A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(https://cdn.ebihoreanul.ro/static/gallery_big/01 BLAGA.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request

Filename: controllers/ebh.php

Line Number: 1077

Vasile Blaga: "Bastonul politistului nu se schimba, indiferent...
URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă nu se deschideau graniţele şi romii nu puteau pleca, mânaţi de sărăcie, să cerşească şi să-şi valorifice talentele în UE, azi, în mod cert, întâmplări ca la Borod, ar fi fost banale şi frecvente. Ce s-a întâmplat la Borod? Nişte săteni care au avut tupeul să-i surprindă pe ţigani la furat, au fost bătuţi de întreaga şatră şi s-a înregistrat şi o premieră absolută în zonă, agresorii punând pentru prima oară mâna pe lopeţi, furci şi topoare, dar nu neapărat pentru a munci.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cel mai important eveniment al săptămânii trecute a fost anunţarea de către primarul Ilie Bolojan a două noi proiecte cu fonduri UE în valoare de 24 milioane euro, pentru decongestionarea traficului pe axa rutieră cea mai problematică a oraşului, între podul Dacia şi zona Cantemir, cu pasaje subterane, favorizarea mijloacelor de transport în comun şi multe, multe detalii inginereşti, precum exacavarea la 4 metri şi relocarea reţelelor de utilităţi…
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Taximetristul cu care am călătorit săptămâna trecută mi-a spus că, dacă ar fi trăit în altă ţară, şi-ar fi ales o altă meserie: "M-aş fi făcut asasin profesionist. Ai luat comanda, ai executat-o, ai luat banii şi gata. Simplu! Nu ai nimic personal cu omul, îţi faci doar meseria". În ochi i se citeau indicii clare că vorbea cât se poate de serios. L-am privit perplex, căutând replica potrivită pentru o astfel de confesiune. N-am găsit-o. Am plătit şi am coborât.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Arătam recent că în data de 18 iunie a.c. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat cea mai neconstituţională, nelegală, ruşinoasă şi imorală decizie de interpretare a legii din întreaga sa existenţă (Decizia nr. 52/2018), stabilind că recursurile formulate în procesele pornite până în data de 20 iulie 2017 sunt inadmisibile, contrar celor statuate prin Decizia 369/2017 a Curţii Constituţionale, explicând totodată şi mecanismul prin care s-a ajuns la o asemenea decizie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?
16 Decembrie 2010, 08:07

Vasile Blaga: "Bastonul poliţistului nu se schimbă, indiferent cine e la putere"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fost şef al Regionalei Vamale Bihor şi prefect în primii ani după 1990, Vasile Blaga este unul dintre puţinii supravieţuitori ai acelei perioade rămas la vârful politicii. Din 1996 senator fără întrerupere, dar "specializat" în Administraţie şi Interne, a câştigat respectul poliţiştilor pe care - în ciuda preşedintelui Traian Băsescu - îi numeşte în continuare colegi, preferând, când a fost cazul, să facă pasul în spate decât să ţină cu dinţii de funcţie.

Bihorean get-beget, Blaga e unul din puţinii democrat-liberali respectat de adversari, iar în partid steaua sa, chiar şi după demisia din Guvern, pare în creştere. Nu puţini văd în el viitorul preşedinte al PDL. Chiar de la anul...

-  În plină criză, toată clasa politică discută pro şi contra Băsescu. E bine, e rău?

- Cred că nu ne face bine deloc că raportăm totul la şeful statului. Neajunsurile nu pot fi legate la infinit de preşedinte. Credeţi că nouă ne-a făcut plăcere să luăm măsuri nepopulare? Aceste măsuri au fost luate pentru că efectiv au fost necesare. Mulţi se fac că nu văd ce se întâmplă în state luate de noi ca model până mai ieri. Iată, Irlanda, ţară dată ca exemplu de toată Europa în ce priveşte rata mare a absorbţiei de fonduri comunitare: pentru că n-a luat la timp măsurile ce se impuneau, o ţară cu 5 milioane de locuitori a fost obligată să ia un împrumut de 80 de miliarde de euro. Preşedintele Băsescu, deşi ştia că acest lucru îl poate afecta, totuşi s-a implicat în găsirea de soluţii, şi cred că pentru asta trebuie apreciat. Asta înseamnă să fii un om politic responsabil. De aceea nu înţeleg de ce zi de zi, ceas de ceas, opoziţia nu are altceva de făcut decât să se lege de preşedinte.

- Intrăm în Schengen la anul?

- Convingerea mea e că da. În ultima perioadă am avut şase misiuni de monitorizare pentru verificarea îndeplinirii criteriilor tehnice şi toate rezultatele au fost foarte bune. Asta nu înseamnă că nu sunt de acord cu ceea ce spune Comisia Europeană referitor la monitorizarea pe Justiţie şi că pe acest domeniu nu mai avem de lucru.

Liviu Popa, un pariu reuşit

- Câtă viaţă îi daţi bihoreanului Liviu Popa la şefia Poliţiei Române?

- Lungă. Vă spun şi de ce. Eu nu l-am cunoscut când s-a prezentat la concursul pentru comanda Poliţiei Bihor. Era un tânăr care lucrase la Parchetul Naţional Anticorupţie şi mi-a plăcut de el din prima. A câştigat cinstit concursul şi l-am numit pentru că se înscria în tipul de şef de Inspectorat pe care mi-l doream: un tip pe la 35 de ani, care să fi muncit în Poliţie doar după 1990. A fost foarte bun la judeţ, motiv pentru care l-am promovat la DGA. Dacă citiţi ultimul raport de monitorizare pe Justiţie, o să vedeţi că peste 80% din cazurile instrumentate de parchete au fost făcute împreună cu Direcţia Generală Anticorupţie din MAI. E clar că şi-a făcut foarte bine datoria şi mă bucur că a fost promovat la şefia Poliţiei Române. Convingerea mea e că va face treabă, chiar dacă nu-i va fi uşor. I-am şi spus când a venit la Bucureşti: "Eu nu te oblig, dar am încredere şi e nevoie de tine la vârful Poliţiei. Asta înseamnă multe renunţări, înseamnă că familia o să te vadă rar. Şi iată că e un tip aşezat şi urmează cam aceleaşi etape pe care le-am parcurs şi eu. Alţii din prima şi-ar fi dus familia la Bucureşti, ca să-şi facă soţia doamnă de Bucureşti. El n-a făcut-o şi-l felicit pentru asta, ca şi pentru faptul că nu-şi scoate copiii din mediul lor, cum nici eu n-am făcut-o. Eu mi-am adus familia în Bucureşti după 12 ani.

- De ce aţi demisionat de la conducerea MAI?

- Nu am fost de acord cu modul în care s-au manifestat colegii mei din Poliţie la Palatul Cotroceni, şi vă rog să observaţi că spun în continuare colegii mei. Indiscutabil, aveau dreptul să-şi manifeste nemulţumirea faţă de reducerea salariilor, dar puteau s-o facă în alt mod. De aici, însă, şi până să acuzi întregul sistem de ordine publică, practic principalul instrument de aplicare a legii în ţară, mi s-a părut mult. Ce m-a deranjat nu e că şeful statului a renunţat la Poliţie, el are un protocol, ci faptul că primul ministru, care era şeful meu, cel care la propunerea mea a numit şeful Poliţiei, nu m-a anunţat când a renunţat şi el la Poliţie. Atunci mi-am făcut clară intenţia mea de a demisiona şi la toate rugăminţile lor nu am revenit, iar părerea mea e că am făcut bine. Până la urmă, am văzut că şi poliţiştii au învăţat din asta. Eu, când ajung într-un oraş şi văd poliţişti sau jandarmi, dau mâna cu ei, şi mă simt foarte bine când îmi mulţumesc pentru ce am făcut pentru ei. În acelaşi timp, le atrag atenţia că obligaţia lor e de a servi Statul Român, pentru că lungimea bastonului nu se schimbă, indiferent cine e la putere.

De unde vine Monica Macovei?

- Ce nu merge în PDL?

- Acel spirit care a fost caracteristic acestui partid: unitatea, prietenia între cei care l-au condus şi faptul că deciziile sunt discutate în forurile de partid. Ce nu-mi place e că în această perioadă, când traversăm poate cea mai dificilă perioadă a existenţei noastre ca partid, unii colegi încearcă să marcheze puncte pe seama altora, în perspectiva unor viitoare alegeri în partid. Foarte urât! Am mai spus-o: au fost perioade în care unii au încercat să ne distrugă, vezi PSD-ul în 2001, şi am rezistat pentru că am fost o echipă.

- Ce nu merge în Guvern?

- Cred că tot mai mult membrii Guvernului au învăţat să nu propună soluţii în nume propriu înainte ca ele să fie discutate în primul rând în partid şi apoi în coaliţia de guvernare. Fiindcă nimic nu e mai neplăcut decât să retractezi puncte de vedere care păreau decizii ale Guvernului.

- Ce rol au în PDL Valeriu Stoica, Monica Macovei, Cristi Preda, Sever Voinescu?

- Sunt oameni de care avem nevoie. Nu i-aş pune pe toţi în aceeaşi categorie. Unii au experienţă politică mare şi un aport deosebit în activitatea partidului. Alţii cred că prea repede au primit funcţii importante în numele partidului fără a şti măcar la nivel minimal cum funcţionează un partid. Sunt 90% de acord cu propunerile doamnei Macovei, dar ea ar trebui mai întâi să vorbească în partid, în organizaţia din care face parte. De fapt, eu nici astăzi nu ştiu din ce organizaţie face parte Monica Macovei, deşi totuşi sunt secretarul general al partidului.

- În ce relaţii sunteţi cu Traian Băsescu?

- Absolut normale.

- Există tripleta Blaga-Berceanu-Videanu?

- Asta a fost o prostie. Eu cu Radu Berceanu suntem fondatori ai partidului, dar s-a şi văzut că de multe ori nu am fost pe aceeaşi poziţie. Am o relaţie foarte bună cu ei, dar nu avem nicio altă construcţie în interiorul partidului, decât construcţia partidului însăşi.

Perdanţi din cauza lui Filip

- De ce a pierdut PDL Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor şi cine e responsabil?

- Conducerea organizaţiei de la acea vreme şi, indiscutabil, capul organizaţiei. Nu mă feresc s-o spun, i-am spus-o şi prietenului Petru Filip: Domnule, după atâtea mandate trebuia să-ţi pregăteşti o echipă care să preia Primăria, mai ales că aveai ce să arăţi. Filip e unul din cei mai buni specialişti în administraţie, dar putea să construiască şi o echipă care să-i continue activitatea. Pe mine pierderea Primăriei, dar mai ales scorul cu care am pierdut în Oradea, m-au durut foarte mult, pentru că din cauza asta am pierdut şi Consiliul Judeţean. Noi am câştigat în judeţ, dar scorul catastrofal din Oradea ne-a făcut să pierdem şi Consiliul Judeţean. Când eu am pierdut Primăria Capitalei, deşi obţinusem 44% în primul tur, în condiţiile în care am intrat în cursă cu doar o lună înainte de alegeri, şi asta nu din cauza mea, în momentul imediat următor mi-am dat demisia din fruntea organizaţiei Bucureşti, deşi puteam invoca o mie de motive. Eu aşa înţeleg responsabilitatea în partid.

- E corect ca PDL să conteste tot ce face administraţia liberală în Oradea?

- Nu sunt adeptul unei astfel de acţiuni politice. La Bucureşti, după ce Sorin Oprescu a câştigat Primăria, unii au crezut că declaraţia prin care eu i-am promis sprijin era una de complezenţă, dar am colaborat corect amândoi. Cred că aşa trebuie să faci pentru binele unei comunităţi.

- Cu Ilie Bolojan colaboraţi?

- Vă rog să-l întrebaţi pe domnia sa. Uitaţi-vă numai la fondurile pe care Oradea le-a primit, nu doar pentru că eu sunt bihorean, ci fiindcă Bolojan, având proiecte, am putut să i le finanţez cât am fost ministrul Dezvoltării Regionale. Asta nu înseamnă că nu am observaţii şi în legătură cu activitatea domniei sale: ar putea fi un pic mai deschis cu cetăţenii, să înţeleagă că toţi cei care merită pot ocupa funcţii în Primărie, nu neapărat trebuie angajaţi pe criterii politice sau religioase.

Diplomă da, avantaje nu

- Ce implicare aveţi în Rafinăria de la Suplacu de Barcău?

- Absolut niciuna, în afara faptului că deţin acţiuni care nu mai au nicio valoare.

- Aţi primit certificat de revoluţionar abia la 10 ani după Revoluţie. Cum se explică?

- Eu am fost coordonatorul, să zic aşa, al acţiunilor din Decembrie 1989 la Ştei. Rugămintea mea e să-i întrebaţi pe cei de acolo, să vă zică ei mai mult despre ce am făcut. Aş preciza însă că în viaţa mea n-am beneficiat de nimic ca revoluţionar! Când Consiliul Local a decis să acorde câte un teren fiecărui revoluţionar, am fost de acord cu o condiţie: acest teren îl voi da celei mai sărace familii, pe care s-o găsească Primăria. Era o femeie divorţată, cu doi copii handicapaţi. Reţineţi, inclusiv întăbularea i-am plătit-o eu!

- În baza căror merite a ajuns Mircea Matei secretar de stat în MAI? Sau a fost un mod de a-l îndepărta de Oradea?

- Nici, nici. Organizaţiile noastre, în funcţie de rezultatele pe care le-au avut în alegeri, au putut propune în funcţii oameni pe care i-au considerat buni şi, sigur, care îndeplineau anumite condiţii de pregătire.

Vrea cu UDMR şi PNL

- Cu cine vă vedeţi aliaţi în 2012?

- Suntem într-o coaliţie care, nu mă îndoiesc, va funcţiona până în 2012 şi pot spune că UDMR e cel mai loial partener pe care l-am avut. Asta nu înseamnă că nu ne gândim la viitor. Cred că UDMR ar trebui să facă parte din orice coaliţie din care va face parte şi PDL, pentru că suntem în aceeaşi familie politică europeană, dar şi fiindcă în momentul când UDMR are reprezentanţi în Guvern ei pot explica mult mai clar cetăţenilor români de etnie maghiară cum stau lucrurile. Pe de altă parte, eu mi-am dorit totdeauna o guvernare de dreapta. Noi însă nu avem nevoie de umbrela nimănui în viitoarea guvernare, şi sunt convins că tot noi vom fi vioara întâi în viitoarea guvernare. Dacă PNL va obţine scorul necesar şi va fi efectiv un partid de dreapta prin ceea ce va propune ca program de guvernare, vom putea discuta. Cred că viitoarea guvernare va fi tot de dreapta.

- Veţi candida la preşedinţia partidului dacă tensiunile din partid se amplifică?

- Eu cred că lucrurile se aşază în partid, în orice caz nu asta e principala mea preocupare în momentul acesta, ci să promovăm legile necesare până la sfârşitul anului. După 15 ianuarie stabilim data alegerilor şi o să vedem. Oricum, n-o să mă dau deoparte, să ne înţelegem bine!

- O ultimă întrebare: ce altceva, în afară de politică, v-ar fi plăcut să faceţi în viaţă?

- Ingineria. Cred că am fost un inginer bun. Dacă mergeţi la Ştei, poate o să vă spună colegii, maiştrii, inginerii, şefii mei...


CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte

Petru Filip - Un bun administrator

Ştefan Seremi - Un om de onoare

Dorin Corcheş - Nu-l cunosc foarte bine

Radu Pentie jr. - Un om de mare perspectivă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
balga e o nulitate in Romania din pacate
Veniţi lângă mine, tovarăşi! E toamnă, se coace pelinul în boabe de struguri şi-n guşe de viperi veninul. C-un chiot vreau astăzi să-nchin în cinstea sălbaticei mele minuni, care pleacă lăsându-mă singur, cu plânsul, cu voi, şi cu toamna. Veniţi mai aproape! - Şi cel care are urechi de-auzit să audă: durerile nu sunt adânci decât atuncea când râd. Să râdă deci astăzi în mine amarul şi-n hohote mari să-şi arunce pocalul în nori! Veniţi lângă mine, tovarăşi, să bem! Ha, ha! Ce licăreşte-aşa straniu pe cer? E cornul de lună? Nu, nu! E un ciob dintr-o cupă de aur, ce-am spart-o de boltă cu braţul de fier. Sunt beat şi as vrea să dărâm tot ce-i vis, ce e templu şi-altar! Veniţi lângă mine, tovarăşi! Că mâne-o să mor, dar vă las moştenire superbul meu craniu, din care să beţi pelin când vi-e dor de viaţă, şi-otravă când vreţi să-mi urmaţi! - Veniţi după mine, tovarăşi!
Postat 03 Ianuarie 2011, 20:50 de ha, ha, ha
Adevar.
Place sau nu, Blaga este pedelistul cel mai puternic,dupa Basescu,singurul de care,cel din urma,are o teama vizibila.
Postat 18 Decembrie 2010, 11:16 de SAFE
OU
BLAGA A INVENTAT IMPOZITU OBLIGATORIU PE IMOBIL SA-I FIE RUSINE ASIGURAREA AM VRUT SA SPUN DA E ALT IMPOZIT
Postat 16 Decembrie 2010, 20:29 de VAISAMAR
@kalia
da' o ciorba de burta n-ai vrea sa-ti faca Blaga, ha?
Postat 16 Decembrie 2010, 16:26 de daniel
bleah!
imi este rusine sa spun ca sunt bihorean si sunt din judet cu acest om , a fost ministru de interne si nu a fost in stare sa faca autostrada in Bihor ci a facut autostrada in Cluj, Igas cum a debutat in minister cum a demarat lucrarile la autostrada ce trece prin Arad, bravo astia sunt bihorenii din guvern, niste tradatori. RUSINE!!!!!!!
Postat 16 Decembrie 2010, 12:31 de kalla
parere
BULDOGU EXOFTALMIC MINTE SI CAND ...MINTE! ARE TUPEU, TUPEU CARE DEALTFEL L-A PROPULSAT UNDE ESTE ACUM, IN REST E GOL, CA UN BIDEU! IAR DESPRE ASA ZISUL RESPECT, DA, IL RESPECTA DOAR CEI PE CARE I-A PROMOVAT, DIN GASHCA LUI PORTOCALIE, AGRAMATI SI IMPOSTORI!
Postat 16 Decembrie 2010, 12:20 de oradean
iar a baut ceva inainte de interviu
ati vazut ce a patit POLITIA in GRECIA, ITALIA asta va pati si politia romana mie groaza de luniile ianuarie si februarie oamenii nu vor mai rezista oricat de mult ne am dori , bataie a luat POLITIA in ambele tarii dar cu mult sacrificiu si distrugere materiala si pe noi B ne pune la zid, se poate asa ceva ,UNIUNEA permite sa oprimi abuzurile saraciei dar ROMANIA nu ne permite cum asa?
Postat 16 Decembrie 2010, 11:13 de cetateanul roman
trecute-fix
Imi place ceasul de masa de la mana lui stanga.
Postat 16 Decembrie 2010, 10:35 de elvetianul
xplod
uneori, uitandu-te la el, ai impresia ca va exploda in urmatoarele 3 minute. numa faptul ca are etcicheta de vames, il recomanda drept ce este.
Postat 16 Decembrie 2010, 09:46 de moonwalker
count display

FOTO BIHOREANUL

 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)
 • HUMANAMED Oradea a devenit unicul laborator din ţară dotat cu un analizor pentru depistarea precoce a cancerului de ficat (FOTO)
 • Răsplată pentru lene: În vreme ce firmele caută angajaţi, asistaţii din Brusturi primesc ajutoare sociale chiar şi plecaţi în străinătate (FOTO)
 • Lansare showroom PREMIUM USED CARS Oradea (FOTO)
 • Flashmob la sediul PSD Bihor: Două pensionare de etnie maghiară au înjurat UDMR pentru că au votat cu PSD (FOTO)
 • Accidentul din Beiuş: Şoferul ar fi adormit la volan, o întreagă familie şi-a pierdut viaţa! (FOTO / VIDEO)
 • A fost 'nebunie' în Cetatea Oradea: Publicul i-a lăsat cu greu să plece pe artiştii de la Subcarpaţi (FOTO / VIDEO)
 • Festivalul Medieval a scos orădenii din casă: Mii de oameni au petrecut vineri în Cetate (FOTO / VIDEO)
 • Scandal la Borod: Trei bărbaţi au ajuns la spital, zeci de localnici s-au adunat în faţa Primăriei protestând faţă de agresivitatea ţiganilor din zonă (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON