URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Aprilie 2019, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit: În Joia Mare, i-am prins în flagrant pe pădurarii Ocolului Silvic Oradea umblând cu şpaga

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şpaga de Paşte

 "Sfânta" tradiţie: În Joia Mare, BIHOREANUL i-a surprins pe pădurarii Ocolului Silvic Oradea veniţi în şir la sediul instituţiei ca să-şi cadorisească şefii cu pălincă, vin şi miei. Cu toate că şi silvicultorilor li s-au mărit lefurile, ca tuturor bugetarilor, tocmai ca să fie integri, şefii instituţiei au impus într-o şedinţă ca fiecare pădurar să cotizeze de Paşte cu carne şi băutură, reporterii imortalizându-i atât pe cei care dădeau, cu aerul că-şi fac datoria, cât şi pe cei care primeau, cu sentimentul că li se cuvine, unele dintre daruri urmând să fie date "mai departe", către alţi şefi şi instituţii

Oradea Chix Report

Cea mai premiată aplicaţie online a Primăriei, Oradea City Report, prin care locuitorii pot reclama neregulile din oraş, dă rateuri pe linie. Orădenii se plâng că OCR preia petiţiile cu întârziere, că funcţionarii îi pasează la alte instituţii ca să scape de sarcini, iar o parte din petiţii sunt trecute în mod nejustificat la "rezolvat" doar pentru ca Primăria să dea bine la imagine.

"Fraţi" iertaţi

Nouă înfrângere pentru DNA Oradea: Justiţia a spulberat dosarul privind corupţia instaurată în Poliţia Bihor "de jos până sus", adică până la fostul şef Liviu Popa. După ce în 2017 procurorii anticorupţie l-au inculpat pe chestor împreună cu ofiţeri şi agenţi din zona Beiuş, dar şi cu judecătorul Ovidiu Galea şi o funcţionară de la Protecţia Mediului, judecătorii Curţii de Apel Timişoara au hotărât achitarea tuturor, pe motiv că faptele fie nu au fost probate, fie nu au fost săvârşite "cu vinovăţia prevăzută de lege".

Vorbe goale

Dotarea Centrului Oncologic cu al doilea accelerator pentru radioterapie, prilej de dispută între ex-ministrul PSD Florian Bodog şi Dacian Foncea, managerul liberal al Spitalului Municipal. Pentru că Bodog şi-a arogat realizarea achiziţiei, Foncea a dezvăluit că aparatul are doar o configuraţie de bază, upgradarea sa urmând să coste încă aproape 1 milion de euro.

Afacerea "Certificatul" 

Termoficare Oradea este singurul operator din ţară care face bani grei din certificatele verzi. Primarul Ilie Bolojan i-a ajutat pe edilii liberali din Timişoara şi Motru să-şi salveze CET-urile de la faliment, mandatând Termoficare să le împrumute certificate GES, într-o afacere care în 6 luni va aduce societăţii orădene un profit de 420.000 euro.

Leac pentru chiulit

Voluntar, psihologul Răzvan T. Coloja a creat un site pe care adună cursuri, cărţi, filme şi alte resurse electronice folositoare studenţilor de la Ştiinţe Socio-Umane. Un real ajutor pentru tineri, platforma StudentHelp poate fi accesată doar din sediul facultăţii, iniţiatorul dorindu-şi astfel să-i determine pe tineri să nu mai chiulească.

Atacul husarilor

Solidară cu episcopul imoral, UDMR Bihor coboară discursul public la limita de jos a civilizaţiei. Dornici să îi ia apărarea episcopului reformat Csűry István, acuzat de adulter, politicienii maghiari se războiesc prin comunicate cu BIHOREANUL, pe care-l fac "ziar de scandal, mizerabil, legat de serviciile secrete".

TIMP LIBER
"Parada" cărţilor

După ce a găzduit festivităţi spectaculoase cu sute de soldaţi, tunuri, TAB-uri şi elicoptere, dedicate împlinirii a 100 de ani de la eliberarea de sub regimul bolşevic maghiar, Oradea se pregăteşte să-şi invite locuitorii la un altfel de eveniment, mai liniştit, dar totuşi important. Este vorba despre Târgul Gaudeamus, care va ajunge pentru a şasea oară în centrul urbei, la început de mai.

ORADEA NOASTRĂ

Cântă, Cinka Panna!

Indiferent că sunt săraci sau bogaţi, ţiganii se înveselesc la un acord lăutăresc, aşa cum se cântă de sute de ani în familiile lor. Muzica i-a însoţit mereu în drumurile lor, iar adesea chiar cântecele lui Cinka Panna.

Puţini orădeni ştiu, dar cartierul ţigănesc căruia îi spun neaoş "Ţincapana" a fost botezat astfel în amintirea unei lăutărese care, în secolul XVIII, a cucerit toată Ungaria cântând la vioară. Atât de pricepută era încât fusese chemată să cânte chiar şi la curtea împărătesei Maria Tereza. Şi, cel mai probabil, şi la Oradea...

Fără igluuri

Orădenii obişnuiţi să depună resturile reciclabile în containerele tip clopot anume amplasate pe străzile oraşului trebuie să se reorienteze. Pentru că Eco-Rom, asociaţia care plătea colectarea deşeurilor din aceste recipiente, nu şi-a mai achitat obligaţiile financiare, Primăria a decis să le ridice de pe străzi. În locul lor, municipalitatea va pune alte recipiente similare. De data aceasta, ale oraşului...

La plimbare cu Alex

Poftiţi la aventura orădeană! Aşa îi ademeneşte pe localnici şi pe turişti Alex Trandafir, un licean în vârstă de 17 ani care organizează tururi ghidate prin centrul oraşului. Anume gândite chiar de el, vizitele sunt un periplu în care curioşii află cum s-au construit clădirile Art Nouveau şi cine au fost oamenii de seamă ai oraşului.

Alex face ghidaj turistic voluntar şi gratuit, pentru că este pasionat deopotrivă de turism şi de Oradea. În plus, e un profesionist, deoarece are deja atestatul de ghid turistic. Ştie de pe acum că acesta este domeniul în care vrea să lucreze şi e convins că oraşul său natal are un viitor strălucitor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON