URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Mai 2023, 10:06

Vine executarea! Primăria Oradea ia măsuri drastice, după ce numărul datornicilor a crescut cu 26% în ultimul an

Vine executarea! Primăria Oradea ia măsuri drastice, după ce numărul datornicilor a crescut cu 26% în ultimul an ULTIMATUM. Orădenii vor fi informaţi despre restanţele la bugetul local pentru a le plăti înainte de a se trezi cu conturile blocate. "Orădeanul este în general bun-platnic", spune primarul Florin Birta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ioan s-a trezit la începutul lunii mai cu contul blocat. De câţiva ani trăieşte în străinătate, unde lucrează cu acte în regulă, nu are nicio amendă sau datorie, dar s-a trezit că nu mai are acces la banii proprii din ţară.

"Contul a fost blocat pentru neplata impozitului pe proprietate", a aflat omul de la bancă. Proprietarul uitase să plătească anul trecut impozitul pe apartamentul de acasă, iar Primăria a făcut demersuri pentru recuperarea sumei de nici 300 lei. Acum, municipalitatea pregăteşte o acţiune similară...

Tot mai datori

directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard FloreaUn rău nu vine niciodată singur. Întâi a fost pandemia, apoi inflaţia, după care războiul. Bugetele orădenilor au fost lovite succesiv. Când oamenii au trebuit să aleagă între hrană şi încălzire ori taxe şi impozite, decizia a venit de la sine. "În perioada 2021-2022 numărul restanţierilor a crescut cu 26% în cazul persoanelor fizice şi cu 3,6% în cazul firmelor", spune directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea (foto).

Astfel, numărul orădenilor cu datorii a urcat, de la 15.033 de persoane în 2021, la 19.000 de persoane anul trecut, iar cel al persoanelor juridice cu restanţe a crescut de la 2.020 la 2.093.

În ciuda acestei creşteri, cuantumul sumelor datorate a scăzut de la 30,8 milioane lei în 2021, la 27,7 milioane lei în 2022 în cazul persoanelor fizice şi s-a menţinut la 26,6 milioane lei în cazul celor juridice.

Explicaţia e simplă. În ultimii ani municipalitatea le-a oferit restanţierilor posibilitatea să scape de penalităţi dacă îşi achită integral datoriile până la 30 noiembrie. Facilitatea a fost reînnoită în martie şi pentru anul în curs, iar Primăria se aşteaptă ca de ea să profite 3.000 de contribuabili. "Mulţi orădeni sunt plecaţi sau uită să achite impozitele. Nu neapărat că nu vor să plătească, dar în general se folosesc de această facilitate", spune o funcţionară.

Întâi informarea...

directorul adjunct al Direcţiei Economice, Sorin IacobSăptămâna trecută, economiştii Primăriei făceau ultimele calcule privind restanţele de încasat. "După ultimul termen de plată de la sfârşitul lunii martie avem în evidenţe 39.111 persoane fizice cu restanţe. Numărul este în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când erau 40.073 restanţieri, dar este doar unul provizoriu", spune directorul adjunct al Direcţiei Economice, Sorin Iacob (foto).

Restanţierii vor fi înştiinţaţi săptămâna aceasta să-şi plătească datoriile. "Deciziile de impunere au fost finalizate joia trecută, vineri s-au pus în plic, iar săptămâna aceasta vor fi expediate", spune Iacob. Deocamdată, municipalitatea va transmite doar 17.000 de decizii de impunere. "Vom înştiinţa doar contribuabilii cu datorii de la 200 lei în sus", explică directorul.

... apoi executarea

În urma deciziilor, Primăria va transmite peste o lună somaţii de plată celor care vor mai rămâne cu restanţe, şi abia la sfârşit va trece la emiterea titlurilor executorii. Măsurile progresive sunt menite să determine restanţierii să îşi plătească datoriile, nu să se ajungă la executări silite, mai ales că procedura costă.

"Încercăm să nu trimitem adrese inutil. Conform legii, acestea se expediază prin Poştă cu confirmare de primire, ceea ce costă cam 5 lei pe plic. La final, costurile i se impută tot contribuabilului, care îşi vede datoria majorată cu încă 15 lei pentru trei adrese emise", explică Iacob.

De plătit!

Dar există şi orădeni care nu pot şi orădeni care nu vor să plătească. Dacă anul trecut municipalitatea nu a avut nici un dosar de muncă în folosul comunităţii în contul impozitelor neplătite, în primul trimestru din acest an au fost încheiate 139 de asemenea dosare.

"Ne-am concentrat pe cele circa 1.400 de persoane cu datorii istorice. Cei care au bunuri, case sau maşini vor ajunge să vadă că au fost imobilizate, dar celor care nu au proprietăţi nu ai ce le face, trebuie să le converteşti datoriile astfel încât să presteze ore de muncă prin dispoziţia instanţelor de judecată", zice directorul.

Săptămâna trecută, cea mai mare restanţă a unei persoane fizice la bugetul local era de 765.000 lei, echivalentul a circa 154.00 euro. Suma a fost contestată de contribuabil, proprietarul unui imobil cu altă destinaţie decât de locuinţă, care nu a făcut formalităţile necesare pentru stabilirea impozitului, fapt pentru care a fost taxat cu 2% din valoarea lui.

Cea mai mare datorie rămâne, însă, cea a Prepoziturii Ordinului Canonic Premonstratens, care datorează oraşului 22,5 milioane lei (4,5 milioane euro). Suma a fost stabilită de Tribunalul Bihor ca taxă de timbru într-un proces deschis împotriva Statului Român pentru revendicarea unor proprietăţi din Oradea şi Băile Felix. Ordinul călugăresc a contestat în instanţă atât datoria în sine, cât şi sechestrele instituite de municipalitate pe 8 clădiri sau terenuri, iar Primăria aşteaptă o sentinţă finală. Cu vorba bună sau cu de-a sila, vrea să strângă toate sumele ce i se cuvin...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
KP aka mama Omida
După cum se vede Bogații nu au bani :::: )))) sa nu spui ca Ioan care lucrează în străinătate nu are 60€ sa plătească impozitul sau poate e afectat de o mărire cu 5€ și apartamentul lui sigur e închiriat. Tu te laudai ca esti bogata, nu sărac ca mine :::::)))))) o dată îmi spuneai ca gu ai proprietate mare nu te compari cu un ciuruc ca mine ::::)))) altădată te plângeai ca plătești 5500 ron ::::)))) acum e 7500ron ::::))) Cu siguranță minți, dar îți place să te afirmi.
Postat 30 Mai 2023, 15:55 de Sandu2100
Excesul de impozitare din ultimul deceniu ...
... are astfel de efecte pentru bugetul local. Până și impozitarea, taxarea și tarifarea impusă de primărie și consiliul local, face diferența dintre un oraș condus cu capul netulburat ... și unul care vrea să ardă etapele normalității tot timpul cu mâna-ntinsă în buzunarul contribuabililor. La 26% gaură în buget conform calculelor și previziunilor de viitor, Oradea poate să ia orice măsuri coercitive, că tot degeaba ... vine blocajul financiar de care spun de multă vreme și care prefigurează falimentul ce se va cuantifica, din momentul în care amortismentele, la ce tot s-a forțat investițional, vor ajunge din urmă proasta guvernare locală liberală. Din păcate, Oradea este campioană în România pe acest subiect.
Postat 30 Mai 2023, 11:27 de KP
Morometul
In Oradea ai condiții, că nu le vezi sau nu vrei sa vezi asta e o problemă de propagandă. Și la Reșița au fost inundații e primar PNL acolo ::::))))) cheamă ăștia viitura :::::))))
Postat 29 Mai 2023, 21:32 de Sandu2100
Primăria nu putea ceda ce era întăbulat pe oraș, d-le UNU...
...Ori ești prost ori te faci, e logic să fie reîmproprietăriți toți care sunt întăbulați pe terenuri, imobile, stațiuni, când au fost luate de comuniști au fost luate fără acte, nu sa putut întăbula nimeni pe ceea ce s-a luat, nu țin partea nimănui dar logica asta îmi dictează, având și o Constituție așa știu, pe ce nu s-a încheiat un contract legal nu poate fi decât al proprietarilor de drept. Dacă țăranul agricultor a fost reâmproprietărit cu teren și animale cât și cu utilaje fiecare cât a avut, atunci de ce nu pot fi reâmproprietăriți și Ordinul Premonstares că al lor a fost Băile 1Mai și Sânmartinul. Cea ce facem noi se numește furt (jaf la drumul mare), forțăm mâna unora să renunțe la drepturile sale, frumos ne stă, mai vrem și integrare în UE...
Postat 29 Mai 2023, 18:21 de Morometul
Jegoșilor oferiți condiții...
...după aia cereți-ne bani, s-au rolurile s-au schimbat? Doar femeile de stradă iau prima dată banul după care îți oferă servicii. Rușine, niciodată pe timpul lui Ceaușescu nu a fost atâta apă pe străzi doar când a crescut Crișul, asta desigur odată la câțiva ani, în rest nu am prins așa inudații după o ploaie de 20 minute, iat pe timpuri trebuia să ploaie mult să iasă Crișul din matcă, rușine să vă fie domnilor: Bolojan, Birta, Sorin Iacob, Eduard Florea, Moș, și restu care mai sunteți și vă înfruptați din banii contribuabililor. Pe timpul lui Ceaușescu aveam 27 de ani în 1990, o singură inundație am prins când podul decebal s-a rupt, dar așa să văd an de ani la o ploaie de gen, nu am văzut. Str. Olimpiadei doar după refacerea străzii au început problemele, pentru că în primărie angajările se fac după cunoștințe și neamuri, nu după competențe, ăștia sunt inginerii de carton cu diplome doar.
Postat 29 Mai 2023, 17:57 de Morometul
Ordinul premonstares ce o fi
Uite asa ii potolesti si pe nesimtitii astia care cer retrocedat tot ardealul si bihorul. Beavo echipei din primarie si lui Bolo ca ii pune cu botul pe labe. Sa le dea si judecatoria liber la executare silita si o sa vedem cum incetinesc si visatorii dupa fostul impreiu sa ceara retrocedearea Bucurestiului catre Istambul.
Postat 29 Mai 2023, 15:03 de unu
N-o sa le ia, ci o sa le dea...
... pielea-ndarat! Pune mana pe telefon Orbán Viktor sau Szijjártó Péter si intra Romania in colaps. Nu glumesc! Un ungur face cat 7(sapte) romani, au trei ministere din 21 la 6% din voturi. https://nethuszar.ro/ro/ordinul-premonstratens-sarbatoreste-900-de-ani-de-existenta/
Postat 29 Mai 2023, 11:53 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON