URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Martie 2019, 13:22

Universitatea din Oradea nu a luat nicio măsură după ancheta din Danemarca despre medicul care nu ştia nimic. Rectorul Bungău: „Poate nu-i sănătos la cap”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reportajul-anchetă al televiziunii naţionale din Danemarca, despre un absolvent al FMF Oradea care a eşuat lamentabil în clinicile din ţara nordică, nu i-a impresionat pe şefii Universităţii.

Într-o conferinţă de presă susţinută luni de rectorul Constantin Bungău, alături de patru din cei cinci prorectori (Marcela Prada, Gabriel Bendea, Marcel Roşca şi Eugen Macocian), aşa cum nu s-a mai întâmplat niciodată de când aceştia deţin funcţiile, pentru a se lăuda cu calificativul "grad de încredere ridicat" primit de Universitate, Bungău a confirmat, la întrebarea jurnaliştilor, că n-a făcut nimic pentru a verifica situaţia.

Nici măcar discrepanţa uriaşă între notele luate la licenţă de absolventul cu pricina, Osman Abdullahi, adică 5 la examenul scris şi 10 la oral, nu l-a preocupat pe Bungău. "Trebuie întrebată comisia. Eu nu am întrebat", a declarat Bungău, cu seninătate.

"Poate nu-i sănătos la cap"

Când jurnaliştii au insistat să-l întrebe de ce nu a avut curiozitatea să discute, măcar, cu colegii săi despre calitatea acestui absolvent, rectorul a spus că n-a primit nicio adresă oficială, ignorând complet că nu era nevoie ca cineva să-l sesizeze în scris, ci era suficient să fie el interesat să descopere dacă există sau nu o problemă în pregătirea studenţilor străini la FMF.

"Noi n-am primit nimic oficial, doar filmuleţul şi materialul scris de la presă. Clinica respectivă, dacă considera de cuviinţă, trebuia să ne contacteze să discutăm. Ca să pot să dau un verdict, ar fi trebuit să-l fi văzut eu pe omul acela, să discut cu el şi apoi să văd cine e vinovat, sau dacă el este în deplinătatea facultăţilor mintale", a declarat Bungău.

În mod curios, varianta ca somalezul să fie bolnav a fost întărită de mai multe ori de rector în conferinţa de presă. "Poate nu-i sănătos la cap", a spus Bungău, fără însă a furniza nicio informaţie care să-i susţină bănuiala.

Danezii sunt de vină...

Rectorul a insistat să precizeze că situaţia somalezului este un caz izolat, că în ultima săptămână "am fost sunaţi de foarte mulţi absolvenţi de medicină, care ne fac cinste, din mai multe ţări europene, şi care sunt mândri că au absolvit FMF Oradea", dar şi că danezii au greşit, angajând un absolvent de facultate fără rezidenţiat.

"Este o meserie reglementată, nu poţi face pe medicul în Europa fără rezidenţiat. Noi am dat o diplomă de studii superioare, dar nu înseamnă că e medic. Poate să fie şofer care să vândă medicamente, cu studii superioare", a declarat Bungău.

Când jurnaliştii i-au precizat că Danemarca are un alt sistem, fără rezidenţiat, rectorul a spus că acest lucru trebuie lămurit de autorităţile cu competenţă în sănătate, dar este evident că în România bărbatul cu pricina nu ar fi putut practica medicina.

Constantin Bungău a mai precizat că nu-şi mai doreşte "un astfel de caz pe viitor". "Întotdeauna am spus că UO are şi studenţi care ne fac cinste şi studenţi care, din păcate, nu ştim din ce cauză nu-şi găsesc locul potrivit pentru profesia pentru care au fost pregătiţi. Sunt astfel de situaţii, dar nu cred că ele definesc în ansamblu procesul de învăţământ la UO", a declarat Bungău.

Străinii care ne denigrează...

În schimb, rectorul a recunoscut că reacţia Universităţii de săptămâna trecută, când a transmis un comunicat de presă în care jurnaliştii danezi erau acuzaţi inclusiv de "atentat la securitatea naţională", a fost deplasată.

"Dacă v-a deranjat acea exagerare, ne cerem scuze. Dar la o exagerare câteodată e bine să răspunzi cu exagerare. Nici dacă ar fi fost pestă porcină în Universitate nu s-ar fi consumat atâta energie", a precizat Bungău, exprimându-şi convingerea că televiziuni din străinătate şi-au fixat un obiectiv din denigrarea universităţilor româneşti, dovadă fiind, în opinia sa, că anual apar astfel de materiale în diferite ţări occidentale. În mod evident, Bungău nici nu-şi pune problema ca informaţiile puse pe tapet de străini să fie adevărate...

Când jurnaliştii au subliniat că suspiciunile jurnaliştilor danezi cu privire la FMF pot fi înţelese chiar şi numai ţinând cont că facultatea este condusă de decanul Adrian Maghiar, care în trecut a fost trimis în judecată tocmai pentru că a semnat zeci de diplome false în medicină, Bungău a declarat că astfel de practici nu se mai petrec. "Este un subiect care a fost acum 15 ani, de atunci avem gradul de încredere ridicată tocmai pentru că nu mai facem asta. Nu mai avem problemele acestea", a declarat rectorul.

Recomandări de la studenţi

De altfel, Bugău a vorbit pe larg, în aceeaşi conferinţă, despre calificativul maxim acordat săptămâna trecută de Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior, pentru a doua oară în istoria Universităţii.

"Este un calificativ care practic dovedeşte că la Universitatea din Oradea se respectă pe toate domeniile un management al calităţii la cel mai înalt nivel considerat azi în România", a precizat rectorul.

Beneficiile acestui calificativ, a mai spus Bungău, ţin de reputaţia Universităţii: studenţii ştiu că învaţă într-o universitate bine cotată, iar profesorii că fac bine ce fac. "Asta nu înseamnă că nu putem îmbunătăţi sau ameliora anumiţi indicatori", a mai spus el.

Rectorul a precizat că ARACIS a făcut 130 de recomandări Universităţii, cele mai multe, 90 la număr, fiind transmise de studenţii evaluatori, care cer laboratoare mai bine dotate, înnoirea cursurilor, dar şi o mai bună reprezentare a studenţilor în forurile Universităţii.

De asemenea, raportul ARACIS prevede că Universitatea trebuie să-şi actualizeze Carta, sarcină care revine Senatului academic. Senatorii vor trebui să se mişte repede, însă, deoarece în luna octombrie în Universitate vor începe alegerile, iar legea prevede că modificările aduse cartei trebuie finalizate cu cel puţin şase luni înainte de alegeri.

Detalii despre punctele tari şi punctele slabe ale Universităţii din Oradea se vor regăsi însă în raportul pe care ARACIS urmează să-l publice pe site-ul propriu, în cel mult o lună.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
da-le doamne mintea cea de pe urma!
Ca sa scap de fumurile si linguselile lui Rosca m-am mutat la Barul Cristal din Iosia Nord, unde savuram impreuna cu un fost UAMT-ist actualmente dascal-superior la UO, eu ca de obicei wisky Dalmore (aroma de miere cu fructe de toamna) cu cigar Montecristo no.4 (ciocolata cu vanilie), iar dascalul mieu Vodca Saniuta ca acum 30 de ani cu tigari Nationale. Cand colo da buzna peste noi cine credeti: Barney asudat mai ceva ca-n reclama la Hornbach! "Maestre vin de vis-a-vis de la 5x5 unde bateam lopta cu "Hugo Sanchez" tovarasul meu de studiu din studentie de pe terenul din Marasti din sesiunea de restante. Amu´ m-o sunat Targhet ca sa-mi spuie ce filme de ras despre noi ruleaza la danezi, care mai bine-ar zice mersi ca le scolim azilantii. Io cred ca oamenii astia nu-s normali la cap: adica noi am luat un pirat somalez, l-am intrebat ce stie face si cand ne-o zis ca-i un fel de vraci intre doua sechestrari de nave, Targhet l-o inhatat la el si-o zis:"doctor te fac, eu stiam mai putina medicina la varsta ta, iar deturnari de nave am invatat abia la Minister". E adevarat ca somalezu mie mi-o dat cadou o pereche de oua de strut (Targhet i-o zis ca tare duc lipsa!) in vreme ce la proba de licenta la oral s-o dus cu o valiza diplomat plina cu silingi somalezi (ca-n filmele cu mafioti de la video din camin din anii ´80), aia i-or dat ´nota zece c-o crezut Targhet ca isi cumpara pe ei un loc eligibil la europarlamentare si cand colo valorau un dolar la Garant! D-aia va zic ca baiatul somalez nu era normal la cap: doar nu s-o gandit el cu adevarat ca eu n-am ouale ca la strut sau ca Targhet ajunge europarlamentar pe o valiza de silingi somalezi!" Auzindu-l am tras un fum din Montecristo no.4 si o dusca de Dalmore si i-am zis uitandu-ma cu subanteles catre pretenul meu: "Piticule, mai bine te lasa tac-tu sa-i mostenesti slujba lui la UAMT, ca fabrica tot filtre facea si azi da´macar UO poate mai avea o sansa..."
Postat 25 Martie 2019, 16:15 de pupinjuristu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON