URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
07 Decembrie 2023, 14:24

"Nu ați procedat corect". Opoziţia PSD vrea să atace în instanţă scumpirea gigacaloriei în Oradea

Opoziţia PSD din Consiliul Local vrea să atace în instanţă scumpirea gigacaloriei în Oradea. Consilierul local Adrian Madar a acuzat municipalitatea că a scumpit încălzirea retroactiv și că a depășit prețul asumat faţă de finanţator prin proiectele europene de reabilitare a reţelelor.

"Sumpirea retroactivă nu are justificare"

Înainte de toate, social-democraţii au acuzat municipalitatea că a scumpit pe 29 noiembrie încălzirea, retroactiv, începând din 1 noiembrie. După cum BIHOREANUL a scris, prețul încălzirii a crescut cu 6,5%, orădenii ajungând să plătească 397 lei pe gigacalorie.

"Studiem o acţiune prealabilă de conciliere cu Primăria, să le spunem, cu frumosul, «vedeţi că nu aţi procedat corect»", a declarat joi consilierul local orădean Adrian Madar, în cadrul unei conferinţe de presă.

După cum îi spune numele, "acţiunea prealabilă" constituie o formă de conciliere între părţi înaintea declanşării unui proces, pentru a evita angajarea de costuri cu avocații şi aglomerarea instanţelor.

Deși primarul Florin Birta a declarat săptămâna trecută că municipalitatea a primit avizul Autorității Naționale de Reglementare în Energie în ultima clipă, Madar a spus, dimpotrivă, că municipalitatea orădeană ar fi putut anunța din timp populația cu privire la intenția de scumpire a tarifelor.

"Legea spune că tarifele trebuie comunicate clienţilor cu 15 zile înainte de aplicare. Primăria Oradea a primit pe 26 octombrie tarifele de la autoritatea de reglementare şi le-a aprobat cu o lună întârziere, prezentând materialul consilierilor locali cu 2 ore înainte de vot. Primăria nu are nicio justificare pentru aplicarea retroactivă a tarifelor", a spus Madar.

Maximum 8,5% din venitul mediu!

Mai mult, pesediştii au acuzat Primăria Oradea că prin preţul local al gigacaloriei şi-a încălcat obligaţiile asumate faţă de finanţatorul european la semnarea diferitelor proiecte de reabilitare a sistemului de termoficare.

"Prin studiile de fezabilitate ale proiectelor de reabilitare termică a reţelelor, Primăria Oradea şi-a asumat faţă de finanţatorul european un preţ sustenabil al gigacaloriei care să nu depăşească 8,5% din venitul mediu al populaţiei. Dacă facem un calcul, o să vedem că în ultimii patru ani nu s-a respectat niciodată acest procent", a explicat Madar pentru BIHOREANUL.

Pesedistul a stabilit procentul calculând un consum mediu de 1,9 gigacalorii pe apartament (n.r. care este de circa 1,7 gigacalorii pentru un apartament cu două camere şi 2,2 gigacalorii pentru unul cu trei camere), raportat la venituri medii de 7.434 lei pe lună (n.r. reprezentând salarii medii pe familie de 3.717 lei).

"În decembrie 2020, procentul a fost de 9,4%, în 2021, când la presiunea lui Florin Cîţu (n.r. atunci premier) s-a făcut liberalizarea pieţei de energie, procentul a fost de 11,8%, în 2022, după intervenţia PSD, a coborât la 10,4%, iar în decembrie, anul acesta, este de 10,2%", a spus pesedistul.

Va fi proces...

Adrian Madar a spus că deşi, pe fondul reducerii pierderilor de pe reţea ca urmare a lucrărilor de reabilitare, procentul reprezentând costurile cu încălzirea raportat la veniturile familiei a fost în scădere, acesta nu a coborât niciodată la nivelul de 8,5%, asumat de municipalitate.

"Foarte bine că producem gigacaloria ieftin. Să producem atât de ieftin încât să nu mai dăm subvenţie la încălzire nimănui, dar tariful la încălzire plătit de populație să fie sustenabil", a cerut Madar.

Pesedistul este convins că, în urma acţiunii prealabile de conciliere cu Primăria Oradea, tot se va ajunge, până la urmă, la un proces. "Conducerea Primăriei nu a ţinut cont niciodată de propunerile noastre", a spus el.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Pentru ..unu!
265 lei este la Craiova in urma subventiei!!!!Asa e la Craiova!Targ de Craciun...stadion..2 echipe de fotbal in liga 1!
Postat 10 Decembrie 2023, 11:47 de grigore
Madar&L.Sabau
Unde ati fost cind gazul era 0.159 lei/kwh si gigacaloria 276-373 lei. Termoficare preia gazul din magistralele Transgaz, la un pret mai mic, normal. Vinde curent, care e scump. Guvernul subventioneaza anual PMO cu bani grei( 80.000.000 lei) pentru achizitia gazului. Vara turbina merge la greu pe electricitate. In loc sa veniti cu un grafic in excell cu venituri/cheltuieli Termoficare SA, iesiti cu barbi si scamatorii marca birta&eduard&andrica&popa. Same shit...Da, o sa mergeti la tribunal. Cu tabelu'.Stiti ca PMO s-a angajat in fata finantatorului european ca va duca an de an pretul gigacaloriei spre 100€? Fara contributia ucrainei, asa , natural, precum gazul, pe baza de tabel...Ca va tine captiv consumatorul oradean, nedindu-i acces la gaz?...Caut eu, sau aveti si voi google?
Postat 07 Decembrie 2023, 22:59 de excalibur
Subventia gigacaloriei la bloc
Sunt unii, fara limite in gindire, care se simt discriminati ca la bloc in oradea( si nu numai) este subventionata incalzirea. Aceste cladiri, numite blocuri, au fost o solutie a anilor 1960-70, cind Romania facea pariul cu industrializarea. Era nevoie de forta de munca la oras, on noile fabrici comuniste. Naveta din provincie nu era o solutie, asa ca s-au construit blocuri. Confort minim/mediu, mai ales prin prisma suprafetelor si esteticii. Cu exceptia ultimilor ani 80', pentru multi viata la oras a fost o viata noua, mult superioara fata de ceea ce aveau acasa in satul natal. In ziua de azi, desigur confortul se defineste intr-o casa pe pamint, cu toate utilitatile, ubde ai toate optiunile deschise. La bloc esti captiv la tot felul de reglementari, asociatii, iar ,in lipsa gazului la nivel de apartament, depinzi de sistemul centralizat. Care sistem centralizat are pierderi de distributie de 30-50%. Pierderea asta nu e normal s-o pui in circa locatarilor, sistemul e ptoprietatea si sub administratia primariei. Deci, subventia primariei , de 70lei din 465 real, duce la o valoare de 397 lei /gcal. Gigacaloria oradeana se produce din gaz. Daca am avea gaz in blocuri, am plati 0.31kwh, pret plafonat national. O gigacalorie = 1162kwh, deci 371.84lei/gcal... la un randament de 80%-90% al centralei, ajungi la 400+. Deci nu e nici o subventie REALA. Platim exact cit meritam...
Postat 07 Decembrie 2023, 22:23 de excalibur
@KP
"PNL se joacă cum vrea, pe banii contribuabililor". Cei de la case, fara incalzire de la CET, nu sunt contribuabili? Ti se pare normal ca si ei sa va platesca voua diferenta la gigacalorie? Lor cine le da compensatie la lemne, gaz sau curent? Stati tot timpul cu mana intinsa sa vi se dea, in cel mai jegos stil de asistat social, votant psd.
Postat 07 Decembrie 2023, 20:18 de Biggie
cat despre proces, nu cred ca tine in justitie sa acuzi nivelul pretului, care e o decizie a furnizorului, de oportunitate si de a isi acoperi costul de productie
@Christa, teoretic are cum: comparand CET cu centrala individuala pe gaz, CET are niste pierderi pe retea, care si in cazul ideal cu toate retelele la zi, bine izolate, ar avea vreo 10-15% pierderi. Dar CET are si avantajul co-generarii, unde vinde curent electric (poate dar mici sanse si nu luam in calcul, si abur industrial), din care scoate o sursa auxiliara de venit, care ar reduce costul termiei la populatie. Asta a fost pariul de oportunitate a primariei ptr a investi in CET, in loc sa zica oradenilor de la bloc sa se descurce pe cont propriu. A iesit, nu a iesit, nu ma bag acolo.
Postat 07 Decembrie 2023, 17:22 de unu
comunica mai bine PSDistii decat in urma cu cativa ani
"Foarte bine că producem gigacaloria ieftin. Să producem atât de ieftin încât să nu mai dăm subvenţie la încălzire nimănui, dar tariful la încălzire plătit de populație să fie sustenabil", dar e cel mai sustenabil din toata tara asta, daca la Oradea e problema, cum e la Craiova? Ma bucur ca au ajuns si ei sa fie de-acord ca subventia e gresita, dar nu ii cred pe cuvant, si acuz oportunism politic, ptr ca in acelasi timp din pacate, ei acuza liberalizarea preturilor la nivel national, ceea ce tot o subventie e, dar din bugetul ala de la capitala, unde ne imprumuta fara restrangere, pana ne baga in datorii grecesti. Liberalizarea pretului e o cerinta a UE, si desi e un lucru bun, ei vor sa amane reforma buna cat mai mult, pana nu ne mai permite uniunea. In fine, sunt de-acord cu ei la acuza ca aplica cresterea pretului retroactiv, si chiar mai mult, as fi preferat o perioada de gratie de o luna doua, pana la 01 ianuarie 2024.
Postat 07 Decembrie 2023, 17:17 de unu
fals....
Abordarea din punct de vedere a promisiunilor nu va avea nici un efect. Abordarea trebuie facuta d.p.d.v. al fizicii. Sistemul centralizat e ok cand mia de metru cub gaz costa 50 bani. La cat costa acum, cu toate pierderile din retea (dT), costurile de transport si contorizarea....n-ar cum da bine. Daca le da bine, ne lasam de matematica si fizica, ne cumparam capre sa mergem pe camp. A.K.A N-are cum !
Postat 07 Decembrie 2023, 16:04 de Christa
Creșterea tarifelor, taxelor și tarifelor la nivel local, ține de oportunitate ... nu de legalitate.
Demersul PSD ne demonstrează slaba "calificare" politică a reprezentanților acestui partid din organizația Oradea și din cea a județului Bihor. Asta-i marea problemă locală de fapt ... că PNL se joacă cum vrea, pe banii contribuabililor, pentru că PSD e tot atât de slab precum mârțoaga lăsată de izbeliște pe câmp de către "inegalabilul" din Birtin.
Postat 07 Decembrie 2023, 15:58 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON