URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Martie 2019, 12:39

Şantierul Felix: De luna viitoare, staţiunea Băile Felix intră în cel mai amplu program de lucrări din ultimii 30 de ani

Şantierul Felix: De luna viitoare, staţiunea Băile Felix intră în cel mai amplu program de lucrări din ultimii 30 de ani JOS! Primele două tarabe de pe strada principală a staţiunii Băile Felix au fost deja demolate pentru a face loc lucrărilor de amenajare ca arteră pietonală. „Până acum staţiunea a crescut doar prin investiţii private. Era timpul ca, după 29 de ani, să investească şi Primăria, cu tot deranjul pe care îl presupune asta”, spune edilul Cristian Laza
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe marginea staţiunii Băile Felix se va lucra la şoseaua naţională, în centru la realizarea unei artere pietonale, în pădure la amenajarea unei piste pentru biciclişti care să o lege de Oradea prin Cihei, iar la ieşirea spre Cordău a început construirea unui nou hotel.

„Indiferent ce se întâmplă, în aprilie ne apucăm de lucru. În mod clar va fi deranj, se vor crea ambuteiaje şi vom afecta sezonul turistic, dar nu avem de ales”, avertizează primarul Cristian Laza.

Încep săpăturile!

Cristian Laza, primar PSD SânmartinBani sunt, autorizaţia de construire a fost eliberată, lucrările vor începe luna viitoare. „Am discutat cu hotelierii. Fiecare ar vrea ca lucrările să ajungă la el după încheierea sezonului turistic, ceea ce nu se poate. Vom căuta cu constructorul măsuri pentru reducerea deranjului, însă nu putem face minuni”, spune primarul Cristian Laza (foto).

Investiţie de 3,2 milioane euro, reabilitarea străzii principale din Băile Felix, de la intrarea în staţiune, pe lângă postul de Poliţie, până la ieşirea în DN 76, lângă pensiunea Nicoleta, va bulversa tot sezonul turistic. Lucrările vor cuprinde de la reabilitarea infrastructurii de reţele şi coborârea cablurilor în subteran până la lărgirea zonei pietonale. Pietonala va fi pietruită cu granit şi despărţită prin spaţii verzi de carosabil.

În jumătate din termen

Supravegheată de videocamere şi acoperită cu puncte WiFi, artera principală (foto) va fi flancată de o pistă pentru biciclişti care va înconjura staţiunea. Mobilată cu arteziene şi filigorii, strada va mărgini, în centrul staţiunii, o fântână, un punct de informare turistică şi o toaletă publică.

Pietonala Băile Felix

„Termenul de predare a lucrărilor este octombrie 2020, dar nu ne gândim să dureze atât. Vrem să terminăm anul acesta, ca să nu afectăm şi sezonul turistic următor”, spune Laza. În pregătirea lucrărilor, Primăria a demolat două chioşcuri de pe marginea pietonalei, iar societatea Turism Felix a dezafectat două clădiri din centrul staţiunii pentru a face loc utilajelor.

Profitând de şantierul din staţiune, SCT Felix şi-a programat pentru 2019 investiţii de 7,7 milioane lei în reamenajarea a 4 kilometri de drum către hotelurile Nufărul şi Poieniţa, modenizarea instalaţiei de iluminat de la lacul cu nuferi, refacerea faţadelor şi a interioarelor unor hoteluri.

Pista către Felix

Programate pentru primăvara aceasta, lucrările la DN 76 vor îngreuna şi mai mult traficul prin staţiune. „Va fi un an crunt! Acum se lucrează la podeţe şi accesurile drumurilor laterale, dar când va începe lucrul la trotuare şi carosabil, se va circula greu”, avertizează primarul.

Inevitabil, şantierele vor genera ambuteiaje. Pentru a mai reduce numărul maşinilor, Primăria Sânmartin pregăteşte amenajarea unei piste prin pădurea Băilor Felix, astfel încât orădenii să poată ajunge în staţiune cu bicicletele, prin Cihei. Investiţie de 300.000 euro, pista va fi gata, însă, abia din toamnă. „Amenajarea pistei va începe în cea de-a doua parte a anului, după finalizarea asfaltărilor din Cihei, altfel se vor călca constructorii în picioare”, spune Laza.

Hotel de lux

Dumitru Fechete, director complex PresidentVara aceasta, şantierele se vor întinde din centrul staţiunii până la ieşirea spre Hidişel. Complexul President, cel mai mare operator privat din staţiune, a început în toamnă o investiţie europeană de 3,8 milioane euro pentru construirea unui hotel de lux cu 4 etaje, a unui restaurant cu 450 locuri şi a unui centru de conferinţe. „Vrem să terminăm înainte de sfârşitul anului”, spune directorul complexului President, Dumitru Fechete (foto).

Hotelierii văd deranjul anunţat pentru anul acesta în staţiune ca pe un rău necesar. „Nu avem ce face. Sunt lucrări necesare, pe care le aşteptăm de ani de zile şi care vor aduce un plus staţiunii”, crede Fechete.

Un an (mai) bun

Directorul President afirmă că, în ciuda şantierelor, 2019 se anunţă un an bun. „Pentru turism luna martie este cea mai slabă din an, or noi ne confruntăm cu cea mai bună lună martie din ultimii 11 ani”. Aflată oricum pe un trend ascendent, atractivitatea staţiunii a explodat odată cu acordarea tichetelor de vacanţă pentru bugetari. „Avem deja rezervat tot hotelul până pe 15 septembrie”, spune Fechete.

Dacă anul trecut complexul a încheiat cu un grad de ocupare de 78%, cel mai bun de până acum, pentru 2019 se aşteaptă la peste 85%. Situaţia e general valabilă: după ce anul trecut gradul de ocupare al hotelurilor SCT Felix a fost de peste 78%, iar pentru luxosul Lotus Term a depăşit 80%, anul acesta este de aşteptat ca recordurile să fie bătute. Cu toate şantierele şi ambuteiajele...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
De ce nu?
Sper sa rămână "autorizații" din buricul stațiunii care vând din pungă slănină, brânză și palinca????.
Postat 26 Martie 2019, 14:34 de Doru2019
sa se faca curat
sa dispara dughenele si tarabele de chinezarii si de prostii din centru. mai mare rusinea . arata totul ca un talcioc de Hidisel. Pana nu se face ordine nu iti vor veni decat pensionari la Felix.
Postat 25 Martie 2019, 14:03 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON