URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iulie 2019, 20:07

"Puşki"-gol! Golgheterul Naţionalei de tineret, bihoreanul George Puşcaş, a fost primit acasă cu aplauze şi şampanie (FOTO)

'Puşki'-gol! Golgheterul Naţionalei de tineret, bihoreanul George Puşcaş, a fost primit acasă cu aplauze şi şampanie (FOTO) ATACANTUL AŞTEPTAT. Încurajat din tribune de tatăl şi sora sa, George Puşcaş a avut un EURO excelent, devenind golgheterul României şi al doilea cel mai bun marcator al turneului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La recentul Campionat European de fotbal U21, numărul 9 al României a lăsat comentatorii TVR fără glas, de la atâta "Goooooool!". George Puşcaş i-a făcut mândri pe zecile de mii de români care au îmbrăcat în galben stadioanele din Italia şi pe alte câteva milioane care s-au bucurat de acasă de victoriile nemaipomenite ale "tricolorilor mici". 

La 23 de ani, jumătate petrecuţi pe teren, "Puşki" a devenit deja un idol şi, pus pe treabă, îi stă gândul la reuşite şi mai mari. 

La Inter de mic 

În urmă cu aproape cinci ani, BIHOREANUL portretiza, în articolul "Bihoreanul din Calcio", un tânăr care, la doar 18 ani, făcea furori la echipa de tineret a faimosului Internazionale Milano.

Crescut în Balc, unde părinţii şi sora lui mai mare locuiesc şi acum, George Puşcaş a făcut şcoala la Marghita dar, îşi aminteşte el, bătea mingea în fiecare zi. "Tata mi-a văzut pasiunea şi m-a trimis la Liberty Salonta. N-a fost o decizie uşoară, mai ales pentru mama, fiindcă am plecat de acasă la 11 ani", povesteşte el. 

Nu după mult timp, talentul i-a fost remarcat şi de cluburi tari din străinătate. După un an de împrumut la FC Bihor, atacantul a fost chemat, la 16 ani, în teste la Arsenal Londra, iar câteva luni mai târziu, în mai 2013, pe când abia împlinise 17 ani, a semnat o înţelegere cu Internazionale Milano, un club de legendă în Italia. 

"Să dau mai mult..."

A marcat gol după gol pentru echipa de tineret a Inter-ului şi a jucat chiar şi câteva meciuri pentru echipa mare, în Serie A. După cum recunoştea într-un interviu, în Italia a învăţat că "tactica este cea mai importantă". "În cariera mea am avut parte de antrenori duri, ceea ce m-a făcut să fiu mai atent, mai concentrat, să dau mai mult şi să cer mai mult de la mine", spunea el. 

Inter l-a împrumutat apoi mai multor echipe din liga a doua italiană: Bari, Benevento, formaţie pentru care a fost erou la promovarea în Serie A, şi Novara. Vara trecută, George a fost "vândut" cu peste 3 milioane euro formaţiei Palermo, din liga secundă, pentru care în sezonul 2018-2019 a şi marcat 9 goluri. 

Atacantul ideal 

Cel mai răsunător succes l-a înregistrat însă luna trecută, cu Naţionala de tineret a României U21, care a ajuns până în semifinalele EURO 2019, eliminând formaţii mai bine cotate, cum ar fi Anglia şi Croaţia. Prin meciuri dinamice, "tricolorii mici" au reuşit goluri spectaculoase şi au demonstrat o evidentă mentalitate de învingători, câştigând admiraţia suporterilor români, care şi-au amintit cum e să te bucuri de fotbal. 

Unul dintre pilonii formaţiei a fost - alături de căpitanul Ionuţ Radu şi de fiul "regelui" Gică Hagi, Ianis - chiar bihoreanul Puşcaş, atacant de excepţie, care a înscris la turneul final patru goluri, semnând, între altele, ambele reuşite ale naţionalei din semifinala cu Germania. 

De altfel, fotbalistul a fost singurul român selectat de UEFA în echipa ideală a turneului, ceilalţi jucători fiind aleşi din loturile finalistelor Germania şi Spania. "Este meritul echipei şi al vostru, suporterii echipei naţionale, aţi fost o motivaţie pentru noi toţi. Este o mândrie să reprezint România şi cred că şi alţi colegi ai mei meritau să fie incluşi în echipa turneului final! Împreună putem realiza multe, vom mai avea astfel de veri şi abia aştept! Hai România!", a scris, pe Facebook, "Puşki", cum îi spun prietenii, după aflarea veştii.

Din toate timpurile... 

După cum a subliniat şi impresarul său, fostul jurnalist al BIHOREANULUI Cătălin Sărmăşan, atacantul a doborât la EURO 2019 record după record, devenind golgheterul all-time al Naţionalei de tineret, cu 18 goluri, dar şi "primul bihorean marcator la un turneu final". Aşadar, George a devenit un erou pentru toţi suporterii din România. Atacantul de top mult aşteptat. 

La întoarcerea în ţară, fotbalistul a spus că tricolorii tineri sunt o "generaţie de fier", unită şi determinată. De altfel, jucătorii lui Mirel Rădoi n-au arătat deloc ca alte echipe româneşti din ultimii ani: n-au dat niciodată înapoi şi nu s-au temut să atace. "Totul a pornit din calificări. Ne-am descoperit unii pe alţii şi fiecare ştia ce are de făcut. Pe parcursul meciurilor s-a format o legătură între noi şi o mentalitate de învingători. Noi am avut încredere, chiar dacă la început nimeni nu ne dădea şanse", s-a confesat George BIHOREANULUI.

Suporteri de suflet 

La turneul final din Italia, George a fost încurajat din tribune de tatăl său, de sora sa, Deea, şi de cumnatul său, toţi îmbrăcaţi în tricouri ale Naţionalei cu numărul 9. La un moment dat, tatăl jucătorului a fost surprins rugându-se (foto) când băiatul său era pe cale să execute un penalty. "Mama e cea mai emotivă. Ea nici nu vine la meciuri, fiindcă nu prea poate să facă faţă presiunii. Ei sunt familia mea, cei mai înfocaţi fani ai mei, e o emoţie deosebită să le dedic golurile", se destăinuie sportivul. 

La câteva zile de la marea reuşită - care a adus şi calificarea echipei la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, pentru prima oară în peste 50 de ani - George Puşcaş s-a întors în Bihor, unde ajunge rar, fiind aşteptat cu sufletul la gură de familie, de prieteni şi de fani. "A fost o primire extraordinară pentru că o grămadă de lume m-a felicitat. Să mă primească lumea acasă la mine cu aplauze şi să mă aclame, înseamnă că într-adevăr am realizat ceva frumos şi important". 

În Oradea, George s-a distrat cu prietenii la un party în aer liber organizat de clubul Intense, la Săldăbagiu de Munte, unde a fost primit cu şampanie şi aplaudat de toţi cei prezenţi. A ajuns şi în Balc, unde locuiesc ai lui, dar şi în satul Margine, unde şi-a vizitat singurul bunic rămas în viaţă. Mândru de el, aşa cum e şi acesta de nepot, George a postat pe Instagram (foto), pentru cei peste 100.000 de urmăritori, o fotografie ce-i înfăţişează împreună.

O vară fierbinte 

Încă vreo două săptămâni, George se va relaxa la Marea Neagră şi apoi, probabil, într-o vacanţă în străinătate, pe care n-a apucat încă s-o plănuiască. Între timp, se va preocupa şi de carieră. Cum Palermo a retrogradat şi nici n-a plătit către Internazionale Milano suma de transfer, atacantul bihorean a redevenit jucătorul celebrului club din nordul Italiei, dar asta nu înseamnă că lucrurile vor rămâne aşa. 

După reuşitele senzaţionale de la EURO, mai multe echipe de top s-au arătat interesate să-l transfere, între care, după cum relatează presa sportivă, cele din Udine, Bologna şi Torino (Italia), precum şi Birminghan City (Anglia). Site-ul transfermarkt.com scrie că transferul lui Puşcaş ar putea costa cel puţin 3 milioane euro. "Orice ofertă o voi discuta cu familia mea, cu impresarii mei. Acum sunt o grămadă de echipe cu nume mari care ar dori să mă cumpere, dar asta (n.r. – alegerea unei echipe celebre) nu e neapărat o prioritate pentru mine. Vreau să am continuitate, să joc mult. Trebuie să iau o decizie bună, să aleg o echipă care să aibă încredere în mine", spune "Puşki". Doar a dovedit că încrederea o răsplăteşte, la rându-i, cu goluri...
 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON