmbătă, 07 mai 2022, cea de-a XIII-a ediţie a Zilei Părinţilor Adoptivi. În program au fost incluse activităţi precum pregătirea hranei şi participarea la hrănirea unora dintre animale, cum ar fi lemurii, suricatele, iepurii, caprele cameruneze, caii sau lamele.

După un tur al Grădinii, părinţii adoptivi au fost invitaţi la bucătărie, unde au participat, cu mic cu mare, la pregătirea hranei pentru animale. Cu acest prilej au aflat de la medicul veterinar şi de la îngrijitori ce tip de hrană mănâncă fiecare animal în parte, mâncărurile preferate, precum şi cantităţile recomandate pentru dieta zilncă.

"Eu am pregătit pentru capucin un meniu format din portocale, banane, struguri, cozonac, avocado şi papaia", a spus, încântată, micuţa Sophia Eliza. "Eu am pus în coş măr şi salată pentru iepurele nostru Ricky. Abia aşteptăm să-l luăm în braţe", a declarat Anastasia, părinte adoptiv împreună cu surioara ei Alexandra.

După ce au pregătit tăvile cu bunătăţi, invitaţii au hrănit împreună cu îngrjitorii animalele adoptate, micuţii fiind încântaţi că unele necuvântătoare le ciuguleau hrana direct din mână.

De un adevărat spectacol s-au bucurat participanţii la ţarcul leilor, unde neînfricaţii au sărit să înhaţe bucăţile de carne atârnate de către îngrijitori. "Când am văzut ce sus sare să prindă carnea, m-am gândit că o să adoptăm şi leoaica, alături de suricata şi ratonul pe care îi avem deja adoptaţi", a mărturisit Alexandru Faur, unul dintre cei mai fideli şi implicaţi părinţi adoptivi ai Grădinii Zoologice din Oradea.

În prezent, la Grădina Zoologică Oradea sunt înregistraţi aproximativ 40 de părinţi adoptivi din Oradea şi mai multe localităţi din ţară: Constanţa, Timişoara, Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Cluj Napoca, Lugoj, Arad etc. De menţionat că sunt persoane care au adoptate câte cinci, trei sau două animale. Cele mai adoptate animale sunt lupii arctici, suricatele, tigrii siberieni, urmate de căpriori, lame, lemuri, antilope, cai, ratoni sau zebu.

"Prin adopţia unui animal, părintele adoptiv aduce un ajutor considerabil, timp de un an, pentru îngrijirea şi hrana acestuia. Ziua părinţilor adoptivi este modul în care le mulţumim pentru sprijinul adus la creşterea şi bunăstarea animalelor", precizează Alexandru Sârbu, medicul veterinar.

Perioada pentru care se încheie adopţia este de un an, iar suma achitată este de 200 lei pentru persoanele fizice, respectiv 500 lei în cazul persoanelor juridice.

Ziua păriniţilor adoptivi se organizează de două ori pe an, primăvara şi toamna.

Loredana Buz
Consilier Relaţii Publice ADP Oradea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON