URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Noiembrie 2018, 15:39

Tratament cu şocuri: La Liceul Bariţiu, torturarea copiilor nu se confirmă... dar conducerea a fost demisă (FOTO)

Tratament cu şocuri: La Liceul Bariţiu, torturarea copiilor nu se confirmă... dar conducerea a fost demisă (FOTO) URMELE AGRESIUNII. Nicolae Muşat, părintele unui copil cu autism, a reclamat „tratamentele” aplicate elevilor de la Liceul Bariţiu, prezentând anchetatorilor atât un certificat medico-legal, cât şi fotografii cu vânătăile de pe braţul şi urechea fiului său
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai puţin de o lună a trecut de când BIHOREANUL a dezvăluit o faptă oribilă petrecută în curtea Liceului Tehnologic Special George Bariţiu din Oradea, unde un elev a fost arestat după ce şi-a obligat un coleg să facă sex oral unui alt adolescent. Acum, şcoala este implicată într-un nou scandal.

Sesizat de părintele unui elev, senatorul USR Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii în Guvernul Cioloş, a alertat Parchetul Bihor, Avocatul Poporului şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, arătând că în această şcoală elevii sunt „educaţi” cu electroşocuri de către agenţii de pază. Până acum, a răspuns acuzaţiilor doar şeful Inspectoratului Şcolar, Alin Novac Iuhas, care susţine că, de fapt, la Bariţiu n-a avut loc niciun abuz.

Acuzaţii grave

Senatorul Vlad Alexandrescu (foto) a dezvăluit marţea trecută, pe Facebook, că la Liceul Special nr. 1 din Oradea s-ar petrece adevărate orori: „Câţiva părinţi mi-au scris că jandarmii care ar trebui să-i protejeze pe copii îi abuzează în cel mai teribil mod cu putinţă. Din relatările lor, jandarmii se comportă ca nişte brute, intră în camerele copiilor, le aplică lovituri şi îi electrocutează cu electroşocuri. Copii cu grave probleme psihice care, în locul tratamentului unor specialişti, primesc lovituri şi şocuri”...

În realitate, după cum s-a dovedit în ziua următoare, nu jandarmii ar fi „bestiile”, ci angajaţii Societăţii Pază şi Protecţie Bihor, a Consiliului Judeţean, cu care liceul are un contract. Tot miercuri, la şcoală au mers inspectori ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului şi ai Inspectoratului Şcolar.

„În cazul în care sunt indiciile unor rele tratamente, vom demara procedurile legale. În ce priveşte abuzurile personalului de pază, este curtea domnului director, el ştie ce se întâmplă”, a declarat directoarea interimară a DGASPC Bihor, Camelia Gaciu. Numai că directorul școlii, Tiberiu Sîncelean, nu răspundea apelurilor telefonice ale jurnaliştilor, pentru a da explicaţii.

La secret

Părintele care a reclamat relele tratamente aplicate copiilor este Nicolae Muşat, care a făcut sesizări similare şi în trecut, asupra activităţii pedagogilor din Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Tileagd, unde băiatul său a fost elev pe durata gimnaziului.

„E inuman ce se întâmplă acolo (n.r. - la Barițiu). Noi nu avem acces, doar copilul intră şi iese, nu ni se spune nimic. M-am trezit cu copilul plin de vânătăi. Mi-a spus că a sărit pe un pat şi a venit cineva în uniformă, l-a trântit şi l-a electrocutat”, a relatat Muşat BIHOREANULUI. „Corecţia” ar fi fost aplicată de paznicii chemaţi chiar de directorul Sîncelean, după o altercaţie între copii în curtea şcolii.

Muşat a cerut să vadă înregistrările camerelor de supraveghere din curte, pentru a afla dacă fiul său a fost implicat în respectiva altercaţie, dar cererea i-a fost refuzată. Oricum, „tratamentul” aplicat în internat n-a fost filmat, din simplul motiv că în încăperi nu există camere de supraveghere...

CJ „se scoate”

Atât şcoala, cât şi firma de pază se află în subordinea Consiliului Judeţean, care a reacţionat tot miercuri, prin purtătorul de cuvânt Adrian Simon, care a precizat că SPP Bihor are contract cu liceul „pentru prevenirea oricărui tip de probleme sau a unor acte de violenţă şi pentru asigurarea unui climat de ordine şi linişte”. Simon nici n-a confirmat, nici n-a infirmat dacă firma de pază a intervenit pentru aplanarea vreunui conflict, spunând doar că are acest atribut „la solicitarea beneficiarului”. În schimb, a respins acuzaţiile, zicând că paznicii nu au în dotare aparate cu electroşocuri şi că intervin în şcoală numai în prezenţa pedagogilor.

„Având în vedere toate aceste elemente, Consiliul Judeţean în calitate de coordonator al reţelei şcolare cu regim special, în numele unităţii de învăţământ în cauză, respinge acuzaţiile înşirate de parlamentarul Vlad Alexandrescu pe marginea eventualelor acţiuni de violenţă din Liceul Tehnologic Special nr. 1 Oradea, considerând mai mult decât necesară verificarea mai multor surse înainte de lansarea unor incriminări”, a transmis CJ.

Pare că n-a fost...

În timp ce Parchetul şi DGASPC încă anchetează cazul, şeful IŞJ, Alin Iuhas Novac (foto), pare că s-a lămurit. Într-o conferinţă de presă susţinută joi, acesta a declarat că o investigaţie a inspectorilor şcolari a condus la concluzia că un astfel de abuz grav nu a avut loc, chiar dacă ultimul cuvânt îl vor avea cei de la Protecţia Copilului şi procurorii.

„Din verificările pe care colegii mei le-au făcut, pe baza instrumentelor de lucru de care unitatea dispune, mă refer la documente medicale, procese verbale de triaj, registre de evidenţă la cabinetul medical, ba mai mult, înregistrările audio-video din unitate, reiese că nu există sau nu au avut loc aceste forme de violenţă fizică”, a declarat Novac. Întrebat cum îşi explică totuşi vânătăile ce se văd clar în fotografiile făcute publice de părinte şi certificatul medico-legal obţinut de copil, şeful IŞJ Bihor s-a rezumat să declare că nu a văzut imaginile. În schimb, a confirmat şi el că paznicii nu au în dotare aparate cu electroşocuri.

Chestionat de BIHOREANUL cui revine datoria să gestioneze conflictele dintre elevi, toţi cu cerinţe educaţionale speciale - celor 9 pedagogi ori paznicilor? - şeful IŞJ a admis că personalului didactic. „Este treaba personalului din unitate, cu sprijinul tuturor partenerilor”, a zis el.

Directori pedepsiţi

În final, conducerea şcolii a fost totuşi sancţionată. Consiliul de Administraţie a decis să-l demită pe  directorul Tiberiu Sîncelean (foto) şi pe adjuncta Mariana Şandor, despre care Novac  a spus „nu au îndeplinit anumite obligaţii prevăzute în contractul de management”, atât în cazul semnalat de senatorul Alexandrescu, cât şi după scandalul de la jumătatea lunii octombrie, când un elev şi-a obligat un coleg cu grave probleme psihice să facă sex oral unui alt adolescent, tot bolnav, chiar în curtea şcolii.

Şeful IŞJ a dezvăluit că, în ciuda gravităţii primului caz, conducerea şcolii n-a făcut o anchetă internă decât după ce o echipă a Inspectoratului a impus-o. „Este primul lucru pe care trebuie să-l faci, fără să-ţi spună nimeni. Dar tu îl faci după o săptămână şi vii cu concluzii, după o altă săptămână, în care nimeni nu e vinovat, în condiţiile în care avem un elev reţinut...”, a reproşat Novac celor doi directori.

Sub nasul pedagogilor

Cu prilejul verificărilor de luna trecută, inspectorii şcolari au depistat, de asemenea, că şcoala nu avea proceduri obligatorii, cum ar fi cele privind accesul persoanelor străine, că personalul nu are sarcini trasate limpede prin fişa postului, şi nici sancţiuni prevăzute pentru abaterile disciplinare.

Din această cauză, de altfel, în şcoală nici nu s-au dispus sancţiuni împotriva pedagogilor care au dat dovadă de gravă neglijenţă în timpul incidentului din octombrie. Atunci, în timp ce copiii bolnavi erau agresaţi în faţa internatului, pedagogii au fost înregistraţi pe camerele de supraveghere plimbându-se prin curte, la distanţă de câteva zeci de metri.

În locul lui Sîncelean, IŞJ a numit-o interimar pe fosta sa contracandidată la concursul pentru funcţia de director, profesoara Ileana Varga. Rămâne de văzut dacă aceasta va contribui la elucidarea scandalurilor şi, mai ales, la sancţionarea „pe bune” a vinovaţilor...


PĂRINŢII SUNT DE VINĂ
Acuzaţi că fac reclamaţii

În conferinţa de presă de joia trecută, şeful IŞJ a ţinut să sublinieze că părintele care a lansat acuzaţiile privind folosirea electroşocurilor, Nicolae Muşat, este un reclamagiu, punând în faţa jurnaliştilor 5 bibliorafturi cu sesizări pe care acesta le-a făcut în ultimii ani, reclamând diverse nereguli de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Tileagd, unde fiul său a făcut cursurile gimnaziale. Potrivit lui Novac, sesizările au fost transmise şi procurorilor, dar şi DGASPC, Avocatului Poporului şi Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, dar niciuna nu s-a confirmat.

De altfel, Muşat l-a şi dat în judecată pe Novac. „Eu, în dublă calitate, de persoană fizică şi de inspector şcolar general, sunt chemat în judecată de către aceşti părinţi pentru abuz în serviciu, iar ceea ce mi se impută este că am numit la CSEI Tileagd un director peste voia Consiliului de Administraţie, un director care nici măcar o secundă nu a fost în această funcţie”, a spus Novac, sugerând că familia Muşat a „împrăştiat” informaţii false.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Mizerie
Ar fi interesant daca bihoreanul ar afla si publica ultimul audit efectuat la scoala la care a fost director 15 ani, dar este tinut secret, fara a face conferinta pentru a prezenta "reusitele" managementului. Furt pe fata.
Postat 16 Noiembrie 2018, 11:46 de nicu006
Mizerie
Noul director este inca la stadiu de pres al lui Mang, oricum nu stie exact ce competente are in afara de a impartii banii pentru clientela C.J. si I.S.J.-ului, bineinteles cu comisionul de rigoare. Dupa 15 ani de directorat tot o semianalfabeta este, dincolo de a semna ca "primarul", altceva nimic.
Postat 16 Noiembrie 2018, 10:56 de nicu006
un CRETINOPAT sorosist
de la Usereala sorosista si neomarxista tipa cum ca JANDARMERIA tortureaza copii; totul dovedeste ca Usorossistul e pur si simplu DEMENT; cine sunt cei pedepsiti? cei care spun ca Dementul PIRICIOS Vlad A. e de-a dreptul DEMENT? IN CE TARA TRAIM, MAI ROMANI?
Postat 15 Noiembrie 2018, 18:13 de DIAVOLESCU
Romania Handicapata
Un bărbat cu dizabilități, aflat în cărucior cu rotile, nu poate cumula pensia de 640 de lei cu veniturile din activități artistice (de exemplu, cântatul la pian). Trebuie să aleagă: ori, ori. Colonelul STS Ioan Rosie (pensionat de la STS) poate cumula pensia specială de peste 10.000 de lei cu salariul de 4.500 de lei și cu pensia normală. Iar el nu stă în scaunul cu rotile, ci zburdă de la un avion la altul pentru a-și face concediul în Tel Aviv, pentru a vizita Londra. Singurele sale dizabilități sunt cele morale.
Postat 15 Noiembrie 2018, 16:14 de QpqDornq
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON