A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(https://cdn.ebihoreanul.ro/static/gallery_big/03 masina (mare).jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request

Filename: controllers/ebh.php

Line Number: 1077

De oras se-alege praful!
URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 17 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă nu se deschideau graniţele şi romii nu puteau pleca, mânaţi de sărăcie, să cerşească şi să-şi valorifice talentele în UE, azi, în mod cert, întâmplări ca la Borod, ar fi fost banale şi frecvente. Ce s-a întâmplat la Borod? Nişte săteni care au avut tupeul să-i surprindă pe ţigani la furat, au fost bătuţi de întreaga şatră şi s-a înregistrat şi o premieră absolută în zonă, agresorii punând pentru prima oară mâna pe lopeţi, furci şi topoare, dar nu neapărat pentru a munci.
Zic şi eu
Adrian Cris
Merită, totuşi, măcar pomenite numele senatorilor şi deputaţilor bihoreni care au modificat Codul de procedură penală şi Codul penal aşa încât victima să rămână fără apărare, dar infractorii să capete, practic, imunitate. Şi nu numai. Căci într-un elan bezmetic, aceiaşi inşi au votat şi alte proiecte mortale, cum e, de pildă, cel care pune „clopoţei” Poliţiei, obligând-o să presemnalizeze maşinile cu radar, astfel încât vitezomanii să poată încetini în dreptul lor, dar în rest să fie liberi să gonească nesancţionaţi, cu riscul uciderii altor oameni, pe şosea sau pe trotuar.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Taximetristul cu care am călătorit săptămâna trecută mi-a spus că, dacă ar fi trăit în altă ţară, şi-ar fi ales o altă meserie: "M-aş fi făcut asasin profesionist. Ai luat comanda, ai executat-o, ai luat banii şi gata. Simplu! Nu ai nimic personal cu omul, îţi faci doar meseria". În ochi i se citeau indicii clare că vorbea cât se poate de serios. L-am privit perplex, căutând replica potrivită pentru o astfel de confesiune. N-am găsit-o. Am plătit şi am coborât.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Arătam recent că în data de 18 iunie a.c. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat cea mai neconstituţională, nelegală, ruşinoasă şi imorală decizie de interpretare a legii din întreaga sa existenţă (Decizia nr. 52/2018), stabilind că recursurile formulate în procesele pornite până în data de 20 iulie 2017 sunt inadmisibile, contrar celor statuate prin Decizia 369/2017 a Curţii Constituţionale, explicând totodată şi mecanismul prin care s-a ajuns la o asemenea decizie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?

De oraş se-alege praful!

De oraş se-alege praful! CORVOADĂ. Orădenii se plâng că praful care pluteşte peste oraş e atât de dens încât o maşină abia scoasă de la curăţat se murdăreşte imediat la loc. "Nici nu trebuie să merg undeva cu maşina. E destul s-o parchez în faţa blocului şi după două zile o pot da iar la spălat ", zice Ioan Botău
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aţi avut vreodată senzaţia că n-aveţi destul aer? S-ar putea să fie tocmai pentru că aşa şi este! Oradea e atât de prăfuită încât gradul de poluare cu pulberi sare peste limita admisă de fiecare dată când nu mai plouă două sau trei zile la rând.

Noroaiele de pe şosele, transformate vara în praf, şantierele din care camioanele ies cu roţile pline de glod şi insuficienţa spaţiilor verzi au transformat Oradea într-un oraş în deşertificare, din care lipsesc doar cactuşii şi beduinii. Pentru că de nisipuri zburătoare nu duce lipsă...

Făcuţi praf!

Geamurile abia spălate se prăfuiesc peste noapte, o cămaşă albă se înnegreşte la guler în câteva ore, iar o haină uitată la uscat pe balcon se umple de colb în două zile. Indiferent că e vorba de cartierul Rogerius ori Ioşia, de Nufărul sau zona centrală, orădenii se plâng de norii de praf stârniţi de maşinile care trec pe străzi. "Dacă aş fi maniac aş putea da maşina la spălat tot a treia zi, iar geamurile casei să le spăl cel puţin o dată pe săptămână. Şi tot murdare ar fi", spune Ioan Botău.

Proprietar al unui apartament situat pe strada Moldovei, orădeanul se plânge că în timpul zilei nici nu poate deschide geamurile din cauza colbului. "Strada e intens circulată, spaţiul dintre blocuri este îngust, aşa că tot timpul e praf. În opt ani de când locuiesc aici n-am văzut niciodată să se spele carosabilul", zice bărbatul. Urmarea? Oamenii nu îşi pot lăsa prea mult rufele la uscat pe balcoane, deoarece le-ar găsi murdare. Iar situaţia e aceeaşi în toate cartierele...

"Depăşiri" la poluare

03 Dorin Borota.jpgFenomenul e confirmat de specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor APM. "Conform măsurătorilor făcute în perioada 20 aprilie-1 mai, adică cel mai recent, au existat depăşiri faţă de nivelul admis de pulberi în suspensie, mai pe româneşte praf, de nu mai puţin de cinci ori. Asta fiindcă în perioada 20-24 aprilie a fost mai cald şi nu s-au înregistrat precipitaţii", spune Dorin Borotă (foto), responsabilul Staţiei Aer Oradea.

Dacă pentru un calificativ "bun" cu privire la calitatea aerului nivelul de pulberi din aerul respirabil trebuie să fie de cel mult 29 micrograme pe metrul pătrat, în perioada amintită cantitatea de praf a urcat la peste 50 de micrograme pe metrul pătrat. Iar asta înseamnă "rău"!

APM Bihor măsoară zilnic gradul de poluare a aerului prin intermediul a patru staţii, situate în Oradea pe Bulevardul Dacia, în Episcopia Bihor şi în Nufărul, precum şi în Ţeţchea. "Măsurătorile arată că nivelul cel mai ridicat de pulberi în suspensie se înregistrează între lunile aprilie-septembrie, când precipitaţiile sunt mai reduse. E un nivel fluctuant, dar oricum mereu peste limita admisă", zice inginerul. Iar măsurătorile s-ar putea să nici nu reflecte întru totul dimensiunile dezastrului. Spre exemplu, staţia din Dacia e amplasată în spatele sediului APM în loc să fie la şosea, aşa că nu redă întocmai nivelul real al poluării la nivelul bulevardului, unde în mod cert este mai mare!

Deşertul Oradea

03 Paul Iacobas.jpgReprezentanţii organizaţiilor ecologiste din Oradea spun că degradarea accelerată a condiţiilor de mediu era previzibilă. "Ca la deşertificare, vântul erodează solul şi poartă particulele de praf ca pe nişte nisipuri zburătoare. Oraşul nu are suficientă verdeaţă ca să le fixeze", spune Paul Iacobaş (foto), preşedintele Centrului de Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă.

Iacobaş susţine că, din cauza lipsei locurilor de parcare din jurul blocurilor, orădenii parchează pe puţinele spaţii verzi existente, iar efectele sunt duble. Pe de o parte părculeţele sunt distruse, iar pe de alta noroaiele purtate pe străzi se transformă în praf. "Spălarea străzilor, de una singură, nu e o soluţie. Înainte de toate ar trebui plantat gazon, iar acolo unde totul a fost betonat trebuie amplasate plante agăţătoare pe stâlpii de iluminat public, ca să oprească praful şi să producă oxigen", spune ecologistul.

Culmea, între cele mai poluate artere e chiar strada Primăriei, unde aproape că nu există urmă de verdeaţă, aceasta fiind urmată de zone intens circulate precum bulevardele Dacia, Decebal, Corneliu Coposu şi Cantemir.

Nu vrem pământ!

03 Ilie Bolojan.jpgPrimarul Ilie Bolojan (foto) recunoaşte că în Oradea se depăşeşte limita admisă de pulberi în suspensie, dar spune că lucrurile nu vor rămâne aşa. Pentru a reduce poluarea cu praf, încă de anul trecut municipalitatea a interzis constructorilor să mai care materiale în camioane fără prelată. În plus, a scăzut de la 6,5 euro la 2,4 euro tariful pe tona de moloz depusă la groapa de gunoi, astfel încât aşa-numitele deşeuri inerte rezultate din demolări să nu mai fie aruncate la colţ de stradă, ci în containerele cu capac pe care constructorii trebuie să le aibă. Măsurile nu vor avea însă efectul scontat dacă oraşul va fi în continuare plin de smârcuri. "Vom acţiona aşa încât să nu mai existe pământ gol în Oradea, ci să fie ori parcare amenajată, ori trotuar, ori gazon", zice Bolojan.

Primarul spune că municipalitatea va aduce toate spaţiile verzi la nivelul bordurii, astfel încât atunci când plouă noroaiele să nu mai curgă pe carosabil. În plus, din vară va extinde programul de spălare a străzilor în locuri care nu au văzut niciodată până acum perie şi detergent. Rămâne de văzut doar dacă vor fi şi bani pentru ca aceste lucrări să fie plătite. Nu de alta, dar altfel praful şi pulberea se alege de aerul orădenilor...


UNA DIN 47!
17

străzi din totalul de circa 800, câte numără Oradea, sunt în prezent spălate mecanizat, cu o frecvenţă de trei ori pe săptămână


"Un oraş e ca o gospodărie. Aşa cum acasă toată lumea îşi spală pe jos, la fel ar trebui să se întâmple şi pe domeniul public, să îşi cureţe fiecare în faţa ABC-ului cu detergent, nu să aştepte doar să vină Primăria să dea cu mopul"

Dr. Mircea Dumitrescu


ATENŢIE, VIRUŞI!
Praful otrăvitor

Specialiştii susţin că numărul îmbolnăvirilor provocate de praf cunoaşte în fiecare an o curbă ascendentă odată cu încălzirea vremii.

dr Mircea Dumitrescu face.jpg"În fiecare primăvară numărul pacienţilor e în creştere. Având în vedere faptul că e plin de chimicale, praful provoacă în primul rând alergii. Acestea pot fi mai simple, de genul celor în care bolnavului îi curge nasul sau îi lăcrimează ochii, dar pot fi şi grave atunci când pacientul prezintă tulburări de respiraţie şi simte că se sufocă", spune dr. Mircea Dumitrescu (foto).

Potrivit medicului, particulele de praf pot fi purtătoare de spori, bacterii şi microbi care, odată ajunşi în plămâni, pot provoca îmbolnăviri grave. "Pacienţii care au deja afecţiuni pulmonare şi fumătorii sunt cei mai predispuşi la astfel de boli", spune doctorul. Odată inhalat, praful poate provoca inclusiv TBC şi viroze din cele mai diverse.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
www.obiectia.blogspot.com
chiar daca la inceput nu mi-a placut faptul ca bolojan a ajuns primar, totusi acuma mi-am schimbat parerea. vad ca, chiar ii pasa de oras, a facut strazi, borduri, canalizare.. e bine cand Oradea are primari carora le pasa de oras. uitati-va la galati sau alte orase in care pe primari ii doare in cot de oras.
Postat 18 Mai 2010, 18:17 de polo
recunoastem sau nu: nu toti gandim santos
Stimate dl.Primar mergeti in UNGARIA nu risipiti fondurile colaborati cu cei de la Mediu si faceti ne ce au si ei, o viata curata fara praf si acolo circula masiniile e vb de vegetatie care mentine umiditatea serios acolo nu este praf...si masiniile sunt vechituri ! nu va mai contraziceti nu inghititi la protocoale salvati va si salvati ne sanatatea ca bagam in burta degeba.........PRIMARE la munca serioasa cu solutii nu vrajeala teorie si practica NIMIC.
Postat 16 Mai 2010, 09:16 de anca
count display

FOTO BIHOREANUL

 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)
 • HUMANAMED Oradea a devenit unicul laborator din ţară dotat cu un analizor pentru depistarea precoce a cancerului de ficat (FOTO)
 • Răsplată pentru lene: În vreme ce firmele caută angajaţi, asistaţii din Brusturi primesc ajutoare sociale chiar şi plecaţi în străinătate (FOTO)
 • Lansare showroom PREMIUM USED CARS Oradea (FOTO)
 • Flashmob la sediul PSD Bihor: Două pensionare de etnie maghiară au înjurat UDMR pentru că au votat cu PSD (FOTO)
 • Accidentul din Beiuş: Şoferul ar fi adormit la volan, o întreagă familie şi-a pierdut viaţa! (FOTO / VIDEO)
 • A fost 'nebunie' în Cetatea Oradea: Publicul i-a lăsat cu greu să plece pe artiştii de la Subcarpaţi (FOTO / VIDEO)
 • Festivalul Medieval a scos orădenii din casă: Mii de oameni au petrecut vineri în Cetate (FOTO / VIDEO)
 • Scandal la Borod: Trei bărbaţi au ajuns la spital, zeci de localnici s-au adunat în faţa Primăriei protestând faţă de agresivitatea ţiganilor din zonă (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON