URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iulie 2022, 20:45

Un judecător de la Curtea de Apel Oradea a fost retrogradat pentru indisciplină

Un judecător de la Curtea de Apel Oradea a fost retrogradat pentru indisciplină foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătorul Adrian Buz de la Secţia contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Oradea a fost retrogradat la grad de tribunal, pentru indisciplină, hotărârea fiind luată, joi, de Secţia pentru judecători în materie disciplinară din Consiliul Superior al Magistraturii. Adrian Buz poate ataca hotărârea, cu recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit soluţiei publicate, pe scurt, pe site-ul CSM, magistratul orădean a fost trimis în judecată disciplinară de Inspecţia Judiciară pentru încălcarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Concret, lui Buz i se impută trei abateri: manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea atribuțiilor de serviciu; nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse de conducătorul instanței sau al parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente; exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență. 

Întrunită joi, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a admis acţiunea Inspecţiei Judiciare, dispunând retrogradarea magistratului orădean din gradul profesional de curte de apel în gradul profesional de tribunal, Buz urmând să îşi continue activitatea la Tribunalul Bihor. 

Hotărârea Consiliului a fost luată cu opinie separată, în sensul respingerii acţiunii, şi nu a fost, încă, publicată.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, judecătorul orădean ar fi criticat într-o şedinţă publică de judecată o dispoziţie a conducerii instanţei prin care s-au desfiinţat anumite completuri, ceea ce implicit a dus la înmulţirea cauzelor pe care le avea de judecat. Adrian Buz a analizat apoi din oficiu legalitatea măsurii şi a declarat-o nelegală, amânând în final opt cauze într-o zi.

Hotărârea CSM poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Interpelaţi pe marginea situaţiei, reprezentanţii Curţii de Apel Oradea au refuzat să comenteze. „Vă aducem la cunoștință că informațiile solicitate vizează o procedură de cercetare disciplinară de competența Inspecției Judiciare, astfel că vă îndrumăm să vă adresați acestei instituții", se arată în răspunsul transmis de purtătorul de cuvânt al instanţei, judecătoarea Claudia Rus, la solicitarea BIHOREANULUI

Nici judecătorul Adrian Buz nu a dorit să facă declaraţii, transmiţând prin intermediul purtătoarei de cuvânt că „nu doreşte să facă obiectul niciunui articol de presă, rezervându-și, în ipoteza în care va fi prejudiciat, dreptul de a se adresa instanței de judecată".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Sa zica mersi!
A luat doar cartonas galben! Camelia Bogdan si Cristi Danilet au primit rosu! Danilet chiar doua (!!!) P.S. A ajuns csm-ul in kkt! La propriu! E condus de un oarecara buda
Postat 21 Iulie 2022, 05:35 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON