URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Octombrie 2019, 09:24

Beneficii... pe sărite: Tinerii orădeni, "interzişi" la stimulente acordate IT-iştilor chiar de Primăria Oradea

Beneficii... pe sărite: Tinerii orădeni, 'interzişi' la stimulente acordate IT-iştilor chiar de Primăria Oradea DOAR PENTRU UNII. Tinerii orădeni care au ales să înveţe informatică acasă, la una dintre universităţile orădene, constată că sunt dezavantajaţi de Primărie: pe când lor nu le oferă nimic, celor veniţi din alte locuri le decontează casa şi masa
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea caută IT-işti şi îi vrea cu orice preţ! Primăria a pus la punct un program prin care vrea să-i convingă pe tineri să aleagă o carieră în domeniul informaticii, oferindu-le burse sau subvenţii.

Abia lansat, programul a stârnit deja nemulţumiri, pentru că Primăria a decis să subvenţioneze cazarea şi hrana exclusiv pentru studenţii din afara Zonei Metropolitane, în timp ce tinerii din localitate nu primesc nimic. Oficialii oraşului promit însă că va veni şi rândul acestora...

Bani cu promisiuni

Denumit "Realizează-te în Oradea", programul pentru dezvoltarea sectorului IT în municipiu a fost votat de Consiliul Local în decembrie 2018, având patru componente. Prima vizează elevii din clasele a XI-a şi a XII-a care studiază la specializarea matematică sau informatică. Aceştia pot primi o bursă lunară de 200 lei pe toată durata unui an şcolar dacă promit că vor încerca să devină IT-işti.

directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard FloreaÎn schimb, trebuie să aibă minimum media generală de 8,50 în anul şcolar anterior şi nota 10 la purtare, iar alături de părinţi trebuie să semneze o declaraţie pe proprie răspundere prin care îşi afirmă intenţia de a da admitere la o facultate din Oradea în sectorul informaticii. "În caz contrar, vor fi obligaţi să restituie contravaloarea bursei încasate", spune directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto), care coordonează programul.

În semestrul II al anului şcolar 2018-2019, primul când s-a aplicat programul, 31 de elevi orădeni au depus o cerere şi au şi primit banii. În noul an şcolar, cererile încă mai pot fi depuse, liceenii fiind îndemnaţi să le lase la şcoală, care apoi le transmite Primăriei.

Facilităţi... pentru alţii

Cea de-a doua componentă a programului vizează studenţii celor trei universităţi locale care au specializări IT: Universitatea din Oradea, Emanuel şi Partium. Municipalitatea este dispusă să le deconteze studenţilor cheltuielile cu cazarea în cămine şi o masă în fiecare zi de şcoală, cu două condiţii: să adune măcar 70% din creditele examenelor dintr-o sesiune şi să facă un stagiu de internship sau practică la o firmă de profil de pe teritoriul Zonei Metropolitane Oradea.

Problema este, însă, că municipalitatea acordă facilităţile doar pentru studenţii care au domiciliul în afara ZMO, deci nu şi pentru tinerii din Oradea sau din comunele vecine. Măsură care, în ochii studenţilor, este discriminatorie. "Studenţii de la ţară fac facultatea gratuit, pe locuri asigurate de Ministerul Educaţiei, indiferent ce note au, iar acum primesc şi de la Primărie bani de cazare şi de mâncare. Noi, pentru că ne-am născut în Oradea, nu avem niciun avantaj", spune un student, boboc la Informatică, la Universitatea publică.

"Bursele de la stat pentru studenţii merituoşi sunt puţine, concurenţa este foarte mare, iar Primăria, în loc să completeze aceste lipsuri, oferă facilităţi, din bugetul local, doar pentru cei veniţi din alte oraşe. Nu mi se pare deloc corect", comentează şi o orădeancă, mamă a unei studente de la Calculatoare, la aceeaşi universitate.

Mai bine, pe viitor

rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău Discriminarea a fost sesizată şi de rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău (foto). "Am transmis Primăriei, încă de când ne-a informat despre intenţia acestui program, că trebuie stimulaţi şi tinerii din Oradea, nu doar cei din afara municipiului şi a comunelor vecine. În plus, nu beneficiază de facilităţi nici studenţii care stau în chirie în oraş, nu în cămin", zice Bungău. Rectorul spune că oficialii Primăriei i-au promis că vor ţine cont de observaţii. "Acum este doar primul pas, am primit garanţii că pe viitor va fi îmbunătăţit".  

Toate cele trei universităţi au început să-i informeze pe studenţii eligibili cu privire la aceste facilităţi. Dacă la finalul semestrului vor putea dovedi că au făcut şi un intership la o firmă de IT, tinerii vor primi de la Primărie banii cheltuiţi pe cazarea în cămin şi masă. "Programul prevede o alocare de 15 lei pe zi pentru hrană. Studenţii nu vor trebui să aducă nicio altă dovadă în afara faptului că nu au absenţe de la cursuri", explică directorul economic al Primăriei. Cât despre cămin, vor primi exact sumele pe care le achită Universităţii şi care, în funcţie de camere, variază între 80 şi 150 lei lunar.

Va urma...

Despre discriminarea pe care programul o creează între tinerii orădeni şi cei din afara municipiului, şi asta pe banii locuitorilor oraşului, Eduard Florea spune că orădenii pur şi simplu nu au fost în target-ul municipalităţii. "Scopul nostru a fost să atragem tineri spre Oradea, tineri care să vină din alte părţi ca să înveţe aici. Au fost multe idei, deocamdată acestea au fost agreate. Pe viitor se pot produce modificări", spune Florea.

În plus, adaugă acesta, ultimele două componente ale programului vizează tocmai tinerii din Oradea. Programul prevede că firmele de IT din Oradea vor fi scutite de impozitul pe clădiri, dar şi că dintr-un fond de investiţii anume creat se vor acorda facilităţi fiscale pentru start-up-urile din sectorul IT înfiinţate în Oradea. Această ultimă facilitate nu se acordă, deocamdată, deoarece fondul n-a fost încă înfiinţat.

Aşa că, în timp ce de banii lor beneficiază "stranierii", orădenii mai aşteaptă...


NECUNOSCUTE
Cine sunt studenţii eligibili

La Universitatea din Oradea, sunt eligibili în acest program studenţii care învaţă la una din specializările Calculatoare, Informatică, Tehnologia informaţiei, Electronică aplicată, Reţele şi software de telecomunicaţii, Automatică şi informatică aplicată, Inginerie Electrică şi Calculatoare, Mecatronică şi Robotică.

 Ioan Fotea, decanul Facultăţii de Management din cadrul Universităţii EmanuelLa Partium, pot aplica în program doar studenţi de la specializarea Management, unde se predau şi disciplinele Informatică economică şi Aplicaţii informatice în economie, iar la Universitatea Emanuel cei de la Management şi cei de la Informatică Economică. De altfel, reprezentanţii Universităţii Emanuel au încredere în acest program. "Eficienţa unui program se dovedeşte în timp. Credem că este o iniţiativă foarte bună a Primăriei pentru sprijinirea domeniului IT în Oradea, încurajând tinere talente din alte localităţi să vină să studieze şi apoi chiar să rămână într-un oraş aşezat şi primitor", spune Ioan Fotea (foto), decanul Facultăţii de Management din cadrul Universităţii Emanuel.

Totuşi, din estimările universităţilor, pare că programul Primăriei nu va avea un număr uriaş de beneficiari. La "Emanuel" sunt doar 30 de studenţi eligibili, la Universitatea din Oradea 90, iar "Partium" încă nu i-a numărat. Cert este că, dacă Primăria va trebui să deconteze masa şi cazarea numai pentru aceşti 120 de studenţi, costurile se vor ridica la 171.600 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Dubla discriminare
Prima data de ce pt sectorul IT? Asta e format dinnprogramatori care desi lucreaza in Ro, clientii si beneficiarii aunt din afara tarii. Dar se scutesc de impoIt pe venit, nu? Ce beneficiu aduc? Daca la.programatori se da asta, la cei din infrastructura IT de ce nu? Ca fara aia programatorii sunt pipi contra vantului. Si apoi IT are mai multe ramuri, de ce doar coderii primesc beneficii? Oricum in oradea sectorul IT, desi exista, este slab. Qubiz ce mai compenseaza si dau un standard, restul fac limbo pe sub standardul ala. Si mai apoi daca tot faci asta, si aia din zmo au nevoie speciale, ca imbracatul, mancatul, traitul on general. Eu aincer le-as taia toate, nu sunt nici unii mai presus ca aialalti. Sau daca tor vrea sa subventioneze, sa o faca pt robotica, aia lipseste complet la noi. Si automatizarile. Noi inca muncim cu palmasi, pt noi Kuka e un nume nostim si Epson e o imprimanta proasta, veche. Culmea, lucrez in aiti (IT) si tot mi se pare aberant. Dar romanul cand primeste ceva nu il intereseaza de ce alalalt nu primeste si ca alalalt e discriminat. Atata timp cat ii e bine, poa sa moara ala de langa el. Jalnic.
Postat 31 Octombrie 2019, 09:58 de poiu
Model de gindire oradean
"În caz contrar, vor fi obligaţi să restituie contravaloarea bursei încasate"...orădenii pur şi simplu nu au fost în target-ul municipalităţii.Psihologii zic ca daca ai fost abuzat in copilarie, sunt sanse mari sa devii la rindul tau abuzator.
Postat 31 Octombrie 2019, 09:37 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON