URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 IULIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când suntem stațiune turistică, edilii fac tot posibilul ca să ne simțim veșnic în vacanță. Avem dealuri de vizitat în împrejurimi, iar dacă nu mergem noi la ele, vin ele la noi. Apă termală este din belșug și ne-ar mai lipsi doar o deltă pentru ca peisajul să fie complet. Și atunci ce și-au zis slujbașii din Primărie? Dacă Peța și Crișul nu pot forma o deltă, măcar să avem țânțarii aferenți!
Zic şi eu
Adrian Cris
Dar nu despre candidaţi aş vorbi acum, că pentru asta va fi timp destul, ci vreau să acord o „bulină roşie” UDMR Bihor pentru meritul de a-l fi retras pe actualul preşedinte al CJ, Pásztor Sándor, din cursa pentru un nou mandat. Sigur, i s-a dat şansa să anunţe că el nu şi-l mai doreşte, la fel ca în urmă cu 4 ani, când şi Alexandru Kiss a fost lăsat să declame acelaşi text. Dar numai cine l-a crezut atunci pe Kiss îi dă crezare acum lui Pásztor!
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Un jurnalist bun nu este acela care gândeşte la fel ca tine, care îţi împărtăşeşte valorile şi credinţele, la fel cum un jurnalist rău (sau prost, dobitoc, javră, cum se mai zice în popor) nu este acela care îţi contrazice modul de a gândi şi te scandalizează cu părerile sale, nici acela care abordează subiecte care nu-ţi sunt pe plac. Există multe alte criterii de jurizare în afară de tabăra în care activează...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul administrativ reglementează atribuțiile prim-ministrului României în calitatea sa de conducător al Guvernului. Astfel, conform articolului 28 din cod, prim-ministrul conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuţiilor pe care aceştia le exercită.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Refluxul gastroesofagian constă în reîntoarcerea conţinutului gastric sau duodenal în esofag şi reprezintă, probabil, cea mai frecventă afecţiune digestivă. Cauza cea mai importantă este insuficienta contracţie a sfincterului esofagian inferior (un "inel" muscular care închide esofagul inferior, nepermiţând alimentelor în curs de prelucrare din stomac să ajungă în esofag şi chiar în cavitatea bucală).
31 Octombrie 2019, 09:24

Beneficii... pe sărite: Tinerii orădeni, "interzişi" la stimulente acordate IT-iştilor chiar de Primăria Oradea

Beneficii... pe sărite: Tinerii orădeni, 'interzişi' la stimulente acordate IT-iştilor chiar de Primăria Oradea DOAR PENTRU UNII. Tinerii orădeni care au ales să înveţe informatică acasă, la una dintre universităţile orădene, constată că sunt dezavantajaţi de Primărie: pe când lor nu le oferă nimic, celor veniţi din alte locuri le decontează casa şi masa
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea caută IT-işti şi îi vrea cu orice preţ! Primăria a pus la punct un program prin care vrea să-i convingă pe tineri să aleagă o carieră în domeniul informaticii, oferindu-le burse sau subvenţii.

Abia lansat, programul a stârnit deja nemulţumiri, pentru că Primăria a decis să subvenţioneze cazarea şi hrana exclusiv pentru studenţii din afara Zonei Metropolitane, în timp ce tinerii din localitate nu primesc nimic. Oficialii oraşului promit însă că va veni şi rândul acestora...

Bani cu promisiuni

Denumit "Realizează-te în Oradea", programul pentru dezvoltarea sectorului IT în municipiu a fost votat de Consiliul Local în decembrie 2018, având patru componente. Prima vizează elevii din clasele a XI-a şi a XII-a care studiază la specializarea matematică sau informatică. Aceştia pot primi o bursă lunară de 200 lei pe toată durata unui an şcolar dacă promit că vor încerca să devină IT-işti.

directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard FloreaÎn schimb, trebuie să aibă minimum media generală de 8,50 în anul şcolar anterior şi nota 10 la purtare, iar alături de părinţi trebuie să semneze o declaraţie pe proprie răspundere prin care îşi afirmă intenţia de a da admitere la o facultate din Oradea în sectorul informaticii. "În caz contrar, vor fi obligaţi să restituie contravaloarea bursei încasate", spune directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto), care coordonează programul.

În semestrul II al anului şcolar 2018-2019, primul când s-a aplicat programul, 31 de elevi orădeni au depus o cerere şi au şi primit banii. În noul an şcolar, cererile încă mai pot fi depuse, liceenii fiind îndemnaţi să le lase la şcoală, care apoi le transmite Primăriei.

Facilităţi... pentru alţii

Cea de-a doua componentă a programului vizează studenţii celor trei universităţi locale care au specializări IT: Universitatea din Oradea, Emanuel şi Partium. Municipalitatea este dispusă să le deconteze studenţilor cheltuielile cu cazarea în cămine şi o masă în fiecare zi de şcoală, cu două condiţii: să adune măcar 70% din creditele examenelor dintr-o sesiune şi să facă un stagiu de internship sau practică la o firmă de profil de pe teritoriul Zonei Metropolitane Oradea.

Problema este, însă, că municipalitatea acordă facilităţile doar pentru studenţii care au domiciliul în afara ZMO, deci nu şi pentru tinerii din Oradea sau din comunele vecine. Măsură care, în ochii studenţilor, este discriminatorie. "Studenţii de la ţară fac facultatea gratuit, pe locuri asigurate de Ministerul Educaţiei, indiferent ce note au, iar acum primesc şi de la Primărie bani de cazare şi de mâncare. Noi, pentru că ne-am născut în Oradea, nu avem niciun avantaj", spune un student, boboc la Informatică, la Universitatea publică.

"Bursele de la stat pentru studenţii merituoşi sunt puţine, concurenţa este foarte mare, iar Primăria, în loc să completeze aceste lipsuri, oferă facilităţi, din bugetul local, doar pentru cei veniţi din alte oraşe. Nu mi se pare deloc corect", comentează şi o orădeancă, mamă a unei studente de la Calculatoare, la aceeaşi universitate.

Mai bine, pe viitor

rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău Discriminarea a fost sesizată şi de rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău (foto). "Am transmis Primăriei, încă de când ne-a informat despre intenţia acestui program, că trebuie stimulaţi şi tinerii din Oradea, nu doar cei din afara municipiului şi a comunelor vecine. În plus, nu beneficiază de facilităţi nici studenţii care stau în chirie în oraş, nu în cămin", zice Bungău. Rectorul spune că oficialii Primăriei i-au promis că vor ţine cont de observaţii. "Acum este doar primul pas, am primit garanţii că pe viitor va fi îmbunătăţit".  

Toate cele trei universităţi au început să-i informeze pe studenţii eligibili cu privire la aceste facilităţi. Dacă la finalul semestrului vor putea dovedi că au făcut şi un intership la o firmă de IT, tinerii vor primi de la Primărie banii cheltuiţi pe cazarea în cămin şi masă. "Programul prevede o alocare de 15 lei pe zi pentru hrană. Studenţii nu vor trebui să aducă nicio altă dovadă în afara faptului că nu au absenţe de la cursuri", explică directorul economic al Primăriei. Cât despre cămin, vor primi exact sumele pe care le achită Universităţii şi care, în funcţie de camere, variază între 80 şi 150 lei lunar.

Va urma...

Despre discriminarea pe care programul o creează între tinerii orădeni şi cei din afara municipiului, şi asta pe banii locuitorilor oraşului, Eduard Florea spune că orădenii pur şi simplu nu au fost în target-ul municipalităţii. "Scopul nostru a fost să atragem tineri spre Oradea, tineri care să vină din alte părţi ca să înveţe aici. Au fost multe idei, deocamdată acestea au fost agreate. Pe viitor se pot produce modificări", spune Florea.

În plus, adaugă acesta, ultimele două componente ale programului vizează tocmai tinerii din Oradea. Programul prevede că firmele de IT din Oradea vor fi scutite de impozitul pe clădiri, dar şi că dintr-un fond de investiţii anume creat se vor acorda facilităţi fiscale pentru start-up-urile din sectorul IT înfiinţate în Oradea. Această ultimă facilitate nu se acordă, deocamdată, deoarece fondul n-a fost încă înfiinţat.

Aşa că, în timp ce de banii lor beneficiază "stranierii", orădenii mai aşteaptă...


NECUNOSCUTE
Cine sunt studenţii eligibili

La Universitatea din Oradea, sunt eligibili în acest program studenţii care învaţă la una din specializările Calculatoare, Informatică, Tehnologia informaţiei, Electronică aplicată, Reţele şi software de telecomunicaţii, Automatică şi informatică aplicată, Inginerie Electrică şi Calculatoare, Mecatronică şi Robotică.

 Ioan Fotea, decanul Facultăţii de Management din cadrul Universităţii EmanuelLa Partium, pot aplica în program doar studenţi de la specializarea Management, unde se predau şi disciplinele Informatică economică şi Aplicaţii informatice în economie, iar la Universitatea Emanuel cei de la Management şi cei de la Informatică Economică. De altfel, reprezentanţii Universităţii Emanuel au încredere în acest program. "Eficienţa unui program se dovedeşte în timp. Credem că este o iniţiativă foarte bună a Primăriei pentru sprijinirea domeniului IT în Oradea, încurajând tinere talente din alte localităţi să vină să studieze şi apoi chiar să rămână într-un oraş aşezat şi primitor", spune Ioan Fotea (foto), decanul Facultăţii de Management din cadrul Universităţii Emanuel.

Totuşi, din estimările universităţilor, pare că programul Primăriei nu va avea un număr uriaş de beneficiari. La "Emanuel" sunt doar 30 de studenţi eligibili, la Universitatea din Oradea 90, iar "Partium" încă nu i-a numărat. Cert este că, dacă Primăria va trebui să deconteze masa şi cazarea numai pentru aceşti 120 de studenţi, costurile se vor ridica la 171.600 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Dubla discriminare
Prima data de ce pt sectorul IT? Asta e format dinnprogramatori care desi lucreaza in Ro, clientii si beneficiarii aunt din afara tarii. Dar se scutesc de impoIt pe venit, nu? Ce beneficiu aduc? Daca la.programatori se da asta, la cei din infrastructura IT de ce nu? Ca fara aia programatorii sunt pipi contra vantului. Si apoi IT are mai multe ramuri, de ce doar coderii primesc beneficii? Oricum in oradea sectorul IT, desi exista, este slab. Qubiz ce mai compenseaza si dau un standard, restul fac limbo pe sub standardul ala. Si mai apoi daca tot faci asta, si aia din zmo au nevoie speciale, ca imbracatul, mancatul, traitul on general. Eu aincer le-as taia toate, nu sunt nici unii mai presus ca aialalti. Sau daca tor vrea sa subventioneze, sa o faca pt robotica, aia lipseste complet la noi. Si automatizarile. Noi inca muncim cu palmasi, pt noi Kuka e un nume nostim si Epson e o imprimanta proasta, veche. Culmea, lucrez in aiti (IT) si tot mi se pare aberant. Dar romanul cand primeste ceva nu il intereseaza de ce alalalt nu primeste si ca alalalt e discriminat. Atata timp cat ii e bine, poa sa moara ala de langa el. Jalnic.
Postat 31 Octombrie 2019, 09:58 de poiu
Model de gindire oradean
"În caz contrar, vor fi obligaţi să restituie contravaloarea bursei încasate"...orădenii pur şi simplu nu au fost în target-ul municipalităţii.Psihologii zic ca daca ai fost abuzat in copilarie, sunt sanse mari sa devii la rindul tau abuzator.
Postat 31 Octombrie 2019, 09:37 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2964 RON
  • 1 EUR = 4.8397 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON