URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Noiembrie 2018, 15:32

Mutarea statuii lui Mihai Viteazul, contestată în instanţă de proprietarii ei. Aceştia se tem că în loc va fi pus Sfântul Ladislau

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liderii Asociaţiei Mihai Viteazul, entitate care în urmă cu peste două decenii a realizat statuia lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii, vor contesta în instanţă Hotărârea Consiliului Local Oradea care prevede mutarea monumentului în Centrul Civic. Înainte, au făcut plângerea prealabilă, aşa cum legea prevede.

"Azi am atacat cu plângere prealabilă HCL 77/2015, actualizată în 2018, privind partea referitoare la relocarea statuii. Legea 50 cu privire la autorizarea lucrărilor în construcţii nu prevedere asemenea terminologie. Relocare este cuvânt important pentru a servi la o cauză ascunsă de privirile noastre, ale cetăţenilor de rând", a declarat colonelul în rezervă Constantin Moşincat, secretarul asociaţiei. Declaraţia a fost făcută într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD Bihor, alături de consilierul local social-democrat Liviu Sabău Popa şi de preşedintele asociaţiei, colonelul în rezervă Anghel Ursu.

Temeri de invazie

Moşincat s-a arătat convins că, de fapt, Primăria nu doreşte mutarea statuii realizate în anul 1992 de Asociaţia Mihai Viteazul, ci demolarea ei, pentru că "nimeni nu crede că ne vom plimba cu statuia prin oraş". Mai mult, fostul militar crede că locul voievodului va fi luat nu de Regele Ferdinand, aşa cum Primăria a anunţat, ci de... Sfântul Ladislau.

"Noi, în calitate de proprietari, nu permitem să se disloce din acel loc, pentru că se creează un element extrem de periculos, cu convulsii sociale posibile în această parte de românitate. În 2014 (n.r. când s-a mai discutat mutarea statuii), 8.000 de semnături s-au strâns din partea UDMR ca să se pună înapoi statuia lui Szent Ladislau. Uite aşa ne rostogolim şi mergem tot timpul înapoi. Ne vom pomeni cu situaţia din 1940, prin care prima grijă a autorităţilor când au intrat în Oradea a fost să se demoleze toate statuile, Regina Maria, Carol, Ferdinand. Acesta e precedentul periculos care se creează", a declarat Moşincat.

Fostul militar şi-a continuat discursul cu şi mai mult patos, declarând că în acest ritm al "întoarcerii în timp" ar putea merge şi mai departe. "Ne întoarcem din nou sub asuprire turcească? Vreţi să facem paşalâc sau ce doriţi să facem?", a mai întrebat, retoric, colonelul în rezervă.

Ferdinand, în piaţa lui

La fel cum a făcut-o în şedinţa Consiliului Local, în care s-a luat hotărârea, Moşincat a declarat că asociaţia pe care o reprezintă nu a fost nici măcar consultată despre relocare, deşi este proprietara statuii (colonelul prezentând şi o serie de documente din 1992 care atestă acest lucru), şi că avizul oferit de Ministerul Culturii pentru relocare este unul dubios. Asta pentru că în document se precizează că "se acordă prezentul aviz privind concepţia artistică", formulare neexplicată, dar care, a spus Moşincat, nu poate ţine loc pentru relocare.

Totodată, colonelul a opinat că o statuie a Regelui Ferdinand ar putea fi amplasată în piaţa cu acelaşi nume sau în faţa Palatului Vulturul Negru, faţă în faţă cu voievodul care a unit ţările româneşti. "Îl apreciez pe Ferdinand, dar îl iubesc pe Viteazul", a mai spus Moşincat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Lamuriri
Acolo a fost statuia Regelui Ferdinand Intregitorul dezvelita la 21 noiembrie 1924. In septembrie 1940 existand riscul de a fi vandalizata de ungurii cotropitori, statuia a fost dusa la Beius unde se mutase si capitala judetului. Ungurii au pus in loc statuia lui horthy, nicidecum pe a nu stiu carui rege! In 1950 comunistii au amplasat statuia altui cotropitor, a celui sovietic. De abia in 1994 a fost dezvelita statuia lui Mihai Viteazu. S-a propus si atunci sa se revina la statuia Regelui Ferdinand, dar erau vremurile care erau, nu uitati ca nepotul, Regele Mihai I, a fost fugarit pe autostrada, i s-a interzis accesul pe teritoriul Romaniei, s.a.m.d. Birtinezul a mai avut si el o tentativa in urma cu cativa ani, dar s-au opus ungurii cu care se aliase (si pe care acum ii injura!) in consiliul local, erau vremuri cand bipeda era vice. Una peste alta, ideea ca la 100 de ani de la Marea Unire acolo sa fie statuia celui sub ocarmuirea caruia s-a facut, este ceva firesc si de bun-simt! Acum ca nu ii place nu stiu carui mos teaca, asta e! Nici noua nu ne place ce pensii nesimtite iau ,,fostii" militari/pulanari/parlamentari/etc! O intrebare: de ce sa ia un ofiter/subofiter care, vorba cuiva, s-a batut cu lanurile de porumb, o pensie de mii de lei si un adevarat militar, un veteran de razboi, un OM care a infruntat moartea pt. Romania, sa fie batjocorit cu cateva sute de lei?!
Postat 13 Noiembrie 2018, 08:17 de pinonel
Istoria Daco-Românilor
Teritoriul actualului oras Oradea a apartinut dacilor, uniti pt prima data sub conducerea lui Burebista. Teritoriile dacilor in acele timpuri se intindeau, in vest, pana la Dunare in Campia Panonica. Burebista, trebuie sa aiba o statuie in centrul orasului. A doua mare Unire a Poporului Geto-Dac a fost realizata sub conducerea lui Mihai Viteazul. Liderii Asociatiei Mihai Viteazul au dreptate! Statuia trebuie sa ramana acolo unde este acum. Locul cel mai potrivit pentru Ferdinand (a contribuit si el la Marea Unirea a poporului Geto-Dac de la 1 Decembrie 1918), este in piata care ii poarta numele, tot in centru.
Postat 13 Noiembrie 2018, 06:12 de Alcor
Sa nu uitam
Oradea sa numit SALCA, ne trebuie o statuie cu Decebal, Burebista, dar avem doar hotel Scorilo
Postat 12 Noiembrie 2018, 18:23 de Sandu1206
tradatori cu stea ruseasca
Daca Oradea va mai fi vreodata "pasalic" rusesc sau oridecare altul, atunci aceasta se va datora in primul rand unor cozi de topor asa cum sunt acesti "colonei" (care au avansat la munci agricole pe seama soldatilor) si care nu sunt azi in stare decat de propaganda pro-rusa din sediul partidului care ne trage in afara UE si care e mostenitorul tradatorilor care au predat tara romaneasca pretinilor lor bolsevicii! Mare rusine pe noi romanii: sa vina azi niste mosnegi semidocti facuti ofiteri din scoala profesionala de pantofari-forjori, ajunsi colonei si generali si sa ne spurce istoria vorbind aiurea despre Regele Ferdinand (pe care l-au ponegrit in timpul carierelor lor comuniste), despre Regele Ladislau si despre Voievodul Mihai, in vreme ce alte popoare au ofiteri rezervisti de calitate, politicieni de calitate in guverne si o viata de calitate a populatiilor lor. Sa ne uitam bine la acesti "patrioti" si sa intelegem cine ne-a furat trecutul recent, cine ne-a furat pamantul si chiar viata unora dintre bunicii nostri. Azi nu mai avem nevoie de "tortionarii" travestiti in patrioti ca sa ne mai faca rau din nou si sa distruga si viitorul copiilor in tara noastra!
Postat 12 Noiembrie 2018, 18:02 de decalog
asociatia pesedista
are CF pe locatia aia? Are oar un act de proprietate pe un obiect stabilit in domeniul public. Nu va fi un razboi inter etnic, este deja prin declaratia lor. Respect efortul militarilor (aia de atunci) de a face statuia dar sa fim sinceri, legatura lui Mihai cu Oradea e tangentiala, cel mult. Era mai mult un cuceritor decat un unificator, cine stie istoria stie ce zic. Si daca ar fi statuia lui Ladislau? Contributia lui pentru Oradea e mai mare decat a lui Mihai. Ca e Ferdinand sau Carol, si ei au avut o contributie majora aici. De ce ne mintim, de ce iscam razboaie inter-culturale? Unde e absurd e absurd, unde e logic si adevar istoric acolo deja e ura si rasism, nationalism tampit dus la extrema prostiei umane.
Postat 12 Noiembrie 2018, 17:11 de poiu
O intrebare:
De ce nu se poate 1 statuie Mihai Viteazu, 1 statuie Ferdinand, 1 statuie Ladislau, 1 statuie Gojdu puse in centru? Turistii sunt obsedati dupa statui. Asa arata orasul nostru: multietnic si multicultural " n-ai ce si faci."
Postat 12 Noiembrie 2018, 16:05 de alpi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON