URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Ianuarie 2024, 14:39

"Va fi proces!" Consilierii locali ai PSD acuză Primăria Oradea de abuz

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii locali ai PSD, Adrian Madar şi Liviu Sabău Popa, acuză conducerea municipalităţii orădene de abuz.

"Vom ajunge în proces"

Într-o conferință de presă susținută marți, cei doi reprezentanţi ai opoziţiei PSD din Consiliul Local Oradea au făcut un bilanţ al activităţii din anul precedent. Dincolo de prezentarea numărului de şedinţe, luări de cuvânt şi întâlniri cu orădenii la care au participat, cei doi au anunţat că se pregătesc de proces cu Primăria.

După cum promitea încă de la sfârşitul anului trecut, consilierul local Adrian Madar vrea să atace în instanţă majorarea retroactivă a preţului la termie aplicată în 2023.

La propunerea municipalităţii, Consiliul Local Oradea, dominat de PNL, a hotărât scumpirea gigacaloriei cu 6,5%, la 397 lei, în şedinţa din 29 noiembrie, dar începând din data de 1 noiembrie.

"Am depus solicitări de acţiune prealabilă, de precontencios, atât la Primăria Municipiului Oradea cât şi la Prefectura Bihor care ar putea să intervină imediat (n.r. şi să anuleze majorarea de tarife) în loc să stăm doi ani în procese", a afirmat Madar.

Consilierul susține că "sunt argumente juridice puternice că nu poţi să impui retroactiv un anumit tarif".

Acesta se îndoieşte, însă, că prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, secretar general al PNL Bihor, va lua atitudine împotriva colegilor de partid de la conducerea municipalităţii orădene, estimând că se va ajunge în instanţă.

Acuzaţii de lipsă de transparenţă

La rândul său, Liviu Sabău Popa s-a declarat nemulţumit de lipsa de transparenţă a municipalităţii. "În calitate de reprezentant al orădenilor (n.r. - în Consiliul Local) am avut două solicitări adresate (n.r. - în urmă cu câteva luni Primăriei Oradea), care nici în ziua de astăzi nu au răspuns", a acuzat Sabău Popa.

PSD-istul nu a primit informaţii privind nivelul de salarizare a conducerii Companiei de Apă Oradea, pe care a criticat-o în mod repetat, lucru care ar trebui să fie uşor de consultat public.

"În luna septembrie a anului trecut am făcut o solicitare privind salarizarea din cadrul CAO, după ce în trei şedinţe de Consiliu Local cerusem să mi se ofere aceste informaţii şi mi-au spus să le cer în scris", a arătat consilierul.

Sabău Popa bănuiește că municipalitatea vrea să ascundă de fapt venituri exagerate ale șefilor CAO: "Motivul să fie că salariul directorului CAO este de 100.000 lei (!) pe lună, în condiţiile în care nouă ni se scumpeşte apa sau că s-au dat prime de 5.000 de euro anumitor angajaţi din cadrul CAO?", s-a întrebat acesta cu subînțeles.

Exagerări

În mod evident, cifrele enunțate de PSD-ist sunt exagerate. De altfel, după cum BIHOREANUL a mai scris, în iunie 2023, Consiliul Local Oradea a hotărât, cu votul exclusiv al reprezentanților PNL, majorarea cu 15% a salariilor directorilor de societăți din subordine începând din luna următoare.

Conform datelor prezentate atunci, directorul CAO, Lucian Chindlea, are astfel un salariu de 11.480 lei net pe lună, la fel cum au și colegii de la ADP și OTL. 

Întrebări fără răspuns

Pe de altă parte, consilierul local, care a avut schimburi de replici cu reprezentanţii administraţiei locale, pe pagina de Facebook a Primăriei, după ce aceştia l-au ironizat pe colegul său de partid Florian Sîrca, a cerut identificarea şi sancţionarea acestora.

"Am solicitat informaţii cu privire la persoanele care se ocupă de pagina oficială a Primăriei Municipiului Oradea, pentru că au lăsat comentarii care nu au nicio legătură cu pagina oficială a unei administraţii locale şi care sunt sumele cu care sunt plătite", a spus consilierul local.

Nici de data aceasta Sabău Popa nu a primit răspuns în termenul legal.

"Oare este credibilă suspiciunea că aceia care se ocupă de aceste pagini primesc salarii de 50.000 lei lunar şi o parte din aceste sume merg mai departe spre influenceri?", a întrebat pesedistul.

Liviu Sabău Popa urmează să decidă dacă va chema sau nu în instanţă Primăria Oradea și pentru lipsă de transparenţă, pe marginea acestor refuzuri de a răspunde unor cereri privind informații publice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Parca-s frati :)
In ultima poza, ala din dreapta (nush cum il cheama) zici ca ii Dragnea fara mustata =))
Postat 10 Ianuarie 2024, 09:28 de ABABAB
HAZLIU
Cine s-a trezit sa acuze Primaria de transparenta :))) Liviu Sabau Popa care a capusat si muls Ambulanta ani la rand si cel mai cu scoli degeaba si fara realizari notabile decat titluri si functii pe blat, Adrian Madar . Te si umfla rasul, nu mai vorbim de momentul cand il vezi pe Liviu Sabau Popa cum il strang hainele :)) . Tatuțu Mango v-a parasit si acum asa cum v-a invatat cand vin alegerile latrati si voi sa para ca faceti ceva .
Postat 10 Ianuarie 2024, 01:11 de Mare_blue17
acuze credibile, incredibile, necredibile
cand au confundat 100.000 pe luna cu 11.000 pe luna, nu mai e credibil sa zica ca un postac pe facebooc primeste 50.000 pe luna. Plus ca ar fi cel mai ineficient mod de a transfera banii, ca jumatate merg in taxe pe salarii la CAS si alte impozite. Daca vrei contract cu o firma, un PFA, un SRL, SA, influencer, atunci faci contract in care sa nu iti ia statul 50% din valoarea platita a contractului. Cat de transparenta, e nevoie de cat mai multa, chiar daca intrebarea uneori e pusa de opozitie, nu de cetatean, dar e interesant si cand vine partidul de opozitie, acuza ca a fost insultat pe facebook, acuza ca te da in judecata, apoi pune intrebarea cine a postat, care e salariul celui care a postat, care e adresa, nr de telefon, scoala la care ii sunt inscrisi copiii... nu e deloc o intrebare cu substrat, potential adversariala ca apoi sa ia masuri in consecinta, e doar "transparenta in interes public" :)
Postat 09 Ianuarie 2024, 16:18 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON