URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 17 OCTOMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au venit la BIHOREANUL 10 studenţi de la Medicină din anii IV şi V care au rămas repetenţi pe motiv că n-au luat examenul de fiziopatologie din anul III cu conferenţiarul Ovidiu Burtă. Decanul Adrian Maghiar a sperat că studenţii, pe care-i tratează ca pe nişte vaci de muls, vor trece într-un final de Burtă, dar n-a fost să fie.
Zic şi eu
Adrian Cris
N-am cunoscut, în 26 ani de meserie, politician mai ranchiunos şi otrăvitor decât preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang. Cu un deceniu în urmă, când era pus şef după seria Mişu Bar, Florian Serac, Gheorghe Sârb, mulţi, inclusiv subsemnatul, credeam că, universitar fiind, va aduce un aer nou, mai curat, în pedeserismul local. Ne-am înşelat...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Societatea asta bazată pe consum, care ne face nefericiţi cu propriul automobil imediat ce apare un model mai nou, riscă să ne afecteze şi percepţia politică. De cum se instalează un guvern proaspăt, acesta devine demodat, prost şi neperformant, şi începem să ne dorim altul. Amuzant este că noi chiar credem că asta ne va schimba viaţa în bine. Însă...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre dorinţa Primăriei Oradea de a demola circa 20 de case pentru a muta parcările de pe bulevardul Nufărul în spatele blocurilor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum am arătat în urmă cu aproximativ două luni, în data de 13 august 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa nr. 11/2019. Potrivit acestui act normativ, "în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video".
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Există 8 specii de filarii care infectează omul, dar dintre acestea doar 4 sunt responsabile de infecţii grave. Se estimează că filariile, care infectează circa 140 de milioane de persoane în toată lumea, sunt transmise prin anumite specii de ţânţari sau alte artropode...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Sărbătoare cu segregare: UDMR Bihor nu-i informează pe români despre festivalurile maghiarilor, pentru că așa vrea Szabó Ödön

Sărbătoare cu segregare: UDMR Bihor nu-i informează pe români despre festivalurile maghiarilor, pentru că așa vrea Szabó Ödön CETATE SUB ASEDIU. Aproximativ 35.000 de persoane, conform organizatorilor, au participat în weekendul 10-12 mai la tradiţionala sărbătoare Majális, cu spectacole, concerte, concursuri de gătit gulas şi jocuri de familie. Dacă evenimentele finanţate din bani publici ar fi fost mediatizate şi în limba română, beneficiarii ar fi fost, fireşte, mai mulţi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ştiaţi că în Oradea tocmai au fost două săptămâni de festival? N-aveaţi de unde, că l-au dosit liderii UDMR. După ce a tăiat orice comunicare cu BIHOREANUL, doar pentru că ziarul a dezvăluit cum s-a racordat Uniunea la conducta de bani publici a Consiliului Judeţean printr-o suveică de fundaţii şi firme de apartament, preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabó Ödön, nu mai vrea acum să-i informeze pe români, deloc, despre activităţile comunităţii maghiare, chiar dacă acestea sunt derulate şi cu fonduri din bugetele publice.

Cea mai recentă dovadă o reprezintă Festum Varadinum, cel mai important festival al maghiarilor orădeni. Deşi susţinut permanent cu bani atât de la Primăria Oradea, cât şi de la CJ Bihor şi, deci, destinat întregii comunităţi, Szabó a dispus ca programul să fie publicat exclusiv în maghiară, iar presei de limbă română nu i-a trimis nici măcar o informare. „Dacă voiaţi să afle cititorii, trebuia să le traduceţi”, a pretins, cu tupeu, parlamentarul.

A fost festival

În ultimele două săptămâni, în Oradea s-au derulat peste 150 evenimente culturale. Expoziţii, spectacole de teatru şi de dans, concerte, proiecţii de filme, programe pentru copii, tineri şi adulţi. A fost Festum Varadinum, ediţia 28, un festival al comunităţii maghiare, dar, la fel ca în anii precedenţi, cuprinzând manifestări dedicate şi românilor. Au fost expoziţii de pictură şi fotografii premiate internaţional, concerte de muzică clasică, populară şi uşoară, spectacole de dans, care n-au nevoie, desigur, de traducere. La fel cum nu aveau nevoie nici trupele Republic, Bikini, Kormorán sau Geszti Péter, care au cântat în Cetate.

De asemenea, sâmbăta trecută, la Filarmonică a avut loc un concert memorial cu participarea legendarei trupe orădene Metropol, ca omagiu faţă de doi foști membri plecaţi recent la cele veșnice, textierul Mátza Gyula și vocal-intrumentistul Trifán László. 

Tot în Festum Varadinum, în weekend-ul 10-12 mai, în Cetate a fost Majális, sărbătoarea de mai a comunităţii maghiare, cu comercianţi din Oradea, Cluj, Satu-Mare şi din secuime. Festum Varadinum a avut şi propriul festival al filmului maghiar, cu o selecţie a celor mai bune filme produse în Ungaria, toate subtitrate în română.

Când politicul îşi bagă coada

Programul din acest an - în care s-au implicat numeroase organizaţii nonguvernamentale şi instituţii publice precum Teatrul Szigligeti, Revista Culturală Várad, Muzeul Ţării Crişurilor şi Filarmonica - a fost prezentat pe 2 mai într-o conferinţă de presă la care presa orădeană a fost reprezentată doar de confraţii maghiari şi la care au participat Komolay Szabolcs, viceprimar din Debrecen, Koncsek Zita, preşedinta Fundaţiei Varadinum, şi Szabó Ödön, preşedintele executiv al UDMR Bihor, în calitate de director de programe. Culmea ironiei, în timpul întâlnirii, potrivit maszol.ro, Koncsek a enunţat şi evenimente gândite pentru români, menite să promoveze cultura, tradiţiile maghiare, tocmai pentru a apropia cele două comunităţi.

Mesajul nu a ajuns, însă, la cei vizaţi, tocmai pentru că presa românească nu a fost invitată la conferinţă şi, spre deosebire de alţi ani, când programul festivalului a fost popularizat bilingv, anul acesta a fost redactat exclusiv în maghiară şi transmis numai presei maghiare, chit că mulţi dintre concitadinii maghiari se informează tot mai des şi din publicaţiile româneşti.

„Nu e treaba mea”

Szabo Odon, președintele executiv al UDMR BihorCoordonatorul activităţii de promovare a festivalului a fost deputatul Szabó Ödön (foto), a cărui atitudine discriminatorie e cu atât mai condamnabilă cu cât încă de la prima ediţie, din 1991, festivalul a beneficiat de fonduri publice din partea Primăriei Oradea şi a Consiliului Judeţean, instituţii care şi în acest an sunt menţionate pe toate materialele promoţionale ale Festum Varadinum ca susţinători.

Numai în 2017, de pildă, când tot Szabó a fost director de programe, BIHOREANUL a descoperit că Fundaţia a obţinut din partea CJ Bihor o triplă finanţare pentru Festum Varadinum, preşedintele Pásztor Sándor, personal, alocând 100.000 lei, Direcţia Social Comunitară alţi 30.000 lei, iar Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte încă 13.500 lei.

Săptămâna trecută, BIHOREANUL a solicitat CJ Bihor să comunice cu ce sume au fost finanţate anul trecut şi în acest an evenimentele festivalului, dar şi dacă, în schimbul banilor, li s-a impus organizatorilor vreo minimă regulă de comunicare. În privinţa finanţărilor, răspunsul nu a fost încă transmis, iar cu privire la regulile de comunicare purtătorul de cuvânt Adrian Şimon a spus doar că „nu mă priveşte”.

O singură solicitare: să fie corecţi!

Mihai Jurca, șeful APTOR - Visit OradeaDe cealaltă parte, Mihai Jurca (foto), directorul Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR), prin intermediul căruia se finanţează astfel de proiecte, susţine că în acest an Festum Varadinum nu a primit bani, dar i s-au dat cu titlu gratuit spaţiile în care s-au desfăşurat evenimentele, precum şi sprijin tehnic.

„Fundaţia a beneficiat de sprijin tehnic şi de spaţii în Cetate. Atât în cazul lor, cât şi al altor proiecte, cerem ca activităţile dedicate comunităţii în ansamblul ei să fie popularizate corect, bilingv”, a declarat Jurcă, dând ca exemplu Zilele Sfântului Ladislau, eveniment organizat tot de comunitatea maghiară, dar promovat profesionist şi decent, în aşa fel încât informaţia ajunge la întreaga comunitate, maghiari şi români deopotrivă.

„Husar” cu tupeu

De ce nu s-a întâmplat acelaşi lucru şi în cazul Festum Varadinum? În calitate de director de programe, liderul UDMR Bihor, Szabó Ödön, spune că decizia i-a aparţinut. „Dacă aţi reuşit să traduceţi un comunicat de-al nostru într-o oră, puteaţi să traduceţi şi programele”, a spus Szabó, punând propria lipsă de transparenţă taman pe seama BIHOREANULUI. Motivul? „Vina” ziarului că a preluat un comunicat în care, în numele UDMR Bihor, jignea publicaţia pentru faptul că luna trecută a relatat despre escapadele amoroase ale episcopului reformat Csüry István, un notoriu agent electoral al UDMR.

Întrebat de ce discriminează şi cititorii celorlalte ziare de limba română, cum de pildă este Crişana, Szabó a pretins că în cazul Crişanei „n-avea rost” să comunice, deoarece „ei nu scriu nimic, oricum”. O nouă minciună, desigur, căci ziarul, la fel ca şi celelalte, a avut articole despre festival.

De fapt, realitatea e alta: Szabó Ödön se teme de presa românească pentru că nu o poate controla şi, ca atare, aceasta ar vedea şi dincolo de festivisme, putând cere socoteală pentru cheltuielile făcute din banii publici despre care deja din anii trecuţi există dovada că s-au scurs spre fundaţii şi firme ale UDMR. Bani care sunt şi ai românilor şi ai maghiarilor, deopotrivă, aşa cum ar trebui să fie şi sărbătorile...


PENTRU TOŢI
Fără separatisme

Spre deosebire de organizatorii Festum Varadinum, reprezentanţii Asociaţiei Sfântul Ladislau, implicaţi în realizarea evenimentelor din cadrul Festivalului Zilele Sfântului Ladislau, au comunicat transparent, prin întreaga mass-media locală, atât în timpul pregătirilor, cât şi pe perioada derulării festivalului şi la încheierea evenimentelor. Evenimentul a avut propria pagină de internet, bilingvă, de unde orădenii au putut afla programul manifestărilor, dar şi descrieri ale artiştilor, fotografii şi filmuleţe.

Anul trecut, la a VI-a ediţie, la evenimentele programate în Zilele Sfântului Ladislau au participat peste 45.000 persoane. În perioada 18-24 iunie au fost 11 concerte rock, pop, folk şi de muzică clasică, 13 evenimente sportive, un târg meşteşugăresc, evenimente dedicate familiilor şi copiilor, activităţi cu atmosferă medievală, turniruri şi cascadorii pe cai, ceea ce a adus o mare notorietate evenimentului. De reţinut că numeroşi participanţi au fost etnici români, pentru care organizatorii au amplasat inclusiv indicatoare de orientare în limba română.


DOAR ÎNTRE EI
Kelemen Hunor: “Nu iubim PSD”

Kelemen Hunor, președinte UDMRLiderii UDMR Bihor Szabó Ödön şi Cseke Atilla fug de câteva luni de dialogul cu ziariştii români, iar în cazul BIHOREANULUI au instituit un embargo total, invitând la conferinţele de presă doar ziariştii maghiari. La fel s-a întâmplat şi miercurea trecută, când la Oradea s-a desfăşurat întâlnirea primarilor UDMR din Partium cu parlamentarii Uniunii şi reprezentanţi ai Guvernului Ungariei. La eveniment a participat şi Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, care a susţinut o conferinţă de presă în care, potrivit Bihari Napló, a vorbit despre importanţa unei reprezentări maghiare puternice în Parlamentul European.

Kelemen a atins, însă, şi un subiect interesant de dezbătut, dar care a rămas aproape neobservat, şi anume parteneriatul UDMR cu PSD, criticat de electoratul maghiar, despre care politicianul a susţinut că „e mult mai slab decât cred mulţi oameni”. „Maghiarii nu iubesc PSD şi nici noi (UDMR - n.r.)”, a spus Kelemen, susţinând că UDMR a acceptat „o colaborare parlamentară” cu pesediştii doar din „pragmatism transilvănean”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Janes romanes?
Bine,bine, romanilor. Dar cu comunitatea roma cum ramane, ei se simt frustrati ca si voi, cand faceti festivaluri primaria nu scrie in tiganeste cand incep manelele. Nu uitati ca in curand veti fi in minoritate,asa cum a-ti facut de un secol cu maghiarii, apoi mai vin si neamurile,ha,ha. Deci dragi romani, janes romanes?
Postat 05 Iunie 2019, 19:57 de Boron
corbule negru
Evenimentele pe care municipalitatea le comunica in limba romana se adreseaza tuturor locuitorilor orasului. In orice tara civilizata toti cetatenii tarii respective trebuie sa cunoasca limba acelei tari. E la fel si in ungaria sau mai ales in ungaria. Treaba e ca in Ardeal foarte multi unguri nu vor sa vorbeasca romaneste.Vor sa vorbeasca doar limba tarii mama. I-ar obliga pe romani sa vorbeasca ei ungureste.Ceea ce sustii tu si udemeristii inseamna politica si mentalitatea de gheto.
Postat 21 Mai 2019, 23:01 de 1234
Parol!
Să zicem mersi că nu ne pun și ungurii, ca și pesedeu, parolă la intrarea în "țircuț".
Postat 21 Mai 2019, 18:06 de FaBULA
Pt.o informare corectă
Am fost la mai multe evenimente din cadrul Festum Varadinum 2019, inclusiv "Minden Magyar Majálisa"... Vă asigur că spre deosebire de ziarista ebihoreanului au fost mulți români care nu s-au panicat ci au venit la Cetate. Nu-i am la inimă deloc pe mafioții udemeriști, consider că e regretabilă lipsa de comunicare dar la fel de deranjantă este și când municipalitatea comunică cu ocazia diverselor festivaluri aproape exclusiv în română. Să înțeleg atunci că acestea se adresează doar majorității? Că după logica autoarei așa pare...
Postat 21 Mai 2019, 17:47 de BlackCrow
deci...
Au hudemeristii extremisti sustinerea ungurilor ?? Dupa cum se vede la vot au sustinere si inca una foarte mare. Si atunci despre ce vorbim ?
Postat 21 Mai 2019, 15:59 de 1234
deci...
a se intelege .....,,bihoreanul" este dedicat in exclusivitate doar celor de etnie romana!!! nu si tuturor cetatenilor indiferent de etnie...... nui asa laura :)
Postat 21 Mai 2019, 15:15 de Ardeleanul
Timea
Pari o unguroaica de treabă (termenul nu e jignitor de fel, am rude unguri chiar daca eu nu știu o boaba și nu din naționalism extremist, te asigur). Dar gunoaiele alea de odon si hunor baga raca intre noi. Știi și tu că am putea conviețui perfect cu toții, avem loc și am avut mereu. Era frumos sa sune evenimentul, totuși trăim în România, așa cu defectele ei cum e. Drept, de ambele părți sunt gunoaie, nu mă înțelege greșit, dar toate astea alimentează o ura și creează niste impresii de te sperii. Întreabă un bucureștean ce știe el despre relația ungur roman de la noi și o sa zică simplu ura și război. Ori știm că nu este așa. O fi sus denumirea, dar cum ar fi sa se renunțe la alte facilități, gen plăcute bilingve, scolii, instituții publice exclusiv in romana? Adică eu cred că se pot face eforturi de ambele părți. Că toți trăim sub același soare, cat l-om mai avea și pe ala. Hai sa bem o palinka și una de-a coasta împreună, toți, și Doamne bine ne-a fi!
Postat 21 Mai 2019, 12:20 de poiu
vai si amar
Ca si ungur comentez acum. In fiecare zi accesez site-ul ebihoreanul, pt ca e plin de stiri actualizate, nu protejeaza nici un partid politic. Cu toate astea mai accesez si pagina bihon si cel erdon. Nu am vazut numai pe pagina erdon despre toate festivitatea varadinum. Nici pe bihon nici pe ebihoreanul n-a fost nimic pomenit. Dar sincer, ce vreti? Stiti care e denumirea acestui festival? Hai sa va lamuresc: in maghiara se zice "Minden magyar majalisa", pe romana ar fi tradus: " Picnicul tuturor maghiarilor/ungurilor.". Dupa aceasta denumire, ce vreti? :))))))))
Postat 21 Mai 2019, 10:29 de Timea
Nu-i bai
La școală în limba română, și fără plăcute bilingve
Postat 21 Mai 2019, 08:58 de Sandu1206
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3082 RON
  • 1 EUR = 4.7537 RON
  • 1 HUF = 0.0143 RON