URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iulie 2018, 19:32

Probleme la etaj! Orădenii din centru contestă ideea primarului Bolojan de a-i obliga să-şi înalţe casele

Probleme la etaj! Orădenii din centru contestă ideea primarului Bolojan de a-i obliga să-şi înalţe casele V-ALINIAŢI! Mai mică decât imobilele din jur, clădirea Editurii Scriptum are toate şansele să fie supraimpozitată. „Am investit în ultimii ani zeci de mii de euro ca să punem clădirea la punct, pentru ca acum să aflăm că de anul viitor ar putea fi supraimpozitată fiindcă în 1904 a fost construită pe un singur nivel”, protestează directorul editurii, Olimpiu Filip
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Locuieşti în centru sau pe una din străzile principale? Uită-te la imobilele din jur: dacă sunt mai înalte sau mai retrase faţă de frontul stradal decât casa ta, pregăteşte banii!

Primăria Oradea vrea să supraimpoziteze de anul viitor cu 50% imobilele care nu respectă regimul mediu de înălţime şi frontul stradal. „Cine nu are resurse financiare poate intra în parteneriat, poate vinde, poate face credite. Nu putem să ne oprim în timp!”, susţine primarul Ilie Bolojan.

Oradea la linie

Primarul vrea să vadă centrul istoric tras „la dungă”. „Dacă dorim ca Oradea să se dezvolte, trebuie să respectăm reguli ale dezvoltării urmate şi în Europa”, spune Ilie Bolojan (foto). Pentru a forţa schimbarea la faţă a centrului istoric, municipalitatea a impus de câţiva ani supraimpozitarea cu 500% a clădirilor şi terenurilor neîngrijite, respectiv cu 50% a spaţiilor comerciale ţinute închise şi a amplasamentelor libere de construcţii. Acum vrea mai mult!

Potrivit unui proiect de regulament aflat încă în dezbatere publică, imobilele din centrul istoric şi de pe principalele bulevarde care nu ating înălţimea medie a clădirilor din zonă ori ies din media frontului stradal vor fi supraimpozitate de anul viitor cu 50%. „Opţiunea Primăriei e să nu mai aştepte 25 de ani şi să nu se întâmple nimic, ci să găsim formule ca să accelerăm schimbarea”, argumentează Bolojan, convins că normativul va afecta doar 5% din imobile şi că aduce numai avantaje: supraînălţarea caselor va da imbold economiei locale, va creşte numărul locuitorilor din centru şi va majora încasările din impozitul pe proprietate.

„Istoric nu înseamnă unitar!”

Mulţi sunt, însă, de altă părere! Cei circa 50 de orădeni care au participat joia trecută la dezbaterea publică organizată în sala mare a Primăriei au desfiinţat proiectul. Proprietar al unui imobil din zona centrală, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Mircea Jacan (foto), a atras atenţia că „alinierea caselor” va afecta autenticitatea centrului istoric.

„Acum câţiva ani a apărut conceptul de centru istoric, pentru conservare, ca să îşi păstreze caracterul, să arate la fel ca înainte. Acum, prin acest regulament, dorim un centru unitar. Nu cred că termenul de centru istoric e compatibil cu cel de centru unitar”.

Orădeanul a ironizat Primăria, arătând că pe acest principiu „cei din Sighişoara ar trebui să îşi modifice străzile, să îşi reconstruiască clădirile, să le îndrepte”, după care „a pus cruce” regulamentului afirmând că nu îşi are rostul: „Dacă e vorba de numai 5% din case, situaţia lor ar putea fi reglementată punctual”.

„N-aveţi niciun studiu!”

La rândul său, avocata Crina Bondici (foto) susţine că singurul scop al regulamentului este să aducă bani la buget. „N-aveţi niciun studiu, dar aveţi o dată certă, 1 ianuarie 2019, de la care veţi supraimpozita!”.

Mai mult, avocata susţine că supraimpozitarea se va aplica după bunul plac al Instituţiei Arhitectului Şef, condusă de Adriana Lipoveanu. „Iniţial spuneţi că se va face un studiu de către specialişti, care va fi supus aprobării Consiliului Local, după care introduceţi o excepţie extrem de gravă: daţi în competenţa unui singur om. Înţeleg că doamna Lipoveanu (n.r. - inginer de profesie) nu are pregătire de specialitate, dar îi daţi în sarcina acestui om să stabilească cine şi cum va fi supraimpozitat”, a atenţionat Bondici.

Acuzat de stalinism

Orădenii l-au acuzat pe Bolojan chiar şi de stalinism şi l-au comparat cu Ceauşescu. Inginerul Lucian Blană (foto) i-a reproşat edilului că vrea să taxeze case cu acte în regulă. „Cineva a dat autorizaţie de construcţie acestor clădiri. Dumneavoastă le-aţi dat, nu eu. De 10 ani sunteţi primar şi acum v-aţi gândit să spuneţi orădeanului „arată urât, fă un etaj, fă ceva”, numai ca să-i băgaţi mâna în buzunar. Nici comuniştii, nici staliniştii nu şi-au permis aşa ceva”, a acuzat tânărul.

Consilierul UDMR Kirei Melinda s-a vrut mai subtilă. „În 1982 era, tot aşa, un lider în Bucureşti, care a avut idei similare. Atunci s-a mutat Schitul Maicilor pe roţi ca să nu iasă din aliniere”, a spus ea, cu aluzie la Ceauşescu.

Victimă sigură!

De altfel, regulamentul lui Bolojan face deja victime. Olimpiu Filip (foto), directorul editurii Scriptum din strada Primăriei 31, a umblat degeaba o jumătate de an după aprobările pentru mansardarea imobilului. „Clădirea, cu un nivel, e flancată de un imobil cu un etaj şi de altul cu două. Nimeni din Primărie nu îmi poate spune astăzi că dacă investesc 20.000 euro în mansardare n-o să fiu pus apoi să construiesc în locul ei un etaj”, a zis Filip.

Potrivit acestuia, orădenii sunt victime sigure: „N-ai cum să construieşti atât de repede încât să scapi de supraimpozitare. Dacă depun astăzi documentele, o să primesc autorizaţie cel mai repede în ianuarie 2019”. Astfel, la un impozit pe clădire de 3.000 lei pe an, Filip va plăti de anul viitor cu 400 euro mai mult doar pentru că în urmă cu 5 ani a cumpărat o clădire mai scundă decât cele învecinate.

Mai grav e că, şi în ipoteza că ar cheltui mii de euro pe proiecte, tot nu are siguranţa că va şi putea supraînălţa imobilul: „Nu ştiu dacă o clădire construită în 1904 pe un singur nivel va putea susţine etajul. S-ar putea să trebuiască demolată şi reconstruită”. Capac la toate, Filip spune că, odată lansat proiectul de regulament, nici măcar nu îşi mai poate vinde imobilul la un preţ corect. „E ca şi cum Primăria mi-ar fi pus bulină roşie pe casă. Orice cumpărător ar oferi sub preţul pieţei, că oricum se demolează”.

Precedentul Avram Iancu

Inclusiv specialiştii sunt de părere că regulamentul va reduce valoarea imobilelor vizate. „Investitorii vor profita pentru a scădea cât mai mult preţul de vânzare”, spune managerul agenţiei imobiliare Gaminvest, Mirko Giuffrida. Un astfel de fenomen s-a înregistrat deja pe strada Avram Iancu: „Imediat ce Primăria a anunţat că vrea să demoleze un rând de case, toată lumea a fugit. Chiriaşii s-au mutat, cine a putut a vândut, dar şi acum multe imobile sunt de vânzare”.

Primii care au de câştigat sunt geambaşii de locuinţe. Afacerişti mai mult sau mai puţin oneşti vor vâna proprietarii caselor din centru, mulţi de o condiţie socială precară, pentru a-i face să vândă cât mai ieftin.

Tot înainte!

În ciuda argumentelor, primarul Ilie Bolojan nu renunţă la idee. „Avem două variante: să stăm pasivi sau să încercăm să amorsăm o dezvoltare în aşa fel încât cei mai mulţi dintre orădeni să câştige”, spune el.

Edilul recunoaşte că disputele asupra regulamentului nu ar fi apărut dacă ar fi fost finalizat studiul care să desemneze imobilele ce pot fi supraimpozitate. „Îngrijorările nu ar fi apărut şi s-ar fi văzut că numărul celor afectaţi e mic. Dar pentru a comanda un studiu trebuie să ai o bază, or aceasta e actul de voinţă de a adopta un regulament”, explică Bolojan.

Temerile orădenilor sunt nejustificate, consideră primarul. „Eu nu cred că vom vedea clădiri care arată bine, care sunt în front, sunt de un etaj şi vor intra la supraimpozitare”. Atâta tot că orădenilor care îşi văd afectată valoarea de piaţă a caselor le este greu să-l creadă. Fie şi pe cuvânt de primar...


NĂSCUT CU DUŞMANI

„Vom sesiza Prefectura”

Regulamentul privind supraimpozitarea clădirilor care „nu respectă încadrarea în frontul stradal construit sau regimul de înălţime stabilit” pare să aibă mai mulţi adversari decât susţinători.

„Primarul comite un abuz. E clar că scopul regulamentului este să stoarcă bani, de vreme ce orădenii vor fi supraimpozitaţi din 1 ianuarie 2019 fără să aibă timp să se conformeze. Nimeni nu îşi poate supraînălţa casa până atunci”, acuză liderul consilierilor PSD, Liviu Sabău Popa (foto), avertizând că opoziţia va încerca să blocheze regulamentul pe toate căile: „Dacă va trece prin Consiliul Local în această formă, vom sesiza Prefectura”.

La rându-le, reprezentanţii UDMR din Consiliu, ca şi cei ai USR şi câteva ONG-uri, au depus la Primărie obiecţiuni pe marginea regulamentului, la care aşteaptă răspuns.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Dictatura majorității - recapitularea capitulării
Majoritatea, prin alegeri, își stabilește cadrul propriu de dezvoltare. Teoretic. Practic, reprezentanții noștri odată aleși fac ce vor mușchii lor. Teoretic, aleșii noștri sunt angajații poporului, și au obligația să își îndeplinească atribuțiile trasate de popor. Practic, aleșii noștri devin stăpânii noștri, iar noi trebuie să ne conformam direcțiilor trasate de către aceștia. Cu alte cuvinte, suntem și cu banii luați și violați. Pentru confirmare, pe plan local se începe cu violul de domiciliu. La nivel național, de amorul nostru propriu se ocupă Dragnea.
Postat 10 Iulie 2018, 17:54 de User anonimizat
Mafie
Bolovanu e reprezentantul mafiei imobiliare din Oradea Vrea sa ii educe pe orădeni ,sa le schimbe comportamentul până când merg la notar și își vând locuință la sfert de preț la mafioți penelisti Afaceriștii din spatele Bolovanului vor tot Centrul pe bani mărunți,baga buldozer ul și fac blocuri Minunata lume noua incepe cu supraimpozitari...
Postat 10 Iulie 2018, 15:21 de Calyn
Interesant
va fi de vazut alta chestiune: Bolojan spune ca prin aceasta masura se urmareste cresterea densitatii populatiei in zona centrala. Intrebarea e: unde naiba sa cresti densitatea si traficul atata vreme cat cele mai multe strazi din zona centrala tind sa devina pietonale? Unde inghesui atata amar de oameni si de masini?
Postat 10 Iulie 2018, 10:28 de TomaAlimos
Can-can TV
Foarte interesant ca genul acesta de aberatii oradene nu ajung in mass-media centrala, a ajuns in schimb stirea cu amendarea celor ce vor hrani pisici si porumbei. Avem nevoie de putina reclama, poate vine cineva sa ne salveze...
Postat 09 Iulie 2018, 23:39 de excalibur
Etajarea...
Etajarea ce stil architectural va avea? Cine va decide stilul architectural care il va avea fiecare etaj in parte? Care va fi chiciul architectural al etajelor impuse de birtinez? O tampenie mai mare nu putea naste birtinezul cu gasca lui de prostovani! Eu cred ca in spatele aceste nazbatii stau mari interese imobiliare legate de zona central a orasului. La fel ca si la ciumperca, pretenarii bolovanului sunt pregatiti sa intervina si sa castige. Uramati banii si o sa aflati vinovatii! Si ciumperca bolovanoasa are in spate o afacere imobiliara cu pretenari1 din alejd. Si aici au interese directe sustinute de catre carmaciul sef al primariei.
Postat 09 Iulie 2018, 23:30 de scortosul
Așa ceva
Cu asta nu sunt de acord, in Europa sunt legi de genul, aste nu sunt clădiri vechi, sunt clădiri istorice. Ar fi mai bine că, clădirile noi construite in centru sa urmeze aspectul celorlalte ( se poate pastra fațada ), sau la nivelul național sa fie șabloane cu arhitectură. In schimb amenzi mari pt cei care nu își îngrijesc clădirile, grădinile, gard, curte.
Postat 09 Iulie 2018, 21:08 de Sandu1201
Nu e nevoie sa contestati decizia, ci autorul !?!
Cereti testare medicala.
Postat 09 Iulie 2018, 20:59 de CrisDumi
Turnul babel
Interesant cum acelasi primar nu vede nici o problema in constructia unor imobile cu 19 etaje peste o zona cu case pe un nivel. Ce PUG-uri, ce PUD-uri...noi numim asta DEZVOLTARE.Development.Enhancement.Ce atita tevatura pentru 5% din imobile.Centrul e al nostru.L-am luat cu imprumut de la urmasii nostri.
Postat 09 Iulie 2018, 20:51 de excalibur
Opriti-l..
..pe nebun! Până nu-i prea târziu...
Postat 09 Iulie 2018, 20:36 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON