URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Martie 2024, 11:23

USR lansează Pactul Verde pentru Oradea: un oraș verde, mai sănătos și ferit de fenomenele meteo extreme

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Uniunea Salvaţi România (USR) Oradea a lansat Pactul Verde, un document care conţine o serie de măsuri concrete pentru a transforma Oradea într-un oraş mai verde, mai sănătos şi protejat de fenomenele meteo extreme, precum caniculă şi furtuni devastatoare, de care orădenii au avut parte în ultimii ani.

Pactul Verde pentru Oradea se bazează pe trei piloni principali:

1. Echilibru între dezvoltare şi natură: USR Oradea se angajează să protejeze spaţiile verzi existente şi să creeze noi zone verzi în oraş. De asemenea, vom promova o dezvoltare urbană durabilă, care să ia în considerare impactul asupra mediului.

2. Extinderea şi protejarea spaţiilor verzi: USR Oradea va creşte semnificativ suprafaţa de spaţiu verde din Oradea prin plantarea de copaci şi arbuşti, amenajarea de parcuri şi grădini, şi crearea de noi zone verzi.

3. Promovarea unui stil de viaţă verde: USR Oradea va încuraja orădenii să adopte un stil de viaţă mai verde prin campanii de informare şi educare, prin facilitarea accesului la transportul în comun, cu bicicleta sau pe jos, şi prin stimularea utilizării energiei din surse regenerabile.

"Invităm toţi orădenii să semneze Pactul Verde pentru Oradea şi să se implice în transformarea oraşului nostru într-un loc mai verde şi mai sănătos.

Venim în faţa orădenilor şi le propunem o serie de pacte pe care ne angajăm să le susţinem şi să le promovăm din cadrul consiliului local. Obiectivul filialei USR Oradea este de a intra în Consiliul Local Oradea şi acolo de a reprezenta orădenii mai ales în domeniile unde administraţia locală a acordat mai puţină atenţie.

USR nu contestă funcţionalitatea unor pasaje sau spaţii publice proaspăt inaugurate sau reabilitate. Vrem doar ca Primăria Oradea să-şi respecte proiectele, să protejeze spaţiile verzi şi să le extindă. Toate acestea pentru sănătatea locuitorilor, fizică şi emoţională, şi prevenirea riscurilor de fenomene meteo extreme.

La finalul anului trecut am dus o campanie de informare şi am reuşit să salvăm de la distrugere micro pădurea din Cartierul Nufărul 1 pentru că locuitorii din cartier s-au mobilizat. În final, acolo, Primăria a înţeles nevoile cetăţenilor şi a modificat  proiectul.

De multe ori Primăria a făcut publice randări cu parcuri reabilitate, care arată frumos pe hârtie. Doar că, până acum, proiectele nu prea au fost respectate, iar spaţiile verzi prevăzute în proiecte nu sunt conforme cu realitatea", a declarat Daniel Palaghianu, candidatul USR pentru Primăria Oradea.

Mihai Şvab a demonstrat că primăria iese pe minus la spaţiile verzi. "În 2022  au fost plantaţi 800 de arbori, tăiaţi 1093 şi la alţi 2800 de arbori au avut loc intervenţii în coronament. În 2023 au fost plantaţi 790 de arbori, tăiaţi 1363 şi la alţii 3345 de arbori au avut loc intervenţii în coronament", a declarat Mihai Şvab candidat USR Bihor pentru Parlamentul European.

Semnează pactul verde pentru Oradea: https://petition.qomon.org/vrem-oradea-verde-ca-odinioara/

(advertorial USR)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON