URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Septembrie 2010, 13:05

Artiştii vin acasă!

Artiştii vin acasă! DIN NOU LA SIMFONIE. Orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea va urca din nou pe scenă în 23 septembrie. În cadrul concertului, publicul va putea asculta opere de Ceaikovski şi Beethoven, interpretate alături de Gabriel Croitoru, unul dintre cei mai buni violonişti din ţară
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De săptămâna viitoare, sunetele pianului, vioarei şi violoncelului vor răsuna din nou din sala Enescu-Bartok a Filarmonicii.

Surpriza acestei stagiuni este că, pe lângă invitaţi din lumea muzicii internaţionale, pe scenă vor concerta şi artişti născuţi în Oradea, care au devenit cunoscuţi în ţară şi peste graniţe, dar şi foşti membrii ai Orchestei Simfonice din oraşul de pe Criş. Altfel spus, muzică de la orădeni, pentru orădeni.

Recunoştinţă locului natal

13 todor albert.jpgDacă anul trecut pe scena sălii Enescu-Bartok au susţinut recitaluri o serie de artişti tineri din toată lumea, în această stagiune Filarmonica a pregătit pentru spectatori un sezon plin cu reprezentaţii susţinute de solişti orădeni şi muzicieni care au făcut cândva parte din Orchestra Simfonică locală. "Proiectul "Recunoştinţă locului natal" va aduce în faţa publicului persoane din viaţa muzicală care au origini în Oradea sau Bihor", spune Todor Albert (foto), directorul Filarmonicii.

Pe lângă valoarea artiştilor invitaţi, în acest an s-a avut în vedere şi faptul că onorariile acestora trebuie plătite din venituri proprii. "Invitaţii sunt colaboratori mai vechi de-ai noştri, aşa că au acceptat să concerteze la Oradea şi pentru sume mai mici", explică directorul artistic al Filarmonicii, Corneliu Cristea.

Serile sub baghetă

13 gabriel croitoru_1.jpgDeşi orădenii primează în această stagiune, invitat să deschidă festivităţile, pe 23 septembrie, de la ora 19, este violonistul Gabriel Croitoru (foto), cel care a câştigat în 2008 vioara Guarani care i-a aparţinut lui George Enescu. Artistul este solist la Filarmonica din Ploieşti şi va interpreta alături de orchestra condusă de dirijorul Filarmonicii orădene, Janko Zsolt, Concertul pentru vioară şi orchestră în Re Major de Piotr Ilici Ceaikovski, dar şi simfonia a V-a a Destinului compusă de Ludwig van Beethoven. "Croitoru este unul dintre cei mai mari violonişti ai României şi de aceea va deschide stagiunea", motivează Todor Albert.

Orchestra din Oradea va reveni pe scenă în 30 septembrie, însă de data aceasta sub bagheta dirijorului Romeo Rîmbu şi alături de corul Filarmonicii pentru a interpreta Schiksalslied, o lucrare a lui Johannes Bramhs.

Orădeni pentru orădeni

Primul orădean care va veni acasă este Tiberiu Popovici, fost dirijor al Operei Naţionale din Cluj, stabilit în Franţa, unde predă la o şcoală de muzică. "Popovici este absolvent al Liceului de Artă din Oradea, iar la Academia din Cluj a studiat cu maestrul Emil Simon", spune Corneliu Cristea. Tot în această toamnă, în sala Enescu-Bartok va concerta şi orădeanul Petrus Boloni, care studiază violoncelul la Academia din Budapesta.

Un concert deosebit va susţine şi Anton Niculescu, fost violoncelist al Filarmonicii din Oradea, care aduce cu el doi artişti care au colindat lumea. Împreună cu violonistul austriac Gernot Winischhofer şi sub bagheta dirijorului rus Igor Verbitsky, soliştii vor interpreta Dublu Concert de Brahms. "Cei trei sunt bine cotaţi în Europa şi au mai concertat în această formulă", spune directorul artistic. Toamna aceasta, Filarmonica l-a invitat să concerteze şi pe pianistul orădean Thurzo Zoltan, dar şi pe alţi solişti şi dirijori din ţară şi străinătate, cum ar fi dirijorul spaniol Alfonso Saura, care a invitat la rândul său artiştii orădeni într-un turneu în Spania.

În concluzie, în această stagiune va răsuna "Simfonia orădenilor". Pentru că nicăieri muzica nu sună mai bine ca acasă...


SCALA LA FILARMONICĂ
Operă pe DVD

În acest sezon, pe lângă concertele Orchestrei, Filarmonica plănuieşte să aducă în oraşul de pe Criş Scala din Milano, Metropolitan sau Covent Garden, prin prezentarea unor spectacole pe DVD atât în cadrul orelor educative pentru copii, cât şi în alte zile fără concert.

În ceea ce priveşte preţul unui bilet pentru un spectacol al Filarmonicii, acesta a rămas la fel, între 10 şi 25 de lei, în funcţie de locul cerut. În schimb, preţul abonamentelor a scăzut cu 15%, încadrându-se între 150 de lei şi 330 de lei, cu reducere de 50% pentru elevi şi studenţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Draga analfabeta
"Sunetele vioarei", "vioara Guarani"... Nu esti tu un pic cam analfabeta? Si scrii pe teme culturale, brava!
Postat 21 Septembrie 2010, 10:17 de Guarneri
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON