URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Aprilie 2010, 11:15

Cum îşi umileşte statul cetăţenii: bolnavi, bătrâni, batjocoriţi...

Cum îşi umileşte statul cetăţenii: bolnavi, bătrâni, batjocoriţi... CA PE UN COPIL. De aproape un an, Lucia Ungureanu îşi petrece viaţa într-un scaun cu rotile. Medicii nici măcar nu pot spune dacă femeia înţelege sau nu ce se întâmplă în jurul ei, ceea ce îngreunează şi mai mult situaţia fiicei pacientei, care o îngrijeşte zi şi noapte ca pe un prunc lipsit de putere
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ce durere şi ce zbucium sunt în inima unui om când îşi vede mama ţintuită într-un scaun cu rotile şi fără a putea spune, măcar o dată, ce simte sau ce vrea?

Dar în sufletul unui bărbat, când îşi vede consoarta de-o viaţă transformată într-o legumă, mereu dependentă de cei din jur?

Soarta a făcut ca familia Ungureanu din Oradea să cunoască această suferinţă. Iar autorităţile, în loc să le uşureze situaţia, chiar le-o îngreunează, spunând că femeia e prea puţin bolnavă pentru a "merita" un banal certificat de handicap...

Moment de cotitură

11 Andrei ungureanu.jpgLucia Ungureanu are 72 de ani şi locuieşte în Oradea de când s-a născut. A fost contabilă toată viaţa şi s-a pensionat când a atins vârsta limită şi a avut acest drept. Activă din fire, nu se plângea de nimic. "Anul trecut, în dimineaţa de 2 mai, când s-a trezit, eu citeam ziarele. S-a dus la baie şi am auzit o bufnitură. Am mers să văd ce s-a întâmplat şi am găsit-o întinsă pe jos", povesteşte Andrei Ungureanu (foto), soţul femeii. A chemat o Ambulanţă, însă graba medicilor n-a mai ajutat-o cu nimic pe consoarta sa. Suferise un atac ischemic cerebral: circulaţia sângelui din creier i se blocase.

Femeia a stat mai bine de o lună în spital, din care o săptămână a fost în comă. Apoi a fost externată, pentru că medicii nu mai aveau ce să-i facă. "O treime din creierul nu-i mai funcţionează, fiindu-i afectată funcţia cognitivă. Adică raţiunea...", spune Adriana Ungureanu, fiica bolnavei. În plus, mama ei suferă de atunci de afazie mixtă totală, adică şi-a pierdut capacitatea de a vorbi, dar şi de a înţelege ce spun cei din jur.

Adevărul!

11 Adriana Ungureanu.jpgBolnavii de afazie rămân fixaţi pe un cuvânt. Adică, deşi nu mai comunică, un anume cuvânt le rămâne întipărit în minte şi îl pronunţă mereu şi mereu. Cum îşi aleg aceste cuvinte, medicii nu pricep. Lucia Ungureanu, de exemplu, pronunţă, de aproape un an, doar cuvântul "adevărul". "E singurul lucru pe care îl auzim de la ea. Câteodată simţim că înnebunim cu atâta "adevărul"...", spune Adriana Ungureanu (foto).

Ca să-şi ajute mama, a plătit un psiholog logoped, care timp de şase luni a făcut exerciţii de vorbire cu bolnava. N-a reuşit să obţină prea mari rezultate. O vreme, bătrâna mai spunea "aşa", dar acum nici acel cuvânt pare să nu-l mai ştie. Tot pe cont propriu, Adriana a angajat un kinetoterapeut. Însă nici acesta n-a putut să facă prea multe, pentru simplul motiv că bătrâna nu răspundea niciunei indicaţii medicale.

Speranţe spulberate

Lucia Ungureanu are zeci de foi cu rapoarte medicale, toate spunând acelaşi lucru: starea sa e irecuperabilă, nu va putea niciodată să se îngrijească singură şi are nevoie în permanenţă de un îngrijitor. Aşa că fiica bătrânei n-a avut de ales decât să renunţe la muncă şi să-i poarte de grijă, zi şi noapte.

Cu toate acestea, Adriana n-a cerut autorităţilor un certificat de handicap pentru ea. "Speram că-şi va reveni, dar am înţeles acum că nu sunt şanse", explică ea. Astfel, luna trecută s-a decis să ceară dreptul mamei sale, dar şi pe al ei ca îngrijitor, înaintând dosarul Comisiei Judeţene de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap. Nici nu şi-a imaginat că i s-ar putea refuza aceste drepturi. Dar, stupoare, aşa s-a întâmplat! "Am primit o foaie pe care scrie că nu se încadrează în criteriile medicopsihologice impuse de nu-ştiu-ce ordin. Nicio explicaţie în plus", zice femeia, revoltată. Ca şi cum, în faţa legii, mama ei ar fi perfect sănătoasă!

Prea puţin bolnavă!

Normativul invocat de Comisia Judeţeană este Ordinul comun 762 din 1992, actualizat în 2007, al Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, care stabileşte criteriile în funcţie de care se emit certificate de handicap.

BIHOREANUL a cerut Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor, în "ograda" căreia funcţionează Comisia, să explice această anomalie. Răspunsul? Consternant: Lucia Ungureanu este prea puţin bolnavă!

Conform criteriilor din Ordin, accidentele vasculare cerebrale cu deficit motor secundar unilateral şi afazie se încadrează în grad de handicap indiferent de vârstă şi statutul social numai în cazul în care sunt secundare unei malformaţii congenitale vasculare sau unei afecţiuni cardiace congenitale, hipertensiune arterială, afecţiuni hemoragipare, neoplazii", explică Ştefan Goţia, purtătorul de cuvânt al DGASPC Bihor.

Refuz pe lege

Altfel spus, Lucia Ungureanu ar fi primit certificatul dacă atacul ischemic ar fi survenit în urma unei alte boli. Dar cum ea era sănătoasă înainte, nu primeşte nimic. Goţia precizează că vina nu e a Comisiei, deoarece aceasta a deliberat exclusiv în baza legislaţiei. "Sunt de acord că e anormal, dar acesta e sistemul, nu avem ce face", spune funcţionarul, la fel de inflexibil ca medicii din Comisie.

În consecinţă, familiei Ungureanu îi rămâne doar să conteste situaţia la Ministerul Sănătăţii, în speranţa că cineva va sesiza cusurul legii. Deocamdată, cu legislaţia actuală, Adriana Ungureanu nu va fi ajutată pentru că a renunţat la serviciu ca să-şi îngrijească mama, şi nici bolnava nu va primi un leu în plus pentru a-şi asigura tratamentul. Ceea ce-l face pe orice om să se întrebe cine e mai handicapat: bolnavul sau sistemul?...


PRECEDENTE
Economie prin asuprire

De fiecare dată când politicienii îşi aduc aminte că ţara n-are bani, dau ordin să se strângă cureaua. De cele mai multe ori, cureaua se strânge însă doar pentru sărmani şi pentru bolnavi. Un certificat de handicap asigură bolnavului o indemnizaţie lunară, scutire de impozit şi un angajat personal plătit, aşa că tăierea acestor drepturi e de natură să economisească bani la buget...

BIHOREANUL a mai relatat în trecut cum mai mulţi bihoreni care au cerut prelungirea certificatului de handicap s-au trezit că au rămas fără, pentru că acelaşi Ordin din 1992 actualizat îi scotea în afara handicapului, deşi bolile lor erau aceleaşi de ani de zile. DGASPC explica atunci, la fel ca acum, că nu face decât să respecte legea.
Bolnavii scoşi din gradele de handicap trebuie să ştie însă că au dreptul la alte facilităţi, prevăzute în Legea 19/2000, privind sistemul public de pensii, şi în Legea 17/2000, privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice.

Prima lege permite unei persoane scoase din gradul de handicap să devină fie pensionar de invaliditate, fie pensionar de boală, pe baza aceloraşi acte medicale pe care le folosea şi pentru obţinerea certificatului de handicap. În acest caz, persoanele trebuie să se adreseze Casei de Pensii. Cealaltă lege obligă primăriile să acorde bătrânilor bolnavi inclusiv materiale sanitare gratuite şi să suporte jumătate din salariile rudelor care îi îngrijesc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
in sprijinul integrarii lor sociale si profesionale.
Cine se poate prezenta la comisiile judetene de expertiza medicala a persoanelor cu handicap adulte? Se pot prezenta la comisie si au dreptul sa fie examinate in vederea incadrarii in grad de handicap persoanele care prezinta deficiente fizice, senzoriale, psihice, mentale ce le impiedica sau le limiteaza accesul cu sanse egale la viata sociala, potrivit varstei, sexului, factorilor materiali, sociali si culturali proprii, necesitand masuri de protectie speciala in sprijinul integrarii lor sociale si profesionale. In cazul persoanelor nedeplasabile expertizarea se va face fie la domiciliul acestora, fie in baza referatului intocmit de medicul de familie sau de medicul specialist la care sunt luate in evidenta si a unei anchete sociale intocmite de organele in drept din care sa rezulte ca persoana este nedeplasabila.
Postat 24 Aprilie 2010, 15:59 de oana
da comisia are dreptate
conform legii trebuie sa faci dovada ca orice handicap recidiveaza inainte de 26 de ani adica din tinerete in rest este pensie de boala gar in cazul Dnei prezentata a fost perfect sanatoasa pena la implinirea pensiei de varsta, cititi legislatia nu atatai spiritele si induceti lumea in eroare....persoana handicapata este persoana car de copil are deficiente in ce priveste sitemul imunitar starea lui agravanduse an de an........in rest e pensie de boala......e logic.SANATATE! o persoana handicapata nici nu poate munci ca un om sanatos sa ajunga la pensie nu are randament.
Postat 21 Aprilie 2010, 16:49 de anca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON