URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 21 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.

De oraş se-alege praful!

De oraş se-alege praful! CORVOADĂ. Orădenii se plâng că praful care pluteşte peste oraş e atât de dens încât o maşină abia scoasă de la curăţat se murdăreşte imediat la loc. "Nici nu trebuie să merg undeva cu maşina. E destul s-o parchez în faţa blocului şi după două zile o pot da iar la spălat ", zice Ioan Botău
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aţi avut vreodată senzaţia că n-aveţi destul aer? S-ar putea să fie tocmai pentru că aşa şi este! Oradea e atât de prăfuită încât gradul de poluare cu pulberi sare peste limita admisă de fiecare dată când nu mai plouă două sau trei zile la rând.

Noroaiele de pe şosele, transformate vara în praf, şantierele din care camioanele ies cu roţile pline de glod şi insuficienţa spaţiilor verzi au transformat Oradea într-un oraş în deşertificare, din care lipsesc doar cactuşii şi beduinii. Pentru că de nisipuri zburătoare nu duce lipsă...

Făcuţi praf!

Geamurile abia spălate se prăfuiesc peste noapte, o cămaşă albă se înnegreşte la guler în câteva ore, iar o haină uitată la uscat pe balcon se umple de colb în două zile. Indiferent că e vorba de cartierul Rogerius ori Ioşia, de Nufărul sau zona centrală, orădenii se plâng de norii de praf stârniţi de maşinile care trec pe străzi. "Dacă aş fi maniac aş putea da maşina la spălat tot a treia zi, iar geamurile casei să le spăl cel puţin o dată pe săptămână. Şi tot murdare ar fi", spune Ioan Botău.

Proprietar al unui apartament situat pe strada Moldovei, orădeanul se plânge că în timpul zilei nici nu poate deschide geamurile din cauza colbului. "Strada e intens circulată, spaţiul dintre blocuri este îngust, aşa că tot timpul e praf. În opt ani de când locuiesc aici n-am văzut niciodată să se spele carosabilul", zice bărbatul. Urmarea? Oamenii nu îşi pot lăsa prea mult rufele la uscat pe balcoane, deoarece le-ar găsi murdare. Iar situaţia e aceeaşi în toate cartierele...

"Depăşiri" la poluare

03 Dorin Borota.jpgFenomenul e confirmat de specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor APM. "Conform măsurătorilor făcute în perioada 20 aprilie-1 mai, adică cel mai recent, au existat depăşiri faţă de nivelul admis de pulberi în suspensie, mai pe româneşte praf, de nu mai puţin de cinci ori. Asta fiindcă în perioada 20-24 aprilie a fost mai cald şi nu s-au înregistrat precipitaţii", spune Dorin Borotă (foto), responsabilul Staţiei Aer Oradea.

Dacă pentru un calificativ "bun" cu privire la calitatea aerului nivelul de pulberi din aerul respirabil trebuie să fie de cel mult 29 micrograme pe metrul pătrat, în perioada amintită cantitatea de praf a urcat la peste 50 de micrograme pe metrul pătrat. Iar asta înseamnă "rău"!

APM Bihor măsoară zilnic gradul de poluare a aerului prin intermediul a patru staţii, situate în Oradea pe Bulevardul Dacia, în Episcopia Bihor şi în Nufărul, precum şi în Ţeţchea. "Măsurătorile arată că nivelul cel mai ridicat de pulberi în suspensie se înregistrează între lunile aprilie-septembrie, când precipitaţiile sunt mai reduse. E un nivel fluctuant, dar oricum mereu peste limita admisă", zice inginerul. Iar măsurătorile s-ar putea să nici nu reflecte întru totul dimensiunile dezastrului. Spre exemplu, staţia din Dacia e amplasată în spatele sediului APM în loc să fie la şosea, aşa că nu redă întocmai nivelul real al poluării la nivelul bulevardului, unde în mod cert este mai mare!

Deşertul Oradea

03 Paul Iacobas.jpgReprezentanţii organizaţiilor ecologiste din Oradea spun că degradarea accelerată a condiţiilor de mediu era previzibilă. "Ca la deşertificare, vântul erodează solul şi poartă particulele de praf ca pe nişte nisipuri zburătoare. Oraşul nu are suficientă verdeaţă ca să le fixeze", spune Paul Iacobaş (foto), preşedintele Centrului de Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă.

Iacobaş susţine că, din cauza lipsei locurilor de parcare din jurul blocurilor, orădenii parchează pe puţinele spaţii verzi existente, iar efectele sunt duble. Pe de o parte părculeţele sunt distruse, iar pe de alta noroaiele purtate pe străzi se transformă în praf. "Spălarea străzilor, de una singură, nu e o soluţie. Înainte de toate ar trebui plantat gazon, iar acolo unde totul a fost betonat trebuie amplasate plante agăţătoare pe stâlpii de iluminat public, ca să oprească praful şi să producă oxigen", spune ecologistul.

Culmea, între cele mai poluate artere e chiar strada Primăriei, unde aproape că nu există urmă de verdeaţă, aceasta fiind urmată de zone intens circulate precum bulevardele Dacia, Decebal, Corneliu Coposu şi Cantemir.

Nu vrem pământ!

03 Ilie Bolojan.jpgPrimarul Ilie Bolojan (foto) recunoaşte că în Oradea se depăşeşte limita admisă de pulberi în suspensie, dar spune că lucrurile nu vor rămâne aşa. Pentru a reduce poluarea cu praf, încă de anul trecut municipalitatea a interzis constructorilor să mai care materiale în camioane fără prelată. În plus, a scăzut de la 6,5 euro la 2,4 euro tariful pe tona de moloz depusă la groapa de gunoi, astfel încât aşa-numitele deşeuri inerte rezultate din demolări să nu mai fie aruncate la colţ de stradă, ci în containerele cu capac pe care constructorii trebuie să le aibă. Măsurile nu vor avea însă efectul scontat dacă oraşul va fi în continuare plin de smârcuri. "Vom acţiona aşa încât să nu mai existe pământ gol în Oradea, ci să fie ori parcare amenajată, ori trotuar, ori gazon", zice Bolojan.

Primarul spune că municipalitatea va aduce toate spaţiile verzi la nivelul bordurii, astfel încât atunci când plouă noroaiele să nu mai curgă pe carosabil. În plus, din vară va extinde programul de spălare a străzilor în locuri care nu au văzut niciodată până acum perie şi detergent. Rămâne de văzut doar dacă vor fi şi bani pentru ca aceste lucrări să fie plătite. Nu de alta, dar altfel praful şi pulberea se alege de aerul orădenilor...


UNA DIN 47!
17

străzi din totalul de circa 800, câte numără Oradea, sunt în prezent spălate mecanizat, cu o frecvenţă de trei ori pe săptămână


"Un oraş e ca o gospodărie. Aşa cum acasă toată lumea îşi spală pe jos, la fel ar trebui să se întâmple şi pe domeniul public, să îşi cureţe fiecare în faţa ABC-ului cu detergent, nu să aştepte doar să vină Primăria să dea cu mopul"

Dr. Mircea Dumitrescu


ATENŢIE, VIRUŞI!
Praful otrăvitor

Specialiştii susţin că numărul îmbolnăvirilor provocate de praf cunoaşte în fiecare an o curbă ascendentă odată cu încălzirea vremii.

dr Mircea Dumitrescu face.jpg"În fiecare primăvară numărul pacienţilor e în creştere. Având în vedere faptul că e plin de chimicale, praful provoacă în primul rând alergii. Acestea pot fi mai simple, de genul celor în care bolnavului îi curge nasul sau îi lăcrimează ochii, dar pot fi şi grave atunci când pacientul prezintă tulburări de respiraţie şi simte că se sufocă", spune dr. Mircea Dumitrescu (foto).

Potrivit medicului, particulele de praf pot fi purtătoare de spori, bacterii şi microbi care, odată ajunşi în plămâni, pot provoca îmbolnăviri grave. "Pacienţii care au deja afecţiuni pulmonare şi fumătorii sunt cei mai predispuşi la astfel de boli", spune doctorul. Odată inhalat, praful poate provoca inclusiv TBC şi viroze din cele mai diverse.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
www.obiectia.blogspot.com
chiar daca la inceput nu mi-a placut faptul ca bolojan a ajuns primar, totusi acuma mi-am schimbat parerea. vad ca, chiar ii pasa de oras, a facut strazi, borduri, canalizare.. e bine cand Oradea are primari carora le pasa de oras. uitati-va la galati sau alte orase in care pe primari ii doare in cot de oras.
Postat 18 Mai 2010, 18:17 de polo
recunoastem sau nu: nu toti gandim santos
Stimate dl.Primar mergeti in UNGARIA nu risipiti fondurile colaborati cu cei de la Mediu si faceti ne ce au si ei, o viata curata fara praf si acolo circula masiniile e vb de vegetatie care mentine umiditatea serios acolo nu este praf...si masiniile sunt vechituri ! nu va mai contraziceti nu inghititi la protocoale salvati va si salvati ne sanatatea ca bagam in burta degeba.........PRIMARE la munca serioasa cu solutii nu vrajeala teorie si practica NIMIC.
Postat 16 Mai 2010, 09:16 de anca
count display

FOTO BIHOREANUL

 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)
 • Accident pe Calea Borşului: Un BMW a ieşit în decor, două persoane au fost rănite (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON