URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 16 OCTOMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au venit la BIHOREANUL 10 studenţi de la Medicină din anii IV şi V care au rămas repetenţi pe motiv că n-au luat examenul de fiziopatologie din anul III cu conferenţiarul Ovidiu Burtă. Decanul Adrian Maghiar a sperat că studenţii, pe care-i tratează ca pe nişte vaci de muls, vor trece într-un final de Burtă, dar n-a fost să fie.
Zic şi eu
Adrian Cris
N-am cunoscut, în 26 ani de meserie, politician mai ranchiunos şi otrăvitor decât preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang. Cu un deceniu în urmă, când era pus şef după seria Mişu Bar, Florian Serac, Gheorghe Sârb, mulţi, inclusiv subsemnatul, credeam că, universitar fiind, va aduce un aer nou, mai curat, în pedeserismul local. Ne-am înşelat...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Societatea asta bazată pe consum, care ne face nefericiţi cu propriul automobil imediat ce apare un model mai nou, riscă să ne afecteze şi percepţia politică. De cum se instalează un guvern proaspăt, acesta devine demodat, prost şi neperformant, şi începem să ne dorim altul. Amuzant este că noi chiar credem că asta ne va schimba viaţa în bine. Însă...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre dorinţa Primăriei Oradea de a demola circa 20 de case pentru a muta parcările de pe bulevardul Nufărul în spatele blocurilor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum am arătat în urmă cu aproximativ două luni, în data de 13 august 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa nr. 11/2019. Potrivit acestui act normativ, "în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video".
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Există 8 specii de filarii care infectează omul, dar dintre acestea doar 4 sunt responsabile de infecţii grave. Se estimează că filariile, care infectează circa 140 de milioane de persoane în toată lumea, sunt transmise prin anumite specii de ţânţari sau alte artropode...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
20 Iunie 2019, 08:38

Ping-pong cu bolnavi: Pacienţii din Beiuş sunt plimbaţi la Oradea, fiindcă unii medici locali se feresc să trateze şi banale fracturi

Ping-pong cu bolnavi: Pacienţii din Beiuş sunt plimbaţi la Oradea, fiindcă unii medici locali se feresc să trateze şi banale fracturi PLIMBAREA DE BINE. Managerul Spitalului Municipal din Beiuş, dr. Sorin Vesa (foto), susţine că pacienţii sunt transferaţi în propriul lor interes şi numai când "diagnosticul impune o anumită tehnică", resping ideea că medicii din subordine sunt plătiţi cu peste 3.000 euro lunar pentru nemuncă. "Să nu vă imaginaţi că acest spital e gol sau că nu se lucrează", spune managerul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pacienţii nu trebuie plimbaţi între spitale, pentru că orice secundă pierdută înseamnă o şansă la viaţă în minus. Avem cazuri în care pacientul grav nu este preluat din cauza faptului că medicul de gardă nu doreşte. Declaraţia aparţine ministrului Sorina Pintea, care cerea anul trecut managerilor de spitale să găsească soluţii pentru evitarea disfuncţionalităţilor ce determină plimbarea bolnavilor fără o justificare reală.

BIHOREANUL a descoperit că în Bihor "tradiţia" a rămas, totuşi, nealterată. În timp ce medicii din spitalele Marghita, Aleşd, Salonta şi Ştei se disculpă invocând lipsa unui compartiment specializat în gestionarea urgenţelor, cei din Spitalul Municipal Beiuş, unde o astfel de structură există, zic că trimit oamenii la Oradea... pentru binele lor!

Navetă cu pacienţi

Pe 1 iunie, un beiuşean în vârstă de 69 ani fost victima unui accident rutier. Mergea pe bicicletă când a fost acroşat de un camion al cărui şofer schimbase direcţia fără să se asigure. Omul s-a ales cu o fractură de gambă, motiv pentru care echipajul medical trimis la faţa locului l-a transportat la Spitalul Municipal "Episcop Nicolae Popovici" din Beiuş.

Avea nevoie de o radiografie şi de imobilizarea piciorului, proceduri relativ simple, care puteau fi rezolvate pe loc. Totuşi, medicii de la Compartimentul de Primire a Urgenţelor l-au urcat înapoi în ambulanţă şi l-au trimis la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean Oradea unde, în final, a fost tratat.

Practic, bărbatul a făcut un drum de două ore degeaba. Şi nu e singurul, după cum a descoperit BIHOREANUL. Deşi spitalul din Beiuş are trei medici la CPU şi alţi 4-5 doctori care fac gărzi, toţi plătiţi regeşte, cu salarii de bază între 12.000 şi 17.000 lei, aceştia trimit majoritatea pacienţilor la Oradea pentru investigaţii şi diagnostic. Chiar şi pentru o beţie sau o simplă răceală, după cum acuză şeful UPU SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea.

Fuga de răspundere

dr. Hadrian Borcea, șeful UPU - SMURD Bihor"La Beiuş este aparat de radiografie, dar nu se asigură permanenţa. După-masa şi noaptea trebuie să vină tehnicianul de acasă, ca să facă expunerea, iar medic radiolog au unul sau doi", explică dr. Hadrian Borcea (foto) motivul pentru care sexagenarul a fost plimbat cu ambulanţa la Oradea pentru o banală fractură.

Pacienţii cu traumatisme cranio-cerebrale minore, care s-au lovit la cap fără să-şi piardă cunoştinţa, sunt trimişi tot la Oradea sub motiv că au nevoie de consultul unui neurochirurg şi de tomografie computerizată. De fapt, după dr. Borcea, se exagerează, căci în majoritatea situaţiilor nu sunt necesare asemenea investigaţii, iar cazurile ar putea fi gestionate local. În situaţii similare sunt şi cei care au exagerat cu alcoolul, consumatorii de substanţe psihotrope, pacienţii cu traumatisme de membre, ba chiar şi copiii răciţi. Care, culmea, sunt trimişi tot la Oradea.

"Lucrurile sunt deja foarte supărătoare. Nu pentru noi, că în fond noi oricum suntem plătiţi, ci pentru pacientul acela care vine 60 de kilometri încoace şi apoi tot atât înapoi, pentru un lucru care poate fi făcut şi acolo", zice şeful UPU-SMURD Bihor.

Pacienţi navetişti

Potrivit datelor centralizate la UPU Oradea, într-un singur an, în anul 2017, 1.650 dintre pacienţii trimişi de medicii din Beiuş au fost returnaţi. "Numărul celor pe care i-au trimis la noi este mai mare. Cei 1.650 sunt aceia care au fost trimişi în mod nejustificat, pentru că puteau rămâne din start acolo. Asta a însemnat o cheltuială suplimentară de 500.000 lei pentru UPU şi un disconfort substanţial pentru pacient", explică dr. Borcea.

Fenomenul e cu atât mai copleşitor cu cât, din tot Ardealul, UPU Oradea are cel mai mare număr de pacienţi consultaţi, în medie 350 pe zi. Spre comparaţie, în acelaşi interval de timp, medicii UPU din Timişoara consultă 150 pacienţi, cei din Cluj 100, iar la Târgu Mureş 180.

Diferenţa uriaşă are ca explicaţie tocmai prezenţa unor structuri funcţionale în celelalte spitale din judeţ, care rezolvă urgenţele minore. "Noi am ajuns să trimitem la Beiuş o ambulanţă de transport victime multiple, care poate prelua câte 6 pacienţi o dată, ca să nu uzăm celelalte maşini, destinate unui singur pacient, fiindcă ar fi făcut un du-te vino între Oradea şi Beiuş", argumentează Borcea.

Spun ca tine, fac cum vreau

Deşi problema a fost discutată în ultimii doi ani de mai multe ori cu managerul Spitalului Municipal Beiuş, Sorin Vesa, şi cu directorul medical Monica Teaha, care au promis să ia măsuri, situaţia a rămas neschimbată, chiar dacă, între timp, în spital s-au făcut o serie de investiţii, tocmai pentru a uşura activitatea medicilor. S-au renovat secţiile de ATI şi Cardiologie, s-au promis fonduri pentru achiziţia unui computer tomograf, aparatură de ecografie şi radiologie în valoare de 300.000 euro.

Culmea e că, în ciuda investiţiilor, managerul justifică "tradiţia" transferării pacienţilor tot prin lipsa de tehnică, şi nu cu lipsa de profesionalism ori de implicare a medicilor. "N-avem tomograf. Când vom avea, va fi altfel", promite dr. Vesa, ca şi cum lipsa aparatului ar fi singura problemă.

Managerul nu poate explica de ce sunt plimbaţi pacienţi cu afecţiuni care nu necesită investigaţii CT, cum sunt, de pildă, alcoolicii, drogaţii ori biciclistul la Oradea cu piciorul rupt. "Fiecare caz are particularităţile sale, pentru investigare fiind nevoie de un anumit tip de dotare, nu poţi să dai un diagnostic pe baza unui simplu examen clinic. Pacientul trebuie tratat în mod decent, în cele mai bune condiţii", pretinde directorul, deranjat că problema a ajuns în dezbatere publică, fapt ce ar dăuna spitalului "aflat în plin proces de schimbare".

Trataţi prin telemedicină

Cert e că, pornind de la incapacitatea spitalelor din Bihor de a gestiona urgenţele minore, s-a născut ideea sistemului de telemedicină, în curs de concretizare printr-un proiect transfrontalier finanţat prin Consiliul Judeţean cu 9,5 milioane de euro, parţial pentru dotarea spitalelor din Beiuş, Marghita, Salonta şi Aleşd cu aparatură de radiologie şi ecografie de ultimă generaţie, parţial pentru "legarea" acestora la UPU din Spitalul Judeţean Oradea. 

După implementarea proiectului, cele mai multe cazuri vor putea fi tratate direct şi mai rapid, nu trimise la Oradea, cum se întâmplă acum. Practic, medicii orădeni vor putea consulta de la distanţă pacienţii din celelalte spitale sau vor putea exprima o a doua opinie, sistemul permiţând inclusiv ca asistentul de radiologie de la Oradea, de pildă, să declanşeze aparatul de la Beiuş.

Pe de altă parte, posturile vacante de medici de la CPU din Beiuş urmează să fie transferate la UPU din Oradea. În acest fel, medicii angajaţi vor lucra, de fapt, la Oradea, urmând să fie detaşaţi prin rotaţie la Beiuş. "Dacă reuşim să-i convingem pe oameni că pot fi trataţi corect şi acolo, va fi un câştig şi pentru ei, şi pentru spital, care va putea evolua. Eu zic că e calea cea mai bună", crede şeful SMURD-UPU Bihor, promotorul celor două proiecte. Cel puţin pentru bolnavii din zona Beiuşului, care nu vor mai fi plimbaţi inutil la Oradea...


ELICOPTER PE TEREN
A fost odată un heliport

Construit în 2015, heliportul de la marginea oraşului Beiuş a fost realizat printr-o investiţie a unei companii private, parteneră a SMURD la nivel naţional. Administrată de Primăria Beiuş, platforma a fost autorizată de Autoritatea Aeronautică în 2016, fiind o vreme singurul heliport autorizat din judeţ.

Autorizaţia, însă, n-a mai fost prelungită, din cauza lipsei de implicare a edililor, care au invocat lipsa fondurilor necesare pentru a întreţine platforma, dar şi faptul că amplasamentul, situat la 5 kilometri de oraş, este prea departe de spital, iar drumul neasfaltat trece peste o cale ferată, fapt ce ar îngreuna deplasarea ambulanţelor, chit că pe acolo circulă doar două trenuri pe zi.

Deşi au promis că vor construi alt heliport, acest lucru nu s-a întâmplat, iar de doi ani elicopterele SMURD, care zboară de cel puţin trei ori pe săptămână la Beiuş pentru a prelua pacienţi în stare gravă, trebuie să aterizeze fie pe stadion, fie să folosească un câmp.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3164 RON
  • 1 EUR = 4.7524 RON
  • 1 HUF = 0.0143 RON