URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 20 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Degeaba ne-am străduit să facem noi un Untold mai mare, e imposibil. Nici de o Gărână mai deșteaptă nu cred că suntem în stare. În schimb, la ce mândrețe de Cetate avem, nu cred că există localitate în România să poată rivaliza cu noi când este vorba de un Festival Medieval.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cel mai important eveniment al săptămânii trecute a fost anunţarea de către primarul Ilie Bolojan a două noi proiecte cu fonduri UE în valoare de 24 milioane euro, pentru decongestionarea traficului pe axa rutieră cea mai problematică a oraşului, între podul Dacia şi zona Cantemir, cu pasaje subterane, favorizarea mijloacelor de transport în comun şi multe, multe detalii inginereşti, precum exacavarea la 4 metri şi relocarea reţelelor de utilităţi…
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
A venit multă lume, Andrei, să îşi ia rămas bun de la tine. Atâtea inimi grele la un loc nu am văzut de mult timp. Uneori trebuie să murim ca să ne dăm seama cine suntem. Ai fi fost mândru, cu toată modestia ta emblematică, să vezi câţi oameni frumoşi au venit să te salute. A fost multă tristeţe în locul acela, pentru că moartea ta a fost mai mult decât breaking news. A fost heart-breaking news.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Mai pe româneşte, instanţa supremă spune că nu importă dacă agentul constatator a trecut sau nu suspendarea permisului în procesul-verbal, fiind suficient ca sancţiunea suspendării să fie prevăzută în lege, mai ales că termenele de suspendare de 30, 60 sau 90 de zile nu pot fi majorate sau reduse de poliţist tocmai pentru că termenele legale sunt clar determinate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?
28 Martie 2011, 18:07

Bătuţi pe faţ(ad)ă

Bătuţi pe faţ(ad)ă AM ÎNFRÂNT! În ciuda victoriei repurtate împotriva primarului Ilie Bolojan, prefectul Gavrilă Ghilea nu contestă necesitatea reabilitării clădirilor din centrul Oradiei: "Nu a existat nicio rea intenţie. Să nu credeţi că mie îmi face plăcere stoparea reabilitării faţadelor din Oradea. Susţin însă în continuare că acest lucru trebuie să se facă pe lege"
Bătuţi pe faţ(ad)ă SUB PLASĂ. Definitivă şi irevocabilă, sentinţa Curţii de Apel blochează orice implicare a Primăriei în reabilitarea imobilelor din centrul oraşului. Tot ce vor putea vedea turiştii în centrul oraşului vor fi clădirile învelite în plasă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La doar patru luni după sentinţa similară a Tribunalului Bihor, Curtea de Apel Oradea a desfiinţat săptămâna trecută, definitiv şi irevocabil, toate hotărârile prin care Consiliul Local instituia în 2009 obligativitatea reabilitării imobilelor din centrul oraşului.

Primăria a pierdut la un scor categoric "războiul faţadelor" declanşat de Prefectură. Şi, odată cu acesta, şi şansa renovării clădirilor...

Războiul faţadelor

Războiul dintre Primărie şi Prefectură a început în octombrie 2010, când prefectul Gavrilă Ghilea a atacat ca ilegale toate cele patru hotărâri prin care Consiliul Local prevedea obligativitatea reabilitării faţadelor. Conform legii, atacarea în contencios a suspendat automat HCL 705 şi 1.027 din 2009, precum şi HCL 36 şi 367 din 2010, care instituiau contribuţia proprietarilor de clădiri, persoane juridice şi fizice, la reabilitarea imobilelor din centru, fixând totodată condiţiile prin care Primăria se angaja să-i crediteze pe orădeni, fără dobândă, pentru finanţarea lucrărilor.

Atacul în contencios s-a lăsat cu scandal. Într-o postare pe blogul său, primarul Ilie Bolojan l-a numit pe prefectul Gavrilă Ghilea "politruc" deoarece a atacat HCL-urile la un an de la adoptare, chiar când urmau să fie aplicate, deşi anterior tot prefectul le dăduse aviz de legalitate. La rându-i, Ghilea a replicat printr-un comunicat de presă că Bolojan "politizează o problemă pur tehnică" şi că îi face "hoţi şi incompetenţi" pe cei care nu gândesc ca el.

Contribuţie, nu taxă!

În decembrie 2010 Tribunalul a dat câştig de cauză Prefecturii. Instanţa a anulat hotărârile apreciind că, deşi "lăudabilă", iniţiativa municipalităţii nu poate fi realizată prin instituirea unor obligaţii "care nu au corespondent în normele legale". Judecătorii au argumentat că, sub acoperirea termenului de contribuţie, Primăria introduce de fapt o taxă specială, fără să le ofere plătitorilor un serviciu public suplimentar, potrivit legii.

Deşi în recursul făcut la Curtea de Apel juriştii Primăriei au încercat să demonstreze că pachetul de hotărâri se bazează pe contribuţia proprietarilor la un fond din care li se reabilitează propriile case, săptămâna trecută sentinţa a rămas definitivă şi irevocabilă.

Repari sau plăteşti

Situaţia e cu atât mai jenantă cu cât hotărârile atacate au produs deja efecte. Cum taxa era în vigoare de la începutul lui 2010, de bună credinţă, peste 800 de orădeni şi circa 100 de firme care deţin imobile în zona centrală au vărsat în bugetul Primăriei nu mai puţin de 1,4 milioane de lei drept contribuţie pentru reabilitarea faţadelor.

Conform hotărârilor adoptate în 2009, proprietarii imobilelor în paragină datorau, raportat la suprafaţa desfăşurată a construcţiilor, o taxă anuală de 2 lei pe metrul pătrat pentru o clădire din centru, respectiv 3 lei pentru una monument istoric. Din banii adunaţi municipalitatea urma să crediteze orădenii săraci, în schimbul unei ipoteci pe apartament. În plus, drept recompensă, proprietarii care investeau în faţade erau scutiţi pe 5 ani de plata taxelor pentru autorizaţiile de construire, de plata contribuţiei impuse de Consiliul Local şi de cea a impozitului pe proprietate. Acum, că hotărârile au fost anulate, facilităţile au căzut, iar orădenii care şi-au plătit taxa îşi vor primi banii înapoi.

"Primăria tot avea show"

Prefectul Gavrilă Ghilea, marele câştigător al războiului, a declarat BIHOREANULUI că a ordonat atacarea hotărârilor în justiţie după protestele proprietarilor de imobile. La cele circa 3.000 de somaţii de plată trimise de Primărie orădenii au răspuns, în doar câteva săptămâni, cu peste 2.500 de contestaţii. "Chiar dacă Prefectura nu se băga în treaba asta, Primăria tot avea show. Din miile de reclamanţi câteva sute tot atacau Primăria în instanţă şi tot acolo se ajungea", susţine Ghilea.

Prefectul spune însă că anularea hotărârilor nu înseamnă neapărat sfârşitul reabilitării faţadelor. "Ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, a promovat săptămâna trecută un proiect de lege care prevede că administraţia locală va putea să renoveze faţadele şi să îşi recupereze ulterior banii de la proprietarii clădirilor", spune Ghilea. Culmea ironiei, legea are la bază tocmai hotărârile lui Bolojan. Cele "ilegale"!

Cu Udrea e mai rău!

Similar HCL-urilor de la Oradea, proiectul de lege asumat de Guvern la propunerea ministrului Elena Udrea prevede că proprietarii de imobile pot beneficia de credite pe 5 ani pentru reabilitarea faţadelor. Însă, în loc să fie acordate fără dobânzi, din fondul constituit de Primărie, împrumuturile vor fi date de bănci agreate de stat, cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă, ce-i drept subvenţionată.

Primarii vor avea sarcina inventarierii clădirilor în paragină şi vor propune spre reabilitare în primul rând clădirile monument şi cele din zona centrală. La somaţia municipalităţii, proprietarii vor avea un an de zile pentru demararea lucrărilor. În caz contrar, Primăria va repara faţada pe cheltuiala ei şi îşi va recupera banii de la proprietari.

07 Cristian Beltechi_2.jpg"Legea Udrea este mult mai dură decât ce am propus noi. Dacă după notificare nu te apuci de lucru, Primăria poate dispune de proprietatea ta", spune Cristian Beltechi (foto), directorul Administraţiei Imobiliare Oradea. Dacă în regulamentul lui Bolojan proprietarii îşi desemnau singuri constructorul şi îl alegeau pe cel mai ieftin, conform Legii Udrea alegerea o va face Primăria. "Practic, eşti pus în situaţia că Primăria face licitaţie pe banii tăi, pentru lucrări pe proprietatea ta, cu firma şi la preţul la care va dori ea", spune directorul. În plus, proprietarii nu vor putea comenta cu privire la calitate, pentru că nu vor avea relaţii contractuale cu constructorul...

"Am pierdut doi ani"

Contactat de BIHOREANUL, primarul Ilie Bolojan spune că, bună sau rea, legea va trebui aplicată. "Chiar dacă am fi câştigat procesul cu Prefectura, legea prevalează unei hotărâri de Consiliu Local, aşa că tot trebuia să o urmăm".

În ciuda înfrângerii suferite în contencios, Bolojan spune că până la urmă demersul municipalităţii s-a dovedit util. "În două domenii am fost pionieri: în domeniul sănătăţii, unde în 2008 am susţinut Hotărârea de Guvern privind unificarea spitalelor, Guvernul Boc a anulat-o, iar acum spitalele fuzionează, precum şi în domeniul reabilitării faţadelor. Efectul este însă că în această chestiune am pierdut doi ani".

Primarul e hotărât să nu mai promoveze alte normative privind reabilitarea clădirilor degradate şi să aştepte adoptarea legii propuse de Elena Udrea. Inevitabilă, precum surparea faţadelor...


"Prea multe nu mai putem face. Vom pune plase pe faţadele care cad, îi vom amenda pe proprietarii clădirilor ce pun trecătorii în pericol şi vom aştepta adoptarea unei legi privind reabilitarea faţadelor"

Ilie Bolojan


BANII, ÎNAPOI!
459.050
lei mai are de restituit municipalitatea orădenilor şi firmelor care şi-au plătit taxa pe faţade


TREI ŞI TOATE TREI...
Învinşi pe linie
În doar un an, Primăria a pierdut toate cele trei procese intentate de Prefectură pentru anularea taxelor speciale. Juriştii municipalităţii au pierdut la Tribunal, iar apoi la Curtea de Apel, atât pachetul de hotărâri privind reabilitarea faţadelor, cât şi taxa specială de 90 lei pentru hrana copiilor de grădiniţă. Aceasta din urmă a fost introdusă anul trecut de Consiliul Local pentru a diminua absenteismul copiilor, în ideea că, dacă tot plătesc pentru hrana lor, părinţii nu îi vor mai duce la grădiniţă pe sărite, iar instituţiile şcolare nu vor mai risipi mâncarea.

La fel, municipalitatea a pierdut în primă instanţă procesul pe taxa de ordine publică aplicată localurilor care comercializează alcool după miezul nopţii. Recursul va fi judecat pe 28 aprilie la Curtea de Apel, dar experienţa arată că fără mari şanse de reuşită. "Mai ales în contextul crizei economice, instanţele nu agreează ideea introducerii unor taxe speciale, chiar dacă ele sunt justificate", explică unul din funcţionarii municipalităţii. Direcţia Juridică va propune primarului strămutarea procesului, pentru ca judecătorii să nu fie influenţaţi în luarea deciziei de faptul că taxa specială se va aplica în oraşul în care trăiesc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
rusine sa-i fie taranului de ghilea!
in cocioabe ar trebui sa locuiasca si prefectul si sustinatorii lui! bine ca avem cladiri superbe, care au ajuns ruini multumita indolentei fostului primar cu multiple mandate. actualul prefect din acelasi pd ii merge pe urme. votati-i la nesfarsit, ca sa ramanem cu o buda de oras!
Postat 31 Martie 2011, 09:41 de lucian
in primul rand
noi avem monumente istorice-bijuterii donate de baroni si primarul putea sa i sustina cu fonduri nerambursabile , a contribuit la distrugerea constienta a Oradiei si deposedarea de bunuri el trebuia sa i sutina nu sa i lase sa falimenteze, cati straini vin sa investesca in oradea, oarde ce ce nu vin? ce mafie a impus distrugerea Oradiei, ia ganditi va logic Politia manaca zilnic de 10 lei si noi cetateni trebuie sa mancam de 20 lei ca sa mancam calitatate si sanatos adica ce manaca Politia ,ce atatea discriminari ? ce are sistemul bugetar mai mult ca noi cetateni? vedeti suntem manipulati de parveniti care trebuie sa cotizeze altfel ii ameninta controalele, avem mafie in oras, mai mult cei de la sate nu sustin NOTARI, avocati , nu i intretin fac evaziune continuata fara frica, nu au frica de lege oare de ce tinata electorala pe banii celor din oras,bravooo
Postat 29 Martie 2011, 18:27 de dan capitan de plai
im place commentul lui prefect
niste comparatii [28.03.2011, 22:23] stiu ca cel mai usor este sa injuri si ca romanul nu are memorie. Totusi, sa gandim un pic (ca nu ne doare)! Ce-a facut (ma refer la perioada cand era prefect) Bolojan si ce face Ghilea de cand este prefect. 1. Bolojan a scos spaga de la pasapoarte si alte servicii publice 2. A renovat Prefectura (toata cladirea) cu banii care erau numai pt acoperis 3. A impus legea in deconcentrate 1. Ghilea a pus talpa la renovarea centrului orasului, incat cladirile se vor ruina si mai tare (nici nu vreau sa ma gandesc ce-o sa se balbaie daca peste un trecator o sa cada elemente de fatada si omul o sa moara). 2. Ghilea si-a asigurat lucrari pt firmele lui de la Elena Udrea pt stadioane si sali de sport in comunele lui Peste prajit, in valoare de 6,2 milioane euro Cam atat. Fiecare sa judece cu mintea lui. postat de: prefect
Postat 29 Martie 2011, 11:32 de unu
orgiile sexuale comise pe teritoriul ungar
orgiile sexuale comise pe teritoriul ungar? probabil in Sibiu e plin de sasi dar nu am auzit sa existea atatea fonduri alocate in special nemtilor ci Romanilor din SIBIU.
Postat 29 Martie 2011, 10:16 de ha, ha, ha
Bolojan nu este bun ca primar
a fi sufletist este sinonim cu a fi vulnerabil peramanent, are un caracter de fier nu otel, idem Ghilea majoritatatea celor care seamana se aduna deaceea ne merge prost in Oradea, nu avem otel nu avem barbatii caliti ci ruginiti care la cea mai reala problema se ascund dupa subordonati, nu vad luate decizi importante ca atragerea raspunderii serioase decat legea de vinovata, cetatenii sunt vinovati dar ei Biroctatia niciodata=parvenismul ideal.Dar Biro cate abuzuri continuate face si Primarul accepta tacit, oare din bunatate sufletesca , suntem renegati ca cetatenie si obligatii sa suportam discriminari de etni, de ce ? sa ne dai socoteala Primare ce te determina sa fi pente noapte supus ungurilor, ce?
Postat 29 Martie 2011, 10:13 de un ceatatean
DEMISIA bolojan, DEMISIA ghilea
ne cheltuiti banii pe termen scurt, nu aveti abilitati manageriale deci dati va demisia avem masteranzi si doctoranzi privind administratia publica. SUCCES-uri! juristi si avocatii se formeaza dupa lider, daca liderul e impotent in abilitatii nu au cum sa persevereze decat limitat. A nu se confunda matematica cu rationamentul economic de care depinde o administratie publica....soooo lasati specialisti sa ne administreze la nivel locala, fara analfabeti si corcituri politice, peste noapte desemnam oamenii fara practica in decizii importante si ne miram ca dintr un sac gaurit ies granele, SOC
Postat 29 Martie 2011, 09:54 de anca
DEMISIA bolojan, DEMISIA ghilea
ne cheltuiti banii pe termen scurt, nu aveti abilitati manageriale deci dati va demisia avem masteranzi si doctoranzi privind administratia publica. SUCCES-uri! juristi si avocatii se formeaza dupa lider, daca liderul e impotent in abilitatii nu au cum sa persevereze decat limitat. A nu se confunda matematica cu rationamentu econimic de care depinde o administratie publica....
Postat 29 Martie 2011, 09:50 de anca
niste comparatii
stiu ca cel mai usor este sa injuri si ca romanul nu are memorie. Totusi, sa gandim un pic (ca nu ne doare)! Ce-a facut (ma refer la perioada cand era prefect) Bolojan si ce face Ghilea de cand este prefect. 1. Bolojan a scos spaga de la pasapoarte si alte servicii publice 2. A renovat Prefectura (toata cladirea) cu banii care erau numai pt acoperis 3. A impus legea in deconcentrate 1. Ghilea a pus talpa la renovarea centrului orasului, incat cladirile se vor ruina si mai tare (nici nu vreau sa ma gandesc ce-o sa se balbaie daca peste un trecator o sa cada elemente de fatada si omul o sa moara). 2. Ghilea si-a asigurat lucrari pt firmele lui de la Elena Udrea pt stadioane si sali de sport in comunele lui Peste prajit, in valoare de 6,2 milioane euro Cam atat. Fiecare sa judece cu mintea lui.
Postat 28 Martie 2011, 22:23 de prefect
Deciiiii....
Deci nici in acest an nu se vor renova fatadele! Domnul prefect ar face bine sa gaseasca o alta solutie sau sa plateasca el despagubiri celor loviti de tencuiala care cade :D
Postat 28 Martie 2011, 22:00 de The Fan
taxozaurul
bolojan taxozaurul, a fost infrant ! TAXE ! atat stie acest incompetent.
Postat 28 Martie 2011, 20:01 de GT
a
prefectura nu o sa bata niciodata primaria. asta pentru ca lui bolojan ii pasa de oras. nu iese ca si ghilea doar cand e de facut rau sau de facut poze.
Postat 28 Martie 2011, 19:59 de a
bravooooooooooooooo
aratati acestui tXXXX de GOJDU ca Oradea e a noastra nu a coruptilor
Postat 28 Martie 2011, 18:54 de un roman
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Şefii PSD, UDMR şi ALDE din Consiliul Judeţean şi-au 'premiat' primarii: 'Banii se împart prin vot politic' (FOTO)
 • Vara şantierelor: De săptămâna aceasta mai multe străzi din toată Oradea vor fi blocate pentru lucrări (FOTO)
 • Sărbătoare nemţească: Tineri germani din ţară şi din străinătate au cântat şi au dansat în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)
 • HUMANAMED Oradea a devenit unicul laborator din ţară dotat cu un analizor pentru depistarea precoce a cancerului de ficat (FOTO)
 • Răsplată pentru lene: În vreme ce firmele caută angajaţi, asistaţii din Brusturi primesc ajutoare sociale chiar şi plecaţi în străinătate (FOTO)
 • Lansare showroom PREMIUM USED CARS Oradea (FOTO)
 • Flashmob la sediul PSD Bihor: Două pensionare de etnie maghiară au înjurat UDMR pentru că au votat cu PSD (FOTO)
 • Accidentul din Beiuş: Şoferul ar fi adormit la volan, o întreagă familie şi-a pierdut viaţa! (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON