URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 22 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
15 Februarie 2018, 20:30

Consiliul Local a votat: Bugetul Oradiei pe anul 2018 se ridică la un miliard de lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rămâne cum am stabilit! Bugetul local pentru anul 2018 a fost adoptat joi de Consiliul Local Oradea cu votul exclusiv al consilierilor PNL. Consilierii PSD au votat împotrivă, iar cei ai UDMR au preferat să se abţină de la vot. Reprezentanţii opoziţiei s-au declarat nemulţumiţi de faptul că anul acesta şi, foarte probabil, anul viitor municipalitatea nu va aloca un fonduri organizaţiilor neguvernamentale pentru organizarea de acţiuni.

De altfel, consilierii UDMR au catalogat din capul locului proiectul de buget ca fiind ilegal şi au avertizat că nu vor îl vor vota dacă municipalitatea va refuza să aloce fonduri pentru susţinerea organizaţiilor de tineret, aşa cum prevede Legea Tinerilor 350 din 2006.

UDMR-iștii au afirmat că orientarea fondurilor destinate organizării de evenimente către finanţarea celor dedicate Centenarului nu justifică decizia municipalităţii orădene. "Să lăsăm tinerii să vină cu ideii despre cum ar dori ei să aniverseze Centenarul", a spus consilierul Kirei Melinda.

La rândul său, liderul grupului PSD, Liviu Sabău Popa, a declarat că social-democraţii nu vor vota proiectul de buget pentru că nu au reuşit să îl studieze. "La ora şedinţelor pe comisii nu aveam încă proiectul de buget, aşa că nu am avut vreme să îl analizăm în detaliu", a spus Popa.

Să ceară de la Consiliul Judeţean!

Ieşirile opoziţie nu au avut niciun efect asupra primarului Ilie Bolojan, care se bucură de o majoritate absolută în Consiliul Local.

Edilul le-a dat de înţeles reprezentanţilor opoziţiei UDMR şi PSD că, dacă îi preocupă atât de mult problema finanţării ONG-urilor, să ceară fonduri pentru acestea de la Consiliul Judeţean Bihor, unde sunt la conducere.

"Îi îndemn pe colegii mei ca, dacă vor fonduri pentru ONG-uri, să ceară de la Consiliul Judeţean, care a avut anul trecut un buget de 700.000 euro pentru astfel de activităţi", a spus edilul.

La fel, Bolojan a declarat că proiectul de buget supus votului Consiliului Local a fost deja prezentat şi dezbătut public, aşa că reprezentanţii opoziţiei nu pot invoca faptul că sunt puşi să voteze în necunoştinţă de cauză. "Materialul a fost dezbătut public şi prezentat în conferinţă de presă", a spus edilul.

Un buget, mai mulţi nemulţumiţi

Ulterior Bolojan a îndulcit semnificativ tonul şi le-a spus consilierilor locali că municipalitatea va opera în 2018 cu un buget strâns, mult sub nevoile oraşului din punct de vedere al nivelului de cheltuieli şi investiţii. "Niciunul dintre directorii din Primărie nu este mulţumit. Am tăiat câte 50% din ce au cerut", a spus edilul.

Bugetul aprobat de Consiliul Local se ridică la un miliard de lei. Acesta cuprinde venituri de 513 milioane lei, din care 318,8 milioane lei - încasări din taxe şi impozite, 136,7 milioane lei - prelevări de la bugetul de stat şi 57,5 milioane lei - alocări din fonduri UE.  La asta se adaugă veniturile instituţiilor publice, de 502,3 milioane lei.

Cea mai mare sumă, de 488,6 milioane lei, le revine spitalelor orădene, urmată la mare distanţă, de suma de 11,1 milioane lei, alocată unităţilor de învăţământ, respectiv de suma de 2,6 milioane de lei, pentru Clubul Sportiv Municipal.

Bugetul previzionat îl depăşeşte cu 2% pe cel de anul trecut pe seama creşterii veniturilor aferente spitalelor.

În schimb, veniturile locale vor fi în scădere cu 4%, echivalentul a circa 9 milioane euro, pe fondul modificărilor aduse de revoluţia fiscală care va diminuat încasările oraşului.

Creştere de 27,4%

La fel ca în cazul bugetului local, bugetele societăţilor subordonate municipalităţii au fost adoptate tot fără voturile reprezentanţilor opoziţiei, ci doar cu votul celor 17 consilieri liberali prezenți. Consilierii PSD şi cei ai UDMR s-au abţinut, fără a mai intra însă în polemici cu reprezentanţii municipalităţii.

Potrivit Hotărârii de Consiliu Local adoptate, Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea mizează pe un buget de 20,5 milioane lei, cu 27,4% mai mare decât anul trecut.

"Având în vedere că se preconizează o creştere a consumului de energie electrică în parcurile industriale în anul 2018, în condiţiile majorării preţului de achiziţie a acesteia, se estimează o creştere a cifrei de afaceri a societăţii cu în anul 2018 cu aproximativ 30%", se menţionează în raportul anexat.

ADLO deţine propria reţea de distribuţie a energiei electrice în parcurile industriale şi face încasări din tariful de distribuţie.

Bugete mai mari: CAO şi OTL

La fel, Compania de Apă Oradea şi-a stabilit un buget de 76,1 milioane lei, cu 4,49% mai mare decât în anul precedent.

Potrivit raportului de specialitate anexat Hotărârii de Consiliu Local, conducerea companiei a estimat o creştere a cifrei de afaceri "datorită punerii în funcţiune de noi branşamente de apă şi racorduri de canal în urma lucrărilor de investiţii şi implementarea programului de înlocuire a contoarelor clasice prin contoare cu transmiterea datelor la distanţă". Investiţiile făcute vor permite citirea lunară a contoarelor, creşterea veniturilor şi scăderea numărului de reclamaţii.

De altfel, inclusiv OTL în mizează pe un buget în creştere cu 4% faţă de anul trecut, estimat 54,5 milioane lei.

Veniturile OTL pentru anul 2018 au o tendinţă de creştere cu 3,96% faţă de anul 2017, „ca urmare a creşterii veniturilor din exploatare, pe seama veniturilor din producţia vândută (bilete, abonamente, reclame, diverse prestări servicii), dar şi a subvenţiilor şi transferurilor de exploatare aferente prevederilor legale (compensare tarif elevi, studenţi şi pensionari)", arată reprezentanţii companiei

Bugete mai mici: ADP şi Termoficare

Spre deosebire de ADLO, CAO şi OTL, în schimb, ADP şi Termoficare se vor baza anul acesta pe venituri mai mici decât anul trecut. ADP va lucra cu un buget de 29,3 milioane lei, cu 8,2% sub cel din 2017.

"Scăderea veniturilor este justificată de condiţiile economice tot mai puţin predictibile şi scăderea puterii de cumpărare a populaţiei, fapt care se transpune în scăderea numărului de comercianţi", şi-a justificat previzionările conducerea ADP.

Conducerea societăţii mai estimează o creştere a cheltuielilor cu circa 17% pe fondul creşterii preţurilor de consum, lucrărilor de reparaţii curente şi de îmbunătăţire a condiţiilor oferite comercianţilor şi creşterii cheltuielilor cu impozitele şi salariile plătite.

La fel, Termoficare se va baza anul acesta pe un buget de 253,2 milioane lei, mai mic cu 2,42% decât cel de anul trecut, pe fondul diminuării alocărilor de la bugetul local pentru investiţii în instalaţii şi reţele.

Operatorul previzionează încasări de 131,2 milioane lei din vânzarea a 580.000 de gigacalorii în cazul energiei termice, la care se adaugă încă 89,5 milioane lei din vânzarea celor 305.000 Mwh de energie şi veniturile din bonusul de cogenerare. Diferenţa până la suma totală de 253,2 milioane lei o vor reprezenta subvenţiile, în valoare de 31,7 milioane lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Daca n-ar fi de plâns ...
... ar fi de râs !?! 1 miliard cel putin era inainte de "epoca" Bolojan ... nici in ziua de azi, in Oradea, RON-ul nu mai e ce-a fost cu toata inflatia ignorantei nationale !?!
Postat 16 Februarie 2018, 09:15 de WinDos
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Poliţia Bihor în 2018: Au fost identificaţi toţi autorii infracţiunilor de mare violenţă şi toţi şoferii care au părăsit locul faptei (FOTO)
 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON