URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iulie 2018, 09:48

Ali, "Motanul": Un orădean cu origini siriene este toboşarul celei mai în vogă trupe din România, The Motans (FOTO)

Ali, 'Motanul': Un orădean cu origini siriene este toboşarul celei mai în vogă trupe din România, The Motans (FOTO) PRIMA ALEGERE. Ali Said a fost primul instrumentist ales în urmă cu doi ani pentru proiectul The Motans, iniţiat de tânărul artist basarabean Denis Roabeş. De atunci, orădeanul a cântat cu această trupă pe scena Untold, pe Casa Poporului, dar şi în Oradea copilăriei
Ali, 'Motanul': Un orădean cu origini siriene este toboşarul celei mai în vogă trupe din România, The Motans (FOTO) PRIMA ALEGERE. Ali Said a fost primul instrumentist ales în urmă cu doi ani pentru proiectul The Motans, iniţiat de tânărul artist basarabean Denis Roabeş. De atunci, orădeanul a cântat cu această trupă pe scena Untold, pe Casa Poporului, dar şi în Oradea copilăriei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fascinat de tobarii trupelor rock ale anilor ’80, care făceau ritmul oricărei cântări, Ali Said a început să "bată" încă de mic pe... pernă, cu beţe improvizate din spătarele scaunelor de lemn.

Acum e bateristul trupei The Motans, consacrată cu piese de mare succes, între care "Versus" şi "Jackpot". Ali este implicat, totodată, şi în producţia muzicală, lansându-şi propriile melodii cu influenţe arăbeşti.

Nu e poantă: la balet!

Născut într-o familie multietnică, cu tatăl sirian, iar mama pe jumătate româncă, pe jumătate unguroaică, Ali Said se consideră "mai mult" român.

Ali Said, de la The Motans, bebelușS-a născut în Siria, dar a crescut în Oradea, părinţii săi, inginerul Ahmad şi avocata Iulia-Maria relocând familia aici, în oraşul natal al femeii, pe când băiatul avea 3 ani. "Aici am copilărit, aici mi-am făcut prieteni. Familia mea e aşa, o salată cu de toate. Cum mama e şi unguroaică, pe fratele meu îl cheamă Attila Said", povesteşte orădeanul. Astăzi are trei paşapoarte: român, maghiar şi sirian. De mic, mama a vrut să-l vadă artist, aşa că pe la 5 ani l-a dat la… balet.

Ce-i drept, Ali n-a rezistat prea mult şi a sfârşit studiind pianul, tot la Şcoala de Arte Francisc Hubic. "Mi-a plăcut până am dat de teorie, de note, de măsuri. N-a mai fost distractiv", zice el. Tot în copilărie, Ali a făcut şi judo de performanţă, concurând pentru clubul Liberty la nivel judeţean şi regional.

Crescut cu rock

Adevărata pasiune şi-a descoperit-o în adolescenţă. "Părinţii m-au crescut cu rock, cu trupe ca Deep Purple, Black Sabbath, Rainbow şi Europe. Pe la 16 ani îmi lăsasem plete", povesteşte Ali. Dintre toţi membrii formaţiilor preferate, cel mai mult l-au fascinat toboşarii. "Mă uitam la videoclipuri şi toboşarul mi se părea cel mai misterios. El stă în spate şi face jocurile, el dă tonul, el stabileşte ritmul", zice Ali.

Primul pas a fost să demonteze scaune de prin casă şi să "fure" din spătarele lor bucăţi de lemn pe care le folosea drept beţe. "Exersam pe pernă. Încercam să imit ce vedeam la televizor", spune tânărul. Văzându-i pasiunea, mama i-a cumpărat un set de tobe "Doina". "Era un set rudimentar, dar pe vremea aia era mişto", îşi aminteşte Ali. Apoi a studiat percuţia la Şcoala Francisc Hubic, dar s-a perfecţionat de unul singur, pentru că "rock-ul nu se învaţă în şcoală".

Cântări în Blue Monday

Ali, The MotansAcasă, Ali a cântat în mai multe trupe, unora fiindu-le co-fondator. Ca licean la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, a înfiinţat cu câţiva amici "Torquemada", cu care au dat concerte şi au făcut înregistrări în studioul lui Dutka Andras, fostul proprietar al clubului Blue Monday. Ceva mai târziu, a cântat în formaţia "Spiritual Ravishment", care s-a bucurat de succes chiar şi în Europa. "Era un rock mai dur, grindcore. Am cântat în Bucureşti, în Germania şi în Bulgaria, ba am scos şi un album", spune Ali.

În paralel, dădea la tobe şi în Blue Monday, alături de trupa lui Dutka, care concerta live în fiecare weekend, cu clubul arhiplin. Ali n-a ignorat nici studiile: a intrat cu bursă la Facultatea de Drept din Oradea, dar nu i-a plăcut, apoi a absolvit Ştiinţele Economice. "Cu tata inginer şi mama avocată, educaţia a fost pe primul loc. Dar mama m-a încurajat foarte mult şi în cariera muzicală", spune Ali. Prin 2012, a făcut parte din trupa Anei Maria Georgescu, interpreta hitului "Ochii tăi". Cei doi au avut chiar şi o idilă şi au compus împreună Imnul Toamnei Orădene, pentru care au şi filmat un videoclip.

Gantere şi creaţie

Parcursul în lumea muzicii n-a fost uşor. "Oradea e un oraş mai mic, nu poţi să trăieşti doar din muzică. Toţi muzicienii pe care-i ştiam se mutaseră la Bucureşti", zice Ali. După închiderea Blue Monday, s-a reprofilat, luându-şi o diplomă de antrenor de fitness şi culturism şi lucrând ca antrenor în câteva săli de forţă din oraş.

De câţiva ani, s-a stabilit şi el în Capitală, fiindcă n-a putut renunţa la aspiraţiile sale de a avea o carieră în muzică. "Mă deprimă să nu fac muzică. Nu pot să fac doar sport, doar brocoli şi gantere. Trebuie să şi creez, să-mi pun mintea la contribuţie", zice el. În Bucureşti, a fost ajutat de un alt orădean, chitaristul Marius Pop, fiul liderului formaţiei Celelalte Cuvinte, Călin Pop. "M-a propus ca toboşar în band-ul lui Silviu Paşca, care concurase la Vocea României", povesteşte orădeanul. Cum ştie meserie, acum doi ani a fost primul baterist căutat pentru un nou proiect, şi anume trupa "The Motans", înfiinţată de Denis Roabeş, din Republica Moldova. "M-a contactat casa de discuri, care mi-a dat să ascult muzica pe care o făcea Denis, doar el şi chitara. Mi s-a părut altceva, mi-a plăcut", povesteşte orădeanul.

Motanii de succes

Între timp, "The Motans" a devenit una dintre cele mai în vogă formaţii din România, hituri precum "Versus", "August", "Tu" şi, mai nou, "Jackpot" fiind difuzate în heavy rotation la radio şi la posturile TV specializate. "Noi am botezat stilul trupei ca fiind rhythm & soul. E o muzică de suflet, de stare, dar care te poate şi ridica în picioare", zice Ali. Trupa susţine concerte în toată ţara. Anul trecut, băieţii de la "The Motans" au urcat pe scena deja faimosului festival Untold de la Cluj, dar şi pe cea a festivalului Toamna Orădeană, tânărul întorcându-se astfel în faţa publicului de acasă. Totodată, în cadrul unui proiect al PRO FM, trupa a cântat şi pe acoperişul Casei Poporului.

Pe lângă show-urile cu "The Motans", Ali nu şi-a uitat nici pasiunea pentru fitness, el fiind, de altfel, antrenorul personal al lui Smiley. În plan muzical, orădeanul şi-a dezvoltat şi abilităţi de producător, adică omul care pune cap la cap componentele unei melodii, atât pentru "The Motans", cât şi pentru câteva piese ale albumului "Gypsy Rock" semnat de Damian Drăghici, autorul unor "modernizări" de succes ale unor vechi piese lăutăreşti. "La Bucureşti sunt oportunităţi mai multe, dar trebuie să şi munceşti, să tragi tare", zice orădeanul. El a făcut-o, pentru că din adolescenţă a vrut să fie cel care dă ritmul…


A(X)LI
Cântece cu rădăcini

Ali Said şi-a lansat recent un proiect muzical propriu, intitulat "AxLi", cu piese în stilul Trap EDM (Electronic Dance Music), adică muzică de festivaluri şi cluburi, incluzând în piesele sale şi influenţe orientale. "La un moment dat începi să vrei să te întorci la rădăcini. Când eşti mic te atrag mai mult influenţele vestice", zice el. Una dintre creaţiile lui, "Ya habibi", (Da, iubito) a fost lansată luna trecută pe canalul de YouTube Arabic Trap, cu muzică arăbească, iar în Statele Unite a semnat cu o casă de discuri "Eye and I", specializată în Electronic Dance Music. Promiţător...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Felicitări MOTANS
.
Postat 22 Iulie 2018, 17:49 de Sandu1206
Bravo MOTANS
Simt nevoia....doi idioți se ceartă pe un articol despre voi! Păcat!
Postat 22 Iulie 2018, 17:41 de soricel
Soricel
Carla's Dreams e pt fetițe
Postat 22 Iulie 2018, 11:05 de Sandu1206
?
Cea mai în vogă nu o fi Carla's Dreams? Nu știu... mie îmi plac amândouă!
Postat 22 Iulie 2018, 09:57 de soricel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON