URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 22 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
05 Aprilie 2011, 08:16

Scandal la Universitate: Studenţi contra studenţi

Scandal la Universitate: Studenţi contra studenţi "DEMISIA!". În numele a cinci asociaţii, preşedintele Student Pro, Raul Derecichei (stânga), a cerut rectorului să-l revoce pe preşedintele studenţilor senatori, Răducu Şerbănescu (dreapta), şi pe vicepreşedintele Alecsandru Gaita, pe motiv că aceştia se consideră "prorectori" ai studenţilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

E lucru ştiut: viaţa studenţească orădeană nu se compară cu cea din marile centre universitare, unde există emulaţie, iar campusurile vibrează zi şi noapte de energie. Studenţii orădeni au încercat să compenseze cum au ştiut şi au putut, dar orgoliile îi îndepărtează unii de alţii, aşa încât în loc să fie puţini şi uniţi, sunt din ce în ce mai scindaţi şi singuri.

Cinci asociaţii studenţeşti au declarat război studenţilor senatori, cerând demiterea liderilor lor din Senatul Universităţii. În replică, senatorii îi acuză pe cei din asociaţii că nu fac nimic, ci doar comentează de pe margine. Colac peste pupăză, rectorul Cornel Antal, în loc să pună punctul pe "i", adoptă o atitudine moale, spunând că vrea să împace studenţii "prin dialog"...

Distracţie şi scandal

Sămânţa discordiei a "rodit" marţea trecută, când cinci asociaţii studenţeşti - Federaţia Asociaţiilor Studenţeşti Student Pro, Asociaţia Studenţilor Medicinişti, AIESEC, Asociaţia Gheorghe Şincai şi Asociaţia Studenţilor de la Studii Europene şi Relaţii Internaţionale - au depus la Rectorat şi la Senatul Universităţii o sesizare prin care cer revocarea preşedintelui studenţilor senatori, Răducu Şerbănescu, şi a vicepreşedintelui Alecsandru Gaita. Motivul: liderii iau decizii în numele tuturor studenţilor, dar fără să se consulte cu ei.

Dacă revendicarea e nouă, în schimb nemulţumirea asociaţiilor studenţeşti e veche. Încă de anul trecut, de la StudFest, primul festival studenţesc de anvergură din Oradea, care a avut cea dintâi - şi, se pare, şi ultima - ediţie.

Lipsă de transparenţă

Evenimentul a fost organizat de Fundaţia Alternative în colaborare cu studenţii orădeni, iar preşedintele Student Pro, Raul Derecichei, susţine acum că fundaţia le-a fost băgată pe gât de fostul lider al studenţilor din Senat, Adrian Dume. "Asociaţiile studenţeşti nu au fost întrebate dacă vor să colaboreze cu fundaţia, ci au fost puse în faţa faptului împlinit", zice tânărul.

În acest an, cel care a luat locul lui Dume, Răducu Şerbănescu, a notificat Primăria şi Rectoratul că studenţii au renunţat la colaborarea cu Fundaţia Alternative "deoarece nu au putut fi asigurate minimele condiţii de transparenţă solicitate şi de implicare reală a studenţilor". Deşi nu vrea să comenteze mai mult pe această temă, preşedintele studenţilor senatori lasă să se înţeleagă că fundaţia n-a dat socoteală pentru banii cheltuiţi (care n-au fost puţini deloc, bugetul festivalului fiind de 150.000 lei, din care Primăria Oradea a dat 88.150 lei) şi că n-a lăsat studenţii să ia decizii.

Problemă dezgropată

Cu decizia "ruperii" de fundaţie sunt de acord şi studenţii din asociaţii, căci, aşa cum spune Derecichei, festivalul trebuie organizat de studenţi. Însă ei au profitat de moment pentru a reînvia problema de anul trecut, şi anume că ONG-urilor din cadrul Universităţii nu le-a fost cerut acordul ca o fundaţie din afara instituţiei să organizeze festivalul. Concret, studenţii din asociaţii se opun concepţiei "senatorilor" cum că aceştia sunt singurii care trebuie să ia decizii, fără a se consulta cu colegii, doar pentru că au o poziţie privilegiată, obţinută în urma alegerilor organizate la nivel de facultăţi.

Cei 25 de studenţi senatori au drept de vot la hotărârile Senatului Universităţii, iar statutul le este de folos atât pentru că iau parte la decizii, cât şi fiindcă ajung să fie mai bine cunoscuţi de profesori. Pentru a justifica acest statut şi pentru a-i constrânge să apere interesele colegilor de rând, federaţia Student Pro a propus ca în statutul studenţilor orădeni să fie incluse noi obligaţii pentru cei din Senat. Mai precis să prezinte un raport de activitate anual, iar în cursul mandatului să aibă fiecare cel puţin câte o iniţiativă de hotărâre favorabilă studenţilor. "În 2009, când s-au revizuit regulamentele, Federaţia Student Pro a făcut aceste sugestii şi propuneri. Nici măcar un amendament nu a fost preluat şi promovat de cei care erau în Senat", spune Derecichei, nemulţumit că "senatorii" nu-i bagă în seamă.

Salarii de senatori

De departe, cea mai gravă acuză e însă aceea că liderii studenţilor senatori au cerut să fie plătiţi de Universitate. "Şerbănescu a cerut să primească 1.200 lei lunar, iar Gaita 1.000 lei", spune Raul Derecichei. Chiar dacă sumele nu sunt exacte, un sâmbure de adevăr tot există, căci însuşi preşedintele studenţilor senatori recunoaşte că a cerut bani. Dar, zice Şerbănescu, nu doar pentru el şi "vice", ci pentru toţi cei 25.

"E adevărat, am înaintat în Biroul Senatului (n.r. - şedinţa restrânsă dinaintea celei de Senat) propunerea ca studenţii senatori să primească o bursă lunară de 300 lei pentru activitatea lor, dar propunerea a fost refuzată", spune Şerbănescu. Cei doi nu s-au lăsat şi au reuşit să-i convingă pe membrii Biroului Senatului să introducă într-o şedinţă viitoare propunerea de a se deconta studenţilor senatori măcar cheltuielile făcute când participă la evenimente în numele studenţilor orădeni. "Cheltuieli de transport", explică preşedintele.

Întrebat de ce ar avea nevoie de aceste deconturi, dat fiind că studenţii beneficiază oricum de reducere la transportul în comun şi la cel feroviar, Şerbănescu spune că uneori trebuie să aleagă mijloace mai rapide de locomoţie, şi e firesc ca acestea să nu le plătească din buzunarul personal. Altfel spus, Universitatea să achite drumurile cu taxiul prin Oradea sau cu maşina prin ţară!

Comunicarea e salvarea?

08-alecsandru-gaita.jpgŞi vicepreşedintele studenţilor, Alecsandru Gaita (foto), respinge ideea că ar fi cerut bani doar pentru el, menţionând că bursele sunt o "doleanţă a studenţilor senatori", adică a tuturor celor 25. La fel, neagă că liderii din Senat trimit adrese oficiale în numele tuturor studenţilor fără să se consulte cu aceştia, motivând că ele sunt semnate doar de Şerbănescu, nu şi de el. De parcă funcţia sa de vicepreşedinte ar fi decorativă...
Spunând despre cei doi lideri că se comportă ca nişte "prorectori" ai studenţilor, în loc să vegheze la respectarea regulamentelor, drepturilor şi libertăţilor studenţilor, asociaţiile au cerut revocarea amândurora. "Nu ei ne-au ales!", ripostează Şerbănescu, subliniind că pretenţia studenţilor n-are cum să devină realitate.

Spusele îi sunt susţinute şi de rectorul Universităţii. "Trebuie respectată Metodologia de organizare şi desfăşurare a alegerilor", zice Cornel Antal. Adică e necesară iniţiativa unei treimi din membrii senatori pentru ca problema revocării din funcţie să fie pusă în Senat. Rectorul nu comentează în niciun fel pretenţiile financiare ale studenţilor, dar se asigură că vrea armonie între ei şi că îi va ajuta să se înţeleagă "prin dialog". Numai să nu se trezească cu supriza că tinerii s-au cam săturat de vorbe...


A FOST SAU NU CAMPANIE?
Dume propagandistul

08-Adrian-Dume.jpgFostul lider al studenţilor din Senatul Universităţii, acum cadru didactic asociat al Facultăţii de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale, Adrian Dume (foto), a fost prins şi el în cearta dintre cele două tabere studenţeşti. Cele cinci asociaţii au sesizat Rectoratul şi Senatul cu privire la faptul că Dume s-ar fi folosit de poziţia şi influenţa acumulată în decursul anilor pentru a-şi face "o agresivă campanie electorală în rândul studenţilor".

Dume a concurat în proiectul tineretului liberal de selectare a unui tânăr pe listele electorale din 2012 şi a trimis e-mail-uri mai multor persoane, cerându-le să-l susţină şi să spună mai departe "ce am realizat până acum pentru tineri". Potrivit studenţilor din asociaţii, Dume ar fi încălcat astfel articolul 7 din Carta Universităţii, care prevede că "membrii comunităţii universitare îşi exercită libertăţile academice având dreptul de a dobândi, dezvolta şi transmite liber cunoştinţe, fără niciun fel de ingerinţe politice, religioase sau de altă natură".

De cealaltă parte, Dume susţine că n-a făcut decât să trimită nişte mesaje unor prieteni. Rectorul a găsit o metodă să rezolve şi această problemă: le-a spus celor care l-au reclamat pe Dume că sesizarea trebuia depusă la Comisia de Etică şi Disciplină. De parcă el ar fi complet străin de această comisie...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
...
Auzi tu, roackeru, daca tot te dai asa mare ca il cunosti pe Gaita intereseaza-te mai bine si afla ca Gaita nu era in localitate cand a venit Nastase, si pe langa asta macar scrie-i numele corect ! Si cu Dume, care e problema voastra ca a fost casatorit, divortat si logodit? E viata lui personala si nu ar trebui sa va intereseze, asa cum nici pe el nu il intereseaza viata voastra persoanala, daca sunteti casatoriti sau nu, daca aveti prietene sau nu, iar Serbanescu are responsabilitatile lui din moment ce el este actualul presedinte al studentilor. P.S. Invidia e mare!!!!!!!
Postat 06 Aprilie 2011, 22:56 de Carmen
felicitari petru,ileiv, laleaua neagra,roakeru
Trebuie sa fiti foarte mandri de realizarile si de oamenii pe care ii cunoasteti. Comentariile denota o personalitate puternica si asumarea unor jigniri. Voi nu ve-ti avea posibilitatea in viata decat sa comentati viata si faptele altora. Mult succes in aceasta activitate!
Postat 06 Aprilie 2011, 21:38 de adi
ba, tu esti ?!
ba Gaitza, ala de mai jos care se-ascunde su numele de "cineva" io cre' ca esti chiar tu ma :))))))) pai daca ti zic io ca esti nesimtit, plin de ifose si cu tupeu, un semianalfabet cu pretentii de telectual, crede-ma ca asea e, ca doar te cunosc ma :P (acu' sa te vad cum te strofoci sa afli cine te "apreciaza" la justa ta valoare :D)
Postat 06 Aprilie 2011, 20:08 de roackeru
Nesimtit sau nu!
Nesimtit sau nu Gaitza nu a fost la intalnirea cu Nastase, asta n-a aparut deloc acolo a fost alt baiat ala. Gaitza asta cred ca o picat la mijloc intre ei ca vrem sau nu tot scandalu asta e intre dume si Derecichei de anii trecuti.
Postat 06 Aprilie 2011, 14:16 de cineva
nesimtiti!
cica dobitocii astia si pe facebook s-au trecut ca fiind frati ! poate frati in prostie! mai e si vaca aia care ii scrie pe feisbuc incurajari. citez din vaca "Indiferent cine ce spune....e clar ca ai muncit mult ca sa ajungi la punctul in care ai ajuns. Speram doar ca politica romaneasca sa gandeasca cu capul si sa gandeasca la binele celor pe care ii reprezinta."
Postat 05 Aprilie 2011, 21:13 de petru
nesimtiti!
sunt niste nesimtiti toti 3 si la fel toti cei care-i sustin incluzand si aici profesorii. totul porneste de la sindromul Dume! nu face altceva decat sa-si creeze o imagine de om important nestiind sa faca nimic. intrebati-l ce limba straina vorbeste, ce soft stie utiliza.....veti vedea ca nu stie. 80% din studenti sunt mai bun ca el! intradevar agaseaza lumea pe facebook trimitand linkuri pentru a fi votat! luati atitudine si nu va lasati furati de acesti escroci. uitati-va cum merge dume pe strada, si cum alearga lumea pe langa el! mereu mergea la evenimente si se invartea pe langa lumea buna se fie prins in poza. acum se mandreste cu ele! si dureros e ca multi apreciaza si considera ce mare si important este acest nenorocit de care sincer mie mila! e un prigoana fara initiativa! ce caracter poate avea un tanar casatorit, divortat, logodit! asta spune tot nu are nicio responsabilitate! e demn de compatimire!
Postat 05 Aprilie 2011, 20:48 de iliev
niste escroci
Uitati-va la Dume, Serbanescu si Gaitza, ce fetze de escroci si pupincuristi au ;) Bineinteles ca studentii s-au prins (cam prea tarziu) ca boii astia trei gusati isi urmaresc interesele. A ajuns Dume, un prostalau care nu stie scoate tri vorbe coerente, "cadru asociat" ? Haida de ! Cat i-a lins el in qur pe rector si alti factori de decizie... numai el stie :))) Mai alaltaieri, cand veni Nastase pe-aci pa la Universitate, l-au intampinat rectorul, neste prorectori si alti oameni sus-pusi de-ai Universitatii si in urma lor cine veneau, imbracati toti la costume negre, de ziceai ca cine stie ce importanti sunt, cei trei lingai ! Ce cautau ei acolo... n-as sti sa va spun. Asa ca n-ar trebui dati afara, ci mai degraba suiti in turnul primariei si aruncati de-acolo, ca de lichele e plina tara !
Postat 05 Aprilie 2011, 20:14 de laleaua neagra
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Poliţia Bihor în 2018: Au fost identificaţi toţi autorii infracţiunilor de mare violenţă şi toţi şoferii care au părăsit locul faptei (FOTO)
 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON