URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 August 2012, 08:08

Cu curu-n nuferi: rezervaţia din 1 Mai, loc de bălăceală pentru puradei

Cu curu-n nuferi: rezervaţia din 1 Mai, loc de bălăceală pentru puradei PĂZEA LA PAZNIC. Deşi primeşte un salariu nu tocmai de lepădat ca să păzească rezervaţia cu nuferi de romii cărora le e şef, bulibaşa Petre Hendre (foto) le dă drumul puradeilor să se spele în apa termală. Ori ţine mult la igiena celor mici, ori efortul de a închide un lacăt e prea mare...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ţinut în braţe de şeful său direct, un bulibaşă cu statut de funcţionar public îşi bate joc şi de banul, şi de bunul statului.

Angajat al Muzeului Ţării Crişurilor (MŢC) din Oradea ca paznic al Rezervaţiei Naturale Pârâul Peţea din 1 Mai, omul le dă liber puradeilor din colonie la bălăceală în lacul termal, iar coetnicilor le permite să-şi scoată dobitoacele la păscut de nuferi. Aşa a ajuns rezervaţia de două ori unică în Europa. Ca singurul loc unde nufărul termal creşte în condiţii naturale de milioane de ani, dar şi unicul loc unde te poţi spăla cu el pe fund...

Educaţie ţigănească

În 1999, Muzeul Ţării Crişurilor şi-a colorat organigrama. Petre Hendre, vătaful coloniei ţigăneşti din Rontău, a fost angajat "la stat", paznic peste lacurile cu nuferi termali. Gestul a fost justificat prin faptul că romii din vecinătate agresau cel mai frecvent habitatul protejat. Cum cel mai potrivit să-i stăpânească părea a fi bulibaşa, conducerea Muzeului l-a luat în leafă, dându-i sarcini să întreţină şi să supravegheze rezervaţia. Pentru asta, Hendre primeşte în mână 780 de lei lunar. Doar că, în loc să-şi educe "supuşii" din colonie, omul îi lasă să-şi facă voia în arealul ocrotit de lege.

14 iulie, ora 20:10, lacul cu nuferi, zona Perla. Pe podul de vizitare, vreo 15 turişti fotografiau de zor. Punctul de atracţie nu erau nuferii abia înfloriţi, nici apusul de soare ce-i îmbăia într-o lumină caldă, ci trei puradei care se zbenguiau, în fundul gol, în lacul termal, printre florile monument al naturii. Lacătul de pe poarta de acces în rezervaţie atârna într-un singur belciug. Dedesubt, un anunţ: "Intrarea străinilor interzisă".

03 aurel chiriac.jpgDouă zile mai târziu, după ce a primit câteva asemenea poze, directorul MŢC, Aurel Chiriac (foto), a descins în rezervaţie, însoţit de muzeografii Secţiei Naturale, cei care se ocupă nemijlocit de zona ocrotită. Printre ei, şi Vasile Danciu, responsabilul ştiinţific al rezervaţiei, şeful direct al lui Hendre. Chiriac l-a urecheat serios pe paznic, avertizându-l să ţină sub lacăt rezervaţia. În replică, bulibaşa a ameninţat cu demisia, dar Danciu a sărit să-l calmeze şi l-a convins să rămână.

Recidivistul

Cum s-a corectat Hendre, BIHOREANUL a constatat miercurea trecută, la faţa locului. Poarta de intrare în perimetrul lacurilor era din nou deschisă, iar lacătul pus tot într-un belciug. În rezervaţie, un grup de turişti, la plimbare. "Am mai intrat şi ieri, şi alaltăieri. Uşa e mereu deschisă", zice un bătrânel.

Abordat de reporter, Hendre recunoaşte că a călcat pe bec, dar nu pare deloc afectat. Ba, vrea să şi continue în acelaşi stil. "Io las şi de-amu încolo lacătu' deschis. Aşa ar trebui să rămână: poarta fără lacăt şi noi să fim oameni. Da' în România nu e educaţie!", zice, sfătos, bulibaşa nuferilor. Cât despre puradeii de zilele trecute, "io nu ştiu cine-or fost ăia"...

Bulibaşă cu protecţie

03 Vasile Danciu.JPGŞeful direct al bulibaşei, Vasile Danciu (foto), cel care îi dă instrucţiuni şi ar trebui să verifice modul în care le duce la îndeplinire, a avut o reacţie vădit părtinitoare la adresa acestuia, invocând chiar o absurdă teorie a conspiraţiei menită să-l debarce pe Hendre din funcţie. "E clar că-i premeditat! Hendre e urmărit". În discuţia nervoasă cu reporterul, angajatul Muzeului a contestat până şi autenticitatea fotografiilor cu puradeii, iar despre poarta deschisă a spus în sictir: "Poate că s-a stricat lacătul...". Cireaşa de pe tort a fost însă discuţia telefonică din final, în care mai nu-i dădea ordine directorului său: "Am crezut că-i vorba despre rezervaţie, dar e clar că se urmăreşte altceva. Te rog să-i interzici ziaristului să publice aşa ceva!".

Aurel Chiriac nu este nici el încântat de acuzaţiile ce i se aduc lui Hendre, dar măcar nu-i ţine partea. "A fost angajat tocmai pe considerentul că, fiind liderul coloniei, îi va ţine în frâu. Trebuia să fie un factor tampon. Şi-a dovedit utilitatea într-o anumită măsură, altfel rezervaţia era la mâna romilor. Nu ştiu exact de ce a rămas rezervaţia nepăzită, însă voi afla. Dacă Hendre nu şi-a făcut datoria conform fişei postului, îl schimb!", promite directorul.

Până atunci, rămâne gustul amar al unei zicale vechi de când lumea. "Ţiganul, tot ţigan: dă-i un deget şi-ţi ia toată mâna". Sau toată rezervaţia...


PROIECT DE REFACERE
Ochiul Mare va fi vizitabil

Muzeul Ţării Crişurilor a demarat, recent, un proiect, susţinut din fonduri proprii, de curăţare şi igienizare a arealului Rezervaţiei Naturale Pârâul Peţea, pentru a păstra habitatul specific. Lucrările includ defrişarea vegetaţiei parazitare şi invazive, a malurilor lacurilor, îndepărtarea speciilor de vegetaţie acvatică de pe suprafaţa apei şi eliminarea gunoaielor. Proiectul se derulează sub îndrumarea specialiştilor Muzeului, iar costurile sunt de peste 6.000 lei. MŢC intenţionează ca, după igienizare, să deschidă publicului două secţiuni din rezervaţie, zona Ochiul Mare şi lacul din zona Perla, care vor fi vizitabile, cu ghidaj, în intervalele orare 10-13 şi 16-18. La finalul amenajării, Muzeul vrea să angajeze mai mulţi paznici.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
super
totul e in nota caracteristica. terenul pe unde au acces tiganii la lac e al unei cunostinte! iar primarele s-a oferit candva sa-l cumpere la bani de nimic. si pt ca nu l-a dat, a permis tiganilor sa construiasca case fara autorizatie pana pe marginea terenului si le-a mai facu tsi un trotuar tot pe terenul in cauza ca sa nu se innegreasca mai tare de noroi cand ies de la nuferi... nenea primarele, ai grija ca daca pica base al tau, te duci la fund ca plumbul! stiu ca vei citi. ti se aduna dosarele si-s multe...
Postat 16 August 2012, 16:32 de dacian
Lom
Romii sunt instigati de Basescu.
Postat 11 August 2012, 17:07 de Avaramu
Politicieni sunt vinovati - comedie
Asa e, Ponta e de vina, ba nu Crin, ho, stai c-am uitat, cred ca Basescu e implicat dar si Mang a plagiat aici... Cant de penibil suntem......
Postat 11 August 2012, 13:48 de Ioio
?
Adus de turci ? Tu habar n-ai ce vorbesti.
Postat 11 August 2012, 03:17 de @bio
@bio
Scuzele mele, atunci s-ar putea sa ai dreptate... dar oare se va sti vreodata cu certitudine acest lucru?
Postat 10 August 2012, 21:09 de 401
@401
Momentan nu vorbim de conditiile din tertiarul superior, de relictele incontestabile ca melcul termal, rosioara termala si de cateva specii de insecte. Da, apele termale au reprezentat un refugiu excelent in perioada glaciatiunilor cuaternare. Problema este nufarul termal, daca aceasta specie (?!?) descrisa de Turzso (undeva la inceputul secolului XX - prima semnalare fiind inca de la sfarsitul secolului XIX) este sau nu ramasita florei subtropicale precuaternare. Deja de la mijlocul secolului trecut au existat suspiciuni ca N.l.v.t. sa fi fost introdus de turci. Cel mai probabil intr-adevar a existat nufarul etrmal, dar aceasta s-a pierdut din cauza nufarului din Nil N.l.a. adus de turci (nota bene, exista ceva date paleo-palinologice dar ramane discutabil sa fie de la N.l.t.). Datele moleculare recente confirma aceasta ipoteza.
Postat 10 August 2012, 20:39 de bio
@Bbio
In aceasta zona candva era zona tropicala... apoi au venit erele glaciare, am ajuns ulterior o clima temperata etc... Acesti nuferi au supravietuit si perioadelor glaciare deoarece era apa calda, si sunt nuferi tropicali, e si normal sa fie inruditi genetic cu nuferii tropicali din ziua de azi, caci sunt o specie tropicala, dar nu cei din Baile Felix (nuferii nu lotusii), care sunt o alta specie.
Postat 10 August 2012, 20:10 de 401
@401
Mai draga, daca taceai filosof ramaneai. Suspiciunile vechi despre originea nufarului termal se cam confirma genetic.
Postat 10 August 2012, 18:28 de bio
AMENZI USTURATOARE
trebuie amendati drastic si poate se invata minte pulibasa asta.
Postat 10 August 2012, 17:09 de nuferi
cretini
suntem niste prosti! permitem unora ca Hendre asta, sa ne pazeasca de tigani! Hendre ala se caca unde si mananca! la fel si sefii lui.
Postat 10 August 2012, 15:25 de Mihaela
@bio
Tu ai baut ceva? Acela e Lotus de Nil, la care te referi tu, o cu totul alta specie, mai bine tacea-i.
Postat 10 August 2012, 15:10 de 401
ce vreti sa faca cu copii , sa i bata !!!
ce de ras sunteti nu gluma ce mai copii sunt vinovati de sufleul vostru hidos :))) sau de hotiile facute de PDL isti ani la rand, luati le vaita, omoaratii copii ca bolnavi nu mai au loc de ei :))) idioti!
Postat 10 August 2012, 14:28 de si ce vreti sa
ce vreti sa faca cu copii , sa i bata !!!
ce de ras sunteti nu gluma ce mai copii sunt vinovati de sufleul vostru hidos :))) sau de hotiile facute de PDL isti ani la rand, luati le vaita, omoaratii copii ca bolnavi nu mai au loc de ei :))) idioti!
Postat 10 August 2012, 14:27 de si ce vreti sa
@401
Nufarul termal nu este ceva special. Este nufarul din Nil adus inca de turci. Povestea cu relict tertiar a picat de mult. Lacul termal are extraordinara importanta exclusiv pentru melcul melanopsis si rosioara lui Racovita.
Postat 10 August 2012, 13:20 de bio
Mda
Ca se scalda puradeii in lacuri nu este o noutate, asta e aproape zilnic. Ca arata in ultimul hal lacurile, nici asta nu e o noutate, dar stau si ma intreb, cei ce sunt responsabili cu lacurile, chiar nu le pasa ce se intampla? Lacul de langa Perla, acolo nuferii sunt tot mai rari, la celalalt mai in amonte nu-i poti vedea de balarii, ca sa nu zic in aval cum arata Peta, chiar nu le este rusine? Chiar nu putem valorifica niste amarate de lacuri, si un parau? Chiar atata de rauvoitori pot fi, mi-e si rusine sa merg cu cineva sa-i arat lacurile de la 1 Mai, pentru ca doar acolo se gasesc nuferii termali, iar majoritatea nu stiu ca nu-s aceeasi specie ca cei din lacurile de la Felix.
Postat 10 August 2012, 13:15 de 401
judecata tiganeasca !!!
Na te-ai supt la carici !!! Prala io cred ca amu se razbuna popus si pe tine si pa lazare pentru ca ati votat cu PNL-ul si nu cu gasca lui . Iti aduci aminte ca va transmis ca amu ati belit p..a cu el !!! Asa ca poate poate va muta asta da tat la Cher !!!
Postat 10 August 2012, 12:35 de socares prala?
platiti de patroni
ati fost platit de patronii de la bai? hai sictir! nu din cauza tiganilor scade apa lacului! deviati cu totul subiectul real... forajele ilegale, patronii, boierii...!
Postat 10 August 2012, 09:05 de stv3
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON