URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 OCTOMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă tot găsesc distinşii politicieni timp să umble după "avioane" gen "homosexualii care-ţi fură copiii", ce-ar fi însă să umble după avioane la propriu? Dacă tot s-au călcat pe mândrie şi au decis să se înhame la căruţa referendumului, să repete figura şi în problema Aeroportului Oradea!
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu mă număr între cei care consideră că o convingere religioasă exclude o gândire liberală. Nu cred că a gândi liber(al) înseamnă să fii fără niciun Dumnezeu. Un exemplu notoriu este cel al chirurgilor care mărturisesc că se roagă înaintea intervenţiilor dificile. Şi reciproca e valabilă. Poţi fi ateu, dar cât se poate de retrograd. Prin urmare, recunosc, ca orice om de bun simţ, dreptul oricărui membru PNL de a fi acţionat conform propriei conştiinţe la recentul referendum pentru "familia tradiţională".
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Conferințele 11even, în care 11 oameni vorbesc câte 11 minute, sunt ca nunțile românești - nimeni nu îndrăznește să le facă mai scurte. Teorema care spune că ce e frumos durează puțin nu funcționează... Majoritatea vorbitorilor a dat impresia că tema conferinței, „La trecutu-ți mare, care viitor?”, nu a fost înțeleasă prea bine. Cei mai mulți au vorbit despre ei înșiși, lăsându-le spectatorilor sarcina de a extrage esența și de a construi puzzle-ul.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre felul în care gestionează autorităţile combaterea pestei porcine africane?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Recent, Curtea Constituţională a respins ultima obiecţie de neconstituţionalitate ce putea fi formulată de preşedintele României cu privire la ultima dintre cele trei "legi ale justiţiei", respectiv cu privire la legea de modificare a statutului judecătorilor şi al procurorilor. Ca urmare a acestui fapt, preşedintele este obligat să promulge modificările, care vor intra, cât de curând, în vigoare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele ma frecvente sunt meningita leptospirotică (manifestată prin dureri de cap, fotofobie, redoare a muşchilor cefei, simptome care se remit de cele mai multe ori), sindromul hepatorenal (cu icter şi mărire în volum a ficatului, cu posibilitate de evoluţie spre forme severe), manifestări hemoragice limitate (la nivelul gingiilor, conjunctivelor, mucoasei nazale etc.) sau grave (hemoragii digestive majore) şi insuficienţa renală.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Anxietatea este una din marile probleme psihologice ale secolului nostru. Alături de depresie, este subiectul cel mai des întâlnit în cabinetele de psihologie. Anxietatea variază de la om la om și se manifestă oarecum diferit ca intensitate în cazul fiecăruia.
10 Noiembrie 2017, 08:01

Oradea îngheţată: Încălzirea centralizată îi chinuia pe orădeni şi în anii comunismului

Oradea îngheţată: Încălzirea centralizată îi chinuia pe orădeni şi în anii comunismului "CETATEA DE LUMINĂ". Aşa era numită în presa anilor ´60 electrocentrala ridicată pe platforma industrială din Zona de Vest a Oradiei. Inaugurat în 1966 şi extins până în 1976 pe 24 hectare, cu o capacitate de 250 MWh, CET I a devenit sursa de electricitate şi încălzire atât pentru orădenii de la bloc, cât şi pentru întreprinderile din zonă. Suplimentar, în anii ´80 a fost construit şi CET II, pe strada Ogorului, azi demolat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre cele mai neplăcute amintiri ale românilor din anii ´80 este "raţionalizarea" produselor şi serviciilor, ca efect al deciziei dictatorului Nicolae Ceauşescu de a achita datoriile externe ale României.

Fie că erau nevoiţi să stea la cozi în faţa magazinelor de tip Alimentară, fie că li se întrerupea electricitatea şi dârdâiau în blocuri, locuitorii oraşelor erau prinşi într-o perpetuă luptă pentru supravieţuire. Dintre aceste privaţiuni, frigul din case era cel mai greu de suportat. Iar orădenii n-aveau cum să facă excepţie...

De la sobe la calorifere

Încălzirea centralizată a Oradiei are o poveste de peste o jumătate de veac. Necesitatea adoptării acestui sistem a apărut în anii ´60, când începea construirea marilor cartiere de blocuri din Rogerius şi Splaiul Crişanei. În oraş mai erau blocuri, dar locatarii din imobilele mai vechi - de pe străzile Magheru şi Republicii - încă se încălzeau de la sobe.

Iarna 1958/1959 oferea priveliştea unui oraş unde numărul caselor prevala, iar din acoperişurile blocurilor, toate cu hornuri, ieşea fum gros de cărbune ori lemne arse. Construit pentru a deservi cu abur tehnologic noua zonă industrială din Şoseaua Borşului, CET-ul orădean a fost amplasat astfel încât curenţii de aer să ducă peste câmpuri fumul înecăcios de cărbune. În subsidiar, după modelul oraşelor din vest, centrala furniza apă caldă şi căldură cartierului Rogerius, populat cu muncitori aduşi să construiască blocuri sau să lucreze în fabricile de pe platforma industrială.

Lipsuri de tot felul

La noi, însă, sistemul a creat probleme chiar de la început. Conform documentelor din Arhivele Naţionale, în iarna 1966/1967, după câteva luni de la darea în folosinţă a primului agregat, în CET I aveau loc lunar aproximativ 10 avarii. Fiind remediate totdeauna doar parţial, uneori prin "cârpirea" instalaţiilor, defecţiunile au persistat ulterior fără încetare.

Acestei probleme i se adăuga şi cea cauzată de proasta calitate a cărbunelui folosit. În 1980, şefii Consiliului Popular al judeţului (Consiliul Judeţean de atunci) arătau că 20-25% din cărbunele adus de la Voivozi pentru alimentarea CET era pur şi simplu steril, fără putere calorică. Cazanele crăpau mereu şi, în plus, capacitatea de depozitare a păcurii era insuficientă. Reparaţiile se făceau greu, pentru că piesele erau furnizate cu întârziere. De pildă, capetele de agregare necesare unei staţii de desecare au fost livrate la mai multe săptămâni după expirarea termenului.

Montate în grabă, repede şi prost, majoritatea conductelor de distribuţie erau neizolate sau insuficient izolate. Lucrări de întreţinere se făceau, dar de slabă calitate, mare parte a magistralelor II şi III având nevoie de reizolare încă din primii ani.

Ca şi când nu erau de ajuns problemele tehnice şi cele de aprovizionare cu păcură, acestea erau dublate şi de slaba aprovizionare cu cărbune. La începutul iernii 1982/1983, de pildă, în depozitul CET existau doar 55.000 tone de cărbune faţă de 215.000, cât ar fi fost necesar. Prin urmare, în acea iarnă s-a pus problema furnizării agentului termic doar cu ţârâita şi numai după ce temperatura exterioară a scăzut sub 5 grade Celsius.

Economii cu orice preţ

Ca să facă faţă problemelor de aprovizionare, acutizate după ce toate resursele financiare ale ţării au fost orientate spre plata datoriei externe, autorităţile au "raţionalizat" consumul, adică l-au redus sever. Consumatorii, fie că erau instituţii publice, fabrici sau blocuri, trebuiau să economisească electricitatea, apa şi căldura. Anual, exista un număr maxim de gigacalorii repartizat pe fiecare localitate, iar dacă nivelul era depăşit oficialii locali erau destituiţi.

În privinţa încălzirii, marii consumatori industriali erau primii sacrificaţi. În decembrie 1980, Întreprinderea de Materiale de Construcţii, care livra panouri prefabricate pentru construcţia de locuinţe, nu primise căldură timp de două săptămâni. Din acelaşi motiv, fabrica de zahăr a stat închisă toată luna ianuarie 1981. În secţii era frig, iar productivitatea muncii era afectată puternic.

Pentru a face economii, Partidul veghea ca orice spaţiu "lipsit de activitate" să nu mai fie încălzit deloc, măsura fiind aplicată şi în instituţii în zilele în care erau închise. Agentul termic era oprit sâmbăta (care era zi de lucru) şi furnizat doar de duminică seara, pentru ca luni încăperile să fie dezmorţite. Unele întreprinderi au început să folosească apa caldă din returul caloriferelor şi au încercat inclusiv combustibili alternativi, cum ar fi deşeurile sau anvelopele uzate.

Gheţăria de la bloc

Blocurile, deşi noi, erau ineficiente energetic, aşa încât căldura se pierdea prin uşile şi ferestrele montate strâmb. Majoritatea erau construite din panouri mari din beton armat, astfel că erau reci, pline de condens şi cu pereţi interiori mucegăiţi. Au existat şi cazuri în care noile blocuri erau date în folosinţă chiar fără să fi fost racordate la utilităţi.

Cum caloriferele din apartamente au fost proiectate pentru temperaturi maxime de 18 grade, raţionalizarea energiei termice a făcut ca în locuinţele orădenilor să se înregistreze temperaturi între 6 şi 15 grade. În iarna 1980/1981, în Nufărul nu au fost în apartamente mai mult de 10-12ºC. În acelaşi timp, costul agentului termic a crescut constant, costurile cu întreţinerea unui apartament cu trei camere ajungând să se ridice la circa 500 lei, echivalentul unei rate pentru o maşină Dacia, în condiţiile în care salariile erau undeva în jurul a 2.000 lei.

Deşi jumătate din oraş era termoficat, încălzirea se furniza cel mult 4-5 ore pe zi, în anumite intervale orare: o oră-două dimineaţa, o oră după-amiaza şi 2 ore seara. Asta în teorie, căci programul n-a fost respectat niciodată. Întreruperile zilnice în furnizarea energiei electrice, dispuse din raţiuni de economie, au contribuit şi ele la frigul din apartamente. Caloriferele nici nu apucau să se dezmorţească până ce furnizarea agentului termic era oprită din nou, aşa că instalaţiile se uzau mult mai repede decât dacă alimentarea ar fi fost continuă.

Alternative

Populaţia era tot mai nemulţumită, după cum arată numeroase rapoarte ale Securităţii, existente şi acestea în arhive, şi tot mai mulţi orădeni voiau să renunţe la bloc pentru a se muta în case, unde puteau folosi sobe. Ca să se încălzească, fiecare se descurca cum putea.

În general, oamenii porneau aragazul, dar cum în Oradea se foloseau buteliile, greu de găsit şi ele, era o soluţie provizorie. Cam singura, deoarece la un moment dat în magazine nu se mai găseau nici reşouri ori aeroterme, tocmai pentru ca oamenii să nu consume curent. Cei mai fericiţi erau cei care aveau sobe, dar şi aceştia numai dacă găseau lemne. Procurarea lor se putea face "la mica înţelegere", prin troc sau prin alte metode, mai mult sau mai puţin legale.

Un nou început

Sistemul centralizat de alimentare cu căldură şi apă caldă ar fi trebuit să fie un mare pas înainte pentru orădeni, spre civilizaţie şi urbanizare, dar cei care primeau apartamente la bloc au devenit rapid nemulţumiţi de modul în care era furnizată căldura. Însuşi faptul că până şi în ziua de azi nu se furnizează continuu căldură şi apă caldă se datorează felului în care au fost concepute acum o jumătate de secol reţelele, cu conducte de slabă calitate, care crapă periodic, şi care de la "bun" început nu erau izolate.

Sistemul centralizat de termoficare a continuat să dea bătăi de cap autorităţilor şi după 1990. Timp de încă două decenii, avariile de pe reţele şi fumul gros al CET-ului au completat peisajul hibernal în fiecare an. Capacitatea vechii centrale a scăzut la doar 65MWh, iar angajaţii Electrocentrale erau nevoiţi să repare săptămânal defecţiunile.

Abia cu mare întârziere, în 2010, cu mult după ce atât centrala, cât şi magistralele au depăşit scadenţa de funcţionare, s-a pus problema unor investiţii de anvergură pentru modernizarea sistemului. După dezafectarea vechii centrale, înlocuirea reţelelor de termoficare durează deja de trei ani, ceea ce enervează un oraş întreg. Dar altfel nu poate fi îndreptat răul originar...


EFICIENTIZARE
La vremuri noi, CET nou!

Defecţiunile tot mai dese şi tot mai grave ale CET I, coroborate cu spargerea continuă a conductelor magistrale, dar şi cu tot mai marile probleme de mediu provocate de poluarea generată prin arderea cărbunelui, au obligat municipalitatea să ia decizia construirii unei electrocentrale termice noi, aşa fiind aleasă varianta noului CET pe gaz (foto).

Acesta a fost construit în anul 2015 cu fonduri europene în valoare de 52 milioane euro, poluarea reducându-se aproape la zero. Pentru eliminarea pierderilor pe reţele, tot în anul 2015 a fost începută, şi tot cu fonduri europene, înlocuirea a peste 35 kilometri de conducte pe magistrale, ceea ce a redus atât numărul avariilor, cât şi pierderile până la consumator.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
DIFERENTE
@crisan: Evident că nu era bine pur și simplu! Dar mulți consideră că era mai bine prin comparație! Sunt superbe market-urile de azi dacă ai banii necesari! Și nu ți-a interzis medicul consumul excesiv de sorici, slană, piele de pui, MDM și E-uri! Era frig în case? DA! Acum e frig? DA! Erai urmărit de securitate? DA! Azi esti urmarit de SRI? DA! Puteai spune atunci ce gandeai? NU! Azi poți? Teoretic DA! Nu riști in principiu decât să fii făcut troaca de porci, mancator de mici si băutor de bere, frâna societatii capitaliste, oligofren, pacient cu nevoi medicamentoase stringente! Etc. Etc.
Postat 11 Noiembrie 2017, 11:59 de TDS
Care....?
Îmi poate zice acest complex caz a nației noastre?,și anume că majoritatea vor astea înapoi.Mai ales că cine am participat în acele zile din dec89 îl vroiam linșat pe acela pe care acum l-am vrea înapoi.Înțeleg frustrarea față de regimurile pseudo-democratice de după,dar chiar nu știm altceva,decât ce bine era atunci?Nu sunt exemple de societăți civilizate și normale în lumea ast?Mulțumesc
Postat 11 Noiembrie 2017, 09:42 de crisan
Motivele erau altele!
ii chinuia! Motivele erau altele. CET-ul comnist deservea industria, industrie care consuma cam 90% din capacitatea de atunci a CET-tului si prostovanul de Ceausescu s-a gandit sa faca economii din consumul populatiei, in rest era o risipa de neimaginat azi! Doar sc termoficare sa Oradea mai risipeste energia termica cum se facea pe timpuri! Dar macar aveam oarece industrie, SERELE bubuiau la export, Amumina era o firma care concur pe plan mondial(alumina tabulara) Sinteze exista si ea, mobile se vindea in toata lumea,...... azi, azi bolovanul birtinez s-a ambitionat sa ne tina captive unui system idiot dar care convine politrucilor aflati ca conducerea comunitatii locale(sindicate de manipulate, posture fierbinti pentru pepule, pepuli, afaceri bani,...) toate pe spatele oradenilor. PMO si toate unitatile subordinate mustesc de angajate pe baza pe nemotenie cu birtinezul si acolitii! raportule cam de 1 cu sapa 3 cu mapa, te mai mira costurile cu utilitatile????? NU!
Postat 10 Noiembrie 2017, 20:43 de scortosul
Votati comunistii! = solutia la incalzirea globala. Pardon, schimbarile climaterice.
Ma bucur ca cineva a studiat arhivele si prezinta istoria corect ("dictatorul Ceausescu" si nu "marele lider Ceausescu"), dar imi pare rau ca altii de suparare pt deranjul investitiilor si anti-Bolojan ar fi in stare sa spele de pacate sistemul comunist si sa nege adevarul istoric.
Postat 10 Noiembrie 2017, 18:31 de unu
HABAR N-AM!
@suporter_oradean: Am citit cărți în condiții normale! Căldură aveam de la sobe! Aveam video și muzică occidentală! Norocul meu ( ghinionul altora. ) ca am locuit într-o zonă cu nomenclaturiști, zonă în care nu existau întreruperi în furnizarea energiei electrice! Și, ce sa vezi, elev de 18ani fiind , nu am fost racolat de secu' pentru a deveni informator ( cum alții, pare-se , au patit-o!, așa zicea presa...)
Postat 10 Noiembrie 2017, 16:17 de TDS
Am inteles!
E un advertorial, dar are si un mesaj subliminal. Cine nu e invatat cu frigul din apartamente nu e un oradean adevarat!
Postat 10 Noiembrie 2017, 11:58 de pinonel
cititorul Tds
Cate carti ai citit la lampa cu petrol cand nu aveai curent in casa,cu manusile pe maini si cu caciula in cap in propia casa pe vremea maretului Ceausescu, tovarasul Tds ? aaa, da... tot bolovan sau cum zici tu Big era de vina.....
Postat 10 Noiembrie 2017, 11:50 de suporter_oradean
LIMBA
Unele dintre...este?! Măi Cristiane, atât de grea e gramatica limbii române ? Mai dă-mă...... Frecventați " nește " cursuri , poate se prinde ceva !
Postat 10 Noiembrie 2017, 10:47 de TDS
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Accident pe Calea Borşului: Ambulanță în misiune, lovită de un Ford și proiectată într-un TIR. Două persoane au ajuns la spital (FOTO)
 • Sprijin pentru persoanele cu dizabilităţi. A fost lansată filiala orădeană a asociaţiei 'Ridică-te şi umblă' (FOTO)
 • Luceafărul s-a revanșat: 4-1, sâmbătă, acasă cu CS Balotești! (FOTO)
 • Cetate 'de vânzare': Cetatea Oradea continuă să fie slab vândută, în ciuda atuurilor care o fac unică în Sud-Estul Europei (FOTO / VIDEO)
 • Ziua oraşului, în IMAGINI. Cele mai frumoase instantanee de la festivităţile dedicate Oradiei (FOTO)
 • La mulți ani, Oradea! Festivități mai bogate ca oricând, de Ziua Orașului, cu paradă militară, artificii și cadouri tricolore (FOTO / VIDEO)
 • O nouă victorie pentru handbalişti: CSM Oradea - AHC Potaissa II Turda 30-27 (FOTO)
 • De ziua Oradiei: Portretul unui primar român şi cel al unui primar maghiar, pe faţada Primăriei (FOTO)
 • Oradea s-a gătit de sărbătoare. Vezi cum a fost împodobit oraşul pentru a marca 100 de ani de la Declaraţia de independenţă! (FOTO)
 • Fostul ministru tehnocrat Dragoş Pâslaru, la Oradea: Partidul „lui Cioloş” va cere românilor să-l voteze „pentru a construi”, nu din dezamăgirea creată de alţii (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON