URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Mai 2020, 18:10

Viaţa după izolare, între bucurie şi anxietate. Cum se simt acum tinerii din Oradea şi ce planuri au (VIDEO)

Chiar dacă restricţiile de circulaţie s-au „îndulcit”, tinerii din Oradea încă resimt efectele lungii perioade de izolare, mai cu seamă că nu s-au întors la cursuri şi nu îşi revăd colegii şi profesorii. La iniţiativa Centrului de Tineret „The Spot”, susţinut de Asociaţia Parteneriat pentru Educaţie şi de companiile orădene, mai mulţi elevi şi studenţi orădeni s-au filmat mărturisind cum văd ei relaxarea, după două luni de carantină, spunând că sunt bucuroşi să-şi revadă prietenii, dar şi că sunt conştienţi că au reguli stricte de respectat.

Cinci studenţi de la specializarea Comunicare şi Relaţii Publice a Universităţii din Oradea au povestit că, de la instalarea stării de alertă, se simt uşuraţi. „Nu mai am palpitaţii când văd echipaje de Poliţie”, a spus Mădălina Tunduc.

Fiind în ultimul an de studenţie, tinerii se bucură că au primit permisiunea să susţină lucrarea de licenţă faţă în faţă, dar sunt supăraţi că nu pot organiza o festivitate de absolvire, prin care să celebreze reuşita de a finaliza trei ani de studii. Totodată, ei cred că oamenii trebuie să fie acum mai puţin panicaţi, dar să nu ignore regulile impuse de autorităţi: distanţarea socială, purtarea măştilor şi igienizarea mâinilor.

Patricia Gavrilaş, o elevă din Oradea, a recunoscut că este mai bucuroasă, ştiind că restricţiile dure s-au încheiat, dar aşteaptă şi ziua în care va putea ieşi în restaurante sau va merge la antrenamente sportive. „De-abia aştept să mănânc în oraş şi aş vrea să pot să reîncep antrenamentele de handbal”, a spus adolescenta, sportivă profesionistă.

Dalia Avram, o altă liceancă din Oradea, a mărturisit că vestea instaurării stării de alertă i-a provocat frică. „Când am aflat că se vor ridica restricţiile, nu m-am bucurat neapărat. Am avut nişte stări de anxietate, dar în acelaşi timp ştiam că nu poate fi aşa rău cum îmi imaginez”, a mărturisit adolescenta. De când poate circula liberă în localitate, Dalia se întâlneşte cu prietenii, dar respectând distanţarea socială şi este convinsă că lecţia principală învăţată din pandemie este că toată lumea trebuie să fie mai prudentă, când vine vorba de igienă.

Centrul de educaţie integrată pentru tineret "The Spot", coordonat de profesoara Delia Mela, este un centru de dezvoltare pentru tineret centrat pe educaţie integrată şi care îşi propune să dezvolte abilităţile formale şi non-formale ale tinerilor oraşului, cu ajutorul unor module educaţionale centrate atât pe nevoile lor, cât şi pe nevoile pieţei muncii, indicate de companiile orădene.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON