URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2017, 08:03

Oradea pur şi simplu. Cum arată orădenii în ochii "străinilor": săritori, dar speculanţi, şi gospodari, dar snobi

Oradea pur şi simplu. Cum arată orădenii în ochii 'străinilor': săritori, dar speculanţi, şi gospodari, dar snobi EXEMPLUL PERSONAL. Manager al unei companii cu aproape 3.000 de angajaţi, Cristian Gulicska (foto) este orădean de 4 ani şi vrea nu doar să rămână, ci şi să sprijine schimbări pe care le consideră "extraordinare". Împreună cu 200 de colegi, directorul a lucrat voluntar timp de două săptămâni, construind locuinţe pentru 30 de familii de orădeni
Oradea pur şi simplu. Cum arată orădenii în ochii 'străinilor': săritori, dar speculanţi, şi gospodari, dar snobi MAGNET TURISTIC. Venită din Capitală, Georgiana Ivaşcu (foto) spune că "Oradea are foarte multe de oferit", motiv pentru care mulţi prieteni vin s-o viziteze în minivacanţe. "Îi duc prin oraş şi toţi văd că este îngrijit. În Turnul Primăriei cred că am fost de cel puţin 10 ori, în Cetate de 15", spune ea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Grăbiţi, prinşi în rutină, atât de obişnuiţi cu oraşul încât uneori observă noutăţile după ce se perimează, contestatari ori dezinteresaţi faţă de ceea ce nu-i afectează direct şi personal, orădenii se privesc rar în oglindă. Cum sunt ei şi cum le este oraşul văd uneori, mai detaşat, cei cărora Oradea le-a plăcut atât de mult încât s-au făcut, la rându-le, orădeni.

BIHOREANUL a notat opinii ale unora dintre locuitorii oraşului stabiliţi aici din alte regiuni, păreri ce compun un altfel de portret al orădenilor şi al urbei care le-a devenit "acasă".

"Socrii au început să mă iubească"

Bogdan Babalău-MaghiarClujeanul Bogdan Babalău-Maghiar (foto) s-a mutat în Oradea cu 3 ani în urmă, împreună cu soţia, o orădeancă absolventă de Babeş-Bolyai, cu care e căsătorit de 11 ani. De la mutare, "socrii au început să mă iubească pentru că le-am adus fiica înapoi", s-a confesat BIHOREANULUI tânărul, reprezentant al unei agenţii cu capital elveţian care recrutează personal şi gestionează resurse umane.

Firma activa aici şi înainte, dar în sens unic: racola profesionişti pentru oraşe mai mari, însă de o vreme migrarea s-a inversat: acum se caută oameni care să lucreze pentru tot mai multele companii de aici. "Oradea este un oraş mai promiţător decât Clujul. Acolo multe chestii sunt "luate", aici este loc pe piaţă, indiferent de domeniu. Oraşul e în plină dezvoltare".

Deşi cunoştea Oradea din desele vizite la socri, înainte de mutare a analizat oferta. Deformaţie profesională! "Am evaluat Oradea din punct de vedere economic, atunci tocmai se clasase pe locul IV în Top Forbes al oraşelor din România în care să faci afaceri. Acum e mai sus".

"Bine gospodărit"

Decisive au fost perspectivele de viitor, dar şi condiţiile deja existente. "În Cluj traficul e dezastru, îţi ia 2 ore să străbaţi oraşul. În Oradea, deşi am venit când se lucra la Piaţa Unirii, este mult mai fluent. În centrul Clujului găseşti parcare cu noroc, aici nu trebuie să dau ture", spune Bogdan, al cărui birou este, totuşi, în plin centru. În alegerea sa au contat, de asemenea, apropierea de graniţa vestică şi aeroportul, a cărui modernizare a atras companii low-cost cu destinaţii atractive.

Oradea este un oraş nu doar frumos, ci şi îngrijit, zice Bogdan, "bine gospodărit", mai ales după înnoirile din Cetate, de la Ciuperca, după refacerea Pieţei Unirii, deschiderea Aquaparkului şi reabilitarea clădirilor din centru. "Colegii din ţară care vin aici spun că este extraordinar. Cei din afară văd Oradea cu ochi mai buni decât orădenii, care sunt excesiv de critici. Paradoxal, totuşi, au o părere foarte bună despre ei comparativ cu românii din alte zone, chiar dacă, pe de altă parte, au şi complexe de provinciali".

"Mentalitate de bişniţă"

Bogdan e convins că Oradea va "duce" mult de acum încolo, principalul argument fiind expansiunea industrială, care determină dezvoltarea întregului oraş. Dar multe alte sectoare au nevoie şi ele de îmbunătăţiri. Un exemplu la îndemână e cel al restaurantelor. "Există localuri bune, dar nu au ceva special. Unele şi-ar putea contura un anume profil, care să le diferenţieze de altele, cu meniuri şi muzică adecvate, jazz, lăutărească... Sunt bani în Oradea, dar nu sunt puşi în mişcare, mulţi proprietari nu investesc din zgârcenie".

De fapt, a constatat tânărul, oamenii de afaceri orădeni nu prea inovează, ci mai curând speculează. "Văzut din afară, oraşul pare să aibă o mentalitate occidentală, dar nu-i aşa. Încă există mentalitate de bişniţă. Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar şi în afaceri se vede. Aici se călăreşte valul. Merg bine transporturile? Toţi îşi fac firme de transporturi!".

Conservatorismul transpare până şi din preferinţele pentru vacanţe. Orădenii mai înstăriţi călătoresc invariabil la Budapesta, Viena, Praga, alţii îşi repetă concediile în Grecia şi Turcia. Ce ar fi de făcut pentru lărgirea orizonturilor? "Mie îmi place mult ce face Teatrul Regina Maria, dar Oradea trebuie să investească mult mai mult în educaţie şi cultură. Doar aşa se poate schimba mentalitatea oamenilor".

Una caldă...

Florina IordănescuFlorina Iordănescu (foto) a venit în Oradea, cu soţul şi cei doi copii, primăvara trecută, odată cu deschiderea unui mare magazin de bricolaj al cărui manager este. După ce ani întregi a condus unităţi în mai multe oraşe, de Oradea s-a îndrăgostit la prima vedere. Motivele? Frumuseţea reîmprospătată a palatelor, Piaţa Unirii, parcurile, traficul, dezvoltarea economică şi administraţia locală. "Nu vreau să fac politică, dar e inevitabil. Orice comparaţie cu alte oraşe mari este în favoarea Oradiei. Chiar şi faptul că în piramida din Primărie sunt toate serviciile la un loc şi oamenii nu sunt puşi pe drumuri mi se pare foarte wow!".

În opţiune au mai cântărit poziţia geografică şi oferta "neaşteptat de mare" pentru petrecerea timpului liber: "Suntem aproape şi de graniţa de vest, şi de munţi. Mergem la teatru, la alte spectacole, la cele de balet şi de operă chiar am fost surprinsă să văd că sălile sunt pline, mergem la evenimente în aer liber, la baschet, unde suntem adesea în galeria CSM".

... una rece

Florina vede, însă, şi minusuri ce ţin tot de conservatorism, de lipsa de inspiraţie sau poate de cea a îndrăznelii: "Există terenuri de fotbal şi săli de fitness, dar nu şi pentru alte sporturi, de exemplu pentru squash. Nu sunt cluburi pentru persoane peste 30 de ani, iar în cele care există îţi bubuie muzica în cap".

Orădenii, spune Florina, sunt calmi, prietenoşi, dar uneori şi greu de priceput: "În trafic, dacă eşti pe banda a doua şi semnalizezi că vrei la dreapta, te lasă fără să claxoneze", exemplifică ea. Pe de altă parte, când căuta o casă de închiriat în centru, proprietarii aveau pretenţii exorbitante, cerând chiar şi 2.000 euro pe lună. În final, a închiriat o casă în Sântandrei, unde vecinii au devenit primii prieteni ai familiei.

La muncă, însă, nu înţelege atitudinea unora. "Oamenii nu îţi cer ceva explicit, dar pe măsură ce le oferi mai mult consideră că li se cuvine şi mai mult. Din oficiu, pentru simplul fapt că sunt angajaţi, nu pentru ce, cât şi cum muncesc".

Universitatea, în urmă

Explicaţiile, crede Florina, trebuie căutate în educaţie. "Am văzut că Universitatea are multe specializări, dar nu ştiu în ce măsură sunt legate de piaţa muncii. Poate nu întâmplător mulţi tineri orădeni preferă facultăţile din Cluj. Cred că ar trebui ca şi Universitatea să se adapteze economiei locale, altfel producem specialişti fără căutare".

În privinţa asta, Bogdan e radical: "Universitatea din Oradea nu este la zi, şi nu doar în comparaţie cu UBB din Cluj, ci şi cu Emanuel, tot din Oradea, care organizează conferinţe şi cursuri interesante, pe teme actuale, de exemplu despre economia digitală. Universitatea de stat ar trebui să se upgradeze!".

Alţii cred, totuşi, că sistemul de învăţământ local poate oferi specialişti, mai ales dacă este cointeresat. Cristian Gulicska, venit acum 4 ani din Timişoara pentru a conduce o mare companie, spune că aceasta a avut peste 500 de studenţi în internship, motiv pentru care a decis să-i doteze Universităţii laboratorul Departamentului de Electrotehnică. Firma colaborează şi cu Colegiul Tehnic Traian Vuia, de unde vin elevi în practică, oferind la schimb renovarea şcolii şi începând, la fel, să-i doteze laboratoarele. "Am fost surprins că Primăria ne-a oferit şi un loc în Consiliul de Administraţie al şcolii, ceea ce poate strânge legătura între şcoală şi piaţa muncii", adaugă managerul.

Cei mai buni vecini

Ciprian PopescuOriginar din Bicaz, Ciprian Popescu (foto) s-a stabilit aici anul trecut, după ce o vreme a învăţat şi a muncit şi în Marea Britanie. Agent comercial la o firmă de distribuţie piese auto, bărbatul, care la mijlocul anilor ’90 făcuse o facultate la Oradea, spune că principala motivaţie a sa şi a soţiei, asistentă medicală, a fost tot una de natură economică.

"Am găsit Oradea schimbată radical. Clădirile sunt reabilitate, oraşul e ordonat, are o şosea de centură foarte bună şi multe drumuri care leagă cartierele. Viaţa e mult mai bună decât în Bucureşti, chiar dacă acolo veniturile sunt mai mari. Înainte să venim ne-am gândit şi la Cluj, dar aici infrastructura este superioară, iar Parcul Industrial în extindere. Ca om de vânzări, vă spun că îţi trebuie 2-3 săptămâni doar ca să-l explorezi", zice Ciprian.

Peste toate, bărbatul spune că îi plac bihorenii. Deocamdată familia sa locuieşte într-o casă închiriată în Nojorid, dar îşi construieşte una în Episcopia. "M-a surprins că în timpul lucrărilor vecinii mi-au oferit curent şi apă de la ei. În Moldova mentalitatea este să moară şi capra vecinilor". Unul dintre lucrurile pe care nu-l înţelege la orădeni este, în schimb, că se plâng de nivelul salariilor, dar nu discută deschis, pentru a le negocia, cu şefii. "Soţia lucrează la o clinică privată, dar are colege care stau pe salariul minim, pentru că nu au negociat".

Snobismul orădenilor

Păreri similare are şi Georgiana Ivaşcu, stabilită în Oradea cu 9 ani în urmă, când firma al cărei manager este deschidea, practic, Parcul Industrial. Inginer mecanic de profesie, a renunţat la posibilitatea de a fi cadru didactic la Politehnica din Bucureşti pentru a lucra la Centrul de cercetare tehnologică Renault, iar în Oradea conduce sucursala unei companii cu capital spaniol care produce piese auto pentru pieţele din România, Franţa, Germania şi chiar Mexic.

"Oradea are foarte multe de oferit. Îmi amintesc cum era când am venit şi văd cum este acum. Primăria a schimbat radical lucrurile, iar calitatea vieţii a crescut mult. Pe atunci, în parcările fabricilor erau mai mult biciclete, acum sunt pline cu maşini". Cu toate acestea, spune şi ea, orădenii sunt exagerat de critici: "Critica este bună, dar când este constructivă. Unii se plâng că din cauza unor lucrări nu au apă caldă, eu cred că ar fi de criticat dacă nu s-ar face lucrările".

Pe de altă parte, a remarcat directoarea, "există un snobism al orădenilor" greu de priceput. "Mulţi merg la cumpărături sau la ştrand în Ungaria, dar nu înţeleg de ce. Şi cei de la Renault se întreabă de ce românii aleg maşini străine, pentru că Dacia se vinde foarte bine în Europa, iar românii ar putea să-şi protejeze economia dacă ar alege un produs fabricat în ţară".

Mai ardeleni decât toţi

Mirabela ŢîmpăuDupă ce a lucrat o vreme în Bucureşti şi în Alexandria, bucovineanca Mirabela Ţîmpău (foto), directoare economică a unei mari firme de construcţii, spune că odată cu mutarea la Oradea, acum 2 ani, a simţit că intră într-o altă lume. În Teleorman era deprimant, iar în Capitală prea stresant, pierdea o oră la volan pentru a face 2-3 kilometri.

Primul lucru pe care l-a remarcat aici este frumuseţea oraşului şi faptul că are "neobişnuit de multe parcuri, chiar şi în cartiere", "oamenii nu-s aşa certăreţi ca în sudul ţării", iar administraţia aplecată spre nevoile cetăţeanului: "Când mi-am făcut aici propria firmă şi nu am avut toate actele la mine, funcţionarii mi-au explicat că le pot trimite şi pe mail".

Cu toate astea, nici ea nu înţelege "fiţoşenia" localnicilor. "Eu sunt mândră că-s bucovineancă, arăt asta şi când merg la cumpărături şi prefer să dau cu 1 leu în plus ca să cumpăr apă Bucovina şi lactate Dorna. Orădenii se ţin mai ardeleni decât toţi, dar le place numai ce vine din afară, fac cumpărături "dincolo" sau preferă importurile, chiar dacă alimentele noastre sunt mai sănătoase".

Obligaţi să se adapteze

Un alt nărav pe care l-a remarcat Georgiana Ivaşcu la orădeni este că nu prea le place noul dacă le afectează rutina şi, pe cât sunt de critici în unele împrejurări, pe tot atât de necomunicativi sunt în altele. "La spectacole, în general am văzut că orădenii stau ca de piatră, fără reacţie. La fel şi în fabrică, la şedinţe de bilanţ, când discutăm ce probleme au oamenii, ce cred că trebuie sau poate fi schimbat, nu spun nici că-s mulţumiţi, nici că-s nemulţumiţi".

Urmarea? Fără să-şi zică "baiurile", fie salariale, fie personale, unii pleacă pur şi simplu de la firmă. "Mai demult, politica noastră era să nu reprimim pe nimeni care a plecat, dar din cauza lipsei forţei de muncă ne-am adaptat şi pe unii îi mai reprimim", spune directoarea. Un semn de "orădenizare", probabil, dar totuşi, nu cel mai rău dintre ele...


DECAN DE VÂRSTĂ
"Paradisul pe pământ"

Raimondo ErcoleNumărul orădenilor îl sporesc nu doar românii mutaţi aici din alte regiuni, ci şi străinii. Unul cu totul atipic este italianul Raimondo Ercole (foto), care, spre deosebire de majoritatea conaţionalilor, n-a venit cu afaceri, ci convins că a găsit aici un "paradis pe pământ": "Oradea este frumoasă, are o istorie veche, natura este vie, oraşul liniştit, iar oamenii încă nu şi-au pierdut umanitatea. Poţi ieşi seara în oraş fără teamă", enumeră el câteva atuuri.

Specialist în telecomunicaţii, italianul a trăit în mai multe ţări, orădean fiind din 1994, când a venit din SUA cu soţia şi cei doi fii. Şi-a cumpărat o casă bătrânească în Ioşia, unde şi-a amenajat o grădină de legume şi un atelier de tâmplărie, şi o Dacia 1.310, înlocuită apoi cu un Logan, de care este foarte mândru. "Am făcut deja peste 500.000 kilometri, şi în Italia am fost totdeauna cu ea, este ieftină şi rezistentă", îşi laudă maşina.

Două lucruri nu-i prea plac, însă, la localnici: snobismul şi veşnica nemulţumire. "Mulţi vor să-şi etaleze posesiunile, să arate case mari, maşini străine, şi mulţi nu înţeleg că schimbările din oraş sunt bune. Eu le spun aşa: Oradea este cel mai bun oraş din România!", zice italianul, pătimaş.

În Oradea, Raimondo a fondat şi conduce Centrul Cultural Italian, care a oferit cursuri pentru învăţarea acestei limbi, a facilitat elevilor de la mai multe licee vizite în Italia finanţate de organizaţii din ţara natală, a oferit Primăriei studii pentru reabilitarea unor monumente şi chiar a lucrat voluntar la reabilitarea Pieţei Unirii. Tot fără plată, italianul lucrează şi la restaurarea unor biserici greco-catolice din judeţele Bihor şi Sălaj.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
ITALIANO VERO
Văd că nimeni nu zice nimic! Evident știu că e ăla de-a intrat în oameni in P.U.
Postat 26 Octombrie 2017, 22:56 de TDS
????
@CHRIS : Și eu pe-aici. Mă intreb de unde a venit Raimondo aici, ce a facut în State și ce l-aa atras atât de tare! Și cum a fost găsit de jurnaliști?
Postat 26 Octombrie 2017, 17:56 de TDS
Destul de exact articolul si impresiile, dar mici corectii:
"Orădenii se ţin mai ardeleni decât toţi" - Gresit! Nu ati fost la Cluj sa vedeti ca aia se cred capitala (Ardealului si in curs de cucerire a tarii) buricu pamantului, locul aparitiei big bang, a omului si raiul pe pamant. Nu degeaba l-au avut pe Funar cu declaratii ca Iisus era roman. Maine ei s-ar si rupe de Romania de dincolo de carpati, ca-catalanii. Acolo e fita mandria de buricu pamantului de nu poti vorbi de rau orasul fara sa risti a fi cat pe ce luat in bataie.
Postat 26 Octombrie 2017, 17:11 de unu
Oradea chiar are comunitate italiana, influenta lor in restaurante si afaceri.
E adevarat ca nu vor sa riste prea mult si e nevoie de a inova mai mult, dar nu as zice ca ducem lipsa de conservatorism (social): avem in orasul nostru pana si club de dezorientati ghei. Ce vreti, ca in cluj sa marsaluiasca in curu gol in mimarea actelor sexuale obscene pe strada in pride?
Postat 26 Octombrie 2017, 17:04 de unu
Pînă când vor fi orădeni aceste vinituri
.. mari șefi acum: până cînd multinaționala le va trage un șut în fund. Apoi, vor fi de exemplu, craioveni, un alt oraș cu mult mai fain decît se spune despre el și își vor da cu părerea de acolo.
Postat 26 Octombrie 2017, 15:53 de Oarecine
"rade ciob de oala sparta"
Un pic de decenta in exprimare nu ar strica, stimabile CHris. Da, poate ca sunt usor acide unele comentarii pe care le lasam pe aici, si da, probabil deranjeaza pe unii (cel putin pe sustinatorii primarului) dar adevarul nu poate fi ascuns.. Una e "realitatea" vazuta de un turist sau de un sudist venit dintre miticii lui dragnea si altfel vad lucrurile oradenii nascuti si crescuti in acest oras.
Postat 26 Octombrie 2017, 13:45 de User anonimizat
POSTACI anti orice
winnieindos si dihorputorean voi sunteti contra la orice. ati infiintat voi oradea de considerati pe cei care au venit in oras vinituri? e orasul vostru pe persoana fizica? daca nu, mai taceti dreaq din gura. ma mir ca nu a sarit inca sarca cu comentariile dar nu e tarziu inca. laudati-va cu ce faceti sau ce ati facut voi bun pentru oras inafara sa aruncati mizerii pe jos ca apoi sa va plangeti ca e murdar orasul si sa latrati in continuu. nici nu va dati seama cat sunteti de plictisitori cu prostiile astea care le tot vomitati pe-aici.
Postat 26 Octombrie 2017, 13:32 de User anonimizat
Snobi este exprimarea eleganta pentru ...
... "neamul de traista" care a intrat in Oradea dupa 1989, a pus stapanire pe majoritatea afacerilor, pe partidele politice si pe efortul de ruralizare a urbanului !?! Nu e majoritar, dar are in componenta o cantitate deloc neglijabila de peste 50.000 de vinituri inlocuitoare ... care au imputit locul si l-au umplut de praf !?!
Postat 26 Octombrie 2017, 11:18 de WinDos
advertorial marca PMO
Chiar asa o fi? Intrebatii si pe oradenii de rand care e parerea lor. Si mai intrebatii si pe cai care stau in cartiere de blocuri.. Majoritatea oradenilor locuiesc in cartiere de blocuri, inghesuite si nu stau la casa in Iosia, Santandrei sau Nojorid.. Cat despre "sa ne bucuram de lucrarile care se fac", ar trebui schimbat cu "lucrarile care nu se mai termina" si facute de firma "care trebuie"..
Postat 26 Octombrie 2017, 09:08 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON