URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iunie 2023, 17:15

"Kobe-gate" de Bihor. Pesedistul Liviu Sabău Popa acuză conducerea CAO că toacă banii orădenilor pe parfumuri şi maşini de lux (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierul local Liviu Sabău Popa a susţinut, într-o conferinţă de presă susținută joi, că a descoperit un "Kobe-gate" bihorean, cu trimitere la achiziţiile de lux de carne de vită kobe făcute de fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu din bani publici.

Pesedistul a acuzat conducerea Companiei de Apă Oradea că, în timp ce majorează tarifele pe seama orădenilor, toacă banii încasaţi pe parfumuri, marochinărie, protocoale şi maşini de lux. La conferinţa de presă au mai participat consilierii locali din grupul PSD Adrian Madar şi Florica Bungău.

Un consilier acuză...

"Am intrat săptămâna aceasta pe site-ul CAO şi m-am uitat ce a cumpărat în ultimele luni. Am descoperit un «Kobe-gate» bihorean. Ceea ce se întâmplă în Oradea este, însă, chiar mai grav", a spus Liviu Sabău Popa.

"La parfumerie, s-au făcut cheltuieli de protocol de 5.000 lei. Mă gândesc că fiecare orădean este fericit de creşterea cu 25% a tarifelor CAO pentru a se putea face astfel de cheltuieli... Apoi, avem cheltuieli de 2.200 lei cu organizare masă de protocol şi din nou o parfumerie de 2.500 lei şi tot aşa", a arătat consilierul.

Pesedistul a mai enumerat, din lista de cheltuieli, achiziţii de la firma specializată în marochinărie, poşete şi genţi, Musette, în valoare de 4.000 lei, şi mai multe cheltuieli de protocol ocazionate de zilele de 1 şi 8 martie.

"Am găsit masă festivă de 8 martie, cheltuieli de 5.800 lei. Mă gândesc că toţi orădenii şi-au permis de 8 martie măcar 5.800 lei pentru a sărbători această zi", a spus ironic Sabău Popa.

Maşini de (Hi)lux...

În plus, consilierul local a acuzat conducerea CAO că „excelează” în achiziţia de maşini scumpe. "Pentru autoutilitare se plătesc 217.000 lei, adică 40.000 euro autoutilitara", a spus pesedistul, după care "autoutilitara presupune un autovehicul cu două locuri şi spaţiu de marfă, scule şi altele".

"Dacă şefii de compartimente din CAO au autoutilitare de 200.000 lei, şefii lor trebuie să aibă autoutilitare de 250.000 lei, de 50.000 euro, care arată cam aşa", a continuat Sabău Popa, arătând pe ecran  imaginea unui autoturism Toyota Hilux luată probabil de pe site-ul furnizorului. Pesedistul a spus ironic că maşina "este tipul de utilitară care este necesar, probabil, pentru străzile din Oradea pe care se duc cei din conducerea CAO".

În concluzie, Liviu Sabău Popa a cerut conducerii CAO să revină asupra scumpirii serviciilor de apă şi canalizare introduse de la 1 iunie, pentru care "nu există nicio justificare" în condiţiile în care societatea îşi permite astfel de cheltuieli. Pesedistul a spus că va cere Consiliului Local Oradea, în următoarea şedinţă, să ia poziţie faţă de aceste cheltuieli.

"Nu există nicio justificare"

Pe de altă parte, consilierul local a mai reclamat că, în ciuda investițiilor masive făcute de municipalitate pentru relansarea sa, aeroportul orădean este la coada listei aerogărilor din România, după traficul de pasageri. Potrivit unui clasament făcut luna aceasta de Asociaţia Aeroporturilor, aerogara ocupă locul 11 din cele 16 aeroporturi analizate.

"Orădenii nu își permit să călătorească cu avionul. Politica de sărăcire a orădenilor, cu cele mai mici salarii şi cu politica de taxe şi impozite, duce la aceste efecte", a acuzat Liviu Sabău Popa.

"Nu sunt maşini de lux"

Contactat de BIHOREANUL, directorul CAO, Lucian Chindlea, a confirmat cheltuielile reclamate de social-democratul Liviu Sabău Popa, dar le-a considerat necesare. "Sunt cheltuieli de protocol reglementate la nivel de companie. Toate amănuntele nu le ştiu, dar ştiu că au aprobările necesare", a declarat el.

În ceea ce priveşte achiziţia de autovehicule, directorul a afirmat că acestea sunt necesare în activitatea CAO. "Nu s-au luat maşini de lux. Tot ce am cumpărat au fost autoutilitare. Acestea sunt maşini pe care le foloseşti să le deplasezi la punctele de lucru, să cari scule şi, la nevoie, să tractezi".

Lucian Chindlea a spus că în momentul de faţă CAO are 2 maşini Hilux, 6 autoutilitare mai mici şi intenţionează să achiziţioneze încă pe atâtea, "toate cu benă".

Bani pentru cofinanţare

În ceea ce priveşte majorarea de tarife, directorul Chindlea a spus că ea este impusă pentru implementarea proiectelor de reabilitare a reţelelor.

"Aceasta este politica POIM. Trebuie să îţi asiguri din cadrul companiei susţinerea financiară a cotei de cofinanţare. Banii aceia trebuie să îi obţii de undeva şi nu ai de unde decât din susţinerea tarifară", a arătat Chindlea.

Directorul CAO a mai precizat că, înainte de intra în vigoare, toate tarifele au fost supuse spre aprobare atât Agenţiei Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, cât şi Consiliului Local Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Toti sunt la fel
Psd, Pnl, Udmr o mizerie, aceeasi tip de oameni. De ex Malan foloseste masina de serviciu non stop, in week end , sarbatori. Pasztor la fel, toti sunt o apa si-un pamant
Postat 16 Iunie 2023, 14:27 de Petre93
Frânaru' Labău
De ani de zile baun aici pe forum ca ar trebui un desant contabil judiciar la alta perla a coroanei PMO-PNL-Forever: Termoficare S.A. Sa faca niste slide-uri si ppt-uri cu cit e halatu, chilovatu'...caloria, allegria. Birta e un mecena local. Femeile lui pun umarul la dezvoltarea orasului. Precum eroarea aia de tipar: "Femeile romance dau pilda soldatilor germani" de pe vremea Ocupatiei...
Postat 16 Iunie 2023, 10:50 de excalibur
Taci ma PSD
Vă da tata COLACU de nu va vedeti, daca veniti sub 5% :::::))) de câștigat nici s nu va ganditi. Va place FLEICILE si MICILE ::::)))))
Postat 16 Iunie 2023, 10:17 de adi13_
de aici informatia...
https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/cheltuieli-la-compania-de-apa-sute-de-mii-de-lei-pe-mese-festive-autoutilitare-si-parfumuri-4319415/
Postat 16 Iunie 2023, 09:41 de Traian
totusi o masura a penibilului nu exista la ebihoreanul ?
doar allegria e blurata din toate firmele din lista... in foaia de wc a primarului nu are voie sa apara allegria ? urat, scarbos penibil... gresesc? nu cred ca e gdpr aici ci alte obligatii
Postat 16 Iunie 2023, 09:40 de Traian
Ba baiatule
De la articol la articol te rotunjesti binisor. Da ne arati si noi ceva slide-uri cu cheltuielile la ambulanta de dinainte sa pici din scaun? Da nu multe, ca la orezentari esti praf, cate cuvinte ai tu pe slide-ul din poza 16, altii pun intr-o prezentare de o ora. Toaca si CAO, toaca si primaria si toti, cand ajungeti la banii din buget rupeti dedicatiile de va maroniti pe voi. Mangla nu avea autoutilitara pe proiect de buget care s-a transformat in "bascula" (la varsta lui nu mai scula de cativa ani buuuni) Skoda Superb Style 4x4 dsg? Da atunci sperai sa ajungi undeva nu ziceai nimic. Hai mai arata-ne cine ce mai toaca. Ca bugetar iti place sa dai la alt bugetar si sa primesti tot in jurul aceleiasi sume. Bugetar in general = tenie. Cam in acelasi spectru se regasesc.
Postat 16 Iunie 2023, 05:13 de poiu
Se toaca BANILE pe CAILE VERZILE :::::::)))))) NO AUZI LA EI
CAII VERZI sunt in infrastructura ORADIEI , in pasaje, tuneluri, drumuri de centură, in centrul istoric, in parcuri noi si vechi, in termoficare sa avem căldură ( nu ca BUCUREȘTENI ) BANII investiti in comfortul nostru de ORADENI, ca sa avem inca 5 PODURI, ca sa avem drumuri asfaltate, parcuri industriale care produc locuri de muncă, CAILE VERZILE este in TRAMVAILE NOI si AUTOBUZELE NOI, in camere Video sa vedem dobiticii orașului sa fie prinsi si trași la RĂSPUNDERE ( va mai aduceti aminte de aproape violul in direct, cand locala a intervenit ? ) , in școli renovate, in creșe si gradinite noi si renovate, in spitale renovate, in HELIPORT pe Județean, in ambulanțe noi, in mașini de pompieri plus infrastructura necesară, in cabluri bagate subteran sa fie mai sigur si sa admirăm cladirile, in GAZ ca sa aiba Orădeanul de la casă ( nu peste tot încă ) in AEROPORT, in GARA , in GEOTERMALA. Ce DRACU sa mai spun ca am pierdut numărul. NICI DRACU NU AR FI FACUT ASTA IN ULTIMII 15 ANI.
Postat 15 Iunie 2023, 23:30 de Sandu2100
Alo, gara
Cit ar fi profitul CAO daca nu s-ar toca banii pe cai verzi pe pereti? Cit, bă? 50% ? [ https://www.listafirme.ro/compania-de-apa-oradea-sa-54760/ ] ... Cifra de afaceri 2022= 106 318 253 lei, profit 14 163 530 lei. Iaca 15%, decit. Baga mare, oradene, da drumul la apa ca te asteptam noi la canal, cu chitantierul, tu-ti *** . Ia trage-ti si tu un srl, oradene, ruleaza 100.000€ si fa 15.000 profit, ce dracu'.
Postat 15 Iunie 2023, 22:48 de excalibur
CAO alta gaura in buget
CAO este o instituție în subordinea PMO, iar confinantarea vine din bugetul local și nu din Bugetul CAO, bugetul CAO are o parte din bugetul PMO cum este OTL. Cum ADP face profit pentru PMO și un profit care contribuie la bugetul PMO cred că și CAO trebuie in primul rand să își reducă tot ceea ce înseamnă costuri care nu sunt necesare. De ce alte companii din domeniul privat pot sa cumpere de exemplu Dacia Duster iar CAO nu poate și are nevoie de o mașină mai scumpă. Chindlea ce să zică și el că aceste cheltuieli nu au fost aprobate în final de el, sa fim serioși. Consider că în loc de Mussete de care se pomenește și un alt magazin mai ieftin se putea unde pantofii sau gențile erau mai ieftine daca tot se fac cadouri din buget deficitar. Dar repet noua romanilor ne place sa cheltuim ce nu avem după care sa ne plângem. Totodată, să înțelegem că domnilor din conducere le este frig iarna sa se deplaseze din birouri decât cu o mașină peste buget daca tot se plâng că nu au bani de cofinanțare. Consider că PMO și tot ceea ce înseamnă societăți din subordine nu mai are nici o legătură cu liberalismul ci doar interesul privat primează. Nu te întinde mai mult decât îți este plapuma. O seară plăcută.
Postat 15 Iunie 2023, 22:23 de Xulescu
::::))))))
Doamne feri Sabau, da ce te-ai îngrășat de când cu PSD, in liceu erai slăbuț, frumușel de mama focului.
Postat 15 Iunie 2023, 20:35 de Sandu2100
RADE CIOB DE OALA SPARTA
DAR CAND LA CONDUCEREA CJ BIHOR ERA UNCHEȘUL MANGO + DOMNUL PĂSTOR ȘANDOR SI SE FACUSERA ACHIZITII DE VW CRAFTER CEL MAI COCO SI MAI DOTAT CARE A FACUT DOAR 10.000 km IN 5 ANI , DOAR CA SA FACA ALTII VANZARE , ACEST IMPOSTOR LIVIU SABAU CARE A MULS SERVICIUL DE AMBULANTA NU VEDE ? ?? TOTI SUNT LA FEL CAND SE VAD CU SACII IN CARUTA LI SE RUPE DE CAI
Postat 15 Iunie 2023, 19:25 de Mare_blue17
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON