URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Octombrie 2019, 13:00

Medalie de argint la Olimpiada Internațională de Robotică din Coreea de Sud pentru liceenii de la Colegiul Onisifor Ghibu (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Roboţii creaţi de liceenii de la Colegiul Onisifor Ghibu au fost premiaţi în Coreea de Sud, la un concurs internaţional de robotică desfăşurat în perioada 27 şi 30 septembrie. Elevii au creat un exoschelet de reabilitare medicală.

Clubul orădean de robotică a fost invitat să participe la concursul din Coreea de Sud, dedicat elevilor, în luna mai, după ce asistent managerul IROC (International Robotic Olympiad Committee), Yura Ha, a participat la cea de-a IX-a ediţie a concursului Robotics Championship organizat de clubul studenţesc Robotics Oradea, desfăşurat la Era Park.

Potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri de reprezentanţii Robotics Club Oradea, colegiul nu a putut să finanţeze deplasarea tinerilor în Coreea de Sud, aşa că liceenii au apelat la ajutorul clubului studenţesc, care au strâns finanţări de la mai multe firme orădene.

"Pregătirea a fost intensă, elevii petrecând zile şi nopţi în laboratorul Departamentului de Mecatronică al Universităţii din Oradea sub mentoratul inginerului Flaviu Birouaş şi masterandului Daniel Anton. De la ideea în sine până la robotul funcţional, aplicaţia a fost făcută într-un timp record, iar ultimele asamblări şi linii de cod s-au finalizat chiar în Corea de Sud cu câteva ore înainte de participare", se arată în comunicat.

Echipa care a participat la concursul din Coreea de Sud a fost formată din liceenii Cătălin Mociar, Andrei Iuhas şi Ştefan Szabo, alături de cei doi mentori.

Orădenii au participat la proba Robo Scholar pentru care trebuiau să creeze un robot pentru domeniile alimentaţie, îngrijiri medicale, educaţie, dezastru de incendiu sau aerospaţial.

Echipa a ales să construiască un exoschelet de reabilitare medicală, care a fost jurizat de trei profesori universitari din Coreea de Sud, în faţa a peste 400 de participanţi. Pentru robotul lor, elevii orădeni au fost premiaţi cu medalia de argint.

"Din convorbirile pe care le-am avut cu organizatorii olimpiadei de robotică din Coreea de Sud, am aflat că la ei este la fel ca la noi, adică la liceu nu se fac cursuri de robotică, nu sunt profesori specializaţi, laboratoare şi nici nu sunt susţineri financiare din partea şcolii pentru domeniul roboticii. Elevii învaţă robotică după orele de program în centre dedicate, similar cum facem la Robotics Club Oradea, doar că la ei aceste centre sunt peste tot în ţară", a spus Daniel Anton, potrivit comunicatului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON