URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Septembrie 2023, 09:56

Veniți la film? TIFF se întoarce la Oradea cu filme noi, cine-concerte, proiecții în aer liber și invitați speciali (VIDEO)

Veniți la film? TIFF se întoarce la Oradea cu filme noi, cine-concerte, proiecții în aer liber și invitați speciali (VIDEO) CASABLANCA ÎN ORADEA. Piaţa Unirii va găzdui și în acest an proiecții în cadrul TIFF, printre care cea a celebrului „Casablanca” (1942), cu Humphrey Bogart - cu a lui faimoasă replică „Here’s looking at you, kid” - și Ingrid Bergman
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Veşti excelente pentru cinefili! Vreme de trei zile, Oradea va găzdui o sumedenie de proiecţii de filme mai noi şi mai vechi, precum şi cine-concerte.

Acestea sunt programate în cadrul celei de-a şasea ediţii a TIFF Oradea, care se va desfăşura în perioada 29 septembrie - 1 octombrie. Festivalul închinat poveştilor spuse pe marile ecrane va acapara mai multe locuri din oraş, cum ar fi Piaţa Unirii, Teatrul de Stat şi Sinagoga Sion. BIHOREANUL vă face câteva recomandări.

Mon Crime

În premieră, ediţia din acest an, organizată de Asociaţia Film şi Cultură Urbană, în parteneriat cu Asociaţia Festivalul de Film Transilvania şi Visit Oradea, va avea o Gală de deschidere, programată vineri, 29 septembrie, de la ora 20, în clădirea Teatrului.

Oaspeţii vor fi întâmpinaţi de Cvartetul Espressione, care va face o introducere muzicală în Parisul interbelic. Va urma proiecţia comediei plasate în anii ‘30 "Crima este a mea / Mon Crime" (2023), despre o actriţă care devine cunoscută după ce este achitată de crimă. Biletele s-au pus în vânzare pe eventbook.ro, la preţul de 40 lei. Tichetele pentru celelalte filme de la TIFF Oradea vor fi disponibile în curând.

Film aniversar

Filmul de debut al regizorului Nae Caranfil, "E pericoloso sporgersi" (1993), va fi proiectat pe 29 septembrie în Piaţa Unirii, de la ora 20.30, într-o versiune restaurată digital, care marchează 30 de ani de la premieră.

Povestea este spusă de trei personaje, o studentă, un soldat şi un actor de teatru, fiecare cu perspectiva lui. "Acţiunea se petrece într-un oraş de provincie din România la începutul anilor '80. Destinele celor trei se lovesc, schimbând ideile fiecăruia despre carieră, politică şi dragoste", se arată în prezentarea lungmetrajului cu George Alexandru, Marius Florea Vizante şi Magda Catone.

Nostalgii disco

La Teatru va avea loc sâmbătă, 30 septembrie, de la ora 19, avanpremiera filmului "Libertate", al lui Tudor Giurgiu, regizor care va veni la Oradea, alături alţi membri ai echipei, pentru a răspunde întrebărilor cinefililor. Lungmetrajul prezintă o variantă ficţionalizată a evenimentelor petrecute în Sibiu în timpul Revoluţiei din 1989, când, după o serie de incidente sângeroase, circa 500 de miliţieni, securişti şi civili au fost ţinuţi prizonieri de armată într-un bazin de înot golit. În film joacă şi trei actori orădeni: Răzvan Vicoveanu, Elvira Rîmbu şi Petre Ghimbăşan.

În aceeaşi seară, de la ora 21, Sala Transilvania va găzdui proiecţia documentarului "Playback", în regia Iuliei Rugină, dedicat discotecilor din anii ’80. "Ghid" prin acea perioadă este Sorin Lupaşcu, unul dintre cei mai cunoscuţi DJ în perioada optzecistă. "Pe lângă înregistrări de arhivă care n-au mai fost prezentate până acum, filmul conţine o coloană sonoră formată din hiturile anilor ‘80, româneşti şi internaţionale, ţintind către o nostalgie colectivă", se arată în prezentarea documentarului.

Peripeţii cu vedete

Comedia "Încă două lozuri", cu Alexandru Papadopol, Dorian Boguţă şi Dragoş Bucur, va fi proiectată la Teatru pe 30 septembrie, de la ora 21.45, în prezenţa echipei. Continuare a filmului "Două lozuri" (2016), producţia urmăreşte noile peripeţii ale lui Sile, Dinel şi Pompiliu, care vor să devină bogătaşi în cryptomonede.

Unul dintre cele mai celebre filme ale secolului XX, "Casablanca", va fi proiectat duminică, 1 octombrie, de la ora 20.30, în aer liber, în Piaţa Unirii. El îi aduce împreună pe Humphrey Bogart şi Ingrid Bergman într-una dintre cele mai frumoase poveşti de dragoste de pe marile ecrane, răsplătită cu trei premii Oscar.

Cine-concerte la Sinagogă

În cadrul ediţiei 2023 a TIFF Oradea sunt programate şi cine-concerte la Sinagoga Sion, în fiecare seară, cu începere de la ora 20.30. Pe 29 septembrie, va fi proiectat filmul "Ultima noapte", "un clasic al cinemaului mut, filmat în oraşul Cluj-Napoca la început de secol 20", care va fi acompaniat live de Wingman Jazz Trio. Pe 30 septembrie, orădenii vor putea vedea filmul mut "Aventurile Prinţului Achmed". "Animaţia, împreună cu coloana sonoră interpretată la sintetizator analog şi baglama - instrument cu coarde turcesc cu origini în Persia antică - vor transpune spectatorii într-un univers de poveste", spun organizatorii, invitatul muzical fiind Danaga. Pe 1 octombrie va fi proiectat "Manasse" (1984), un film care prezintă "lupta dintre tradiţie şi modernitate pe ritmuri de jazz klezmer, etno şi lăutăreşti", interpretate live de Volekh Quartet.

În cadrul TIFF Oradea, la Cetate vor avea loc proiecţii ale unor serii animate şi chiar ateliere de animaţie pentru copii. Programul final va conţine şi alte surprize, aşa că se anunţă un weekend plin pentru cinefili...

Vezi programul complet al TIFF Oradea 2023!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON