URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
21 Noiembrie 2023, 16:45

„Veștea” cea bună: Mai multe primării din Bihor primesc bani să introducă rețele de gaz. Vezi lista investițiilor aprobate!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cadrul unei vizite făcute marți în Bihor, ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea (foto), a anunțat că mai multe primării din Bihor vor introduce rețele de gaz cu bani asigurați prin programul guvernamental „Anghel Saligny”.

„Am avut astăzi ocazia de a semna ordinul de ministru pentru 25 de localități din județul Bihor (n.r. de fapt, 28, pentru că unele proiecte sunt ale mai multor primării, care s-au asociat special cu acest scop), referitor la distribuția de gaze naturale. (...) Patru vin prin Programul Operațional Infrastructură Mare și 21 pe programul național «Anghel Saligny». Aceste unități administrativ teritoriale au de astăzi posibilitatea de a încărca în platforma Ministerului Dezvoltării informațiile necesare pe care noi le-am solicitat”, a declarat Adrian Veștea, în cadrul unei conferințe de presă susținute în Bihor.

Ordinul confirmă că aceste investiții pot primi banii necesari, dar în câteva situații, șantierele sunt deja demarate. 

De exemplu, cele patru proiecte prezentate de ministru ca „venind” din POIM n-au prins finanțarea europeană și acum vor primi bani prin programul guvernamental PNRR. În aceste cazuri, lucrările sunt deja în execuție. În plus, aceste proiecte nu vizează patru localități, ci patru cereri de finanțare, depuse de comunele Ciumeghiu, Cociuba Mare și Sânmartin, respectiv de Asocierea de Dezvoltare Intercomunitară Aleșd-Țețchea-Aștileu-Tileagd. În total, prin aceste patru proiecte se fac rețele de gaz în șapte unități administrativ-teritoriale.

Celelalte 21 de proiecte sunt cereri depuse de primării din Bihor direct în „Anghel Saligny”, individual sau tot în cadrul unei ADI, și unde șantierele ar putea începe, într-un caz fericit, anul viitor.

Conform ordinului semnat marți de Veștea, vor primi finanțare comunele Aușeu, Balc, Biharia, Cefa, Hidișelu de Sus, Lugașu de Jos, Popești, Sâniob, Toboliu, Vadu Crișului, Viișoara, respectiv trei asocieri: cea între Gepiu, Husasău de Tinca și Lăzăreni, una între comunele Ineu, Săcădat, Copăcel și Drăgești, respectiv alta între Tulca, Tinca și Batăr.

În cadrul vizitei făcute în Bihor, Veștea a avut și o întâlnire cu primarii județului, în cadrul căreia s-a discutat inclusiv despre ceea ce au de făcut edilii, ca să poată da startul lucrărilor cât mai curând.

Lista cu 21 dintre proiectele aprobate pentru finanțare:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Pinonel
ESTE GAZ IN ORADEA
Postat 21 Noiembrie 2023, 19:50 de Sandu2100
Sa-ti dea Dumnezeu un milion, birtinezule...
... si a doua zi sa-ti arda casa cu milion cu tot! N-ai introdus reteaua de gaz in Oradea (presupun ca de la motorul de avion ati castigat enorm), acum o bagi la ţӑranii tai! 2000 (doua mii) de euro mi-au cerut escr*cii tai de la dgv pt 3(trei) metri de conducta. Nu betoane, nu traversare, nici macar pietris, doar pamant! Nu pot sa sap kktul ala de sant in regie proprie, NU SUNT ABILITAT! Banii mi-au promis ca mi-i vor restitui cand vor avea, cand vor putea sau dupa moartea mea!
Postat 21 Noiembrie 2023, 17:59 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.571 RON
  • 1 EUR = 4.9678 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON