URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Februarie 2019, 09:01

Alegeri în Republica Moldova: Liderul opoziţiei a cerut observatorilor internaţionali să monitorizeze atent scrutinul parlamentar

Alegeri în Republica Moldova: Liderul opoziţiei a cerut observatorilor internaţionali să monitorizeze atent scrutinul parlamentar foto: libertatea.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

​Cetăţenii din Republica Moldova sunt chemaţi, duminică, la urne pentru a desemna noul Parlament, dar şi pentru a participa la un referendum consultativ referitor la diminuarea numărului de parlamentari, de la 101 la 61, şi crearea cadrului legal de revocare a acestora, scrie agerpres.ro.

Peste trei milioane de moldoveni sunt eligibili să voteze, potrivit libertatea.ro, iar sondajele arată că nicio formaţiune nu va reuşi să obţină majoritatea absolută.

Liderul principalei formaţiuni politice de opoziţie din Republica Moldova, blocul electoral ACUM, Andrei Năstase, a solicitat, sâmbătă, observatorilor internaţionali să monitorizeze atent alegerile parlamentare care vor avea loc duminică, astfel încât procesul electoral să nu fie fraudat.

"Fac un anunţ pentru toţi observatorii internaţionali să se concentreze pe întreg teritoriul Republicii Moldova, nu doar în cele câteva zone fierbinţi, nu doar pe zona transnistreană, acolo unde se intenţionează să fie aduşi, cu autobuzele şi cu microbuzele, zeci de mii de oameni, contra-cost, contra 20 de dolari. (...) Pe întreg teritoriul acestei ţări avem nevoie să supraveghem acest proces fraudat din faşă şi, iată, se intenţionează să fie fraudat şi mai mult în ziua alegerilor", a afirmat Năstase.

Întrucât există suspiciuni că alegerile ar putea să fie influenţate sau să nu fie complet libere, 340 de observatori internaţionali din 38 de ţări vor monitoriza scrutinul.

La rândul său, celălalt lider al alianţei electorale ACUM, Maia Sandu, a făcut un apel la electorat să iasă în număr mare la vot, pentru "a disloca un regim oligarhic care a devenit un pericol pentru cetăţenii activi ai acestui stat".

"Acest regim este ca un cancer care distruge pe interior societatea şi, dacă nu o vom stârpi, va ajunge la fiecare, ne va înghiţi pe noi toţi, pentru că nu e cu putinţă să construieşti ceva sănătos şi durabil pe hoţie, pe minciună, pe deznădejde şi pe ură, pentru că nu poţi să crezi că o să ai salariu mai mare atunci când economia este sufocată de monopoluri, atunci când mascaţi umblă noaptea pe la casele oamenilor de afaceri pentru a strânge bani pentru regim, pentru că nu poţi să ai o pensie normală atunci când toţi tinerii, din cauză că nu au perspectivă acasă, pleacă şi muncesc pentru pensiile oamenilor din alte ţări", a precizat Sandu.

În momentul de faţă, în Republica Moldova există trei partide principale: Partidul Democrat, care conduce coaliţia de guvernământ împreună cu partenerul său, Partidul Popular European, Socialiştii, care favorizează legături mai strânse cu Rusia, şi ACUM, alianţa pro-europeană care se opune ambelor partide mari şi care joi a semnat un angajament să nu intre în coaliţie cu niciunul dintre cele două partide, dacă niciunul nu va avea o majoritate absolută.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON