URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iulie 2012, 15:21

Putoarea se extinde! Duhoarea de la fermele de porci ale Nutrisuin Palota a ajuns şi la Marghita

Putoarea se extinde! Duhoarea de la fermele de porci ale Nutrisuin Palota a ajuns şi la Marghita PERDEA DE AER. Ferma din capătul Marghitei nu are perdea de copaci în jurul batalurilor (foto) şi nici pat de paie pe luciul de apă în care se varsă dejecţiile porcine, aşa că "parfumul" emanat se ridică fără oprelişti peste oraş. "De ani de zile li s-a atras atenţia, dar nu au făcut nimic, nici cei de la fermă, nici autorităţile de mediu", se plânge primarul Marghitei, Pocsaly Zoltan (medalion)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Problema miasmelor care au năpădit cartierele orădene Ioşia şi Rogerius a devenit şi mai spinoasă. În lipsă de pârghii cu care să acţioneze, joia trecută primarul Ilie Bolojan a cerut tuturor autorităţilor competente în domeniul sănătăţii şi mediului "sprijinul în analizarea situaţiei şi impunerea măsurilor necesare pentru a se respecta dreptul la un mediu sănătos şi pentru locuitorii din cele două cartiere ale municipiului Oradea".

Dar situaţia e aceeaşi şi în Marghita. Dimineaţa, seara şi la sfârşit de săptămână, oraşul e năpădit de putoarea crescătoriei de porci amenajate înspre comuna Viişoara de Nutrisuin Palota, firmă patronată de Iosif Pazuric. Problema datează de 3 ani, iar reclamaţiile curg fără număr, mai ales pe adresa primarului Pocsaly Zoltan, care a decis să scăpe oraşul de mirosuri. A împărţit liste pentru semnături în toate cartierele, pe care apoi le va ataşa la un memoriu cu care va "bombarda" toate autorităţile sanitare şi de mediu.

În oraş, ca-n grajd

Sorin Silaghi, unul dintre reclamanţi, locuieşte la marginea oraşului şi este, deci, printre primii afectaţi de putoarea emanată de crescătoria cu 3 hale de producţie şi o capacitate de 9.000 de capete situată la 2 kilometri de oraş. "Nu ai cum să te fereşti. Împuţeşte până şi lenjeria din dulapuri", se plânge omul. Fost consilier PSD, Silaghi a ridicat în numeroase rânduri problema în Consiliul Local, a făcut demersuri şi la Garda de Mediu, dar degeaba. "Mi s-a răspuns că ferma are acte în regulă. Dar cum sunt în regulă când în oraş pute de-ţi mută nasul?".

02 Mircea Bichis.jpgUn alt marghitan, Mircea Bichiş (foto), susţine că Nutrisuin nu respectă minimele obligaţii stipulate în autorizaţie. "N-au copaci în jurul batalurilor, n-au paie pe luciul de apă. Am verificat de mai multe ori. Oamenii nu mai pot ieşi din case seara, dimineaţa şi la sfârşit de săptămână. E insuportabil".

Reclamaţii şi de la spital

La fel ca în cazul fermei din Oradea, crescătoria din Marghita deţine autorizaţie de mediu, ceea ce atestă că teoretic respectă normele legale. Autorizaţia obligă societatea să garanteze şi protecţia aerului printr-o serie de măsuri tehnice, precum  evacuarea periodicǎ a dejecţiilor de porci şi valorificarea acestora ca îngrăşământ agricol, hrănirea animalelor prin tehnici care reduc nutrienţii din dejecţii, folosirea de substanţe în canalele colectoare care, de asemenea, reduc emisiile de miros. Numeroasele sesizări făcute de locuitori arată însă că problemele persistă şi, practic, respectarea obligaţiilor instituite prin autorizaţie nu este în măsură să scape oraşul de putoare. Asta mai ales că, după cum a constatat şi BIHOREANUL, batalurile de colectare a deşeurilor nu sunt acoperite cu paturi de paie şi nici înconjurate de o perdea de copaci care să reţină, cât de cât, mirosurile.

Primarul oraşului spune că problema e cu atât mai gravă cu cât, recent, disconfortul a fost reclamat şi de directoarea Spitalului Municipal, Bradacs Aliz, în numele pacienţilor. "A venit să-mi spună că bolnavii nu mai pot dormi noaptea de mirosuri. Nu mai ştiu ce să fac", zice Pocsaly, care, ca ultimă soluţie, a început o acţiune de strângere de semnături şi intenţionează să ceară intervenţia autorităţilor de profil.

Porcărie la control

02 Ovidiu Daescu.jpgPână acum, 300 de marghitani au semnat listele de "nemulţumiţi". Până ca memoriul să ajungă la destinatari, BIHOREANUL a solicitat o poziţie şefului Gărzii Naţionale de Mediu, Ovidiu Dăescu (foto), iar răspunsul pare încurajator. "În ultimele zile au fost demarate mai multe controale tematice, fiind luată în calcul şi poluarea reclamată periodic de orădeni. Vom căuta măsuri care să tranşeze definitiv situaţia. Despre situaţia din Marghita nu am fost informat până acum, dar vom verifica şi sesizările de acolo", a promis şeful Gărzii de Mediu.

Neputinţa de până acum a autorităţilor de mediu, care invocau că mirosul nu poate fi măsurat, face ca singurele soluţii să rămână ori revizuirea autorizaţiilor, prin impunerea de condiţii mult mai drastice, ori relocarea crescătoriilor, mai ales că aceea din Oradea se află chiar pe terenul oraşului, concesionat societăţii Nutrientul Palota la începutul anilor 90. Relocare cu care oficialii firmei s-au arătat de acord, cu condiţia să primească despăgubiri pentru investiţiile făcute. Întrebarea este, însă, cine îi despăgubeşte pe cetăţenii intoxicaţi de putoare?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Brusc Romanul a uitat de cresterea animalelor
Cum se face ca la toti le pute porcul, dar in farfurie le place. O sa vedem cum o sa le puta si in farfurie cand datorita secetei si crizei mondiale a furajelor pentu multi o sa ajunga carnea de porc un lux. In locatia respectiva a fost ferma si inainte de \\'89 si atunci era bine, nu deranja pe nimeni. Cetatenii deranjati de miros stiu oare cate taxe plateste societatea respectiva la buget , cati oameni au loc de munca direct si indirect datorita acestor ferme? Tara asta importa 70 % din carnea de porc pe care o consuma, bineinteles ca asta nu deranjeaza pe locuitorii din Marghita. De ce sa incurajam productia in Romania, mai bine sa importam ca asta nu ne deranjeaza la nas, doar la buzunar. Cati din acei 300 semnatari au vizitat Danemarca sau Olanda sa simta mireasma care aduce bani fermierilor, si tarilor respective. Pentu curiosi Danemarca are 4 milioane locuitori si 24 milioane porci
Postat 28 August 2012, 16:11 de Un Medic Veterinar
Ciolanu a fost mai important decat mirosu
D-l Catavencu,vrei ca intr-o luna sa rezolve ce n-au rezolvat portocalii in 5 ani?Ciocu mic,ca le vine randul.
Postat 28 Iulie 2012, 09:42 de ionel
Cu adevarat o porcarie ! Despre articol e vorba !
Pana acum doua luni gibonul urla ca cei de la agentia de mediu de la Cluj, pdl-isti cu totii il im[piedica sa faca si sa dreaga ! Acum usl-sii sunt in tot si toate, acum de ce nu rezolva problema ?! De ce nu merge la sefi, la pnl, la psd, la dracu', unde vrea, dar sa rezolve problema ?! Cred ca nu-l baga nimeni in seama, il stiu si ai lui cine-i si ce (nu) poate !
Postat 28 Iulie 2012, 09:01 de .
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON