URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 06 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Greva profesorilor a ajuns la a doua săptămână și s-a radicalizat, nu dă semne că se va încheia degrabă. În sectorul privat nu cred că există cineva care să viseze la o creștere a salariului, dintr-o dată, cu 25%, iar dacă n-o primește să lase lucrul când îi e mai drag patronului. Cu toate că o astfel de majorare nu e deloc simbolică, greviștii din învățământ o resping totuși cu vehemență, forțând după deviza „acum ori niciodată”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
25 Mai 2023, 19:06

Apa orădenilor se scumpește cu 20%, de luna aceasta!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Apa orădenilor se scumpește, de luna aceasta, cu 20%, adică la 5,66 lei pe metrul cub cu TVA inclus.

Începând din 1 mai!

Cea mai mare majorare de tarife din ultimii ani aplicată de Compania de Apă Oradea a fost anunțată de primarul Florin Birta, joi, în încheierea ședinței de Consiliu Local.

„Din 1 mai, tarifele de apă și canalizare se majorează. Astfel, tariful de apă se majorează de la 4,51 lei pe metrul cub la 5,66 lei/mc, iar cel de la canal de la 3,73 lei/mc la 4,63 lei/mc”, a declarat edilul.

Tariful de canalizare pluvială va rămâne, în schimb, nemodificat, de 0,52 lei/mc.

Scumpiri „automatizate”

Potrivit primarului, majorarea se aplică automat, fără să mai fie discutată în Consiliul Local. La fel se va întâmpla și cu majorările din anii următori!

„În anul 2022 am aprobat Studiul de Fezabilitate al proiectului POIM privind dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Bihor, cofinanțarea cu 2% a municipiului Oradea și tarifele în perioada 2022 - 2026. Conform hotărârii, în această perioadă tarifele apă canal vor fi indexate anula cu rata inflației și un indice de ajustare. Acest tarif se adoptă în Compania de Apă Oradea, se trimite la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice și se aplică”, a explicat primarul.

Florin Birta a ținut ca majorarea să fie anunțată oficial pentru ca orădenii să nu o afle luna viitoare, la plata facturii pe luna mai.

„Puteam face acest lucru (n.r. - majorarea tarifelor) fără să anunțăm și pe facturile din iunie să apară un tarif mai mare, dar am considerat corect să anunțăm majorarea. Tarifele sunt aprobate deja de ANRSC”, a spus Birta.

Sub media pe țară

Până ca aceast majorare, Compania de Apă Oradea practica cele mai mici prețuri pentru apa potabilă din țară, potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC).

În ciuda scumpirii, pusă deja în aplicare, tarifele de apă și canalizare sunt sub media pe țară, susține primarul de Oradea. „În total, tarifele de apă și canalizare sunt undeva la 10,29 lei pe metru cub, ceea ce înseamnă poziția 35 din 87 de operatori din țară”, a spus Florin Birta.

Potrivit unui grafic prezentat de acesta, topul celor mai mari tarife este format din societățile Apă Canal Galați, Apavital Iași și CAO Olt, cu tarife totale de peste 15 lei pe metru cub.

La cealaltă extremă, cele mai mici tarife la nivel național sunt aplicate de Euro Apavol Voluntari (circa 6 lei pe metru cub), Apa Canal Sibiu (circa 7 lei) și Apa Serv Alexandria (circa 9 lei).

Tarife de Oradea, la salarii de Oradea...

Argumentul primarului a fost, însă, sancționat rapid de consilierii opoziției reprezentate de PSD, care au susținut că tarifele societății orădene ar trebui să fie și mai mici.

„CAO este un serviciu de utilitate publică, deține o poziție de monopol, orădeanul este un client captiv. Principiu de bază la serviciile de utilizare publică este profit zero”, a protestat Liviu Sabău Popa.

Consilierul a spus că nivelul tarifelor ar trebui comparat cu puterea de cumpărare a populației și nu cu prețurile din alte orașe. „Hai să comparăm salariile din Oradea și cele din Cluj cu tarifele de apă din Oradea și Cluj”, a cerut Sabău Popa.

De altfel, reprezentanții PSD au reclamat în mod repetat că tarifele practicate de societățile Primăriei sunt disproporționat de mari față de veniturile populației din municipiu.

Citește aici Hotărârea de Consiliu Local 1093 din 2022:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
tarifele ar trebui anuntate dinainte
oricne vinde o marfa iti spune pretul inainte de a o vinde !!! cum poti sa afirmi ca puteai sa nu spui noile tarife???? tarfele ar fi trebuit anuntate inainte de a intra in vigoare!!! cata nesimtire!!!
Postat 26 Mai 2023, 08:27 de gojdu91
Maikeltroll
Aici nu te plângi ca suntem printre ultimii::::))))
Postat 26 Mai 2023, 00:24 de Sandu2100
SC. INTERDEVELOPMENT SRL Sc. SEARCH CORPORATION SRL. SC.FINARA CONSULT SRL
SC INTERDEVELOPMENT SRL EXPERT FINANCIAR Lider de echipa Edith Ganciarov. Astia ne dau noua apa din Cris. Cu pixul lor fermecat. Birta, in genunchi, soarele rasare la bucuresti, daca nu stiai...Tarifele mai sus mentionate reprezinta o estimare a tarifelor minime necesare, luand in considerare evolutia ulterioara a costurilor de operare. Aceste tarife pot suferi ajustari sau modificari in functie de urmatoarele elemente: * conditionalitatie incluse in contractele de finantare pentru obtinerea finantanii din fonduri europene sau de la bugetul de stat; * . conditionalitatile incluse în contractul de imprumut pentru co-finantarea proiectului finantat din POM; * . rezultatele proiectilor financiare din planul de afaceri, * impactul strategiilor viitoare de investiti, in conformitate cu Master Planul În cazul preluării de noi localităţi în aria de operare a societatii, de la data preluării, se va aplica tariful unic pentru întreaga arie de operare, in vigoare la acea data După anul 2027, până Ia aprobarea unei noi strategii de tarifare cu ajustari în termeni reali, se va aplica anual ajustarea cu inflaţia conform formulei de mai sus. AFERIM
Postat 25 Mai 2023, 23:53 de excalibur
Tahari sunt toti
Mai ales actualii!!!Cu ce se justifica cresterea pretului la apa?Este cumva potabila la propriu?NU!Atunci?In fiecare zi "vorbim" despre dezvoltare, dezvoltare doar pe hartie, eu sincer sa fiu n-o simt(dezvoltarea zic), simt o inselatorie masiva. Ce sa spun, bine ca au cu cine.
Postat 25 Mai 2023, 23:36 de Maikeltroll
Tarif n+i = Tarif n x (1+a n+1)x (1+a n+2)x .....x (1+an+i)x In+i
Traducere: tarif 2023=tarif2022(1+5%)(| n+i - inflatia aferenta ajustarii n+i care se calculeaza conform urmatoarei formule:vezi pdf). La anul, chiar cu inflatie ZERO , primim 8.25%. In 2025, inmultim tariful din 2024 cu 8.25%. Samd. Obtinem o crestere exponentiala, ca cresterea economica. Nici PSD-ul nu ne mai poate salva, eventual Dracul, daca ne va lua pe toti sa ne duca undeva, unde stie el...
Postat 25 Mai 2023, 23:30 de excalibur
PLANUL DE CRESTERE A TARIFELOR “PROIECT REGIOANLA DE DEZVOLTARE A INFRASTRUCTURII DE APA SI APA UZATA DIN JUDETUL BIHOR, IN PERIOADA 2014-2020” - SZA Oradea- anexa 4
Strategia tarifara | Tarif initial, Lei/m3 Ajustari in termen reali" (in procente) RON/mc fara TVA | 2023 | 2024 | 2025 | 2026 | 2027 Tarif Apa (%) 4,14 5.25% | 8.25% | 8.25% | 5.40% | 5.40% Tarif Apă uzată (%) 3,42 4.50% | 5.55% | 5.55% | 4.20% | 4.20% "Ajustarile in termeni reali nu includ inflatia in perioada dintre ajustarile tarifare si nici taxa pe valoarea adaugata. Incepand cu anul 2023, Strategia de tarifare presupune ajustari ale tarifelor in fiecare an la 1 ianuarie atat cu inflatia cumulata pe ultimul an, cat si in termeni reali. Tariful la datele respective va fi calculat conform urmatoarei formule:Tarif n+i = Tarif n x (1+a n+1)x (1+a n+2)x .....x (1+an+i)x In+i Unde: Tarif n+i — tariful la data n+i Tarif n — tariful initial; an+1, an+2 - ajustari in termeni reali a tarifului la datele n+1, n+2 an+i - ajustari in termeni reali a tarifului la data n+i
Postat 25 Mai 2023, 23:20 de excalibur
critica oricum va aparea
e foarte selectiv sa compare PSD oradea cu clujul doar in domeniile in care au munitie, dar sa treaca cu vederea peste Olt, Tg Jiu, Galati, Calarasi, Drobeta, Focsani, Ramnicu. De ce sa nu calculam de acolo ponderea salarii/preturi la apa? Ca nu tine, d-aia... Iar demonizeaza socialistii Profitul, cand defapt ai nevoie de el ca sa poti investi! extindere, calitatea apei, fluenta in perioade de seceta, etc. Tipic ideologiei lor, faci ieftin, nu faci investitii, si in 10 ani te trezesti ca in august nu mai ai apa sa faci dus. De-aia proiectul de tara al PSD nu ma convinge, desi uneori (data asta sigur nu) au critici constructive!
Postat 25 Mai 2023, 21:38 de unu
bravo primariei ca anunta de buna voie si ceea ce pare negativ
„Puteam face acest lucru (n.r. - majorarea tarifelor) fără să anunțăm și pe facturile din iunie să apară un tarif mai mare, dar am considerat corect să anunțăm majorarea. Tarifele sunt aprobate deja de ANRSC”, a spus Birta. Bravo voua ptr curajul de a veni public si anunta asta, macar nu da ocazie opozitiei sa acuze ca au ascuns sub pret. Totusi, eu mi-s curios sa aflu mai multe detalii despre indicele ala de ajustare, cum e calculat, pana cand, in functie de ce, etc?
Postat 25 Mai 2023, 21:33 de unu
Vremuri faine
Se acopera cu hirtii, hotariri CL, POIM, automatizari. Toata halucinatia se justifica pentru cei care si-au mai pastrat sanatatea mintala,cu cofinanțarea de 2% rezultata din Studiul de Fezabilitate al proiectului POIM privind dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Bihor,unde, Conform hotărârii, în această perioadă tarifele apă canal vor fi indexate anula cu rata inflației și un indice de ajustare. Cit e mă, rata inflatiei la voi in institutie? Cit e bă, indicele de ajustare? Unde-s inginerii si economistii care au calculat indexul, pe baza de semnatura? Nimic nu ne mai poate surprinde in acest oras, nici macar profiturile pe care le face Compania de apa, anual: [ https://www.listafirme.ro/compania-de-apa-oradea-sa-54760/ ] 10 milioane in 2021. Spor la dijmă...
Postat 25 Mai 2023, 21:27 de excalibur
Nelegal. Tâlhărie în formă avansată.
Primarul habarnist a putea face nițică pușcărie pentru asta, în solidar cu conducerea CAO. Dacă am fi într-o țară normală ... dar nu suntem. Orice creștere de tarif la un serviciu public trebuie aprobat de către aleși. Altfel este nelegal ... și nu există așa ceva, că s-a aprobat deja anticipat atunci când s-au angajat contractual, având ca bază o finanțare publică de lucrări. Tariful se supune unei adoptări motivate ... pentru că, o companie aflată sub o autoritate publică locală, nu are dreptul legal de a stabili de la sine care e valoarea punctuală a inflației și nici cuantumul comisionului invocat. CAO nu are acest drept, iar municipalitatea procedează ca un tâlhar. Nu este vorba de prețul metrului cub de apă, care de fapt e dublu față de tariful enunțat, fiind în cauză nu numai alimentarea cu apă ci și canalizarea apei de consum. E vorba strict de procedură ... nelegal prin nerespectarea obligațiilor de a supune adoptării noul tarif. Așadar, la pușcărie cu tâlharii.
Postat 25 Mai 2023, 21:20 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6099 RON
  • 1 EUR = 4.9633 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON