URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Mai 2020, 14:09

Tineri orădeni, mărturii despre viaţa lor în izolare: Au învăţat să gătească şi să picteze şi şi-au găsit mai mult timp pentru citit (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Obligaţi să stea acasă, pentru a preveni răspândirea coronavirusului, liceeni din Oradea mărturisesc că ultimele două luni au însemnat o perioadă grea pentru ei.

La apelul Centrului de Tineret "The Spot", susţinut de Asociaţia Parteneriat pentru Educaţie şi de companiile orădene, mai mulţi adolescenţi din oraş s-au filmat povestind cum este viaţa lor în izolare şi cum s-au simţit în ultimele două luni.

Antonia, o voluntară a centrului, a spus că prima săptămână a lenevit mult, dar apoi a început să simtă lipsa prietenilor, a colegilor şi a profesorilor. "Am simţit că-mi este dor de şcoală. Da, inclusiv de şcoală", a mărturisit liceanca.

Blocaţi în case, mai mulţi tineri au povestit că în această perioadă au descoperit că le place să gătească. De asemenea, şi-au găsit timpul necesar pentru a citi, iar unii chiar pentru a scrie. "Mi-am descoperit noi pasiuni. Am început să scriu un roman, pe care am de gând să-l şi public", a povestit Casian.

Bianca (foto), o altă adolescentă din Oradea, a folosit timpul liber pentru a învăţa să picteze. Ea chiar a arătat un prim tablou, realizat pe o pânză comandată de pe internet, care avea contururile deja făcute, dar şi indicii despre culorile care trebuie folosite. "Nu mi-am imaginat că va ieşi atât de bine", a mărturisit eleva.

Despre orele online, adolescenții spun că sunt mai dificile decât cele de la clasă, pentru că adesea nu înţeleg ce le indică profesorii. De asemenea, nu toate cadrele didactice au abilităţile necesare pentru a preda pe internet. "Tot ce putem face este să ne adaptăm şi să nu râdem de profesorii care nu se descurcă cu tehnologia, ci să încercăm să-i ajutăm", a concluzionat Marina, o altă adolescentă din Oradea.

Centrul de educaţie integrată pentru tineret "The Spot", coordonat de profesoara Delia Mela, este un centru de dezvoltare pentru tineret centrat pe educaţie integrată şi care îşi propune să dezvolte abilităţile formale şi non-formale ale tinerilor oraşului, cu ajutorul unor module educaţionale centrate atât pe nevoile lor, cât şi pe nevoile pieţei muncii, indicate de companiile orădene. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON