URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Decembrie 2010, 11:49

Rămâne cum am împărţit!

Rămâne cum am împărţit! POD DE GHEAŢĂ. Scăderea veniturilor a îngheţat apetitul municipalităţii pentru angajarea de noi investiţii. Anul viitor resursele oraşului vor fi concentrate îndeosebi spre finalizarea lucrărilor începute în 2010 şi oprite de venirea iernii, cum ar fi şantierul podului peste Criş din zona străzii Sovata
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când a început investiţiile, primarul Ilie Bolojan s-a comportat ca un copil la borcanul de dulciuri. A vrut de toate!

Anul acesta, Primăria a pus bazele piramidei din curtea interioară, care va adăposti noua sală de lucru cu publicul, a turnat fundaţia unui drum nou pe lângă Cimitirul Municipal, care va lega Nufărul de centru, a amenajat giraţia "turbată" din capătul podului Dacia, a început construcţia unui nou pod peste Criş şi multe altele. Pentru că în majoritatea cazurilor e vorba de investiţii de amploare, lucrările vor continua şi în 2011, punând oraşul în imposibilitatea de a începe noi şantiere. Pentru că bugetul de investiţii a fost deja programat...

"Greaua" moştenire

Cifrele sunt grăitoare. La fel ca în acest an, conducerea municipalităţii a estimat pentru 2011 un buget alocat investiţiilor făcute din venituri proprii în valoare de 50 milioane lei. Iar asta în condiţiile în care Primăria are deja antamate lucrări în continuare în valoare de 55 milioane lei! Pentru a putea finaliza investiţiile începute în 2010 şi a demara altele noi, municipalitatea a contractat în vară un credit de 21 milioane lei. Chiar şi aşa, dintr-un total de 71 milioane, mai rămân doar 16 milioane pentru lucrări noi, reprezentând 22% din totalul veniturilor proprii. Puţin...

Spre comparaţie, doar construcţia podului Sovata, începută în luna noiembrie, va costa anul viitor 12 milioane lei. Iar asta în condiţiile în care lista lucrărilor care vor fi moştenite din 2010 numără nu mai puţin de 19 poziţii. Spre exemplu, bugetul local va trebui să aloce anul viitor câte 6 milioane lei pentru amenajarea de parcări şi modernizarea de străzi, să plătească alte 10 milioane pe refacerea ieşirilor spre Arad şi Deva, alte 1,7 milioane lei pentru construcţia noului acces la şoseaua de centură dinspre Piaţa 22 Decembrie, un milion pentru finalizarea viitoarei săli de lucru cu publicul din curtea Primăriei, cam tot atât pentru refacerea faţadei Colegiului Naţional Emanuil Gojdu. Şi tot aşa...

Uliţe de Oradea

02 Ilie Bolojan.jpgBugetul auster nu va fi însă o piedică în calea transformării oraşului în şantier. Aproape în toate cartierele sunt programate lucrări. "Am inventariat un număr de 70 de străzi din vatra veche a oraşului care arată deplorabil. Aici Compania de Apă a derulat sau are în curs lucrări de înlocuire a reţelelor de apă şi canalizare, iar Primăria va veni în completare cu un program de asfaltări", promite primarul Ilie Bolojan (foto).

Municipalitatea vizează zone până acum uitate, din cartiere precum Gutenberg, Eminescu sau Ioşia. Lista investiţiilor face în prezent obiectul unor consultări între regiile locale şi Direcţia Tehnică a Primăriei, pentru identificarea tuturor lucrărilor de infrastructură pe care le implică fiecare stradă în parte. Pentru că, după finalizare, acestea nu vor mai putea fi sparte vreme de 5 ani!

Învăţământul în construcţie

În condiţiile în care Primăria şi-a împărţit deja banii, sarcina deschiderii de noi investiţii va cădea anul viitor pe umerii Administraţiei Imobiliare Oradea şi a regiilor locale. AIO a pregătit deja caietul de sarcini pentru construcţia viitoarei parcări supraetajate din spatele clădirii Tribunalului, licitaţia urmând să fie anunţată înainte de sfârşitul acestui an. Parcarea, estimată la 5,5 milioane euro, va fi construită şi exploatată de un investitor privat vreme de 10 ani, perioadă în care oraşul va rambursa firmei în rate anuale suma investită. "La sfârşitul asocierii, parcarea va reveni oraşului", spune Cristian Beltechi, directorul AIO.

Pe lista cu investiţiile de anul viitor mai figurează construirea unei grădiniţe pentru 120 de copii în strada Liszt Ferenc, estimată la circa 5,4 milioane lei, şi amenajarea a circa 2.000 locuri noi de parcare în cartiere. "Anul acesta am încasat peste un milion de euro din parcări. E normal ca aceşti bani să se întoarcă în folosul orădenilor", zice Beltechi.

Pieţe la acoperit

02 Liviu Andrica.jpgLa rândul său, RAPAS va investi anul viitor, din încasările realizate, în modernizarea pieţelor. "În Piaţa Cetate vom construi o copertină deasupra sectorului de legume, iar în Piaţa Rogerius vom moderniza acoperişul şi vom amenaja un sistem de ventilaţie, pentru că vara aerul este irespirabil", spune directorul Liviu Andrica (foto).

De asemenea, în Piaţa Obor regia va investi în betonarea aleilor şi amenajarea de reţele de apă, canalizare şi electricitate, astfel încât comercianţii de legume şi fructe să îşi poată monta containere de depozitare, după modelul celor folosite pe şantiere. "Comercianţii îşi vor achiziţiona modulele după un model standard care va fi stabilit de Primărie. Astfel vor dispărea improvizaţiile, piaţa va căpăta un aspect civilizat, iar vânzătorii vor beneficia de condiţii mai bune", crede Andrica.

În schimb, Compania de Apă, Electrocentrale şi OTL se vor limita anul viitor, în mare parte, la derularea lucrărilor deja începute. Pentru că este criză.

Mega-investitorul

Cel mai mare investitor din Oradea va fi anul viitor, de departe, Direcţia de Dezvoltare Durabilă din cadrul Primăriei, specializată în atragerea de fonduri europene. Pentru 2011 sunt programate finanţări europene în valoare de peste 82 milioane lei. Investiţiile vizează modernizarea CET-ului, amenajarea complexului Nymphea din Ştrandul Municipal şi construcţia infrastructurii de reţele şi drumuri din Parcul Industrial de pe Şoseaua Borşului.

02 Marcel Bolos.jpgLucrările se vor desfăşura de-a lungul a cel puţin doi ani şi vor trebui cofinanţate de la bugetul local. "Norocul nostru este că vom putea jongla cu fondurile europene, iar Primăria nu trebuie să dea imediat aceşti bani. Finanţatorul ne pune la dispoziţie 15% din valoarea proiectului în momentul semnării contractului şi alţi 15% la depunerea primei cereri de prefinanţare. Cu un avans de 30% pe fiecare lucrare, anul viitor nu vom avea probleme legate de plăţi", apreciază şeful Direcţiei, Marcel Boloş (foto).

Boloş mai anunţă pentru anul 2011 demararea lucrărilor de modernizare a pieţelor Unirii şi Ferdinand, din centrul oraşului, în valoare de 35 milioane lei, reabilitarea liceelor Avram Iancu, Andrei Şaguna şi Lorantffy Zsuzsanna, fiecare în valoare de circa 7 milioane lei, şi amenajarea centrelor sociale din străzile Octavian Goga şi Vămii, estimate, ambele la 3 milioane lei. În aceste cazuri, cofinanţarea municipalităţii se va ridica, din fericire, la doar 2%.

Oricum, municipalitatea nu avea de unde scoate alţi bani. Majoritatea au fost împărţiţi pe căprării înainte să fie încasaţi la buget...


ÎN SCĂDERE
226,4
milioane lei, cu 4 milioane mai puţin ca anul trecut, este bugetul estimat de venituri proprii al oraşului pe 2011


RENAŞTEREA SPERANŢEI
Vor mai fi bani!

02 Eduard Florea.jpg"Vistiernicul" oraşului, şeful Direcţiei Economice, Eduard Florea (foto), spune că şansele ca municipalitatea să nu poată plăti lucrările la care s-a angajat sunt nule. "La construcţia bugetului am luat în calcul doar veniturile sigure, cum sunt cele din impozitele pe proprietate, şi nu am pus la socoteală veniturile din vânzarea de bunuri".

Spre exemplu, oraşul mai are de încasat un "rest" de 6,4 milioane euro în urma vânzării către Tony Construct a terenului din strada Ogorului, va scoate la vânzare circa 4.000 mp din Ioşia, pentru construcţia unui centru comercial şi are semnale de la investitori interesaţi să achiziţioneze alte imobile în zona centrală.

"În mod cert, veniturile proprii vor fi mai mari decât cele prognozate, dar preferăm să angajăm investiţii noi când ne ştim cu banii în cont, decât să fim nevoiţi să luăm împrumuturi", spune Florea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Trist, dar adevarat.
Daca giratiile, bordurile si podurile sunt prioritatile Municipiului Oradea,atunci vom avea gaz, apa si drumuri asfaltate la sfantu asteapta. Dupa un hot(Filip), un nepriceput(Sturza),avem acum un bolovan care vede in fata ochilor numai turatii. Am avut si avem ceea ce am ales si, de ce nu, ceea ce meritam. Sa ne fie de bine, dar nu mai mult de 2012.
Postat 27 Decembrie 2010, 13:53 de SAFE
titlul e cam gresit
Pana la urma reiese foarte clar nu dar ca se continua investitii majore in oras dar si ca s-au gasit si se gasesc in continuare surse de finantare, in ciuda bigetului! mi-as dori ca si premierul sa actioneze precum primaria oradea - am avea in curand alta tara.
Postat 27 Decembrie 2010, 06:30 de ady
asta e bine, nu rau
lasati o impresie ciudata mai ales la inceputul articolului, ca si cum primaria ar fi facut un lucru rau. oricum Bolo va fi reales pt ce a facut pana acum, dar dc din tot ce ati insirat aici, realizeaza in urmatorul an un sfert, si in urmatorii 2 ani jumatate, oradea va fi semnificativ schimbata. lucru remarcabil pt doar 4 ani de mandat, dupa ce am trecut prin 30 de ani de \"tranzitie\" (..a bunului public in visteriile private)
Postat 26 Decembrie 2010, 22:13 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON