URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Aprilie 2019, 20:31

Schimbare în programul de 20 aprilie: Slujba de Înviere a romano-catolicilor reprogramează concertul Andrei

Schimbare în programul de 20 aprilie: Slujba de Înviere a romano-catolicilor reprogramează concertul Andrei Pentru desfăşurarea în bune condiţii a concertului Andra "Tradiţional", muncitorii au început marţi dimineaţă construirea unei scene de 35 metri, cea mai mare montată până acum în Piaţa Unirii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concertul Andrei, programat să încheie sâmbătă seară festivităţile ocazionate de împlinirea unui secol de la instalarea administraţiei româneşti în Oradea, a fost devansat cu o jumătate de oră.

Mai repede cu o jumătate de oră

Modificările în program au fost impuse de suprapunerea festivităţilor de 20 aprilie peste sărbătorirea Sfintelor Paşti de credincioşii romano-catolici.

"Înţelegerea făcută cu reprezentanţii Bisericii Sfântul Ladislau din faţa Primăriei a fost ca slujba de Înviere să înceapă la 21:30, şi nu mai repede, cum era programat, iar noi să mutăm concertul Andrei la ora 19:30 în loc de 20:00. La fel, focul de artificii programat pentru ora 21:30 va începe la 21:00, astfel încât la ora 21:30 când va începe slujba în biserica romano-catolică, să avem deja toate evenimentele încheiate pentru ca aceasta să se poată desfăşura în linişte", a declarat viceprimarul Florin Birta (foto), marţi, într-o conferinţă de presă.

La eveniment a mai participat directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune, Mihai Jurca, principalul organizator al festivităţilor, şi Mircea Oaie, şeful Direcţiei Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare şi Organizare Evenimente, unul dintre coordonatorii paradei militare.

Mega-scena

Potrivit directorului APTOR, festivităţile de sâmbătă se anunţă de amploare. "Scena care va fi amplasată în Piaţa Unirii pentru Concertul Andra Tradiţional şi pentru concertul de muzică folclorică susţinut de către Ansamblul Artistic Profesionist Crişana va fi cea mai mare scenă amplasată până acum în Piaţa Unirii, având o lăţime de 35 m şi 14 m adâncime", a declarat Mihai Jurca (foto).

Pentru comparaţie, până acum cea mai mare scenă montată în piaţa centrală a avut o lăţime de numai 26 de metri.

Pe scenă vor fi montate două ecrane. De asemenea, în Piaţa Unirii vor mai fi instalate două ecrane de dimensiuni mari, astfel încât orădenii să poată urmări festivităţile în cele mai bune condiţii.

Primul ecran va fi amplasat în partea dreaptă a ansamblului arhitectural Duiliu Marcu, cu spatele la clădirea Primăriei, iar cel de-al doilea la intersecţia străzii Vasile Alecsandri cu Piaţa Unirii în zona cafenelei Ristretto.

"Ecranele care vor fi amplasate pe scenă vor fi folosite pe tot parcursul zilei pentru a transmite în direct ce se întâmplă în celelalte locaţii ale evenimentului", a spus Jurca. Regia şi transmisia vor fi asigurate de TVR Cluj.

Lancer şi Puma

După cum BIHOREANUL a mai anunţat, pregătirea evenimentelor din 20 aprilie va fi precedată de mai multe restricţii de circulaţie în zona centrală care vor culmina în cursul zilei de sâmbătă cu închiderea totală a traficului cu excepţia circulaţiei tramvaielor, care va fi întreruptă doar o oră pe timpul paradei militare.

La parada din acest an vor participa 256 de cadre militare din Oradea, Timişoara, Şimleul Silvaniei şi Zalău. Cum militarii vor aduce cu ei 33 de mijloace de luptă, traseul defilării va fi delimitat cu 1,8 kilometri de gard metalic pentru evitarea accidentelor.

Un moment important programat pentru 20 aprilie este reconstituirea momentului întâmpinării generalului Traian Moşoiu de către oficialităţile orădene în faţa Bisericii cu Lună, de la ora 11:45, în acelaşi loc şi la aceeaşi oră ca în urmă cu un secol.

Punctul culminant al evenimentului va fi, însă, defilarea militară, care prevede şi survolarea Pieţei Unirii de către două avioane Mig 21 Lacer şi patru sau cinci elicoptere Puma.

"În funcţie de starea vremii, avioanele vor decola de la Câmpia Turzii, vor face survolul şi se vor retrage la bază. Direcţia exactă a survolului va fi comunicată în data de 18, când se va face recunoaştea în teren a amplasamentului festivităţilor, dar în mod cert vor zbura astfel încât să poată fi văzute de public", a declarat directorul DMCFOE, Mircea Oaie (foto).

Participanţii la festivităţi vor primi din partea organizatorilor câte un steag tricolor şi câte un ziar "Oradea Mare", anume realizat pentru împlinirea a 100 de ani de la eliberarea Oradiei, care îi va introduce pe cititori în atmosfera vremii.

UPDATE:

Primăria Oradea a anunţat ulterior că a modificat din nou programul evenimentelor din 20 aprilie, concertul Andrei urmând să înceapă la ora 19, defilarea cu torţe la ora 20.30, iar focul de artificii la ora 21.10

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON