URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 18 NOIEMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Este evident că, după marele război al tranșeelor cu pasaje subterane și girații îngropate, urmează  bătălia pentru parcări. Însă ideea de a lăsa pe mâna unui investitor specializat această afacere trebuie analizată cu foarte mare atenție, în niciun caz după sistemul „da, șefu’, am înțeles, să trăiți!”.
Zic şi eu
Adrian Cris
Duminică, prima oară în ultimii 30 de ani, am avut cu adevărat din ce alege la Preşedinţie, nu doar „răul mai mic”, ci şi binele, să zic aşa. Electoratul de dreapta (spre deosebire de simpatizanţii unor Dăncilă, Diaconu, Cumpănaşu etc, ale căror exigenţe sunt modeste) a acuzat, însă, o altă premieră, ruşinoasă: lipsa dezbaterii, a confruntării între pretendenţi...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Klaus Iohannis știe că nu e un tip șarmant cu electoratul. I-ar plăcea la maxim dacă n-ar trebui să interacționeze cu nicio ființă umană, să nu fie nevoit să zâmbească fals în fața camerelor, să nu dea mâna cu nimeni niciodată. Trecerea de la dezinvoltura balcanică a lui Băsescu la seriozitatea atât de neromânească a lui Iohannis a fost prea brutală pentru publicul larg, în ochii căruia președintele ar trebui să fie un tip de viață, chefliu, cu vicii, slobod la gură, cu râs zgomotos și cu inima bătând în ritm de manea...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine veți vota în turul doi al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, poprirea este operaţiunea prin care, prin intermediul unui executor judecătoresc şi în temeiul unui titlu executoriu, un creditor încearcă să obţină banii datoraţi de o altă persoană (a treia persoană) debitorului său. Procedura popririi presupune o adresă se înfiinţare a popririi emisă de executorul judecătoresc şi comunicată terţului poprit (care, de regulă este fie angajatorul debitorului, fie o bancă).
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diagnosticul de infarct miocardic acut (IMA) se bazează pe durerea toracică severă şi celelalte simptome (nelinişte, anxietate, paloare, transpiraţii), fiind completat de datele de laborator, electrocardiogramă şi tehnicile imagistice. Bolnavul cu IMA prezintă unele modificări sanguine nespecifice (creşterea numărului de leucocite şi a VSH) şi unele modificări specifice (creşterea cantităţii de enzime specifice muşchiului miocardic ca urmare a necrozei).
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
31 Octombrie 2019, 09:24

Beneficii... pe sărite: Tinerii orădeni, "interzişi" la stimulente acordate IT-iştilor chiar de Primăria Oradea

Beneficii... pe sărite: Tinerii orădeni, 'interzişi' la stimulente acordate IT-iştilor chiar de Primăria Oradea DOAR PENTRU UNII. Tinerii orădeni care au ales să înveţe informatică acasă, la una dintre universităţile orădene, constată că sunt dezavantajaţi de Primărie: pe când lor nu le oferă nimic, celor veniţi din alte locuri le decontează casa şi masa
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea caută IT-işti şi îi vrea cu orice preţ! Primăria a pus la punct un program prin care vrea să-i convingă pe tineri să aleagă o carieră în domeniul informaticii, oferindu-le burse sau subvenţii.

Abia lansat, programul a stârnit deja nemulţumiri, pentru că Primăria a decis să subvenţioneze cazarea şi hrana exclusiv pentru studenţii din afara Zonei Metropolitane, în timp ce tinerii din localitate nu primesc nimic. Oficialii oraşului promit însă că va veni şi rândul acestora...

Bani cu promisiuni

Denumit "Realizează-te în Oradea", programul pentru dezvoltarea sectorului IT în municipiu a fost votat de Consiliul Local în decembrie 2018, având patru componente. Prima vizează elevii din clasele a XI-a şi a XII-a care studiază la specializarea matematică sau informatică. Aceştia pot primi o bursă lunară de 200 lei pe toată durata unui an şcolar dacă promit că vor încerca să devină IT-işti.

directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard FloreaÎn schimb, trebuie să aibă minimum media generală de 8,50 în anul şcolar anterior şi nota 10 la purtare, iar alături de părinţi trebuie să semneze o declaraţie pe proprie răspundere prin care îşi afirmă intenţia de a da admitere la o facultate din Oradea în sectorul informaticii. "În caz contrar, vor fi obligaţi să restituie contravaloarea bursei încasate", spune directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto), care coordonează programul.

În semestrul II al anului şcolar 2018-2019, primul când s-a aplicat programul, 31 de elevi orădeni au depus o cerere şi au şi primit banii. În noul an şcolar, cererile încă mai pot fi depuse, liceenii fiind îndemnaţi să le lase la şcoală, care apoi le transmite Primăriei.

Facilităţi... pentru alţii

Cea de-a doua componentă a programului vizează studenţii celor trei universităţi locale care au specializări IT: Universitatea din Oradea, Emanuel şi Partium. Municipalitatea este dispusă să le deconteze studenţilor cheltuielile cu cazarea în cămine şi o masă în fiecare zi de şcoală, cu două condiţii: să adune măcar 70% din creditele examenelor dintr-o sesiune şi să facă un stagiu de internship sau practică la o firmă de profil de pe teritoriul Zonei Metropolitane Oradea.

Problema este, însă, că municipalitatea acordă facilităţile doar pentru studenţii care au domiciliul în afara ZMO, deci nu şi pentru tinerii din Oradea sau din comunele vecine. Măsură care, în ochii studenţilor, este discriminatorie. "Studenţii de la ţară fac facultatea gratuit, pe locuri asigurate de Ministerul Educaţiei, indiferent ce note au, iar acum primesc şi de la Primărie bani de cazare şi de mâncare. Noi, pentru că ne-am născut în Oradea, nu avem niciun avantaj", spune un student, boboc la Informatică, la Universitatea publică.

"Bursele de la stat pentru studenţii merituoşi sunt puţine, concurenţa este foarte mare, iar Primăria, în loc să completeze aceste lipsuri, oferă facilităţi, din bugetul local, doar pentru cei veniţi din alte oraşe. Nu mi se pare deloc corect", comentează şi o orădeancă, mamă a unei studente de la Calculatoare, la aceeaşi universitate.

Mai bine, pe viitor

rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău Discriminarea a fost sesizată şi de rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău (foto). "Am transmis Primăriei, încă de când ne-a informat despre intenţia acestui program, că trebuie stimulaţi şi tinerii din Oradea, nu doar cei din afara municipiului şi a comunelor vecine. În plus, nu beneficiază de facilităţi nici studenţii care stau în chirie în oraş, nu în cămin", zice Bungău. Rectorul spune că oficialii Primăriei i-au promis că vor ţine cont de observaţii. "Acum este doar primul pas, am primit garanţii că pe viitor va fi îmbunătăţit".  

Toate cele trei universităţi au început să-i informeze pe studenţii eligibili cu privire la aceste facilităţi. Dacă la finalul semestrului vor putea dovedi că au făcut şi un intership la o firmă de IT, tinerii vor primi de la Primărie banii cheltuiţi pe cazarea în cămin şi masă. "Programul prevede o alocare de 15 lei pe zi pentru hrană. Studenţii nu vor trebui să aducă nicio altă dovadă în afara faptului că nu au absenţe de la cursuri", explică directorul economic al Primăriei. Cât despre cămin, vor primi exact sumele pe care le achită Universităţii şi care, în funcţie de camere, variază între 80 şi 150 lei lunar.

Va urma...

Despre discriminarea pe care programul o creează între tinerii orădeni şi cei din afara municipiului, şi asta pe banii locuitorilor oraşului, Eduard Florea spune că orădenii pur şi simplu nu au fost în target-ul municipalităţii. "Scopul nostru a fost să atragem tineri spre Oradea, tineri care să vină din alte părţi ca să înveţe aici. Au fost multe idei, deocamdată acestea au fost agreate. Pe viitor se pot produce modificări", spune Florea.

În plus, adaugă acesta, ultimele două componente ale programului vizează tocmai tinerii din Oradea. Programul prevede că firmele de IT din Oradea vor fi scutite de impozitul pe clădiri, dar şi că dintr-un fond de investiţii anume creat se vor acorda facilităţi fiscale pentru start-up-urile din sectorul IT înfiinţate în Oradea. Această ultimă facilitate nu se acordă, deocamdată, deoarece fondul n-a fost încă înfiinţat.

Aşa că, în timp ce de banii lor beneficiază "stranierii", orădenii mai aşteaptă...


NECUNOSCUTE
Cine sunt studenţii eligibili

La Universitatea din Oradea, sunt eligibili în acest program studenţii care învaţă la una din specializările Calculatoare, Informatică, Tehnologia informaţiei, Electronică aplicată, Reţele şi software de telecomunicaţii, Automatică şi informatică aplicată, Inginerie Electrică şi Calculatoare, Mecatronică şi Robotică.

 Ioan Fotea, decanul Facultăţii de Management din cadrul Universităţii EmanuelLa Partium, pot aplica în program doar studenţi de la specializarea Management, unde se predau şi disciplinele Informatică economică şi Aplicaţii informatice în economie, iar la Universitatea Emanuel cei de la Management şi cei de la Informatică Economică. De altfel, reprezentanţii Universităţii Emanuel au încredere în acest program. "Eficienţa unui program se dovedeşte în timp. Credem că este o iniţiativă foarte bună a Primăriei pentru sprijinirea domeniului IT în Oradea, încurajând tinere talente din alte localităţi să vină să studieze şi apoi chiar să rămână într-un oraş aşezat şi primitor", spune Ioan Fotea (foto), decanul Facultăţii de Management din cadrul Universităţii Emanuel.

Totuşi, din estimările universităţilor, pare că programul Primăriei nu va avea un număr uriaş de beneficiari. La "Emanuel" sunt doar 30 de studenţi eligibili, la Universitatea din Oradea 90, iar "Partium" încă nu i-a numărat. Cert este că, dacă Primăria va trebui să deconteze masa şi cazarea numai pentru aceşti 120 de studenţi, costurile se vor ridica la 171.600 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Dubla discriminare
Prima data de ce pt sectorul IT? Asta e format dinnprogramatori care desi lucreaza in Ro, clientii si beneficiarii aunt din afara tarii. Dar se scutesc de impoIt pe venit, nu? Ce beneficiu aduc? Daca la.programatori se da asta, la cei din infrastructura IT de ce nu? Ca fara aia programatorii sunt pipi contra vantului. Si apoi IT are mai multe ramuri, de ce doar coderii primesc beneficii? Oricum in oradea sectorul IT, desi exista, este slab. Qubiz ce mai compenseaza si dau un standard, restul fac limbo pe sub standardul ala. Si mai apoi daca tot faci asta, si aia din zmo au nevoie speciale, ca imbracatul, mancatul, traitul on general. Eu aincer le-as taia toate, nu sunt nici unii mai presus ca aialalti. Sau daca tor vrea sa subventioneze, sa o faca pt robotica, aia lipseste complet la noi. Si automatizarile. Noi inca muncim cu palmasi, pt noi Kuka e un nume nostim si Epson e o imprimanta proasta, veche. Culmea, lucrez in aiti (IT) si tot mi se pare aberant. Dar romanul cand primeste ceva nu il intereseaza de ce alalalt nu primeste si ca alalalt e discriminat. Atata timp cat ii e bine, poa sa moara ala de langa el. Jalnic.
Postat 31 Octombrie 2019, 09:58 de poiu
Model de gindire oradean
"În caz contrar, vor fi obligaţi să restituie contravaloarea bursei încasate"...orădenii pur şi simplu nu au fost în target-ul municipalităţii.Psihologii zic ca daca ai fost abuzat in copilarie, sunt sanse mari sa devii la rindul tau abuzator.
Postat 31 Octombrie 2019, 09:37 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3224 RON
  • 1 EUR = 4.7667 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON