URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 August 2015, 14:46

Copacii cu poveşti: Grupul "Oradea suntem noi" vrea să amplaseze mici biblioteci în parcurile oraşului

Copacii cu poveşti: Grupul 'Oradea suntem noi' vrea să amplaseze mici biblioteci în parcurile oraşului CULTURĂ ÎN NATURĂ. Orădenii care se relaxează în parcuri vor fi îmbiaţi curând la lectură prin intermediul unor mini-biblioteci. Iniţiatorii campaniei care promovează cititul în aer liber lucrează la proiectarea unui mobilier din lemn care să fie dispus de jur împrejurul copacilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii se vor putea relaxa în parcurile urbei citind la umbra generoasă a copacilor cărţi pe care le vor găsi tocmai acolo. Cel puţin aşa promit membrii grupului "Oradea suntem noi", constituit pe Facebook, care au demarat de curând o campanie inedită: "Copacul cu cărţi - Deschide-ţi mintea!".

La începutul toamnei, prin acest proiect ar urma să fie dotate cu câte o mini-bibliotecă patru parcuri din oraş. Iniţiatorii au însă nevoie de ajutorul concitadinilor care doresc să doneze o parte din propriile cărţi în interesul comunităţii.

Un eşec care urneşte

Iniţiat de un orădean imediat după eşecul referendumului pentru unificarea oraşului cu comuna Sînmartin, la început doar ca o platformă de dezbatere, dar care a devenit apoi şi una de acţiune, grupul "Oradea suntem noi" a adunat în două luni peste 14.000 de membri. Unii dintre aceştia nu se mulţumesc doar să comenteze actualitatea locală, ci vor să se şi implice în progresul oraşului.

La începutul lunii iulie, în urma unui apel pe Facebook, câteva zeci de membri ai grupului au adunat alimente, haine şi jucării pentru o familie cu trei copii nevoită să locuiască într-un grajd din Ioşia. Tot prin grupul "Oradea suntem noi" a fost iniţiat apoi un demers pentru a rezolva problema putorii care afectează partea de vest a oraşului, peste 2.800 de orădeni semnând până acum petiţia "Spune nu mirosului infect din Oradea, generat de firma Nutripork", ce urmează să fie predată autorităţilor în speranţa stopării acestui fenomen.

Lectură la umbră

La jumătatea lunii trecute grupul "Oradea suntem noi" a lansat un nou proiect. Este vorba despre campania "Copacul cu cărţi - Deschide-ţi mintea!", care urmăreşte amenajarea de mini-biblioteci în parcurile oraşului, cu scopul de a promova lectura, inclusiv în aer liber.

"Vrem să facem ceva pentru Oradea şi orădeni. Nu va fi unicul nostru proiect, vor mai urma şi altele", spune Bogdan, iniţiatorul şi administratorul grupului, subliniind cu modestie că paternitatea campaniei aparţine mai multor colegi.

Proiecte similare s-au mai pus în practică de către diverse şcoli ori biblioteci în oraşe precum Bucureşti şi Iaşi, deci ideea nu este originală, dar ar fi binevenită şi în Oradea. "Ni se pare un proiect benefic pentru oraş, căci le oferă orădenilor şi eventualilor turişti ceva aparte. Existenţa unor astfel de mici biblioteci ar spune ceva despre oraşul în care trăim", zice Mihai Jurca (foto), preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Turismului, co-organizatoare a campaniei.

Pe etapte

Într-o primă etapă proiectul vizează patru parcuri - 1 Decembrie, Brătianu, 22 Decembrie şi Parcul Cetăţii - unde organizatorii vor să monteze, în jurul câte unui copac, rafturi anume create pentru cărţi. "Practic, ar fi nişte dulăpioare montate în jurul copacilor uşor accesibili. Acestea nu se vor sprijini pe arbori şi nu vor fi dăunătoare pentru aceştia", explică Bogdan, adăugând că, dacă totul merge bine, planul va fi extins anul viitor în toate parcurile oraşului.

Volumele expuse în mini-bibliotecile din aer liber vor fi accesibile tuturor şi nu vor fi păzite. "Până la urmă, este şi o modalitate de a-i inspira pe oameni să fie mai responsabili", spune şi Mihai Jurca. În plus, prin intermediul platformei "Oradea suntem noi" s-au oferit deja mai mulţi voluntari care să verifice periodic copacii cu cărţi, pentru a rearanja volumele şi a completa oferta în cazul în care unele vor dispărea.

Copac, caut cărţi

Iniţiatorii campaniei au început demersurile pentru a obţine aprobarea Comisiei Municipale de Urbanism în vederea amplasării mobilierului urban în cele patru parcuri şi au primit promisiuni din partea unor firme care îi pot ajuta să-l construiască.

"Am vrea să inaugurăm primele biblioteci încă din luna august", zice iniţiatorul grupului. Pentru adunarea volumelor necesare, al căror număr este estimat pentru primă fază la 1.000, câteva edituri locale şi-au anunţat sprijinul, dar organizatorii se bazează şi pe contribuţia orădenilor. Până pe 15 august, aceştia pot lăsa donaţiile la ghişeul de la intrarea principală în Primăria Oradea, trecându-şi, totodată, numele pe lista celor care au contribuit la realizarea proiectului. Şi, poate, la "deschiderea" unor minţi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
oradea cooltă
dar, să se pună ostentativ acolo si niste wc-uri eco fără hârtie igienică, iar pe dulapurile acelea din jurul copacilor să se scrie "nu fura", dacă leagă cărâile cu lanțuri groase :) ori "în cel mai fericit caz, vom ajunge cărți din hărtie" sau, doar dacă se mai pun și niște pâlnii printre rafturi, se poate scrie cât mai citeț pe dulapuri... "știința nu se toarnă în cap cu pâlnia". de umbrele și de pelerine numai zic nimic că atrag privirile prea tare - aiurea
Postat 08 August 2015, 20:16 de vg
Felicitari!
Bravo! Este nevoie de cat mai multe initiative de acest fel in Oradea.
Postat 08 August 2015, 16:08 de v0id
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON