URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2010, 08:29

Stop, strada mea! (FOTO)

Stop, strada mea! (FOTO) Lucrările de modernizare a străzii Principatelor Unite se opresc brusc la circa 40 de metri de capătul dinspre intersecţia cu strada Plevnei întrucât proprietarii caselor din zonă s-au întăbulat pe teren până în malul Crişului Repede
Stop, strada mea! (FOTO) Peste 100 de metri pătraţi din prima bandă de circulaţie a străzii Dragoş Vodă figurează la Cartea Funciară ca aparţinând unui proprietar privat. Municipalitatea încearcă să îl descopere pentru a putea expropria terenul în interes public
Stop, strada mea! (FOTO) Retrocedată de instanţă moştenitorilor unei familii orădene, strada George Enescu a fost răscumpărată în luna iunie de către Primărie în schimbul sumei de 22.500 euro şi a unui apartament cu două camere
Stop, strada mea! (FOTO) Topografii municipalităţii vor verifica în cursul acestei săptămâni cui aparţine porţiunea din mijlocul străzii Porumbelului. Angajaţii AIO au descoperit din întâmplare că terenul a fost trecut pe numele unei persoane fizice
Stop, strada mea! (FOTO) Până şi intrările la birourile executorilor judecătoreşti din vecinătatea Palatului Justiţiei au fost "privatizate". O fâşie de teren lată de 70 de centimetri şi lungă de 11 metri figurează la Cartea Funciară ca fiind a unui proprietar privat
Stop, strada mea! (FOTO) Primăria a ajuns în fază de expropriere cu o parte din strada Henrik Ibsen, retrocedată de judecători unei familii care a lăsat locatarii blocului din vecinătate fără acces direct la stradă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Drumul de Cluj trece prin "curtea" unei firme! Pare absurd, dar o fâşie de circa 100 de metri pătraţi din strada Dragoş Vodă figurează la Cartea Funciară ca aparţinând unui proprietar privat. Iar situaţia nu este defel singulară...

BIHOREANUL a descoperit că, deşi teoretic aparţin domeniului public al oraşului, mai multe străzi din oraş au proprietari privaţi cu acte-n regulă!

Atenţie, drum "privat"!

Aberanta situaţie a fost descoperită acum două săptămâni, când angajaţii Administraţiei Imobiliare Oradea (AIO) pregăteau actele pentru înregistrarea în domeniul public al oraşului a celor 600 de noi locuri de parcare din strada Dragoş Vodă. Când au ajuns la Cartea Funciară, topografilor nu le-a venit să creadă ce-au văzut.

08 Cristian Beltechi_1.jpg"O porţiune de circa 100 mp din banda întâi de circulaţie spre ieşirea din oraş, situată imediat după intersecţia cu strada Barierei, figurează în acte ca aparţinând unui proprietar privat", spune Cristian Beltechi (foto), directorul AIO.

Teoretic, dacă ar vrea, proprietarul ar putea pune barieră şi cere trecătorilor taxă de drum! Pentru a evita penibilul unei asemenea situaţii, AIO face demersuri pentru identificarea proprietarului şi iniţierea de negocieri. "Se pare că este vorba de o firmă care a preluat într-o formă sau alta terenul de la Centrocoop, iar apoi o parte din el a ajuns la o persoană privată. Nu ştim foarte multe detalii deocamdată". Beltechi afirmă că municipalitatea îi va oferi proprietarului "şoselei" un schimb de proprietăţi, iar dacă acesta nu acceptă va demara o procedură de expropriere în interes public.

Primărie, caut proprietar de stradă!

Total absurdă, situaţia nici măcar nu e una izolată. BIHOREANUL a descoperit că o porţiune de câteva zeci de metri de teren situată chiar în mijlocul străzii Porumbelului, în spatele Hotelului Ramada, este întăbulată pe un privat pe care municipalitatea încearcă să îl identifice. La fel, AIO caută să afle cui îi aparţine în acte o fâşie de teren lată de circa 70 cm şi lungă de mai bine de 11 metri care se întinde pe sub geamul birourilor executoreşti din strada Franz Schubert, lângă Palatul de Justiţie. "Ideea este că proprietarii, deşi se ştiu întăbulaţi pe teren, nu vin să le declare. Aflăm de ei întâmplător, când operăm în Coala Funciară", zice Beltechi.

Odată ce vor fi identificaţi, deţinătorii celor două porţiuni de stradă vor fi chemaţi la Primărie, la discuţii. De obicei, când e vorba de o bucată mică de teren, proprietarii acceptă să o doneze oraşului. Dacă este o suprafaţă mai mare şi mai valoroasă, municipalitatea încearcă răscumpărarea acesteia la preţul de piaţă sau iniţiază un schimb de proprietăţi. Varianta cea mai greoaie şi deloc amiabilă este exproprierea în interesul comunităţii. În acest caz, fiind vorba de drumuri publice, legea este clar de partea municipalităţii.

"Naţionalizare" cu forţa

În prezent, municipalitatea are pe rol două proceduri de expropriere. În primul caz este vorba de strada Principatelor Unite, unde opt proprietari ai unor case au reuşit să se întăbuleze pe drumul din faţa acestora până chiar în malul Crişului. Deţinătorii au refuzat să vândă terenul Primăriei şi blochează lucrările de modernizare a străzii, pe considerentul că, odată ce le va trece şoseaua pe sub geamuri, nu vor mai avea linişte.

Procedura, deloc simplă, implică inclusiv avize ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, dar odată făcute actele, exproprierea intră în linie dreaptă. În cazul amintit, municipalitatea va vărsa săptămâna aceasta în conturile bancare ale proprietarilor suma totală de 315.000 de lei stabilită de un evaluator independent ca "justă despăgubire" pentru suprafaţa de 737 mp expropriată. Apoi, muncitorii pot relua lucrările!

"Geambaşii" de străzi

Există însă şi varianta unei înţelegeri amiabile, aşa cum s-a întâmplat în cazul străzii George Enescu, unde moştenitorii unei familii au obţinut în instanţă retrocedarea suprafeţei de 262 mp în chiar mijlocul arterei! După negocieri prelungite, Primăria a acceptat să cedeze primului dintre proprietari, în schimbul terenului, un imobil cu 2 camere situat în strada Tudor Vladimirescu nr. 8, iar celuilalt să îi plătească 22.500 de euro.

08 Bela Porsztner.jpgPorsztner Bela (foto), directorul adjunct al AIO, are misiunea să identifice şi să lămurească toate situaţiile "dubioase" de acest fel. Căci, conform legii, drumurile fac parte din patrimoniul oraşului şi nu au cum aparţine unor privaţi. "Problema este că de cele mai multe ori oamenii au fost împroprietăriţi de instanţe. Judecătorii au dat de-a lungul anilor sentinţe în baza unor hărţi vechi, care nu coincid cu cele actuale", spune Porsztner.

Asta pentru că, la fel ca albia unui râu, faţa unui oraş se schimbă. Şi se poate foarte bine ca pe vechea bucăţică de pământ pe care odinioară creşteau morcovi în curtea unui orădean, astăzi să treacă o linie de tramvai sau drumul de Cluj. Iar azi acel orădean sau urmaşii săi se pot plânge oricând de tulburare în posesie. Doar este strada lor!


BUNI DE PLATĂ
45.064
euro a fost suma stabilită de evaluatori pentru răscumpărarea străzii George Enescu


08 Vasile Petrut.jpgORADEA "STRĂMUTATĂ"
Nu "puşcă" hărţile!

Consilierul local Vasile Petruţ (foto), proprietarul unui teren în strada Graurilor, spune că situaţia este chiar mai gravă decât bănuieşte conducerea Primăriei. "Hărţile de la CF nu puşcă cu realitatea din teren. În urmă cu 5 ani, când mi-am cumpărat terenul de pe deal, am chemat un topograf care mi-a făcut măsurători prin satelit şi m-am trezit că intru cu proprietatea mai bine de 2 metri şi jumătate peste casa vecinului", spune Petruţ.

Convins că era o greşeală, consilierul a cerut a doua măsurătoare, care a demonstrat acelaşi lucru. Cel puţin pe deal, hărţile sunt decalate cu câţiva metri faţă de situaţia din teren. Iar dacă s-ar gândi cineva să le pună în regulă, ar ieşi un scandal de pomină. Pentru că proprietăţi întregi încalecă garaje, peluze sau piscine ale vecinilor. Iar drumurile nici vorbă să mai fie ale oraşului...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Rrrr
Mai intelejentule de reporter.... Eu locuiesc pe str nufarului iar cand s-a largit bulevardul spre Nufarul i-au luat abuziv bunicului meu 200 de mp de fara sa se opereze nicaieri.. Asa pur si simplu....deci eu acuma daca ar fi sa ma iau dupa voi, am si eu o banda de circulatie.... Si tot primaria comenteaza?????? N-am cuvinte.....  Obisnuiti-va sa va folositi si creierul ala asa mic cum e. S-au trezit si electricienii sa vorbeasca... Dar la carp nu i-ati cerut parerea in problema asta??? Hahahahahahaha.... Carp profesionistul.....he he he.. Hai baiete scoate capul din fundul pnl-istilor si pune mana pe o carte ca ai nevoie si nu mai scrie la comanda tot felul de ineptii.
Postat 30 Octombrie 2010, 16:48 de Ggg
Gggggg
Mai intelejentul
Postat 29 Octombrie 2010, 22:46 de Hhg
de-aia
de-aia nu s-au uitat....ca daca se uitau, nu puteau sa arate cu degetul din nou catre vechea conducere a orasului. Dar asa, numai bine, au ocazia sa ne arate cat de buni sunt ei, si cat de rai au fost ceilalti.
Postat 28 Octombrie 2010, 09:26 de koko
ORADEA
DA OARE DE CE NU S-AU UITAT INAINTE de inceperea lucrarilor??
Postat 28 Octombrie 2010, 08:49 de INTREBARE
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON