URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Studenţie "virusată": Studenţii orădeni se plâng că unii profesori nu se obosesc să le predea de la distanţă

Studenţie 'virusată': Studenţii orădeni se plâng că unii profesori nu se obosesc să le predea de la distanţă SEMINARUL VIRTUAL. Printre universitarii care ţin cu regularitate lecţiile în online se numără lectorul Cristina Puşcaş. În fiecare miercuri, de când s-a suspendat activitatea în Universitate, se întâlneşte cu studenţii din anul III de la Comunicare şi Relaţii Publice pe platforma electronică Discord, pentru seminarul "Drepturile omului".
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Suspendarea cursurilor din cauza pandemiei de coronavirus a însemnat pentru multe cadre didactice de la Universitatea din Oradea intrarea în vacanţă. 

Deşi trebuie să continue lecţiile online, pentru ca studenţii să nu piardă un semestru de studiu, unii dascăli se rezumă să le trimită cursuri greu de înţeles, fără a le oferi alte explicaţii. Mulţi dintre tinerii care învaţă la facultăţile orădene se plâng că, deşi mai au o lună până la sesiune, nici n-au înţeles materia, nici nu ştiu cum vor da examenele. Necunoscută pe care o au şi cei care în vară trebuie să devină absolvenţi...

Obligaţi să predea

La Universitatea din Oradea, cursurile s-au suspendat pe data de 12 martie, imediat după ce s-au sistat activităţile şcolilor şi ale grădiniţelor. La fel ca preşcolarii şi elevii, nici studenţii nu se vor reîntoarce în acest an universitar la cursuri, ci vor continua activităţile didactice pe internet. Asta nu înseamnă, însă, că învăţarea devine facultativă... 

Pe 30 aprilie, Guvernul a stabilit prin Ordonanţa de Urgenţă 58 că universitarii sunt obligaţi să ţină cursuri online, dacă vor să-şi ia salariile. "Cadrele didactice raportează, la finalul fiecărei luni, în cadrul fişelor de pontaj către responsabilii desemnaţi de conducerea facultăţilor / departamentelor aspectele specifice pentru activitatea desfăşurată în modul online", se arată în ordonanţă. 

Mai pe româneşte, profesorii pot să comunice cu studenţii în orice formă, dar de la distanţă, şi să trimită şefilor dovada, cum ar fi o captură de ecran din timpul videoconferinţei sau după o convorbire prin e-mail. "Dacă nu trimit astfel de raportări, colegii pot să nu fie pontaţi, adică să nu îşi ia salariile", explică un director de departament de la Universitatea din Oradea. 

Boboci sau savanţi?  

Ordonanţa i-a mobilizat pe universitarii orădeni. Imediat după apariţia ei, studenţii au fost asaltaţi de mesaje ale profesorilor care doreau să organizeze brusc videoconferinţe, după ce săptămâni întregi nu i-au căutat.

"Profesorii ne-au postat cursurile pe platforma Universităţii, e.uoradea.ro, dar sunt scrise într-un limbaj savant şi erau atât de lungi, încât am muncit ore întregi să-mi fac schiţe şi să îmi dau seama ce e mai important de învăţat", povesteşte un boboc de la Facultatea de Medicină. Timp de aproape două luni, niciun profesor nu s-a oferit să ţină seminarii online, ca să explice măcar termenii cu care studenţii din primul an nici n-au apucat să se familiarizeze.

După OUG 58, profii şi-au schimbat atitudinea: "Am început cursurile prin videoconferinţă, unde am putut pune întrebări şi am aflat, de exemplu, că nu trebuie să învăţ despre cartilajele unui organ, ceea ce făcusem deja. Până acum nu ne băga nimeni în seamă, acum le este teamă că nu-şi vor primi salariile". 

La fel povestesc şi cei din anii mai mari. "În ultima săptămână din aprilie a fost prima întâlnire pe Zoom cu un profesor, însă noi am primit cursuri. Putem să le scriem profesorilor pe mail dacă avem întrebări", spune Adrian Ungur (foto), student în an terminal la FMF.

Online-ul, bată-l vina!

La alte facultăţi, alte probleme. "O profesoară ne trimite multe prezentări PowerPoint, pline cu greşeli gramaticale, care mai mult ne încurcă. Tot ea postează săptămânal cursurile, dar primeşti parolă pentru a le accesa", spune un student de la Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei. Tinerii sunt convinşi că securizarea este menită să-i ţină departe pe alţi universitari, care ar putea afla că, de fapt, cursurile nu-i aparţin profesoarei, ci sunt furate.

Nici la Arte lucrurile nu merg mai melodios. "Primim mail-uri cu ce ar trebui să facem, noi răspundem cu poze, referate... Dar uneori nu înţelegem cerinţele şi ar fi mai utilă o conferinţă video", zice Ioana Lazăr (foto), studentă în anul I la Arte Decorative.

Alţi profi se rezumă să le trimită tinerilor poze făcute unor cărţi de specialitate! "Practica aceasta este folosită la noi de profesorii mai în vârstă, iar imaginile sunt de cele mai multe ori neclare sau întunecate", zice o studentă de la Litere. 

Chiulangii şi în online

Nepăsare există, însă, de ambele părţi. Mulţi studenţi nu pot accesa platforma electronică a Universităţii pentru că nu şi-au dat adresele de mail corecte, iar alţii nici măcar n-au încercat să intre pe site, fiind dezinteresaţi de şcoală.

"La facultatea noastră folosim Discord, o platformă foarte prietenoasă, unde studenţii pot pune muzică, ascultăm emisiuni radio, iar fetelor le permite să închidă camera în cazul în care cred că nu arată bine. Cu toate astea, sunt prezenţi doar cei care veneau şi la cursuri, cu mici excepţii", explică Cristina Puşcaş, lector la Departamentul de Ştiinţe Politice şi Jurnalism, din cadrul Facultăţii de Istorie. 

Cristina recunoaşte că trecerea de la seminariile în sălile facultăţii la cele online nu i-a fost uşoară nici ei, dar a ştiut că trebuie să se obişnuiască cu noile condiţii. 

Examene în aer 

Nemulţumirile studenţilor orădeni se amplifică pe măsură ce timpul trece, iar ei se apropie de sesiune. Pe lângă că nu le este clară materia, tinerii nu ştiu nici cum vor da examenele.

"Pe parcursul lunii mai se vor reglementa şi aceste aspecte, dar în principiu se vor putea desfăşura online. Deciziile sunt mai greu de luat, pentru că fiecare facultate are specificul ei, un examen la muzică este diferit de cel de la inginerie", spune prorectorul Gabriel Bendea (foto). În schimb, examenele de licenţă şi de dizertaţie ar putea să se ţină în facultăţi, în condiţii de siguranţă. "Şansele de a reveni la normalitate cresc spre luna iulie, când ar trebui să aibă loc aceste examene", adaugă Bendea. De asemenea, Universitatea n-a luat încă nicio decizie privind modul în care se va desfăşura admiterea în această vară.

Cât despre plângerile studenţilor, prorectorul spune că n-a avut până acum vreo sesizare că vreun dascăl nu şi-ar face treaba. Aşadar, toţi universitarii şi-au primit salariile, indiferent că şi-au amintit sau nu că au de ţinut nişte cursuri şi seminarii... 


SE POATE 
Examen pe Zoom

În Universitatea din Oradea există şi profesori pe care studenţii îi laudă, când vine vorba de digitalizare. Un exemplu este István Sas Kovács (foto), lector la Facultatea de Informatică şi Ştiinţe, care a ştiut să-i ţină în priză pe studenţi, postând zeci de jocuri interactive şi experimente filmate pe platforma UO. "Este unul dintre cadrele noastre didactice care într-adevăr se implică şi ne ajută să înţelegem materia", spune studenta Denisa Pop.

Pe studenţii din anul III de la Biologie, lectorul i-a şi examinat săptămâna trecută, optând pentru o evaluare orală, prin conferinţă video, o modalitate prin care tinerii nu prea pot trişa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@Scarbit si pentru trompeta de mai jos
Mă bucur că mai sunt oameni care gândesc cu capul. Tipa de mai jos e PR al Sorbonicii, posteaza in draci pe forumuri si grupuri cum "profesorii" ei depășesc producția la hectar. Pupatoare de dos si probabil viitoare "profesoară" angajată la Sorbonica. Că la tovarășul khiriac pe moșie, deja e angajată.
Postat 12 Mai 2020, 16:21 de Cetatea
@Cetatea
Subscriu la cele prezentate de tine, dar iaca si studentii care pot fi prostiti. (viitori vanzatori cu diplome ) Cristina Petris scrie "am lucrat impruna cu profesorii nostri pe platforma on line si orice nedumerire am avut au raspuns prompt." In pruna ta domnisoara? "De aproximativ o luna jumatate fiecare materie a fost incarcat pe platforma , teme de rezolvat , materiale informative..." etc. AS As As. Vremuri grele vin peste Romania.
Postat 11 Mai 2020, 22:12 de scarbit
Buna ziua!
Buna ziua, Ma numesc Cristina Petris si sunt studenta la Arte Plastice (Arte Decorative) Oradea. As dori doar sa mentionez faptul ca in toata aceasta perioada de carantina , am lucrat impruna cu profesorii nostri pe platforma on line si orice nedumerire am avut au raspuns prompt. De cele nmai multe ori pe FB sau mail cat si pe platforma. De aproximativ o luna jumatate fiecare materie a fost incarcat pe platforma , teme de rezolvat , materiale informative...cat despre explicatii eu una as dori sa multumesc tuturor profesorilor pentru rabdare si indrumare!!! Nu e chiar usor sa explici fiecaruia in parte ...Multumesc!
Postat 11 Mai 2020, 18:45 de cristinapetris
rasu' plansu'
Te-apuca rasul ce poti auzi si vedea in vremuri de pandemie. E clar ca sunt loaze intre profesori, dar nici elevii si studentii vad ca nu se lasa mai prejos. Dupa profesorul de la Bucuresti care preda de pe WC, acum auzi studenti care pretind ca cursurile sunt scrise savant (oare cum ar vrea sa fie scrise?) si ca altii ca au fost nevoiti sa isi faca schite si ca le-a luat ore de munca. Este clar ca nu au acest exercitiu de a munci, studia, a face schite si considera ca in aceasta perioada sunt "pedepsiti" sa faca ce ar trebui sa faca in mod curent. Iar despre studentul de la facultatea de Tehnologia informatiei care se plange ca trebuie sa introduca o parola ca sa acceseze un curs, ce sa mai zici ? La fel de meserias ca profii care trimit poze pe post de curs :)
Postat 11 Mai 2020, 12:56 de oradea_mea_si_a_ta
Parodie
Oricum și înainte de pandemie mulți "lectori" sau asa zise cadre universitare erau niste caricaturi sinistre. Semidocți, care nu veneau la cursuri, foste secretare ajunse profesoare, toate rubedeniile și clanurile de pe sate. Cu foarte puține excepții, universitatea este o cocină plină ochi de idioți și papagali impostori. O gaură de stors bani publici, și prostit tineri care ajung vânzători cu diplome. N-ar fi rău să mai treacă și dna pe acolo.
Postat 11 Mai 2020, 11:52 de Cetatea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON